Have + blog = haveblog

I dag handler det om tre ting: Haven og bloggen og havebloggeren, så du får tre historier på samme tid. Billederne viser haven her og nu. Teksten handler om bloggen og om havebloggeren. Så kan du selv vælge.

“Hvoffe ska’ det nu plu’sli’ handle om bloggen?”
“Det er, fordi bloggen har fem års fødselsdag, og det er sådan et godt tidspunkt til at fundere over både bloggen og bloggeriet – uden at glemme haven.”

Billederne viser som sagt haven i begyndelsen af maj – efter det tørreste forår, jeg kan huske.
Siden slutningen af februar! har vi i alt fået sølle 20 mm nedbør, der faldt i begyndelsen af april. Intet i hele marts og intet i resten af april, hvor det bare har været konstant sol og tørke. Jeg har set, at nogle af mine bregner og stauder lider – og enkelte er måske gået ud, selv om jeg er begyndt at vande. Hvem der dog bare fik en uge med sol og byger i evig skiften.
Samtidigt kan jeg konstatere, at stort set alt er forsinket her i haven, når jeg sammenligner med det, andre viser – jeg tænker, at det også kan skyldes tørken, måske i kombination med de lidt lavere temperaturer, end vi ofte har i april.

Lathyrus vernus - måske ‘Alboroseus’
Vårfladebælg (Lathyrus vernus, måske ‘Alboroseus’). I skal ikke lade jer snyde af dråben – det er ikke regn, men mig der vander, og jeg opdagede denne variant, da jeg bukkede mig for at fjerne endnu en selvsået ahorn (Acer pseudoplatanus) i den fugtige jord. Normalt har jeg kun den almindelige lilla vårfladebælg, men denne fine rosa farve er bestemt velkommen.

Bloggen

Bloggens første indlæg for fem år siden handlede om, at magnoliaen var sprunget ud.
I år kan jeg skrive, at kirsebærkornellerne (Cornus Mas), der blev sat som erstatning for den syge og fældede magnolie, allerede er afblomstret.
Der er til gengæld masser af blomster i bedene under kornellerne.

I Kaffebedet med de små korneltræer dominerer vortemælk (Euphorbia), perlehyacinter (Muscari) og græsser omkring 1. maj. De første tre tulipaner har åbnet sig, og om lidt blomstrer den første storkenæb (Geranium).

Den allerførste gang

Dengang – for fem år siden – da jeg havde skrevet bloggens første indlæg om magnoliaen – og for første gang skulle trykke på knappen ‘Udgiv’, var det med bankende hjerte. Dels af skræk for teknikken, men allermest var jeg spændt på, om der var ‘nogen’ derude, der ville finde mig og læse med, eller om mine ord og sætninger blot ville kredse ensomt rundt i et mørkt univers.
Jeg besluttede, at ‘uanset hvad’ der skete – eller måske snarere ikke skete – så ville jeg skrive ét år. Det skulle ikke hedde sig, at jeg rendte af pladsen i utide.

Tulipa ‘Princes Irene’ lagde jeg et par stykker af sidste år. Tanken var, at den skulle harmonere med den teglfarvede væg bag bedet, men jeg havde glemt perlehyacinterne, og jeg er ikke sikker på, at jeg kan lide den meget orange sammen med de blå farver. Sådan er der så meget, når man liiiige skal prøve noget.

Hallooo, er der nogen?

Til min store forbavselse var der ‘nogen’ derude, der fandt bloggen (og altså ikke kun min mand og vennerne), men nogen rigtige nogen’, hvilket var en enorm lettelse, og da den første abonnent dukkede op, var jeg vildt benovet. Hold da op…! Tænk engang…!
Senere, da der var svimlende fem abonnenter, udløste det en god frokost, for man må finde de anledninger, der er i livet.
Hvor alle disse ‘nogen’ kom fra, anede/aner jeg ikke, men jeg var/og er fortsat forbavset over internettets veje og vildveje – og glad.

Bredbladet perlehyacint (Muscari latifolium).
En af perlehyacinterne er Bredbladet perlehyacint (Muscari latifolium). Den er sjov, fordi den springer ud fra toppen.

Åh nej!

Efter den første jubel over ‘at bloggen blev fundet’, gik jeg totalt i chok, da den første abonnent meldte fra. Jeg tænkte, at “åh, det var da vist osse et kedeligt indlæg”, og jeg var sikker på, at “nu er derouten begyndt, inden jeg overhovedet har nået det første år”.
Min hjerteflimmer og koldsved varede imidlertid kun, indtil jeg kom i tanker om, at jeg også selv zapper rundt og nogle gange vælger at følge en blog på anden vis end med en mail direkte fra bloggen. Eller måske jeg blot trænger til noget nyt – jeg kan jo ikke være overalt. Og jeg mindede også lige mig selv om, at der er rigtig mange, der vælger læser med uden at være faste modtagere af nye indlæg, og de er naturligvis lige så skattede læsere.
Ups-and-downs er simpelthen vilkårene for en blogger, og man skal bare være glad for at have haft følgeskab på en del af rejsen.

Søjlepæretræet blomstrer med usvigelig sikkerhed sidst i april. Alle mine billeder i årenes løb er taget efter den 20. og inden 1. maj, uanset vind og vejr.

Hvem sidder der bag skærmen

En særlig ting ved at blogge er, at man kan få respons fra dem, der læser med, dvs. mails og/eller kommentarer.
Mit succeskriterie har aldrig været, at der skal være mange, der skriver, for man er mere end velkommen til blot at lade sig inspirere og underholde. Men når det er sagt, så ville jeg være utroværdig, hvis jeg sagde, at jeg var ligeglad, og derfor tager jeg mails og kommentarer som frydefuldt udtryk for, at det, jeg skriver, vækker genklang, og ofte får jeg endda tips og ideer retur.
Mindst lige så vigtigt er det, at jeg takket være jeres respons ved, at der er levende mennesker derude bag min skærm. Det har gjort en stor forskel for mig, mens jeg har skrevet.
Nogle skriver tit, dem lærer jeg at kende, andre skriver en enkelt gang eller to, men jeg kan forsikre, at alt læses med taknemmelig jubel.

Bispehue blomstrer her og nu i et stort orange tæppe i hele Bispegården, hvor bl.a. søjlepæretræet står. Om bare få dage har de nye blade dækket de flotte blomster, der er særdeles eftertragtede af bier. Her er det en Stenhumle (Bombus lapidarius), der er helt sort med rødorange hale. Jeg synes, det har været mange humlebier i år – eller er det bare indbildning, fordi jeg har været efter dem med kameraet?

Hvor længe bliver jeg ved?

Jeg havde bestemt mig for, at jeg i hvert fald ville skrive, til bloggen blev fem år – det er sådan et pænt rundt tal – og det er nu! Derfor kommer spørgsmålet: Hvad skal næste mål være? 1 år mere? Skal jeg stoppe? Eller skal jeg måske skrue ned for antallet af indlæg?

Der er flere faktorer, der påvirker min beslutning, for den er ikke så enkel, som man måske skulle tro.
1) Jeg kan godt lide at have god tid til at skrive og finde og redigere billeder, og det tager tid, der bl.a. går fra haven, hvor vi i år skal bygge en ret stor pergola og plante nyt i de bede, vi har ryddet. Det skal der være tid til.

De to bede, hvor der indtil efteråret var azaleaer og rhododendron, er foreløbig fyldt op med jord. Det er utroligt, så lidt en trillebørfuld jord fylder i et hul. I det forreste bed skal der bl.a. plantes bjergmynte, der er tørketålende. I det bagerste bed skal der midt i stå to stolper til pergolaen, så det kan jeg først tilplante, når byggeriet er færdigt.

2) Ud over at vande og plante vil jeg også gerne på planteskole og på havebesøg og læse med hos andre havebloggere. Det er alt sammen ren morskab, men det tager lidt tid her og der.

3) Ved siden af haven er der vasketøj, venner og familie, indkøb og alt det andet, der er en del af livet.

4) Hovedet på sømmet er, at helbredet og kræfterne ikke er, hvad de har været. Jeg er i tidens løb blevet udstyret med indtil flere diagnoser, der hver især kræver, at jeg fra tid til anden må afsted til blodprøver, kontroller og til tider behandling på sygehus. En af diagnoserne er en kronisk blodsygdom (MDS), som ikke vil, som jeg vil, hvilket til tider gør mig både fysisk og ikke mindst mentalt træt.

Som om der ikke var nok at tilplante i år, fik jeg den ide, at vi – nu da der var fjernet en masse for at gøre plads til pergolaen –  også burde genplante hele langsiden ind mod to naboer, hvor et nyt hegn blev sat op sidste sommer. Som tænkt så gjort, og jeg har savet og regeret, og der nu kun mangler at en af vores venner kommer med en fiks motorsav for at fjerne stammerne efter fire store laurbærkirsebær. I ser resterne af den ene på billedet herover. De andre buske, der stod ind i mellem, har jeg selv fået op.

Russisk træthed

En ekstra faktor, der har ramt mig mentalt, er krigen i Ukraine. Det er mig krop-umuligt at negligere grusomhederne, flygtningene og deportationerne, og blot lade som om intet er hændt. Jeg har prøvet.
På det seneste har Ruslands præsident P. for anden gang truet med at bruge atomvåben for at få i hvert fald visse dele af Sovjetunionens gamle landområder tilbage, men selv om vi skulle være så heldige, at han ikke gør alvor af den trussel, kan jeg ikke fritage mig for den nagende tanke, hver gang jeg går i haven, at selv en konventionel krig måske betyder, at jeg er i gang med mit livs sidste år med rigelig adgang til mad og medicin. Vand og varme. Tryghed og frihed. Jeg stoler ikke på ham.
Måske alle mine prydplanter skal fjernes, og haven blive til hønsegård og køkkenhave… Jeg bliver træt ved tanken.
Jeg håber inderligt, at en rationel og velinformeret voksen i præsidentens nærhed snart knalder en tagsten i hovedet på ham, eller at det russiske folk tager sig sammen til en ny revolution, denne gang mod diktaturets enevældige hersker samt alle hans oligarker, der har stjålet de almindelige russeres penge.
Nok om ham – det hjalp at få luft.

Se i stedet knopperne på denne Rhododendron ‘Viscy’:

Rhododendron Vischy
Rhododendron ‘Viscy’ er allerflottest, når den springer ud i maj med knopper, der gentager murens farve. Det bliver jeg totalt lykkelig af at se på.

Have + blog + træthed = blogpause

Med alle mine overvejelser om tid og træthed har jeg – efter gårsdagens nedslående blodprøver – truffet den beslutning, at jeg vil give mig selv en blogpause, indtil min sygdom forhåbentlig er lidt mere stabil end nu.
Mit mål er, at der skal komme et indlæg på tirsdage i lige uger, men her og nu har jeg brug for en måneds ferie.
Jeg ved, jeg kommer til at savne de ugentlige skriblerier, men det tager heldigvis kun et splitsekund at skrue op igen, når energien overmander mig.

Fladkravet kodriver (Primula elatior)
Dagens sidste billede er en af mine absolutte yndlingsplanter her i foråret, nemlig Fladkravet kodriver (Primula elatior). Den er så nem, og den har den fineste lysegule farve.

Bortset fra trætheden har jeg det godt, vil jeg gerne slutte med at sige, for jeg tænker hverken på sygdom eller præsident P hele tiden, men også på hvad jeg skal plante i de bede, vi har ryddet. Dét bruger jeg faktisk mange timer på, og det vil jeg koncentrere mig om i de kommende uger.
På gensyn efter min blogferie.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt.
Der kan gå nogen tid, før din kommentar vises, da mit system tjekker for spam.

75 kommentarer til “Have + blog = haveblog”

 1. Træls for dig med sygdom og medfølgende træthed. Det hjælper jo altid på humøret at gå ud og måske bare nyde haven og planterne.
  Jeg har med stor fornøjelse læst din blog og glæder mig til næste gang, du har energi og lyst til at glæde os andre.
  Lizzi

  Svar
  • Kære Lizzi
   Tusind tak for dine søde ord. Det varmer 🙂
   Du har helt ret: Det hjælper at fordybe sig i haven, så det vil jeg gøre.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Kære Lisbeth , lige inden du holder pause fra din fantastiske blog – de smukkeste billeder , gode info , og ikke mindst dit finurlige sprog – jeg glæder mig hver gang der ligger en mail, at nu er der blogbud igen – tak for det, og rigtig god bedring med helbredet
  Jeg Krydser fingre for dit håb om, hvad der ku være godt for både vejret og ham vi ikke nævner ved navn .
  God arbejdslyst med alle planerne
  Forårshilsen Lonep

  Svar
  • Kære Lone
   Hvor er det sødt sagt – jeg får helt røde kinder 🙂
   Tak for dine gode ønsker for både for mig, vejret og verdensfreden. Jeg vil nyde at koncentrere mig om pergola og planter for en stund.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 3. Kære Lisbeth. Sådan et blogindlæg kræver prompte reaktion fra “en af dem derude”! Du er i sandhed en skribent af Guds nåde: Velbevandret, kreativ og sprogligt uforlignelig. Men nu også “russisk træt”, hvad jeg så inderligt godt kan følge dig i, men desværre også fysisk ramt. Alle gode tanker herfra om god og hurtig bedring.

  Svar
  • Kære Charlotte
   Tusind tak for din hilsen ‘derudefra’. Det glæder mig meget, at du har været godt underholdt. Jeg elsker at skrive og fortælle om haven, men helbredet ‘trækker tænder ud’ for tiden, godt sekunderet af det russiske vanvid.
   Tak for de gode ønsker – jeg vil bruge dem alle sammen.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. God bedring og god ferie. Det er umuligt at ignorere det, der sker i Ukraine, og det er umuligt ikke at tænke de tanker, du gør, om en mulig næste verdenskrig. Jeg har det ligesådan, og det ved du. Men vi er nødt til at sige, at er det her det sidste forår i fred her i landet, skal vi nyde det.
  I morgen skal vi tænde lys i vinduerne, og det bliver både for at mindes afslutningen på 2. verdenskrig og for at sende tanker til Ukraine. Der er fakkeltog i både Aarhus og København.
  Har du tænkt over, at tørken faktisk begyndte samtidig med Ruslands invasion? Måske rejser de hjem, hvis det begynder at regne… varsler i sol og måne…
  Jeg fortsætter med at skrive. Ja, det tager tid, og det kræver noget. Men det er også mit frirum, kameraet er med hele tiden, og tankerne er også med, så selve skriveriet tager såmænd ikke så lang tid – slet ikke set i forhold til det, det giver. Jeg håber, du kommer veludhvilet og raskere tilbage om en månedstid.
  Knus og Kh, Karen

  Svar
  • Kære Karen
   Jeg ved, jeg har en lidelsesfælle i dig, og jeg har tænkt mig at sætte ekstra mange lys i vinduerne i morgen. Zelenskyj holder tale specielt til danskerne i morgen. Den vises ved arrangementerne i Aarhus og Kbh, men mon ikke den også kommer i fjernsynet?
   Hvis regnen kan få P til at forsvinde (måske den kan opløse ham som i en dårlig splatterfilm), så beder jeg endnu mere om regn. Faktisk vil det være ok, at det hele væltede ned over Kreml, så skal jeg nok vande her.
   Jeg nyder også at skrive, men tankerne og tidsforbruget i forbindelse med en sygdom, der kun bliver værre fra nu af, skal jeg bruge lidt tid på at vænne mig til og indrette mig efter, så nu tager jeg en måneds ferie. Det bliver godt, tror jeg.
   Tusind tak for dine gode ønsker og knus. Jeg har brug for det hele.
   Kh Lisbeth

   Svar
 5. Kære Lisbeth
  Man keder sig nu aldrig på din blog. Det med kommentarerne betyder meget, men hvis man ikke har overskuddet til at blogge, må man skrive lidt mindre. Jeg savner også kommentarer og på det sidste også læsere, men indtil videre fortsætter jeg ufortrødent, for jeg har jo alt det, jeg gerne vil vise, så jeg håber stadig, at mange kigger ind og at nogle lægger en kommentar. Jeg har heldigvis også selv glæde af mine billeder :)))
  Rigtig god bedring til dig, du vil blive savnet.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Tak skal du have 🙂 det var sødt sagt.
   Kommentarer er et dejligt krydderi, som vi bloggere godt kan lide, også selv om vi skriver, fordi vi bare godt kan lide det – af forskellige grunde. Det er godt, at du fortsætter. Dit engagement kan kun inspirere os andre.
   Tusind tak for dine god ønsker – jeg forventer, at jeg vil følge med hos jer andre, men jeg vil mærke efter dag for dag.
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. Kære Lisbeth

  Stort tillykke med bloggens fødselsdag. Jeg kan sandelig godt forstår, at du har mange følgere, for det er altid en fornøjelse at læse dine finurlige indlæg. Men jeg forstår også til fulde, at du trænger til at skrue lidt ned for indlæggene. Jeg synes også selv, at jeg har det dilemma, at om vinteren, hvor jeg har tid til at skrive, sker der ikke så meget i haven, jeg har lyst til at skrive om, og om sommeren, hvor der virkelig sker noget i haven, har jeg ikke tid til at skrive, fordi jeg er i haven.

  Jeg vil ønske dig rigtig god bedring og håbe på, at du har lyst til at blogge mange år endnu, selvom du sætter frekvensen lidt ned.

  Kh Anette

  Svar
  • Kære Anette
   Tak for lykønskningen og de søde ord – jeg havde aldrig forestillet mig, at det ville gå så godt med en haveblog – det er fantastisk, hvad internettet kan.
   Det er et dilemma, det synes jeg også, at der er så meget at fortælle om, når vi er allermest travle. Men på en eller anden måde lykkes det os at få skrevet, og jeg håber, at jeg skal skrive videre – jeg tager bare tælling et par uger nu. Visse ting er man ikke selv herre over.
   Tak for de gode ønsker.
   Kh Lisbeth

   Svar
  • Kære Hanne
   Tak for de gode ønsker og pæne ord om bloggen. Det er dejligt at vide, at du har kunnet bruge det til noget.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
   • Jeg kender personligt også til overvældende træthed fremkaldt af kronisk sygdom, og henter energi og glæde i min egen lille byhave…..bedste ønsker til dig

    Svar
    • Kære Hanne
     Det lyder ikke rart for dig, at du også kender til træthed og kronisk sygdom, men det er omvendt rart at høre, at du henter energi i haven. Det vil jeg også gøre.
     Tusind tak for de gode ønsker.
     Mange hilsener Lisbeth

     Svar
 7. Kære LIsbeth,
  det er første gang jeg lader høre fra mig, men jeg har fulgt din blog med glæde i snart mange år og håber at kunne gøre det længe fremover også selv om det bliver i mindre mængder.
  Under alle omstændigheder så ønsker jeg dig en god og velfortjent ferie og et forbedret helbred.
  Kh fra en derude dvs Frankrig Helene

  Svar
  • Kære Helene
   Mange tak for din hilsen – det er sødt af dig at lade høre fra dig, og dejligt at vide, at du har været med længe. Jeg håber bestemt at blive ved, og det er godt at høre, at det vil være ok at skrue ned for indlæggene.
   Tak for de gode ønsker. Nu vil jeg koncentrere mig om de nære ting og foråret – I må jo være noget længere fremme med foråret, end vi er.
   Kh Lisbeth

   Svar
 8. Rigtig god bedring og tak for de mange indlæg, som jeg har nydt at læse. Håber alt godt for dig fremover. Kh. Kirsten

  Svar
  • Kære Kirsten
   Mange tak for de gode ønsker og pæne ord om bloggen. Det var sødt af dig.
   Kh Lisbeth

   Svar
 9. Hej Lisbeth.

  Det er altid dejligt at følge din blog, som man kan se at du lægger et stort arbejde i med skønne billeder og sjove formuleringer. Og mange gode og spændende haveinformationer.
  Men jeg kan godt forstå at du trænger til en pause.

  Den russiske træthed har desværre ramt mange af os. I år tror jeg også, at jeg vil sætte lys i vinduerne for at markere en holdning til krig, fred og frihed.

  God bedring. Nyd havearbejdet og besøg hos andre bloggere og lad os håbe på regn og fred!..

  Hilsen Tara

  Svar
  • Kære Tara
   Tak skal du have. Det glæder mig, hvis du fornemmer, at jeg har glæde ud af at lave selve bloggen. Det vil jeg også gerne blive ved med det, men ja, jeg trænger til en lille pause grundet alt det andet i livet.
   Mon ikke vi er mange, der i år vil markere vores russiske træthed med lys i vinduerne?
   Tak for de gode ønsker, ikke bare for mig, men også for vejret og verdensfreden. Jeg håber alle vores ønsker bliver til noget.
   Kh Lisbeth

   Svar
 10. Kære Lisbeth

  Jeg er ked af at høre om din forværrede sygdom, og jeg forstår godt, at du har brug for at fokusere energien et andet sted. Især når I har så spændende planer i haven ☺️ Jeg sætter stor pris på bloggen og har glædet mig til hver tirsdag med ord fra dig. Du har en helt særlig, smittende begejstret måde at skrive på og beskrive livet i haven, og jeg er nu på anden gennemlæsning af bloggen fra ende til anden. Jeg håber, at du vender tilbage og fortæller videre om haven, planterne og haveglæderne og udfordringerne. Du bliver særdeles svær at undvære.
  De bedste hilsner og varme tanker fra Trine

  Svar
  • Kære Trine
   Det er herligt at høre, at du kan lide bloggen og ligefrem glæder dig til mine indlæg, men jeg bliver da helt øh…hvad hedder det… over at høre, at du læser bloggen fra ende til anden 😮 Jeg kan godt se, at jeg med den oplysning er nødt til at fortsætte 😉
   Jeg vil bruge de næste par uger til at funderer over tingenes tilstand og planlægge nye indlæg. Haveliv har så mange facetter.
   Mange tak, Trine.
   Kh Lisbeth

   Svar
 11. Fuld respekt og forståelse for din beslutning. Det har været hyggeligt at følge din blog som er både velskrevet og med en herligt humoristisk tilgang. Det er vigtigt at lytte til sin egen krop og mentalt give sig selv lov til pause – det er dig velundt! De bedste ønsker for dig! ( Og ja P er virkelig skræmmende, så vi må virkelig håbe der er nogen som kan få ham stoppet!) Vh. Maja

  Svar
  • Kære Maja
   Det har været en svær beslutning, for jeg synes jo, det er sjovt, men jeg kunne bare mærke, at det til sidst var nødvendigt. Uanset om det er logisk eller ej.
   Tak for dine ønsker for både mig og P – jeg håber de går i opfyldelse i begge tilfælde.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 12. Kære Lisbeth.. Jeg er en af dem der bare sidder og følger med her ude i cyberspace.. Sejerø..sidder og nyder dine skriblerier og billederne.. Denne gang vil jeg dog ønske dig tillykke med din blog og rigtig god bedring fremover.. Hilsen Marianne

  Svar
  • Kære Marianne
   Hvad der dog ikke flyver rundt i cyberspace… Sejerø og dig 😉 Det er rigtig godt at vide, så tak for den hilsen. Og for dine gode ønsker.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 13. God bedring til dig. Glæder mig til du bliver så frisk, at du vil dele dine nye bede med os. Hilsen Lise

  Svar
  • Tak skal du have, Lise. Jeg ser meget frem til at have nogle nye, flotte bede at vise frem.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 14. Kære Lisbeth.
  Jeg vil savne dine gennemarbejdede, morsomme, velskrevne og informative indlæg. – Og sagde jeg morsomme (?)
  Jeg håber du vender tilbage på bloggen, den er et glædeligt lille stjålent øjeblik på min pind her på jobbet.
  Godt bedring ønskes du.

  Svar
  • Kære Sanne
   Det er sørme sødt sagt 🙂 tak for det.
   Min plan er bestemt at skrive videre, men nu skal jeg lige se, hvad den nærmeste tid bringer og hvad helbredet tillader.
   Tak for de gode ønsker. Alt tæller 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 15. Rigtig god bedring Lisbeth – jeg håber at en pause vil være godt for dig. Det er også vildt tørt hos os, og jeg kan næsten ikke holde ud og tænkte på hvor lange arme vi kan få hen over sommeren hvis vi skal vande og vande hele tiden
  Jeg synes også at krigen på en underlig måde trækker kræfter ud af én selvom vi jo i princippet bare kører videre som om alt er normalt her i DK. Men det er så ufattelig store tab – i menneskeliv og ressourcer

  Svar
  • Kære Lene
   Tak for det. Jeg er sikker på, at en feriepause vil være rar og skabe lidt ny energi.
   Jeg har aldrig før set mine bregner sygne hen her i foråret på grund af tørke. Der er et par stykker, jeg frygter for. Resten har skudt nogenlunde efter en ordentlig omgang vandhanevand. Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan buske og træer har det om en måned. Nå – vi kan ikke gøre meget ved det.
   Det kan vi desværre heller ikke med krigen, andet end at være tålmodige med de ulemper sanktionerne giver os. Hellere det, end at P vinder.
   Kh Lisbeth

   Svar
 16. Hej, rigtig god bedring og god blogferiejeg læser med glæde dine blogindlæg, De er spændende og berigende. Jeg ser frem til, at du føler dig klar til igen at blog-skrible. Hver 14. dag vil da være vild luksus for mig.

  Svar
  • Kære Else
   Det glæder mig, at du har kunnet bruge mine indlæg, og jeg glæder mig til forhåbentlig at vende tilbage. Det er godt at høre, at hveranden uge vil være ok.
   Tak for de gode ønsker.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 17. Sygdom er enhver mand og kvindes herre, siges det. Du må sætte farten efter kræfterne og nyde din have.
  Du vil blive savnet, men så vil jeg nyde dine herlige finurlige skriverier så meget mere når de kommer igen.
  Og forhåbentlig hører om jeres nye påfund i haven, de lyder spændende.
  God ferie og god bedring.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Hej Gunvor
   Ja kunne man bare selv vælge, om man ville være syg eller ej, men det er en af de mange ting, vi ikke skal tage stilling til.
   Det er sødt af dig at sige, at du vil savne indlæggene. Jeg vil se frem til at komme i gang igen. Nogle gange er de nye projekter lidt for spændende, men vi får sikkert løst udfordringerne undervejs.
   Tak skal du have.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 18. Kære Lisbeth
  Puha, jeg var helt bange for, at du lukkede bloggen, da jeg så overskriften! Jeg kommenterer ikke meget, jeg er heller ikke abonnent, men jeg læser troligt hvert eneste indlæg. Tak for en god blog! Jeg ønsker dig god bedring og god ferie.
  Venlig hilsen
  Sara fra Middelfart, haveejer siden 2017, haveentusiast siden barnsben i min bedstemors have.

  Svar
  • Kære Sara
   Hvor er det sødt af dig at skrive og dejligt at høre, at du læser med. Der er heldigvis mange, der læser med uden at abonnere, og det er jo da også lige meget, hvordan ‘vi finder hinanden’.
   Det er skønt at høre, at du er blevet haveinspireret allerede som barn. Det genkender jeg fra mig selv, og ville ønske at mange flere børn fik den oplevelse. Det har man virkelig mange glæder af.
   Tak for de gode ønsker. Jeg glæder mig til en lille pause og håber at vende tilbage på bloggen.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 19. Til lykke med 5 års-jubilæet. Tænk, at der er gået så lang tid, siden du skrev din første blog!
  Altid spændende at læse med.
  På genkig når du har holdt ferie. Jeg ønsker alt det bedste helbredsmæssigt for dig!
  Kh Lis

  Svar
  • Tak Lis 🙂
   Fem år… ja de er virkelig gået hurtigt, og tak fordi du læser med.
   Tak også for de gode ønsker – det bliver godt med en lille blogferie.
   Kh Lisbeth

   Svar
 20. Kjære Lisbeth
  Jeg har som vanlig jobbet i drivhuset i hele dag, så det er først nå jeg har satt meg ned for å lese blogger. Jeg ble så trist når jeg leste om din sykdom, og om din pause fra bloggen. Jeg forstår godt din beslutning om en pause, og den er deg vel unt. Jeg kommer bare til å savne din blogg veldig mye. Vi bloggere er som en stor familie, og det er alltid trist når noen tar en lang pause. Men jeg håper at dine blodprøver går rette veien, og at du igjen finner veien til din hyggelige blogg. Gratulerer med de første 5 år på bloggen din!
  Ja, krigen i Ukraina gnager i bakhodet på meg også, og den tar krefter fra meg som jeg gjerne skulle hatt til å bruke på noe annet enn unyttig tankespinn pga. en gal mann. Vi deler den samme frykten, og det er nesten ikke til å tro at en krig i vår nærhet kunne dukke opp så hurtig.
  God bedring, og lykke til med dine nye prosjekter!

  Stor klem fra den hagegale Marit

  Svar
  • Kære havegale Marit
   Jeg kan tænke mig, at du har haft travlt i både drivhus og have, nu du endelig har fået forår.
   Tak ja, fem år er trods alt noget, selv om du og andre jo har blogget meget længere. Det er bestemt en hyggelig familie, man får i blogland, og jeg nyder skriverierne og at følge med i så mange haver. Jeg lærer også meget!
   Det er noget øv med sygdommen, der er blevet forværret, og jeg må for alvor til at lære at leve med både træthed og usikkerhed, men når andre kan, så kan jeg også. Det er sødt af dig at sige, at du vil savne mine indlæg, men vi ses på din blog.
   Åh altså – den der krig på grund af én syg mand… Grufuldt!
   Tak for ønsker til både helbred og have.
   Knus, Lisbeth

   Svar
 21. Kære Lisbeth
  Tusind tak for alle dine skønne indlæg – din humor og dine havebetragtninger er imødeset med spænding, hver gang jeg modtager mailen om dine indlæg. Jeg måtte lige Google din diagnose- kendte den ikke i forvejen – og jeg må tage hatten af for dit gå på mod – uf – håber det bedste for dit helbred Jeg bruger selv haven og naturen som terapi, i forhold til alvorlig sygdom, med stor glæde- forstår dit behov for en pause – og ved, hvor meget det betyder, at lytte til sin krop og dens signaler. Jeg ser frem til at følge dine indlæg i fremtiden, når du har genfundet energien- hellere lidt og godt end slet ingenting God bedring og kærlige ønsker Ghita

  Svar
  • Kære Ghita
   Selv tak for din kommentar og søde ord om bloggen.
   Diagnosen er noget skrammel og strengt taget går det kun en vej, men der er ikke andet at gøre end at få det bedste ud af det. Jeg kan forstå, du selv kender til sygdom og glæden ved at gå i haven. Det er ganske rigtigt godt at kunne fordybe sig i noget smukt og levende derude eller blot med at lede efter planter på internettet 🙂
   Tak for din forståelse og gode og opmuntrende ønsker.
   Kh Lisbeth

   Svar
 22. Du skal bare vide at jeg har nydt hver eneste indlæg fra din blog! Det har været utrolig interessant at læse om alle dine tanker og overvejelser vedr. planter, blomster og træer. Især fordi jeg også blot har en lille, bitte have. At du så også har rigtig dejlig humor, og en ironisk distance til dig selv, gør kun alt mere læseværdigt.
  Jeg ønsker dig god bedring og håber du forstår at passe på dig selv. Selvom det er hyggeligt, overlever vi jo også uden din blog…..hvis du ikke orker mere.

  Venlig hilsen
  Birte

  Svar
  • Hej Birte
   Du er heldig, at du også har en lille have. Der er ganske vist ikke plads til så meget, men det er morsomt at forsøge få plads til så meget som muligt, og det glæder mig, at jeg kan kunnet inspirere dig.
   Tak for de gode ønsker. Jeg håber at fortsætte med at skrive, men det føles lidt som at ‘rende af pladsen i utide’. Det er godt at vide at du og de andre læsere er forstående. Nu holder jeg en lille pause, og så ser vi.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 23. Kære Lisbeth.
  Stort tillykke med “din” 5 års fødselsdag, men hvor er jeg altså ked af det på dine vegne at helbredet svigter. Jeg kender selv til det med at have viljen som kræfterne ikke matcher, for som du selv rigtigt nok er inde på ,så kan vi havetosser jo ikke bare hellige os haven på fuld tid. Vi er alt muligkvinder som også har mange andre gøremål…..
  og har fuld forståelse for dit nødvendige valg.
  Men helt sikkert bliver vi mange som kommer til at savne dine skønne og sjove indlæg hver tirsdag med fine billeder.
  Meen ….lad os nu se, om du kan holde dig ” i skindet” !!
  Jeg går bare i gang med at læse alle indlæggene fra starten af. De er nemlig lige som en god bog som sagtens kan læses en ekstra gang.
  Vil lige betro dig at min benved Compactus nr. 2 er i fuld gang…..herligt! Har også investeret i en Mahognia Soft care og er nu på jagt efter Daphne ‘ Pink Eternal Fragrance’ , mon du har kendskab til disse?

  Endelig vil jeg nu ønske dig en velfortjent ferie og god bedring og håber du igen kommer til kræfter.
  Mange hilsener og tanker til dig fra mig……Lillian

  Svar
  • Kære Lillian
   Tak – fem år er dog noget og det er dejligt, at du har læst med og kommenteret – og vil blive ved. Hold da op – vil du læse bloggen forfra? Rigtig god fornøjelse. Der er sikkert meget, der har ændret sig.
   Ja desværre svigter helbredet på det seneste, men som du skriver, så er en del af det vilje, og jeg håber, at en pause kan give lidt ny energi. Tak for de gode ønsker til helbredet – jeg kan bruge det hele 🙂
   Tillykke med Compactus. Min er ved at springe ud.
   De to buske kender jeg kun af navn, men har ikke selv haft dem. Det bliver spændende, hvordan de arter sig. Forhåbentlig bedre en Compactus 1.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 24. Rigtig god bedring ♥️
  Glæder mig til, du får det godt igen og sender et dejligt inspirerende indlæg tirsdage.
  Pas godt på dig selv først og fremmest.
  Mange hilsner
  Alice

  Svar
  • Tusind tak, Alice 🙂 For både pæne ord om bloggen og for de gode ønsker til mig.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 25. Hej Lisbeth. Når kræfterne ikke slår til til det hele, må det bare være sådan, desværre. Ingen tvivl om, at både dine læsere og du selv vil komme til at savne de ugentlige indlæg.

  Svar
  • Hej Marie
   Ja, selv om forandring fryder, er der nogle forandringer, man godt kunne undvære, men når min første ærgrelse har lagt sig, tror jeg, det bliver sundt med en pauseferie.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 26. Hei Lisbeth.
  Det er ihvertfall mange som leser hele bloggen:-)
  Kjedelig diagnose å få, og å leve i usikkerhet, stadig vente på prøvesvar må være tøft. Skjønner godt prioriteringen din. Kos deg med hagen og hagearbeid, og blogg om du har krefter.
  Håper vi kan ta kontakt, om vi er i området der du bor.
  Varme hilsener / Eirin og Lars

  Svar
  • Kære Eirin og Lars
   Tak. Det er bestemt ikke en diagnose, jeg selv har bedt om, men den slags bestemmer man jo ikke selv. Jeg ser frem til en lille pause og at ‘lege’ i haven og formentlig begynde at skrive igen bagefter.
   I er meget velkomne til at kontakte mig, hvis I kommer til Danmark.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 27. Kære Lisbeth.
  Det gør mig ondt at høre, at du er syg, jeg håber for dig at det kun er midlertidigt, at blodprøverne ikke arter sig. Måske er det netop afslapning, der skal til og i hvert fald hvile. Jeg håber meget, du magter at komme igen, så vi kan følge jeres store projekt.
  Vi kan ikke bære hele verden på vore skuldre og det gavner ingen at vi ængstes så meget, så prøv at lade det få så lille en plads som muligt. Jeg tror dette er et lille udsnit af et GRUK: Tænk hvor ofte du var bange og dig intet ondt er hændt. —men ganske forfærdeligt er det, især for ukrainerne.
  Rigtig god bedring.
  De varmeste hilsener fra Jette.

  Svar
  • Kære Jette
   Ja, det er noget skrammel, det med sygdommen. Det er kronisk, men jeg har talt med lægerne i dag, der siger, at det trods alt står nogenlunde til for tiden. Jeg glæder mig nu alligevel til en lille ferie.
   Det er et godt GRUK (han var altså genial), og det er godt at have in mente.
   Tak for dine gode ønsker.
   Kh Lisbeth

   Svar
 28. A lovely post, Lisbeth, well-written, articulate, heartfelt and honest. I am sure I speak for everyone who has ever come across your blog that we benefit in so many ways from the content of the blog, its interesting posts and the on-line friendship that has developed. I will be there whenever you decide to post and will miss you when you are away from us. Take good care of yourself, be strong, know that we all love you. David

  Svar
  • Thank you for your kind words, David.
   It was a difficult decision, but I feel good about it and thought I owed my sweet readers and many online friends a proper explanation, although I don’t usually write about that sort of thing.
   I’m glad to hear that you will wait for me and my posts.
   Hugs Lisbeth

   Svar
 29. Trist at høre om sygdom og træthed men dejligt at høre, at du lytter til det kroppen prøver at fortælle. Godt gået! Det har været en fornøjelse at følge med i din udvikling af haven. Sikke meget underholdning og inspiration du har givet os. Pas godt på dig selv!

  Svar
  • Hej Sydney
   Ja, det er noget øv, men jeg tror, det er godt at holde en lille ferie. Den slags kan ofte generere lidt ny energi. Det kender nok de fleste.
   Tak, det var sødt sagt. Det har været sjovt at fortælle om haven og at få en ‘havesnak’ med alle jer andre, så jeg ser frem til at genoptage skriveriet.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 30. Tillykke med 5-års fødselsdagen. Det er godt gået! Det er mange, mange billeder, der skal tages, og mange ord, der skal skrives, når man skal holde en blog kørende i 5 år. Og du har hverken sparet på billeder eller ord. Jeg nyder at følge din blog, og de dage, hvor jeg får mig et godt grin eller i det mindste må trække på smilebåndet, er ikke de ringeste dage.
  Det bliver spændende for jer, at få alle planerne angående byggeri af pergola og beplantning af bedene ført ud i livet. Hvis der så bagefter må falde regn i ikke alt for små mængder, vil det blive så flot.
  Lisbeth, jeg blev ked af at høre om dine helbredsmæssige problemer. Som du skriver, er der jo en del opgaver, der skal udføres i hverdagen. Jeg håber, at du igen må få samlet kræfter, så du også kan lave nogle af de ting, du brænder for.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Tak, Elna – du kender jo da selv til at have en blog og at det tager tid. Jeg kan godt lide at ‘lege’ med mine fotos og redigere før brug. Det ku’ jeg la’ vær’ med, men der er en del af min fornøjelse.
   Vi venter p.t. på stolperne, men de skulle komme i næste uge, og så går det så småt løs. Bjergmynten i det forreste bed skal jeg også snart have plantet. Jeg ser dagligt dit bed for mig.
   Helbredet – eller mangel på samme – er øv, men jeg er ret stolt over, at jeg fik mig taget sammen til at holde en lille genopladningsferie.
   Tak for de gode ønsker (inkl. om regn).
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 31. Kære Lisbeth
  Jeg læste dit indlæg på telefonen for flere dage siden, faktisk den dag du udgav det.
  Men jeg egner mig ikke til at læse blogs på telefonen, så derfor måtte du vente med svar til jeg fik tid til at starte den ældgamle pc op.
  Tillykke med de 5 år på bloggen – jeg har om nogen nydt dine indlæg som bugner af dejlige billeder, flot sprog, anderledes vinkler og tilsat humor og selvironi og jeg har fuld forståelse for at du har valgt at sætte på pause, når nu helbredet ikke helt vil arte sig. Jeg håber du får det bedre, diagnosen til trods, og at du har energi til at nyde din dejlige maj have. Er sikker på at du får læst og googlet om gode planter til jeres nye bede og den der nye pergola bliver da bare så fed. Det er jeg spændt på at høre mere om, hvis du senere på sommeren får lyst og mulighed til at skrive og fortælle om det.
  Rigtig god bedring til dig,
  kh Ulla

  Svar
  • Kære Ulla
   Jeg kender det – jeg er lige kommet hjem fra familiebesøg i weekenden (med mobilen i lommen) og sidder nu ved pc’en i fred og ro.
   Tak skal du have – og tak for de meget pæne ord. Det har været – og er – en fornøjelse at skrive. Jeg kunne bare mærke, at jeg trængte til at være fokuseret på bl.a. haven. Maj er min absolutte yndlingsmåned, så ud fra det perspektiv er sådan set synd at holde blogpause, men mon ikke, der også er noget resten af året 😉
   Stolperne til pergolaen kommer i dag eller i morgen – håber vi. Så går det endelig løs, og jeg glæder mig til at se og vise resultatet. Jeg går ud fra, at det bliver godt – Bent klør sig lidt i nakken 😉
   Tak for de gode ønsker.
   Kh Lisbeth

   Svar
 32. Det var tråkigt med din sjukdom och ständig trötthet som följeslagare är mycket besvärligt… ..jag vet eftersom jag har hjärntrötthet sen många år. Hoppas att en paus ger dig energi tillbaka.

  Upp tills nu har det varit härligt att följa din blogg och dina tankar kring växtval 🙂

  Kram, Carina

  Svar
  • Hej Carina
   Jeg vidste ikke at du kendte til at være sygeligt træt – så er det endnu mere imponerende, at du magter dine projekter, men haven er en god ven, for man kan dosere kræfterne, alt efter hvordan dagen er.
   Tak 🙂
   Knus Lisbeth

   Svar
 33. Rigtig god bedring. Jeg læser med fra “sidelinjen”, dvs. kommenterer sjældent, men nyder dine indlæg og vil glæde mig, til du vender tilbage.

  Svar
  • Kære Kirsten
   Tusind tak for din hilsen. Hvor er det sødt af dig at skrive. Du er meget velkommen på ‘sidelinjen’ – men det er også rart at vide, at du er der 🙂
   Vi ‘ses’ her på bloggen.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 34. ha, så var jeg heldig at jeg lige kiggede ind og kan sende en hilsen inden du går på blogorlov, jeg har lige lavet et par indlæg – men har ellers holdt pause siden 2018 – jeg brugte simpelthen for meget tid på at kigge på alle de dejlige blog(ge) som jeg fulgte med i.
  Håber at dit helbred snart bliver bedre – og at vi allesammen bliver af med ham russeren.

  venlig hilsen

  Svar
  • Hej Alice
   Jeg har bemærket dit fravær og faktisk så jeg også i min blogliste, at du har lavet indlæg igen. Pauser kan være nødvendige uanset hvor frivillige de er. Så velkommen tilbage til dig.
   Tak for de gode ønsker – til begge dele! 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar