Havearbejde med bonusoplevelse

Fyrtønden er afblomstret, og i går skulle planterne studses. Solen skinnede dejligt, og mens jeg klippede, havde jeg anledning til at betragte frøstandende – og sikken en uventet og helt fantastisk oplevelse, der dukkede op. Den jeg altså dele med jer.

Historien tager sit udgangspunkt i juni, hvor storkenæbene i ‘Fyrtønden’ gik i gang med at blomstre, for det er nemlig storkenæb, denne oplevelse handler om. Fyrtønden er en træbalje på Fyrstien ved siden af Fyrbænken. I kan se blomstringen på billedet herover.

Geranium ‘Max Frei’ blomstrer, og en bi er ved at befrugte frugtlegemet, der senere bliver til frøstanden. Man kan se en lille og endnu grøn frøstand lige under blomsten. Frøstanden vokser sig lang og tynd som et storkenæb. Deraf navnet på planterne.

Storkenæb

Fyrtønden  er tilplantet med to slags storkenæb (Geranium sanguineum ‘Max Frei’ og Geranium sanguineum var. striatum) – og en lille Krybeklokke (Campanula portenschlagiana). Alle tre er stauder. Jeg dur nemlig ikke til det der med at tilplante krukker med sommerblomster, selv om jeg synes, det ser bedårende ud. Jeg har i stedet en kæphest, der handler om, at jeg gerne vil designe min have med så lidt arbejde som muligt. Derfor storkenæbene.

Studsning

Tilbage til arbejdet med at studse, for det er jo det, det handler om. Intet varer nemlig evigt, heller ikke storkenæbs blomstring, og i slutningen af juli er det slut. Normalt lader jeg storkenæbene i fyrtønden være uden studsning, for de ser såmænd ikke så slemme ud i afblomstret tilstand. I år er det imidlertid anderledes, for i næste uge skal haven fotograferes til professionelt brug, og så skulle den gerne tage sig maksimalt godt ud. Derfor studsningen.

Frøstande

Mens jeg sidder og klipper frøstande af, én for en for at løvet kan være intakt (og ja, det tager en times tid), opdager jeg, hvor fine nogle af de afblomstrede bægerblade er. (Bægerbladene er de grønne blade, der sidder under kronbladene.) De visne eksemplarer bliver røde og ligner små blomster. Er de ikke søde?

Røde bægerblade på en afblomstret storkenæb
Røde bægerblade på en afblomstret storkenæb er en hel blomst i sig selv. 1 cm stor. Eller 1 cm lille, om man vil. Sød er den i hvert fald og med små fine hår på kanterne.

Og nu, da jeg har fået tunet øjnene ind på detaljerne, opdager jeg de visne frøstande, der er helt utroligt fascinerende. 
Jamen altså: Det er kunst! Stor kunst! Se lige her:

Næbet på storkenæb
Når de lange storkenæb tørrer, bliver de brune, og pludselig en dag ruller de op som en katapult og slynger frøene, der sidder i de små kugler, ud i verden. 
Frøkapslerne på storkenæb
Jeg mangler ord. Naturens overflod i detaljerne er ubeskrivelig.

Hvor var det godt, at dagen bød på havearbejde med studsning af Fyrtøndens storkenæb.
Man har da lov at være heldig.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

18 kommentarer til “Havearbejde med bonusoplevelse”

 1. Hej Lisbeth.
  Aldrig har man da set mage: En fuldstændig forvandling til noget skulpturelt og enestående. Dejligt at blive orienteret om dette. jeg vil ned i haven og gå de eksemplarer efter, for at se nærmere på fænomenet.
  Godt at læse at du/I skal bruge haven til professionelt brug. Tør man spørge til hvorledes?
  Tak fra Lis

  Svar
  • Hej Lis
   God jagt i haven. Jeg gætter på, at det er alle storkenæb, der kan performe så flot, men ingen garanti fra min side 🙂
   Mht. fotograferingen så ved jeg ikke, om det er et officielt projekt, så det holder jeg p.t. for mig selv. Jeg skulle jo nødig gøre noget forkert. Men vi finpudser så godt vi kan. Det er ikke det bedste år her i haven. Hverken for planter eller os, men sådan er det… Og mit eneste ønske er derfor reduceret til: Bare det bliver tørvejr!
   Mange hilsener
   Lisbeth

   Svar
  • Hej Karen
   Ja, sådan nogle små pludselige overraskelser er tit de bedste. Også i andre sammenhænge.
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
 2. Hej Lisbeth
  Der kan man da bare se, sikken en opdagelse du har gjort.
  Jeg rykker mine storkenæb op med hård hånd eller klipper dem uden at se skønhederne, det er da en fejl, kan jeg se, men der er så mange, så det bliver nok ikke anderledes.
  Hilsen Lisbeth

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Jeg kan godt forstå, at du må beskære hårdt med så stor en have. Jeg plejer også raskt at nedklippe mine Rose Clair m.fl. så det var en uventet oplevelse, efter at have haft både dem og Fyrtønden i flere år uden at opdage frøstandene. Bedre sent end aldrig 🙂
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
 3. Kære Lisbeth
  Ja, jeg vil også studere storkenæb i haven – der er faktisk flere frøstande, der overrasker. Du er en meget dygtig fotograf, sikke fine detaljer.

  Jeg vil også lave flere stauder i mine krukker. Men har også et projekt pelagonie, som jeg har arvet, og som jeg tager aflægger af og fra jeg havde én plante har jeg nu tre i år, som jeg selv har lavet og som har overvintret og groet i soveværelse vindueskarmene.

  Du er til daglig inspiration. KH BIrthe

  Svar
  • Kære Birthe
   Tak, for de pæne og motiverende ord 🙂
   Hvis jeg havde talent, overvintringsmuligheder og tålmodighed til det, ville jeg også have pelargonier, dahliaer og alt det andet flotte, som andre orker. Jeg har set dine pelargonier, og det er meget flotte. At de er arvede gør det kun bedre.
   Men stauder er også gode krukkeplanter, så det holder jeg mig til.
   Mange hilsener
   Lisbeth

   Svar
 4. Det er så dejligt med planter. Der er stort set altid noget at glæde sig over.
  Jeg sad engang i min have og hørte en underlig lyd – som af poppende popcorn – og det tog mig en rum tid at opdage, det blot var lupinen, som smed sine frø ud ved at krølle bælgen sammen.
  En storkenæb som Rozanne, der også er blå, behøver faktisk ikke beskæring med mindre man vil reducere den i omfang i sommerens løb. Den ser altid godt ud.

  Hilsner fra Ulla

  Svar
  • Kære Ulla
   Morsom oplevelse med lupinen. Tænk, at det kan høres! Naturen er fantastisk, når man en gang i mellem stopper op og er opmærksom.

   Mine erfaringer med Jolly Bee (som nogle mener er den samme som Rozanne – de er i hvert fald ens af udseende) er som dine: Jeg beskærer den ikke, da blomstringen aldrig slutter. Men den bliver kæmpestor. Min er 1½ x 1½ meter, når vi når til august.
   Har du nogen erfaringer med Rozanne / Jolly Bee med hansyn til tør jord eller ej? Jeg skal nemlig af med min ene Jolly Bee, da der er for tørt i bedet. I går fik jeg at vide af Anne, der har Staudestedet, at Rozanne muligvis er mere tørketålende. Så jeg købte selvfølgelig et eksemplar…! 🙂 Men hører meget gerne din – eller andres – erfaring.
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
 5. Hej Lisbeth
  Her har jeg så en kommentar om Rozanne. Vi får jo stort set aldrig regn på Samsø, det klarer mine to stk. Rozanne helt fint.
  Hilsen Lisbeth

  Svar
  • Tak. Det lyder vel nok positivt. Nu er jeg endnu mere spændt på, hvordan det vil gå i mit tørre bed.
   Mange hilsener, Lisbeth (i en p.t. ikke-tør have – det regner nemlig)
   – Faksisk havde jeg tænkt mig at afprøve den et andet sted, men nu tror jeg, at jeg sætter den i selve bedet med det samme.

   Svar
 6. Det er med at have øje på de små ting, men det er sjovt at du lige netop har lavet et indlæg om det emne, jeg har nemlig i dag siddet og set et “gammelt” afsnit af Gardeners World, hvor Carol Klein fortalte om Storkenæb, og om hvordan frøene smides ud som med katapult, det anede jeg ikke, før hun og nu du fortæller det.

  Svar
  • Hej Sussi
   Det var et pudsigt sammenfald, at du ser det to steder.
   Hvor er du heldig, at du kan se Gardernes World. Det savner jeg. Det er/var alsidige og interessante udsendelser, jeg også kunne blive klog af.
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
  • Det er BBC-program, og jeg ved ikke på hvilken af deres kanaler, det sendes i dag. En gang i mellem har TV2Fri nogle af deres udsendelser. Vi ser dem en gang i mellem i sommerhuset. Jeg husker ikke, hvad TV2 kalder programmet. Jeg håber for dig, at du kan se dem.
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar