Havebøger under juletræet

Julen nærmer sig i horisonten, og selv om jeg ikke bryder mig om at tænke på den allerede i november, er det så småt på tide enten at finde på noget, man ønsker sig, eller at finde på noget at give andre, der ikke ønsker sig noget. Ikke mindst i disse tider, hvor mange gaver købes online og der skal afsættes tid til at få dem leveret.

Det er muligvis et alderdomsproblem ‘ikke at ønske sig noget’, for det er i tiltagende grad, sådan jeg har det. Faktisk er mit største ønske, at nogen vil fjerne noget af alt det, vi har stående, liggende, hængende… og som vi måske endda for længst har glemt, at vi opbevarer.

Men jul er og bliver indbegrebet af gaver og overraskelser, basta! Og om ikke andet, så ønsker vi os noget, fordi børn og børnebørn synes, det er ‘indbegrebet af jul’, og selvfølgelig vil vi gerne give dem glade minder om hemmeligheder og gaver under træet.

Som haveejer har man heldigvis lidt ekstra at vælge imellem, når ønskesedlen skal skrives – hvis man da ellers kan huske de ting, hvor man i løbet af året har tænkt: “Det kunne jeg godt bruge”. Jeg er selv elendig til at huske den slags, så hvis du har det lige sådan, har jeg samlet lidt ideer til noget, jeg synes, vil være gode gaver til en haveejer.

Et uudtømmeligt reservoir af gaveønsker består af havebøger, og er man forfalden, så er udfordringen faktisk mest at begrænse sig.

Norsk havebog om at komponere en have

Et af årets indkøb er bogen ‘Kunsten å lage en spennende hage’ af Lars Bjerke, der sammen med Eirin har bloggen ‘Hageidyl i Sponvika’.
Som du måske ved, er norsk let at læse, og jeg tøver ikke med anbefale bogen som en pakke under juletræet.

Havebogen 'Kunsten å lage en spennende hage' af Lars Bjerke

Bogen tager udgangspunkt i, at en have er som et kunstværk, og den beskriver hvordan forskellige virkemidler tilsammen kan skabe et smukt værk, ligesom det sker i et maleri, en symfoni, en bog, en bygning eller noget helt andet. Lars taler hele tiden om ‘komposition’ og om ‘at komponere’ haven.
Det kan minde om begrebet ‘havedesign’, men er noget lidt andet, som man opdager, når man læser bogen.

Jeg genkender det, han skriver, fordi jeg altid har fundet det mest spændende at indrette / komponere /designe mine haver som en samlet helhed og at vælge/fravælge planter ud fra dette. Jeg har ikke ret mange planter, som jeg ‘bare må eje‘ alene på grund af udseende, nytteværdi, sjældenhed el. lign.
Når jeg vælger planter, er det som regel for at skabe nogle af de effekter, der gør det samlede ‘værk’ interessant: Kontraster, gentagelse, perspektiv og fokuspunkter, for blot at nævne nogle få af dem, som Lars beskriver i bogen.
Hver sin lyst.

Kraftige, brede blade sammen med små, næsten filiforme blade. (Hjortetunge (Asplenium scolopendrium) og star (Carex Oshimensis 'Evergold')
En af mine kontraster: Kraftige, brede blade sammen med små, næsten filiforme blade. (Hjortetunge (Asplenium scolopendrium) og star (Carex Oshimensis ‘Evergold’)).
Perspektiv i haven med forgrund, mellemgrund og baggrunden giver dybde i haven, så afstanden virker længere, end den er.
Perspektiv i vores have med trappen i forgrunden, stolperne i mellemgrunden og stolen som fokuspunkt i baggrunden. Det giver dybde i haven frem for en græsplæne, hvorved afstanden virker længere, end den er. Samme effekt har gentagelsen af den pink digitalis på hhv. trappen og i baggrunden.

De virkemidler, som jeg  – og havemanden – benyttede os af, da vi skabte (komponerede) vores have, har jeg for flere år siden beskrevet på havens hjemmeside. Efter at have læst Lars bog har jeg fået lyst til at gennemgå teksterne og ændre lidt her og der. Fx kunne jeg godt tænke mig at anvende ordet komposition, for det er rigtig godt tænkt af Lars, at det er dét, det er.Bogen er inspirerende, uanset om man er til den totale komposition, eller bare gerne vil ‘lege’ med sin haves udtryk.

Lars Bjerke sender gerne bogen til Danmark, som han gjorde til mig. Du kan læse mere om det hele på deres blog – klik her. Bogen er på tilbud til og med december.

Planter efter havetype

Hvis du efter ovenstående anbefaling sidder med en forestilling om, at jeg vist ikke interesserer mig for planter, tager du grundigt fejl. Ingen have uden planter. Faktisk er jeg så glad for dem, at vi ingen græsplæne har.

I vores have er der planter oppe, nede og midt i mellem. Jeg holder meget af planter.
Buske, træer og grønne planter er skelettet i min have, og så er der stauder som farveklatter. Fx geranium, klokkeblomst og tradescantia.

Som en del af min evige jagt på planter, der kan lige netop det, jeg har/får brug for et eller andet sted, er jeg hele tiden nysgerrig efter at vide, hvad der findes, hvad der kan gro hvor osv., og jeg har alenlange lister med planter, jeg har fundet interessante.

Som supplement til mine lister har jeg i år købt: ‘Smukke haver – Hvilken havetype er du?’ af Anne Gine Christiansen.

Havebogen 'Smukke haver - Hvilken havetype er du?' af Anne Gine Christiansen

Bogen består af en masse lister over planter, der ‘kan sammen’. Skovplanter for sig og strandplanter for sig.
Hvad der ‘kan sammen’ rent udseendemæssigt er naturligvis en individuel betragtning, men helt personligt, kan jeg bedst lide, at planter, der kommer fra samme forhold, står sammen. En skovplante ved siden af en engplante skurrer i min hjerne.
Bortset fra den personlige smag kan man ikke diskutere vækstforhold, og at planter, der har brug for det samme, derfor trives godt sammen, og jeg synes, bogen er inspirerende i al sin velordnede struktur.

De havetyper, der portrætteres er: Cottagehaven, den romantiske have, villahaven, parcelhushaven, landbohaven, sommerhushaven, kolonihaven, den minimalistiske have, byhaven, krukkehaven, præriehaven, den vilde have, den nemme have, skovhaven og permahaven.
Til hver havetype er der lister med hhv. stauder, sommerblomster, løg og knolde, buske og træer og prydgræsser.

Klik her og læs om Anne Gine, der har ‘Staudecafeen’, og se, hvordan du bestiller bogen. (Bogen er p.t. på tilbud.)

Design med græsser

Denne bog har jeg ikke endnu, men den er på MIN ønskeliste i år: ‘Design med græsser – mere natur i haver og anlæg’, skrevet af havejournalist og fotograf Nina Ewald sammen med græseksperten Poul Petersen, Overdam Planteskole.

Græsser er jeg vældig glad for, fordi de klæder alle andre planter, fordi de kan skabe udtryk fra ‘grafisk og stilrent’ til ‘vildt og naturligt’ – og i øvrigt har en masse andre fortrin.

Jeg har andre græsbøger i reolen, men de er skrevet af udenlandske forfattere, og jeg vil gerne have en bog af to herboende haveentusiaster, der af egen erfaring ved, hvad der kan gro her i landet.

Der er i øvrigt et billede fra vores have i bogen. Billedet er af vores lampepudsergræsser, og Nina tog det, dengang hun fotograferede haven til ‘Den store bog om små haver’.
Her er et vinterbillede, som jeg har taget i marts – græsserne er nemlig flotte året rundt.

Læs mere om bogen på Ninas blog ‘Nina Ewald’ og klik her for at bestille bogen, evt. med dedikation i.

‘Gamle bøger’

Måske du kan finde mere inspiration til julegaver i mine tidligere indlæg om havebøger. Den slags bøger behøver nemlig ikke at være ‘sidste skrig’ for at være interessante.

En rigtig lækker bog er ‘Tivoli – en eventyrlig blomstrende have’ af Ann Malmgren og Marian Haugaard Steffensen.
Bogen handler om, at Tivoli først og fremmest er en have med forskellige haver i haven, og den handler om planter og beplantninger inkl. navnelister – og ikke et ord om forlystelser.
Hvordan jeg fik fat i bogen, fortalte jeg om i En torsdag på CPH Garden 2019
Ud over at være en dejlig fagbog er det også en flot bladrebog, og mit eksemplar ligger fremme på sofabordet, hvor den pynter året rundt med sine glade farver.

Andre af mine havebøger har jeg skrevet om i dette indlæg:
Fem havebøger til januar

Er du ikke til havebøger, så har jeg et par juleforslag til ‘ting til haven’, som du får i næste uge.
Til den tid er der bare fire uger og to dage til juleaften…
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.

24 kommentarer til “Havebøger under juletræet”

 1. Kjære Lisbeth

  Det var gode forslag til bøker du kom med der. Bøker er noe de fleste kan like å få. Jeg er helt enig med deg med dine tanker om alt vi har samlet oss gjennom et langt liv, og det hadde vært godt om noen kom og ryddet litt for oss 😉
  Jeg tenkte på det her om dagen, og jeg ønsker meg egentlig ikke noe. Bortsett fra blomster så klart, for de regnes som forbruk og ikke noe som skal legges bort 🙂
  Ha en deilig dag.

  Svar
  • Kære Marit
   Havebøger kan være en dille i sig selv. Jeg holder meget af at sidde og bladre, og efter at vi har fået indrettet vores to havehuse, så vi bruger dem meget, så har jeg lagt havebøger derud, så de er let tilgængelige 🙂
   Blomster hos dig er vist kun forbrug, hvis det er buketter, fordi du er så god til at holde liv i alle planter.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 2. Hej Lisbeth
  Jeg glemmer også, hvad det var jeg ønskede mig for 3 måneder siden. Jeg har mange havebøger, men ikke som du har. Jeg interesseret mig ikke så meget for havebøger længere, måske er det alderen. Jeg læser mere skønlitteratur og går i haven, mens jeg ser på, hvad der sker derude.
  Lige om lidt får jeg gæster i vinter/efterårshaven, det sker ikke så tit.
  God dag til jer.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Vi ændrer os helt bestemt, og jeg læser havebøger på en anden måde i dag, men jeg kan godt lide at bladre lidt her og der, mens jeg fx drikker en kop kaffe. Til gengæld får jeg aldrig læst skønlitteratur. Det er en fejl, for jeg var en stor læsehest, da jeg var yngre. Måske det kommer igen.
   Dine gæster får en god oplevelse, er jeg sikker på, for du har stadig så meget flot i haven. Her er haven ikke værd at vise frem, selv om den sådan set er pæn til vores eget brug 😉
   God fornøjelse.
   Kh Lisbeth

   Svar
   • Jeg får ikke læst eller bladret i havebøgerne, fordi skønlitteraturen optager mig, så kan jeg ikke lade være med at læse i den, hvis den virkelig har fanget mig.
    Gæsterne syntes, at der var meget at kigge på, selvom turen kun tog den halve tid af, hvad den plejer. De var fra Bornholm :))) men havde familie i København og syntes lige, de ville over og se min have og tilbringe et døgn på Samsø.

    Svar
    • Det var da imponerende, at de tager en sviptur til Samsø i november. Det var godt, at de fik en dejlig oplevelse i din have, og selv om den er fin, så har man nok ikke lyst til de lange havevandringer i regn og kulde.
     Nu må du sætte dig og læse 🙂

     Svar
 3. Hej Lisbeth. Tak for et inspirerende indlæg. Den norske bog må jeg bare have. Vi planlægger pt anden halvdel af vores have, så jeg tror den vil være skøn at blive inspireret af lige nu

  Svar
  • Kære Else
   Bogen er helt anderledes end de andre havebøger, jeg har læst, så alene derfor var den spændende at læse, og jeg er sikker på, at I vil kunne finde inspiration til planlægningen. Det er sådan en skøn proces at gå og samle ideer og drømme om hvordan det skal se ud.
   Rigtig god fornøjelse.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Det er altid godt med en god havebog eller to i vinterens dyb. Jeg er slem til ikke at få fundet dem frem igen, når jeg skal i gang derude efter vinteren, og det er jo ikke så smart. Man burde egentlig lave havebøger som e-bøger. Så kunne man lige kigge på telefonen, når man stod i plantecentret – eller i den fjerneste ende af haven.

  Kh, Karen

  Svar
  • Hej Karen
   Jeg googler tit, når jeg står derude, og det er jo unægtelig en kanonsmart metode (det digitale), men den der bladreinspiration får jeg ikke rigtig på samme måde.
   Vi har stor succes med at lægge en stak havebøger og gamle haveblade ud i havehusene, når det bliver forår, så vi kan småbladre til en kop kaffe eller vin i løbet af sæsonen. Faktisk bladrer vi meget mere på den måde end om vinteren, hvor haven tit er skudt lidt til hjørne.
   Kh Lisbeth

   Svar
 5. Den senaste trädgårdslitteraturen var växtmonografier – sockblommor och ormbunkar. Jag har bläddrat igenom dem en gång och sen lagt dem i hyllan. Med facit i hand – jag letar bara på nätet och jag läser bara på nätet nuförtin. Men jag ska skaffa mig en nyutkommen kokbok kring grön mat 🙂 För kokböcker bläddrar jag i emellanåt.

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Hej Carina
   Hvor er det morsomt, så forskelligt vi bruger bøger, for jeg bruger efterhånden aldrig en kogebog, men surfer på nettet, hvor jeg kan finde mange variationer af samme ret.
   Til gengæld kan jeg godt lide havebøger med flotte billeder. Især hvis det handler om havedesign og lignende, hvor billederne ikke bare viser ‘se en rød blomst’, men viser hele bede eller hele partier af en have.
   Men ‘læse’ havebøger gør jeg meget sjældent. Det er bladrebøger 😉
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 6. Hej Lisbeth,
  Det er gode bøger, tak for inspirationen! Jeg får lyst til at dele min begejstring for en bog af Thomas Rainer og Claudia West, der hedder Planting in a post-wild World. Den nørder fuldstændigt igennem på viden om planter og plantesamfund og på hvordan man kan arbejde med balancer mellem menneskers æstetiske behov (for orden?) og dyr og planters behov for vildskab og bæredygtighed. Bogen er velskrevet, systematisk og smuk. For mig var den fuld af aha-oplevelser, og jeg tænker på den som Verdens Bedste Havebog . Jeg har ikke hørt den omtalt i Danmark og det synes jeg er synd. Det kunne være sjovt at høre hvad du synes om den.
  Mange hilsner
  Signe

  Svar
  • Kære Signe
   Tak for din gode kommentar med tip til en ny bog. Jeg kender den ikke, men det lyder virkelig spændende, så nu er den sat på ønskesedlen. Jeg kan se, at den kan købes i DK (har lige googlet den).
   Jeg holder selv helt utroligt meget af snitfladen mellem ‘ordnet’ have og vild natur, og det er til en vis grad det, jeg selv har lavet flere steder i min have, selv om det måske mere er udseendet, der er ‘naturligt’ end funktionen. Jeg vil glæde mig til at læse bogen, og forhåbentlig finde nogle endnu bedre vilde planter til min kulturhave.
   Tak for tip.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. ugh, jeg har altid masser af ønsker. Bla. den bog du nævner af Anne Gine. Og nu er den norske osse skrevet på, hihi. Familien himler med øjnene, “kan man virkelig bruge SÅ mange havebøger?” Men så må de da bare give mig cdèr eller krimier, eller,,,,
  Det er altså nogen super billeder du viser, jeg tænker især de to “langkik” billeder. Dejlige.
  For det er altid godt at finde ideer til omrokeringer og forbedring. Og der foretrækker jeg bøger. Er ikke så god til at surfe rundt på nettet. Bortset fra haveblogs.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Åh ja, Gunvor… vi er nogen, der faldt i havebogsgryden engang.
   Havebøger er dejlige at bladre i 🙂 Og bortset fra, at jeg også surfer på nettet, så synes jeg, at nettet er bedst til oplysninger om planter, hvorimod billeder af hele haver og design af haver stort set er fraværende. På det punkt er bøger og magasiner meget, meget bedre, (og blogs, ja), for langkik-billeder, synes jeg nemlig også, at det er spændende at betragte, så tak for rosen 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 8. Hej Lisbeth

  Alletiders med gode bog ideer!
  Bare man ikke bruger designbøger som en facitliste, er det kun godt med inspiration!
  Kan godt forstå netop i ikke har græsplæne. En flot byhave er noget helt særligt…

  Ha en dejlig aften

  Svar
  • Inspiration er altid godt, og når det gælder haver, er det ikke muligt med facitlister, tror jeg. Alt bliver gradbøjet af smag og behag – og af hvad der i sidste ende vil gro i haven.
   Græs kan være godt nok at spille fodbold på. Det gør vi heldigvis ikke 😉
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 9. Tak for tippene. Den norske og den, Signe nævner, kommer fluks på min ønskeseddel. Mit højeste ønske er ellers at få fældet en sydbøg, men desværre er det ikke noget, vi er enige om.

  Svar
  • Selv tak, Marie. Jeg har netop julesnydt og bestilt den engelske bog til mig selv. Tænk, hvis jeg ikke fik den, eller den var udsolgt. Det er ikke, fordi jeg er nysgerrig eller utålmodig, jeg er bare jordbunden og praktisk 😉
   Det er hyggeligt at være to om haven, men konsensus tager lidt tid… Spændende om julemanden giver dig en fældet sydbøg.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Tak for inspiration til årets ønskeseddel.
  Lars Bjerkes bog købte jeg, da den lige var udgivet. Det er en spændende og lærerig bog, som jeg også varmt kan anbefale.
  Bogen Smukke haver lånte jeg på biblioteket, da den udkom. Det er på mange måder en god bog, men ikke en bog, jeg vil ønske mig.
  Design med græsser lånte jeg på biblioteket i går, og jeg er knap færdig med at læse den. Det er en meget god bog, som jeg bestemt kan anbefale. Jeg tror, jeg har læst alle Nina Ewalds bøger, og jeg synes nogle af dem er lidt “tyndbenede”, men denne bog har virkelig et godt indhold samt nogle fine billeder.
  Bogen om Tivoli er først og fremmest en smuk bog. Den vil jeg også godt have liggende på sofabordet.

  Svar
  • Selv tak. Jeg håber at få græsbogen i julegave, og efter din anbefaling ønsker jeg den endnu mere.
   Det er svært med havebøger, der er helt anderledes end andre bøger, synes jeg, fordi de (i hvert fald for mig) er rene bladrebøger – med få undtagelser. Fx er Smukke haver bestemt ikke en læsebog, men når jeg sidder og driver den af en sommereftermiddag og kigger lidt her og der, så ryger der alligevel en ide eller to forbi hjernen.
   Lottes bog synes jeg også om, men vil nok primært anbefale den til nye haveejere.
   Tivolibogen er ren sofabordsglasur, men med vitaminer inden i.
   Du er klog, at du låner på biblioteket. Det var jeg bedre til engang. Vores bibliotek er lige flyttet for anden gang og er desværre blevet så smart nu, at det er overrendt af turister med iskager, så det er svært for os lokale at regne ud, hvor de gemmer bøgerne på de forskellige etager. Men smart ser det ud 😉
   Kh Lisbeth

   Svar
 11. Dejlige bøger du viser her – sjovt nok har jeg lige haft Anne Gines bog til hjemlån fra biblioteket, men jeg e en klovn til at få læst de havebøger – får dem bare bladret igennem.
  Men bøger i reolen er dejligt.

  Svar
  • Hej Ulla
   Jeg bladrer også kun og læser lidt hist og her, og det fungerer bedst for mig, hvis bøgerne ligger fremme, der hvor jeg sidder, og allerbedst ude i havehusene.
   Vi er blevet ganske gode til at lægge en stak bøger og blade derud, når sæsonen begynder. Så sidder de to gamle i ly og læ og læser og drømmer og drikker kaffe :-)))
   Kh Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar