Haven i sorthvid og farver

Den forgangne uge bød på noget så sjældent som snefald her i haven i Ebeltoft. Den slags forvandler haven til ukendelighed, så jeg skyndte mig ud før morgenmaden for at forevige sceneriet i sikker forvisning om, at det hele som vanligt ville tø i løbet af dagen. Det tøede også, men omtrent halvdelen af sneen blev forbavsende nok liggende og forsvandt først dagen efter. Fantastisk.

Gårdspladsen var hvid som sne, rød som blod og sort som ibenholt.

Jeg kommer ellers ikke i ret meget haven om vinteren, for når det er mørkt og koldt og vådt og blæsende og væmmeligt, sidder jeg helst inde i den lune stue og kigger ud. Snevejr er som antydet den klokkeklare undtagelse, for så vil jeg ud.

Efeuranker med sne på både blade og stængler.

Oppe i haven var der udelukkende sort og hvidt, og jeg kunne knapt nok genkende nogle af planterne.

Heldigvis kunne jeg skimte lidt farver hist og her, bl.a. på naboens hus, som et jordisk bevis på, at forvandlingen ikke skyldtes, at den store overgardner havde moret sig med at photoshoppe og ved en fejl var kommet til at trykke på sorthvid.

Et par røde bær forvissede mig også om, at min verden endnu var i farver:

Det var nærmest surrealistisk at gå rundt i en fuldstændigt tyst og farveløs verden.

Selv stierne forsvandt.

Senere på dagen blev haven kortvarigt begunstiget med et par solstrejf, der pyntede ekstra på herlighederne.

Bemærk, hvordan sneen har hæftet sig fast på alt og ikke falder af – selv de lodrette blade er dækket af et tykt lag.

Efter to dages magisk sne og surrealistiske haveoplevelser forvandlede alt sig en gang til for øjnene af mig, og alt blev igen, som det plejer.
Sikken dog en begivenhedsrig uge.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt.
Der kan gå nogen tid, før din kommentar vises, da mit system tjekker for spam.

22 kommentarer til “Haven i sorthvid og farver”

 1. Kjære Lisbeth

  Hvilken forvandling i hagen din! Jeg kjenner til den følelsen at verden kun er i svart/hvitt. Snøen gjemmer nesten alt av farger, men det var jo hyggelig at det fantes litt farger hos deg likevel. Din beskrivelse rød som blod, hvit som snø og svart som ibenholt er jo som tatt ut av et eventyr 🙂 Eventyrlige vakre bilder!
  Hilsen Marit som tross alt er veldig glad i snø 🙂

  Svar
  • Kære Marit
   Det er forunderligt, som sneen kan fjerne selv grønne farver, og de røde farver bliver virkelig kraftige – som et eventyr, ja.
   Jeg elsker den slags oplevelser og ville ønske, sneen blev liggende både til pynt og beskyttelse af planter, men det sker godt nok sjældent her.
   Når ikke du skal ud at køre, så kan jeg godt forstå, at du er glad for al den sne, I trods alt får 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Hejsa
  Jeg synes ikke, det er 14 dage siden du sidst skrev. En bunke sne kan lave om på det, det er rigtig godt, for så kan vi nyde jeres have med sne. Det var en skøn oplevelse at se vores haver med sne, det må gerne ske mindst en gang mere her i vinter. Men alt det blæst kan vi nu godt undvære. Bent har lige sagt, at det er godt, der ikke kommer sne i dag, for så var det snestorm. Det er godt nok en voldsom vind, men lige nu har jeg nydt dine snebilleder. Nu vil jeg klæde mig godt på og gå ud i vejret 🙂
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Næææh, man har et standpunkt, til man får brug for et nyt 😉 og det var godt, du nød billederne.
   Det ville være skønt med et rigtigt snedække, især hvis vi skal have frost, men der er nu ikke udsigt til nogen af delene de næste par uger. Det bliver nok først i januar-februar.
   Her blæser det, men ikke voldsomt – det bliver først i morgen, så vidt jeg kan se. Snestorm kan vi godt undvære. Det skal bare være en fin hvid dyne, tak 😉
   God tur.
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Det var så dejligt med en portion sne – og sol på sne. Det er sådan, vinterdage skal være. Det er de bare sjældent i et kystklima. Man ser rigtigt linjerne i jeres have, når de er dækket af sne. Det ser forrygende godt ud.
  Her dækkede sneen de blade, jeg ikke har fået fjernet fra hjørner (det er mindst 4. hold blade i år). Det var trist, at den smeltede så hurtigt, for nu må jeg ud med skovl, rive og trillebør igen igen 🙂 Der ligger stadig frosne klatter rundt omkring på marken, der hvor solen ikke når hen om vinteren. Og det er djævelsk koldt. Man skal være en springerspaniel for at nyde udelivet for tiden 🙂
  Kh, Karen

  Svar
  • Det er nemlig lige sådan, vi gerne vil have vinter og jul. Og det dækker på bedste vis alt det kedelige – Bent har også været ude med kosten 😉
   Tak – det ændrer haverne, så jeg næsten ikke engang kunne kende min egen.
   Åh, jeg kan se vufferne for mig… Hunde er altid glade og giver så megen glæde. Klap herfra!
   Kh Lisbeth

   Svar
  • Tak – jeg var heldig denne gang at det var tyk og fed og klæbrig sne. Så vidt jeg har læst mig til har i stadig sne og formentlig også blæst, så måske I har flere driver end dyner.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Jaa, vi fik osse sne, en fin tyk dyne. Den lå et par dage, så regnede det væk igen.. Men jeg måtte da ud og baske tung sne af de sarteste stedsegrønne, så de ikke knækkede ned. Bare vi fik igen til jul, men det vil nok være ønsketænkning.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Det var bare så smukt, og æv at det kun varede et par dage. Mine planter klarede det uden afbaskning, men jeg holdt skarpt øje.
   Åååh ja, du har ret, sådan et lag sne til jul ville være vidunderligt, men selv om vi alle ønsker på én gang, så ser det ikke ud til at lykkes.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Kære Lisbeth
  Tror det er første gang, jeg ser denne smukke have i vinterdragt. Hvor flot fotograferet – skønne detaljer. OG – en underlig fornemmelse – så hurtigt sneen var væk igen.
  Godt du var hurtig, så vi alle fik denne oplevelse med – og med sne på lodrette blade .. det var da virkeligt et særsyn. Og .. jeg syntes det virkede surrealistisk og måtte kikke igen .. havde hun lavet fotoshop med de røde vinduesrammer ?? Kikke igen .. sikken et lys og nej, helt fantastisk – det var virkelig virkeligheden … wauu – kh Birthe

  Svar
  • Kære Birthe
   Hvor sødt sagt af dig. Desværre var det jo en kort fornøjelse, men jeg kan tænke mig, at I også nød det. Jeg er så heldig, at jeg har set jeres have med sne, men den kan man jo også se indefra i modsætning til vores.
   Er det ikke mærkeligt, at selv de grønne farver forsvandt i sneen? Det var virkelig underligt at gå der, og jeg er glad for, at du kan fornemme magien 🙂
   Afstandskram, Lisbeth

   Svar
 6. Sikke nogle smukke billeder, du har taget. Fantastisk at se de flotte sorthvide kontraster. Vi har stadig en del sne i haven, men desværre blev den ret hurtigt “snavset”, så er der ikke så meget pynt i den. Jeg har det lige som dig: det er kun når de gode motiver dukker op, at lysten til at komme ud i haven kommer.

  Svar
  • Tak, Sydney. Jeg undrer mig over, at meget af det grønne også bliver helt sort, men smukt er det – med mindre sneen bliver liggende og bare bliver snavset, som det åbenbart er tilfældet hos dig. Så kan det være det samme 😉 Forhåbentlig får du snart et opfriskende nyt drys.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Lisbeth, how beautiful and unusual your garden looks. I didn’t think that such a thick layer of snow could fall in Denmark. We had snow for 2 days and now it lies and does not melt, the temperature is -9C. Perhaps you will have snow for Christmas too.

  Svar
  • Thank you Nadezda. We don’t get that much snow every year, especially now that climate change is being felt more and more. However, I expect some snow showers sometime in January and February. The same goes for frosts. When I was a kid, we skated. That doesn’t happen anymore. Unfortunately we often get some frost in January and February and the the lack of snow is hard for the plants.
   However I always hope for Christmas snow 🙂 And I hope the same for you.
   Greetings Lisbeth

   Svar
 8. Det er en utrolig forvandling, der sker, når solens stråler på det sidste billede finder vej til haven. Så bliver farverne tydelige, og der kommer liv i billedet. Den hvide sne må have været et dejligt afbræk i de ellers så grå dage. Jeg kunne godt ønske mig et fint lag julesne.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Enig, det bliver ikke meget bedre end sne med sol. Desværre varede det ganske kort, men have med sne uden sol er trods alt bedre end de grå dage, vi har haft i november og december. Fik I slet ingen sne?? Jeg er i den grad med på ønsket om et lag julesne. Det er næsten bedre end sne med sol.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. I am sure that the snow was a wonderful and welcome event, Lisbeth. We have lots of it here, but the temperatures are supposed to warm up over the next few days so I am sure it will all disappear. If we are going to have winter, let there be snow, I say! Real winters are a distant memory it seems.

  Svar
  • Hello David
   It was indeed welcome. You are lucky with snow and unlucky with the upcoming warm temperatures. I agree with your wish that we get a lot of snow that stays – in both Canada and Denmark. Just as you (I guess) and I remember it.
   Greetings Lisbeth

   Svar
 10. Ovant och vackert! Och det syns att er trädgård är väldigt vacker även med snö vintertid. Strukturen är bra i grunden tänker jag.

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Tusind tak Carina. En af de gode ting ved sne er, at den fremhæver havens struktur, som heldigvis vi har meget af. Både hegn, småhuse, trapper m.m. plus naturligvis træer og buske.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar