Guirlanden

Som jeg skrev i mit sidste indlæg, ‘Julepynt uden stress‘, så er jeg overvejende til vinterpynt frem for decideret julepynt, men ikke desto mindre er mængden af udendørs julepynt eskaleret voldsomt i den forgangne uge.
Havemanden har nemlig fablet om en lysguirlande på huset ud mod gaden i alle de 15 år, vi har boet her, og jeg troede sådan set, det blev ved drømmen, men pludselig en onsdag morgen meddeler han, at “nu skal det være”.

Det viser sig, at han i smug har researchet på det uundværlige internet for at udtænke og finde det helt rigtige set up, hvilket jeg nu får forklaret og demonstreret på skærmen, og efter formiddagskaffen myldrer han med mig i hælene hen i det lokale byggemarked, hvor vi konstaterer, at der er udsolgt af visse vitale pyntelementer, hvorfor folkevognen senere på dagen må en tur til nabobyen for at hente resten.
(Siden da har jeg hørt, at vores byggemarked aldrig tidligere har solgt så megen udendørs lys. Vi er ikke de eneste, der er gået coronahyggedesperationsamok i år.)

En formiddag på gårdspladsen

Efter at have hjemført to guirlander á seks meter, 38 meter lyskæde, tænd-sluk-dimser, opbindingsståltråd og -strips m.m. kan jeg en kold og blæsende decemberformiddag overvære, hvordan havemanden, der nu er sprunget ud som julemand, slæber det hele ud på gårdspladsen, hvor han bander over at få åbnet pakkerne, der er fyldt med klisterbånd og lignende benspænd.
Da det endelig lykkes, begynder han ‘det sjove’ ved at spænde de to guirlander ud mellem husene.
Chill-temperaturen er -4,3, siger DMI, da jeg tjekker.

De følgende timer kan jeg inde fra det lune køkken betragte en blåklædt og rødkindet mand, der først møjsommeligt retter alle de små, grønne grangrene ud, efter at de har været sammenklemt i en meget stram kasse. (Det er jo ikke levende gran, forstås. Sådan en færdig guirlande vil sikkert koste det samme som hele forhuset, den skal hænge på.)

Efter en kold timestid kan jeg se, at scenariet ændrer sig derude, for nu står han ikke længere stille, men bukker sig gang på gang under de udspændte og nu udfoldede guirlander, mens han skiftevis henter og bruger snor, ståltråd, tommestok, saks og bidetang i et tiltagende stivfingret og stædigt forsøg på at flikke de to guirlander sammen til én lang (så samlingen holder), filtre lyskæden ud, måle op og sætte ståltrådsstykker fast, der hvor guirlanden skal monteres under taget.
Ind i mellem forsvinder han ud gennem vognporten for at tage mål under tagudhænget.

En eftermiddag på gaden

Efter frokost går jeg solidarisk med ud og hjælper med de sidste opmålinger og ståltrådsstykker, og vi bliver enige om kun at montere lyskæden på de fikspunkter, havejulemanden allerede har lavet (og som kan holde til en storm), og så ellers vikle resten kunstnerisk fast, når selve guirlanden er hængt op.

Endelig kan vi transportere det hele ud på gaden og begynde selve ophængningen.

Først tror vi, at guirlanden skal hænge i smukke buer, men da vi har sat halvdelen op og træder tilbage for at juble, kan vi slukøret se, at det ikke ser godt ud, så op på stigen igen, løsne guirlanden, afmontere ståltråd, måle op (igen), binde ståltråd fast (igen), op på stigen for (igen) at hæfte en tynd ståltråd fast i små kroge med kolde, handskeløse fingre.
Brrrr…! Det pivblæser gennem gaden. Chill-faktoren føles som -10.

Heldigvis får vi opmuntrende tilråb fra forbipasserende, mens vi slider, og flot er det, da lyskæden sidst på eftermiddagen er viklet ind i guirlanden, strømmen er etableret og tilsluttet, mørket er faldet på… og vi igen har fået varmen.

Måske guirlanden ligefrem kan forfremmes til vinterpynt og ikke blot julepynt. Hmmm… Vi får se i januar.

Jeg ser i hvert fald frem til, at det bliver lettere for os næste år, og håber her og nu, at det er en daglig glæde for naboer og andet godtfolk, der samvittighedsfuldt skal til og fra arbejde i buldermørke.
Vi er selv glade, og det er jo det vigtigste.

Snart er det jul

Rundt om vores matrikel – nu med guirlande – er verden desværre hverken tryg eller hyggelig, men mærkelig og forandret (for nu at sige det behersket), og næste uges store højtid lægger ekstra pres på både tålmodigheden og evnen til at tænke på andres behov frem for egne lyster.
Midt i hele roderiet sidder jeg med et inderligt ønske om, at hensyn og omsorg vinder, og at vi alle får en eller anden form for:

Glædelig jul
og godt nytår

Tak for i år. Tak, fordi du læser med. Tak også for hver eneste kommentar.
Jeg vender tilbage her på bloggen i januar.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.

43 kommentarer til “Guirlanden”

 1. Det ser da fantastisk ud, Lisbeth! Jeres hus er som skabt til den slags hyggelig pynt, og lys i mørket har vi alle sammen brug for. Vi tager ikke vores lys ned før langt inde i januar. Januar er jo præcis lige så mørk som december, og der er der ikke engang julen at se frem til. Så lad den hænge og gør lys til vinterpynt og ikke julepynt. Nede sydpå er der lys i træerne hele sommeren – men de har selvfølgelig heller ikke de lyse nætter, vi har.
  Rigtig god jul og godt nytår til jer begge to – og lad os så få sluttet det her møgår og få startet på et bedre.
  Kh, Karen

  Svar
  • Jeg er mere og mere stemt for at lade guirlanden hænge, jo mere jeg selv ser på den, og bliver bestyrket af din kommentar. Jeg vil nødigt have, at det ser ud som om vi er så demente, at vi ikke har opdaget, at julen for længst er forbi. Men lys i mørket er så skønt, og vi har selv lys inde på gårdspladsen fra november til februar.
   Tak i lige måde til jer to + hunde. Det kan da kun blive bedre næste år, må man tro. Vi vil i hvert fald udbringe en kæmpe skål, når vi kommer dertil.
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Kære Lisbeth.

  Det ser rigtig dejligt ud – så hyggeligt, især når man ser den gamle gadelygte i baggrunden er man tilbage i jul i Gammelby og det er jo ikke så ringe endda. Vi afventer spændt om vi får lov at krydse bæltet for at holde jul i det jyske, men under alle omstændigheder bliver det jul.

  Rigtig glædelig jul og godt nytår til dig og din have-/ lysmand fra Jette.

  Svar
  • Kære Jette
   Det er så oplagt, at der skal hænge en lyskæde, at det vist nærmest er for dårligt, at vi har været 15 år om det. Men man skal ikke forhaste sig ;-))))
   Jeg så for lidt siden et forslag om at lukke Storebæltsbroen til jul. Det bliver jo nok ikke til noget, men det viser, hvor svært den enkelte har ved ikke at overholde sund fornuft. Det er så forfærdeligt fristende, bare lige at… Men ja: Det bliver jul, uanset hvordan rammerne er sat, og vi må nyde det, vi har.
   Tak i lige måde. Jeg overbringer din søde hilsen 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 3. Kære Lisbeth
  Ja lad os håbe, at folk tænker sig om, men der er desværre mange, som ikke tænker og synes, at vi er naive, at vi tror på det, det er ret deprimerende. Vi bliver hjemme og holder jul for os selv, vi ville meget gerne se børn og børnebørn men synes ikke, det er forsvarligt.
  Hvor ser det fint ud med lys på jeres hus, det er jo et oplagt sted at have lyskæder oppe, men sikken et arbejde og så i sådan en kulde.
  Jubii her regner det nu, og DMI siger, at det gør det også hos jer, det kan vi så glæde os over.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Ja, der er mange der tror, at hvis noget ikke er forbudt, så smitter corona ikke. Vi griner/græder, hver gang de lukker barer og restauranter, og folk så myldrer ud dagen før for lige at nyde en øl, inden det hele lukker. Som om det ikke smitter aftenen før.
   Det bedste, man kan gøre, er vist at passe på sig selv, og jeg kan godt forstå, I bliver hjemme i tosomhed. Meget taler for, at vi gør det samme.
   Huset med guirlanden er heldigvis blevet fint efter al vores mas, og til næste år kan vi vel gøre det på den halve tid. Øvelse gør mester.
   Det er godt med regn – vi får også – og så slipper jeg for at vurdere, om rodoerne skulle have med vandslangen. Nu tager jeg det med ro og kan bare gå en tur i haven for at få lys i øjnene. Det er ikke meget, men lidt har også ret.
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Kjære Lisbeth
  Så fint det ble! Ja, du får vurdere lysene i januar. Jeg erindrer at jeg tok inn mitt utendørs kunstige juletre med lys på i begynnelsen eller i midten av februar. Mørket ute holder seg ganske lenge til tross for at solen har snudd i slutten av desember.
  Jeg synes at lysene er så hyggelig å se på der ute i mørket.
  Det var en god ting at din mann i hemmelighet hadde undersøkt på internett, for ellers er det jo ikke sikkert at det hadde blitt noe av 😉
  I år får jeg slett ikke nok av lys ute, så i forrige uke kom det to nye lykter på plass på trappen. Batterilys med timer er en glimrende oppfinnelse, og de lyser så fint opp i mørket de også. Jeg forstår godt at dere har fått mange oppmuntrende tilrop om deres girlander med lys, for det er mange som savner lys nå. Denne vinteren i år er ekstra mørk med corona som bakteppe.

  Glædelig jul og godt nytt år!
  Vi “sees” i det nye året 🙂

  Svar
  • Kære Marit
   Det er dejligt at se på alt muligt lys i mørket, og jeg nyder alle naboernes lys. Jeg er spændt på, hvordan granguirlanden tager sig ud efter nytår, men lys trænger vi i hvert fald til, så det taler for at lade den hænge. Ingen sol, men masser af corona. Uf!
   Dine små lygter på trappen lyder fine – jeg er også ret vild med batterilysene. Især udendørs.
   Glædelig jul og godt nytår til dig også – vi ses sikkert på din blog et par gange, men ellers i januar 🙂

   Svar
 5. Hvor ser det skønt ud Lisbeth, din blåklædte “julemand” med de røde kinder har virkelig gjort et fint stykke arbejde. Lys i mørket – på alle måder ER altså bare hvad vi trænger til. Du kan tro jeg læser med og tak for alt det du skriver og beretter så sjovt, interessant, seriøst og på helt egen Lisbeth-facon. Beklager meget, jeg ikke får skrevet rigtigt tilbage her på bloggen. En rigtig glædelig jul skal lyde herfra os begge af. Juleklem til Jer to “nissemor og nissefar ” (hyggeligt og julet ment naturligvis) samt en glædelig jul også til alle øvrige her i tråden

  Svar
  • Kære Helle
   Jeg vil overbringe rosen til den nu optøede julemand 🙂
   Det er dejligt at vide, at du er der, Helle, og kommentarer er jo helt frivillige. Men tak i hvert fald for de pæne ord og gode juleønsker.
   Rigtig god jul til jer begge herfra.
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. Hej Lisbeth!
  Det klæder jeres smukke hus netop med granguirlanden!God ide at kalde det for vinterpynt, så kan man vel sætte det op i november og lade det blive februar med!-Ja det bestemmer man selvfølgelig selv!
  Når de lysende dekorationer er rimeligt afdæmpede og ikke har forskelligfarvede pærer som ovenikøbet blinker livligt, kan naboer og genboer vel ikke tage anstød af det ophængte.
  Herude på landet ,er det på trods af en lidt søvnig gadebelysning, meget mørkt når det er mørkt!Det hjælper gevaldigt med de små lysende pærer på egen grund også på ens eget humør og lidt på ens energiniveau! Rigtig glædelig jul!

  Svar
  • Hej Lise
   Tak. Jeg er enig i, at det klæder huset bedre med en enkelt granguirlande frem for en blinkende børnehaveopstilling.
   Her har vi diskrete gadelygter, men ellers er det vel nok mørkt, mørkt mørkt, og vi nyder også det lys, vi har inde på gårdspladsen, som vi ser inde fra huset. Det er godt, vi har fået LEDpærer, når det ser ud til at være slut med sne, der ellers oplyste vintrene.
   Glædelig jul til dig også. Lisbeth

   Svar
 7. Det passer så godt til jeres hus. Smukt og enkelt vinterlys. Det er det vi trænger til i mørket. Vi lader osse lyset hænge i januar, der er det jo lige så mørkt som i december.
  Forhåbentlig letter corona presset i takt med lyset vender, gerne før, men det er nok for meget at håbe på.
  Eller en mega snedyne der kunne give noget hygge. det ville da osse være en afveksling…
  En glædelig jul til jer og et godt nytår. I håbet om et lyst forår.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Tak, Gunvor. Jeg må seriøst overveje at lade guirlanden hænge i januar, selv om det er gran. Hvis det havde været i en lille birk eller lignende, så havde jeg ikke været i tvivl. Vi får se.
   Coronabøvlet MÅ blive nemmere, når det bliver lysere, og vi igen kan være ude – helt uagtet vaccinen, der jo nok tager i hvert fald ½ år, før det begynder at virke for alvor. Men bare tanken vil være rart.
   Tak og i lige måde 🙂 Vi høres ved i januar, når dagene er tiltaget.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. Kære Lisbeth -og Bent
  Det er et fabelagtigt spændende eventyr, og som alle eventyr ender det jo godt -trods alt. Utrolig smukt på billedet og nu har jeg tænkt mig at komme forbi og se det in natura.
  Rigtig glædelig jul og godt nytår til jer.
  Kærlig hilsen
  Britta

  Svar
  • Kære Britta
   Hvor sødt sagt: Et juleeventyr, der endte godt.
   Du er velkommen – og vi kan nok give en kop afstandskaffe, hvis du kigger ind 😉
   Tak i lige måde til jer begge.
   Kh Lisbeth

   Svar
 9. Kære Lisbeth.
  Tusind tak for alle dine skønne blogindlæg i årets løb, jeg nyder hvert eneste.
  Det er altid med et smil på læben jeg læser, du har den dejligste humor☺️
  Jeg glæder mig til at læse videre i det nye år.
  Hyggelig lysarrangement, passer så fint til huset
  Rigtig glædelig jul og et godt nytår til dig og havejulemanden fra Jette

  Svar
  • Kære Jette
   Hvor er det sødt sagt. Jeg er så glad for, at du læser med. Det giver mig lyst til at fortsætte.
   Vi er selv rigtig glade for at komme hjem og se guirlanden på huset, så det var godt vi fik det gjort.
   Tak i lige måde.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Det ser skønt ud. Jeg stemmer helt sikkert for, at I lader lysene hænger indtil godt ind i det nye år. Her kører vi med vinterbelysning, og jeg bliver så glad over, at mange har taget lysene til sig i år. Aldrig har vi trængt så meget til lys i mørket.

  Svar
  • Kære Trine
   Tak for din opbakning til at lade guirlanden hænge. Jeg stornyder også de mange lys ekstra meget i år, hvor det er utroligt mørkt i både bogstavelig og overført betydning.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Nydeligt! Med 15 års tilløb skulle det også bare mangle Tak for underholdende blogindlæg i 2020 – forhåbentligt fortsætter du det gode arbejde til næste år.

  Svar
  • He-he (eller måske snarere ho-ho), hvis det skal vurderes efter tilløb, så har du da helt ret.
   Selv mange tak for gode kommentarer. Efter nytår lysner det, og humør og energi kommer tilbage til os alle.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 12. Kære Lisbeth
  Hvor er det smukt og man må da prise havemanden for hans arbejdsomhed og iver. Resultatet er da blevet intet mindre fantastisk.
  Og lyset det varmer i mørket, jeg tror at alle dem der kommer forbi nyder jeres arbejde.
  Rigtig god jul til jer begge og godt nytår.
  Håber virkelig at vi kan ses i 2021 .
  Kærlig hilsen Linda

  Svar
  • Kære Linda
   Det var SÅ godt, at han endelig gjorde det. Jeg troede aldrig, det blev til noget, men vi trænger bare helt enormt til opmuntring i år.
   Jeg havde planer om, at vi skulle til Slagelse i sensommeren/efteråret, men så var der flere ting, ‘der gik galt’, så jeg satser benhårdt på 2021. Og du er, som du ved, også velkommen i Ebeltoft.
   Det var dejligt at høre fra dig, og tak i lige måde.
   Kh Lisbeth

   Svar
 13. Det var bestemt al besværet værd, hvor ser det godt ud og jeres hus passer så fint til lyset 🙂
  Jeg synes sagtens, at lyset kan hænge hele vinteren, jeg har aldrig helt forstået at al pynten skal pilles ned lige efter jul, måske fordi jeg aldrig får pyntet hverken ude eller inde før langt henne i december 🙂
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Tak Lene, man glemmer heldigvis hurtigt besværet, når bare resultatet er som ønsket.
   Jeg kender kun alt for godt det med, at komme for sent i gang med julen. Men julepynt MÅ jeg have væk inden nytår. Jeg synes at blandingen af julenisser og serpentiner ser tåbelig ud.
   Det er egentlig mest granguirlanden, jeg er bange for, er for julet, men pyt. Januar kan den vel godt hænge og fra februar begynder man at kunne mærke at lyset kommer tilbage.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 14. Hej Lisbeth

  Jamen ja, det endte jo som det skulle!
  Og i skal da lade det hænge indtil i selv synes det skal ned. Vi ved jo heller ikke hvordan vejret bliver – foreløbigt lover de jo kun varmt…

  Tak for mange finurlige og gode indslag i 20!

  Ha nogen dejlig jule og nytårsdage

  Svar
  • Hej Karsten
   Ja, det var et lykkeligt juleeventyr 🙂 Der jo måske nok skal udvides til et vintereventyr.
   Selv tak, og tak for dine mange gode kommentarer.
   God julenytårstid til dig også. Lisbeth

   Svar
 15. Det blev fantastiskt fint även om det var ett slitigt jobb att nå dit! Den är så fin att den gott kan få sitta tills det känns ljusare ute igen.

  God Jul och Gott Nytt År!
  Carina

  Svar
  • Tak, Carina
   Hvis det bliver ved at være så mørkt her i Danmark, som der er nu, med hverken sol eller sne, så tror jeg også, den bliver hængende i januar.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 16. Når det er jul, skal det skisme også være jul – godt gået af husets blå julemand. Det behøver ikke altid være så voksent og tilbagelænet og slet ikke i år, hvor vi alle har brug for ekstra jule/vinterhygge. Jeg er sikker på at jeres fine julefacade bliver nydt af naboer og forbipasserende, for det ser virkelig hyggeligt ud 🙂
  Rigtig glædelig jul til jer.
  Mange hilsner fra Lisbeth

  Svar
  • Ja, vi går all in med guirlanden og hygge i år i en slags forsøg på at være sociale på afstand. Min blå julemand fik en tiltagende rød rudolf-næse, så der var også jul på den front ;-)))
   Tak i lige måde 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Tak i lige måde, Martin.
   Her har vi fortsat ingen sne, så vi må lys verden op med lyskæder 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Hej Anders
   Tak, men nej: Ingen kulørte lamper og blinkeri. Vi holder os til diskret lys til et gammelt hus.
   Hilsen Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar