Havearbejde og juletoddy – med opskrift

Havearbejde og juletoddy – med opskrift

Her på matriklen er det sådan, at havearbejde er uløseligt forbundet med mad og drikke både før, under og efter arbejdsindsatsen. Minimum en kop kaffe.

Det gælder også i disse dage, hvor havebloggen for alvor er trukket inden døre, og havebloggeren i tiltagende grad mæsker sig med hjemmekogte klejner, nybagte brunkager og varm toddy. Den slags passer nemlig godt til en gensynstur eller to i fotoarkivet, til at snuse rundt på planteskolernes hjemmesider, til at læse haveblogs, bladre i bøger og magasiner, lægge nye haveplaner og tilsvarende hårdt havearbejde.

Måske du også får tid til den slags egofornøjelser midt i juleræset?
Her er i hvert fald min opskrift på den varme toddy.
Den er let at lave i bare et enkelt glas, så du behøver ikke at invitere nogen for at nyde den, selv om det nu også er svært hyggeligt.

Rødvinstoddy

Toddyen er ikke klistersød som gløgg. Den smager let krydret og dufter skønt. Den kræver ikke sære ingredienser. Den er ikke stiv af promiller, og man skal ikke fiske efter rosiner og mandelstumper. I tilgift er toddyen let at lave, og så kan man da ikke forlange mere. 

Du skal bruge:
Toddyen består af 2 dl krydderiessens blandet med 2½ dl rødvin. Gang selv op eller ned efter din tørst. Brug fx:
½ citron uden sprøjtegift

½ liter vand
2-3 nelliker 
1 stort laurbærblad

200-225 g sukker
1 flaske rødvin – eller bedre: Brug en dunk, så du kan tage præcis det, du har brug for.

Når du har tid, laver du krydderiessensen:
Skær citronen ud i mindre stykker, og stik nellikerne i skallen.
Hæld alt undtagen rødvin i en gryde og lad det simre i 5 minutter.
Fisk citron og laurbærblad op, og hæld evt. på flaske – det kan holde sig i hvert fald i én, ofte i to, uge(r) i køleskab. Jeg laver altid dobbelt portion.

Når du vil drikke toddy:
Bland og varm essens med rødvin – uden at det koger.
Det var det!
Jeg sagde jo, at det var nemt.

Tilbehør: Æbleskiver, bagte æbler med crumble, lun æblekage (måske af æbler fra haven), brunkager, pebernødder, klejner, vanillekranse, marcipan og nødder er gode ledsagere.

Med sådan et glas dampende varm toddy ønsker jeg dig 
glædelig jul og godt nyt år!
På gensyn i januar, når dagene er blevet længere…
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

28 kommentarer til “Havearbejde og juletoddy – med opskrift”

  1. Kære Lisbeth .. I ønskes også begge en rigtig glædelig jul samt et lykkebringende nyt år… ikke mindst derude på Jeres højt skattede matrikel, som jeg/vi håber at oplevet en gang.
    Ja pludselig er vi langt inde i et nyt år – for mig (og sikkert for mange andre) også et nyt haveår, så snart det sidste nytårs-affald er fjernet fra haven og veje starter det i hvert fald så småt hos mig.

    Håber vi ses i en eller anden grøn verden i det nye år.
    juleknus

    Helle Aagaard

    • Kære Helle
      Der er ingen tvivl om, at de næste par uger går hurtigt, og pludselig er vi optaget af en blanding af sne, forårsdrømme og de første erantis 🙂
      Jeg håber også meget, at vi ses derude i det grønne næste år. Det var en stor oplevelse at se jeres have i sommer, og det kunne være rigtig hyggeligt, at få besøg af dig/jer – måske i den kommende sommer.
      Indtil da ønsker jeg jer en glædelig jul og godt nyt år – med julehilsen fra havemanden.
      Kh Lisbeth

  2. Så fin nallebjörnen var och så fina juliga kläder han fått. Jag gör som du – myser med diverse saker. Toddy låter gott! Ska lägga det här på minnet och pröva senare. Jag har börjat föredra Glühwein framför glögg. Mandlar och russin äter jag gärna men inte med glöggen.

    Ha en riktigt God Jul och ett Gott Nytt ÅR! Så hörs vi!

    Carina

    • Ja, er han ikke sød, min lille julebjørn?
      Glühwein kender jeg ikke, men bare mandlerne og rosinerne kan nydes ved siden af, så er jeg – som du – glad 🙂
      Mange julehilsener og på gensyn, Lisbeth

  3. Hej Lisbeth

    Det var da en veldig søt teddybjørn! Jeg har også en teddybjørn som jeg pleier å henge ut, men ikke i år. Etter at vi har fått fjernet kledningen på huset har alle spikere til å henge ting på blitt fjernet. Så i år er det dårlig med julepynt utendørs 😉
    Rødvinstoddy smaker godt, og flotte kaker du har bakt.

    Ønsker deg en varm og god førjulsdag!

    • Hej Marit
      Ja bjørnen er sød. Desværre kan han ikke lide at være ude i regn og sne, men gerne i sol og tørvejr 🙂
      Næste år, når huset er færdigt, så må du i gang med julepynt igen. Forhåbentlig har I fået varmen efter at vinduerne er skiftet. Ellers må du have et ekstra glas toddy.
      Tak i lige måde 🙂
      Mange hilsener Lisbeth

  4. Tak for opskriften, den må vi prøve. Bent er nu ikke så meget til lun rødvin, så måske nøjes han med at drikke den til aftensmaden og spise rosinerne ved siden af, så tager jeg mandlerne 🙂
    Også glædelig jul og godt nytår til jer. Hyggeligt at mødes hele tre gange i år.
    Kh Lisbeth

    • Jeg synes, Bent skal forsøge sig med toddyen. Den smager slet ikke som et glas rødvin. Og mandler og rosiner spiser vi nemlig bedst ved siden af 😉 Jeg spiser gerne begge dele. Allerhelst rørt ud i en gang overetrækschokolade og sat i små toppe :-))))
      Lad os håbe på gensyn i 2019.
      Tak i lige måde 🙂 (hilsen fra Bent)
      Kh Lisbeth

  5. Ja men det siger jeg til ham. Vi har hver vores foretrukne, jeg spiser ikke rosiner og han spiser ikke mandler.
    Ja mon ikke vi ses i 2019, du må hilse igen fra os. Bent overvejer rødvinstoddyen, hvis der bliver 10 graders frost, vil han lave det 🙂
    PS der bliver helt sikkert inviteret til blogtræf på Samsø i 2019

  6. Mums – det tror jeg lige, vi skal have i dag. Hverken Per eller jeg er særligt vilde med klistersød gløgg, men sådan en julekrydret, duftende sag passer vist fint efter en af de mange hundeture 🙂

    Kh, Karen

    • Det lyder som en god ide. Man bliver heller ikke fuld af et enkelt glas, så det er bestemt en glimrende after-walking-drink (især når krydderiblandingen er lavet, så tager det 2 min.)
      Mon ikke også Fie tillader en kort pause efter turen?
      Kh Lisbeth

  7. Hej Lisbeth

    ja de er godt nok korte dagene nu!
    Jeg laver heller ikke mange nedslag i december – det stemmer hvert år når jeg ikke lige er i Sverige.

    Godt med en opskrift – skulle det gå hen og blive rigtig vinter – de er vist meget usikre på vejret, bortset fra at det skal regne d 24 – vi får se….

    Ha nogen dejlige festdage!

    • Hej Karsten
      Jeg drikker toddyen uden rigtig vinter… for tænk, hvis den ikke kommer.
      Her lover de plusgrader resten af januar – det bliver spændende at tage hul på et nyt år, og se hvad der venter os.
      Nyd julen – her eller i Sverige (måske du kan være heldig at få lidt sne der).
      Mange hilsener Lisbeth

  8. Jeg er vist ikke rigtig toddy-typen – kan godt lide min rødvin tempereret – og ellers er jeg ret glad for hvid gløgg! Men måske man skulle prøve en dag, man ved jo aldrig! Rigtig glædelig jul til jer 2 i Ebeltoft – må I få en dejlig højtid! Kh. Frede/Aase

    • Kære Åse
      Jeg har vist aldrig smagt hvid gløgg, men hvis det kun er farven til forskel, så holder jeg mig til toddyen 🙂 Den er dejlig mild i smagen, men stadig krydret. Heldigvis er der noget for enhver smag. (Den er let at lave, så du kan prøve, og hvis du ikke kan lide den, så drikker du bare rødvinen. Tempereret 🙂
      Tak i lige måde – rigtig glædelig jul.
      Kh Lisbeth

  9. Kære Lisbeth
    Nu er toddyen bogmærket(tak for den:), den er så let og med ingredienser der altid er i huset. Måske jeg kan lide den, for den lyder lige til at drikke:-)
    Sidste år prøvede vi med en helt rigtig hjemmelavet gløgg(jeg plejer ikke at kunne lide gløgg), Ida vores datter som er tjener kom med opskriften=proff, det var altså en dyr sag, og stærk, den ville have været passende i snapsglas;-)))
    Rigtig god jul til dig og dine kære, og må nytåret blive fantastisk.

    Eventyrlige julehilsner fra Anette

    • Kære Anette
      Ti-hi. Jeg har godt læst, om de der gløgg-opskrifter med en flaske portvin og en halv flaske rom osv. Nu har du i hvert fald smagt sådan en :-))) Det har jeg ikke. Den er nok lettest at lave på en restaurant/cafe, hvor man kan omsætte noget mere end vi kan drikke af små snapseglas… Jeg ville aldrig få brugt al den rom…. (Eller hvad der nu er i)
      Jeg håber, du kan lide toddyen.
      God jul til dig også og med ønsket om et godt og spændende nyt år med familieforøgelsen.
      Kh Lisbeth

  10. Mm, toddyen ser så god ut, og deilige kaker… Man skal kose seg nå i førjulstiden.
    Så søt bamse, riktig God Jul til deg også, Lisbeth.

    Knus, Ida

    • Kære Ida
      Jeg holder også meget af førjulen, dvs. hele december, hvor vi har god til til blot at nyde og ‘være til’.
      Tak i lige måde fra bamsen og mig 🙂

  11. Lyder ellers lækkert med en omgang varm toddy, men når man som jeg ikke er særlig begejstret for rødvin…så tror jeg jeg springer over 🙂

    Jeg kan til nøds drikke ½ kop Glühwein, når jeg er på Weihnachtsmarkt i Tyskland, men så får Carsten resten 😀

    • Hej Esther
      Der er så meget godt, at man har lov at vælge/fravælge. Så er der så meget mere til os andre og Carsten:-)
      Forhåbentlig havde du en god jul alligevel :-)))
      Mange hilsener Lisbeth

  12. Må lige fortælle at toddyen blev afprøvet i julen, og fantastisk let opskrift, også smager den godt, fremover er det vores nye julegløgg, tak for opskrift Lisbeth. Vi tilsatte også smuttede hakkede mandler og rosiner, næste år vil vi prøve at koge en kanelstang med.
    Godt nytår!

    • Kære Anette
      Det glæder mig at høre, at I kunne lide den. Og sjovt at I videreudvikler. Opskrifter bliver næsten altid drejet lidt for hver gang de skifter ‘ejer’ 🙂
      Godt nytår til dig også – det er en blæsende omgang i dag.

Skriv en kommentar