Fuglefotografering i haven

Der er mange glæder ved at være haveejer. Jeg nyder bl.a. designprocessen, plantejagten, blomsterne og farverne, der måske er de ting, man først tænker på, når man hører ordet haveglæde, men alle kriblekrablerne, nektarspiserne og fuglene er også en stor fornøjelse, og i dag vil jeg stolt fortælle, at jeg har haft besøg af to nye fugle.
I må tro mig på mit ord, for jeg har haft mere end svært ved at fotografere dem, hvilket skyldes, at jeg har stået på lidt for lang afstand og fotograferet ud gennem køkkenvinduet med mobilkameraet. Kameraet er generelt ret godt, men bestemt ikke til zoom på afstand. Dertil var især den ene fugl meget lidt samarbejdsvillig.
Glæden ved at se fuglene uden kameralinsen er imidlertid uændret stor, og jeg har fundet nogle lovlige billeder på Wikimedia, så I kan se, hvad jeg taler om.
Det med det dårlige kamera arbejder jeg på at forbedre – mere om det til sidst.
Først de to fugle.

Munk (Sylvia atricapilla)

Den ene af de to nye fugle, er jeg ret sikker på, er en Munk (Sylvia atricapilla), fordi den dels har sort isse og dels er grålig – også på brystet. Her er et foto, taget af en professionel fotograf:

Munk (Sylvia atricapilla) med sort isse og uden sort på brystet. (Foto af spacebirdy, Wikimedia).

Først troede jeg, at det var en Fyrremejse (Poecile montanus) eller en Sumpmejse (Poecile palustris) fordi jeg skimtede den sorte hat (de to arter er håbløse at skelne fra hinanden), mens den fornøjet hoppede rundt inden i en trækrone uden tanker for fotografen, men ved ihærdig stirren kunne jeg se, at den intet sort har på brystet, og derfor må det være en Munk.

Herunder ser I to skarpe fotos af hhv. Fyrremejsen og Sumpmejsen, der begge har sort hagesmæk.

Fyrremejse (Poecile montanus). (Foto af Alpsdake, Wikimedia).
Sumpmejse (Poecile palustris). (Foto af Sławek Staszczuk, Wikimedia).

I må give mig ret i, at de umiddelbart ligner hinanden. Selv på gode nærbilleder.

Herunder kan I se min fugl. Billedet er elendigt, men den havde altså garanteret helt sikkert intet sort på brystet, som de små mejser, og den er også lidt længere og slankere, så derfor kalder jeg det en Munk (ornitologer er mere end velkomne til at korrigere):

En besøgende Munk (Sylvia atricapilla) i mit laurbærkirsebærtræ (blomsterstandede springer snart ud).

Munken er ganske almindelig i Danmark og har været i fremgang de sidste 30 år. Formentlig på grund af de varmere vintre.
Den findes i lukkede løvskove samt blandingsskove med rig undervegetation. Den kan også finde på at yngle i parker og gamle haver, og jeg var vældigt stolt over, at min lille byhave åbenbart er så tilgroet, at den var værdig til et besøg. Munken var her i måske 20 minutter. Sejt!
Jeg håber, den fandt noget lækkert edderkoppeguf.

Grønirisk (Chloris chloris)

Min næste nye fugl er lige så almindelig som munken, for det er nemlig en Grønirisk (Chloris chloris). Igen har jeg allieret mig med en proff., så I kan se et ordentligt foto:

Grønirisk, hun (Sylvia atricapilla). (Foto af Francis C. Franklin, Wikimedia).

Grønirisken lever stort set overalt, men dens foretrukne biotop er parcelhushaver og kirkegårde, og den største tæthed finder man i Storkøbenhavn. Ja tænk engang: Storkøbenhavn. (Men samlet set er bestanden desværre i nedgang.)

Her ser I min fugl (det er den slørede klat, der sidder i rhododendrontræet lige til venstre for lampen):

Grønirisk i min rododendrontrækrone. Jeg ville ønske, jeg kunne tage sådan nogle skarpe fuglebilleder, som jeg ser på andre blogge.

Som erklæret byfugl er der ikke noget specielt i, at en grønirisk besøger min have, for det har den gjort før, men det er første gang, den har bygget rede i min have. Jeps: Rede!  Jeg er pavestolt.

Reden er bygget øverst i gårdspladsens tuja.

Ca. 1 meter fra toppen har grønirisken bygget rede. Om der er æg eller unger i, ved jeg ikke – måske det bare var et byggeforsøg. Jeg krydser fingre.

Jeg så, da parret fløj ind og ud med materiale for cirka tre uger siden. Siden da har jeg set dem on-and-off, men det skal siges, at jeg ikke sidder og glor ud af mit køkkenvindue i timevis hver dag. Men jeg ser dem dog. Måske de ruger? Det håber jeg, og så håber jeg en dag, at se dem flyve flittigt ind og ud med mad. Deres rugetid er 13-14 dage, hvorefter de fodrer i 14-16 dage.

Fuglekamera

Det med at fotografere fugle er ikke min spidskompetence, som I formentlig har konstateret. Da det samtidigt ærgrer mig, at jeg endnu aldrig i de sytten år, vi har boet her, har set små nuttede unger forlade en eller anden rede/fuglekasse (de gør det åbenbart kun, når jeg vender ryggen til), ønskede jeg mig et fuglekamera / vildtkamera i julegave – og fik det.

I sidste uge lavede havemanden en lang pæl på en trebenet fod, så jeg kan montere kameraet på pælen og placere arrangementet på strategisk vigtige steder.
Optimalt sætter man kameraet fast på den redekasse, man vil fotografere, men det er lidt upraktisk her i haven, især i thujaer, så jeg ønskede mig noget mobilt. Vi får se, om det vil virke, dvs. om pælen holder sig oprejst i blæst, og om jeg ender med at drukne i billeder af viftende grene og blade uden pipfugle. Apparatet knipser nemlig, når der er bevægelse.
P.t. mangler jeg otte batterier, for det havde jeg selvfølgelig glemt at anskaffe, da jeg gav mig til at rode med det i søndags. Grmpf!
Nå pyt, jeg skal nok få dem købt, og tænk, hvis det virker, som jeg drømmer om, og billederne er tilstrækkeligt skarpe til, at jeg kan se ungerne. I dagslys optager kameraet i farver.
Jeg håber det bedste, og hvis nogen har prøvet sådan et kamera og har gode tips af enhver slags til afstand, indstillinger m.m., så skriv det meget gerne i en kommentar.

Fotosucces eller ej, jeg er megastolt hver gang en fugl finder min lille byhave værdig til besøg og ligefrem redebygning.

PS. Info (og ikke reklame): Jeg blev enig med mig selv om at ønske mig denne kameramodel: Bresser SFC-1 fugle- og vildtkamera m/holder – jeg aner ikke, hvor det er købt, så linket er blot for, at I kan se specifikationer, hvis nogen skulle være interesseret.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt.
Der kan gå nogen tid, før din kommentar vises, da mit system tjekker for spam.

28 kommentarer til “Fuglefotografering i haven”

 1. Kjære Lisbeth

  Så flotte bilder du har tatt! De er jo så klare og fine. Den lille Munk kjenner jeg ikke til her, men søt var den. Fugler er vanskelige å fotografere med mobiltelefon, for zoomen gjør at fuglene ser merkelige ut på lang avstand

  Hilsen Marit

  Svar
  • Kære Marit
   Mobiltelefonerne er så dejligt nemme at tage med sig alle steder, men de har desværre begrænsninger, og zoom på afstand er en af dem. Nogen gange zoomer jeg slet ikke på mobilen, men venter med at gøre det i mit fotoprogram. Det giver til tider en bedre kvalitet.
   De skarpe billeder har jeg taget på nettet – så dygtig bliver jeg helt garanteret aldrig.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
   • Jeg leste ditt innlegg en gang til, og da leste jeg at du hadde lånt de på nettet 😉
    Jojo, du kunne jo ha tatt de 🙂

    En kjølig solskinnhilsen fra den hagegale Marit

    Svar
    • Tak for tilliden. Så dygtig en fotograf bliver jeg aldrig, men lidt bedre kunne også gøre det 🙂
     Tak i lige måde. Jeg kan dog sende en VARM solskinshilsen. Vi har dejligt vejr og har siddet ude.

     Svar
 2. Det er helt sikkert en Munk. Det kan man se selv på det dårlige billede. Og ja – fugle er meget lidt samarbejdsvillige. Af og til lykkes det med telelensen til det store kamera, men sjældent. Munk har vi en del af, og de synger så ufatteligt smukt. Lyt på fuglestemmer.dk, så du kan genkende sangen.
  Grønirisk har vi også mange af, og de har reder i vores store thujaer og cypresser. Da vi boede i København, var det en af de mest almindelig fugle på foderbrættet. Grønirisk har en glubende appetit, og du vil se, at de næsten ikke orker at forlade foderbrættet. De er jo snart sultne igen 🙂 Dens kald lyder lidt som en trykluftbremse på en gammel lastbil. Ellers kvidrer den bare lidt. Den kan du også finde på fuglestemmer.dk.
  Kh, Karen

  Svar
  • Ja ikke – det er en Munk! Jeg turde ikke at hente mit kamera, der er en anelse bedre, fordi jeg så var sikker på, at fuglen var fløjet, når jeg var tilbage. Så jeg nød den bare.
   Fuglestemmer.dk er fin, men ha-ha… jeg er en klovn til at huske/genkende fuglestemmer. Det var derfor, jeg i tidernes morgen opgav at ornitologisere og kastede mig over botanikken i stedet. Der er ingen lyd, og de bliver pænt stående, til man har nøglet færdig. Til gengæld er der vist 3 gange så mange arter at lære, men man kan ikke få det hele 🙂
   Det er ellers en fed beskrivelse du har: Som trykluftsbremsen på en lastbil.
   Jeg forestiller mig, at I har en fantastisk lydkulisse i din have midt i Paradis’ bakker i Skivholme.
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth
  Havde for en del år siden en munk i haven. Den var vild med mine mistelten, hvilket resulterede i adskillige nye mistelten både i mit eget træ, men også i naboens ænletræer.
  Det er en af de yndigste vævre fugle man kan se og rigtig god fornøjelse med dit kamera, og forhåbentlig også en håndfuld nuttede små unger
  Mvh
  Birgit

  Svar
  • Hej Birgit
   Hvor var du bare heldig med både Munk og Mistelten. Dejlig historie. Min mistelten er desværre en han, og selv om jeg har prøvet at så nogle flere i håb om at få en hunplante med bær, er det ikke lykkedes.
   Jeg skriver under på, at det er en væver fugl, for jeg tog mange billeder, hvor den var væk, inden jeg fik trykket af ;-)))) Men sjovt var det at se den hoppe rundt.
   Tak! Hvis det lykkes at fotografere unger, kommer de på bloggen. Og ellers forbigår jeg det i tavshed 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Ja fugle i haven vil vi alle gerne have, vi er stolte af at have flere stærepar i år, de plejer ikke at bygge rede her. De har de herligste lyde. Grønirisker har vi selvfølgelig her, men ellers er det mest mejser og skovspurve. Større fugle har vi også, spætter, skovskader og husskader invaderer os jævnligt. Inde i krattet ved siden af, er der mange andre fugle, det er nemmere her end på stenbroen, det ved jeg.
  Håber du får held med vildtkameraet.
  Jeg har til gengæld vrøvl med min blog og Fibia, så jeg kan ikke gå ind på den.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Det manglede også bare, at du ikke havde mange fugle med den beliggenhed og den beplantning. Og du tager oven i købet fine billeder af dem. Tak, jeg håber, at jeg kan få kameraet til at virke. Det lyder jo smart, synes jeg.
   Hvor ærgerligt med bloggen. Jeg har godt bemærket at blogger har lavet noget om, for kommentarfeltet ser anderledes ud. Men det kan Fibia jo ikke klandres for. Jeg håber, du snart får løst problemerne. Sådan noget skal vare virke.
   Kh Lisbeth

   Svar
    • Fibia har måske travlt, hvis der er mange, der har problemer, men irriterende at sidde og vente… Godt gået af Bent at få det i gang. Han har mange talenter 🙂

     Svar
 5. Munk er super sød. Vi har den osse, men da det var hunnen vi fik øje på først, var det et dektetivarbejde at finde den i fuglebogen, (vi er så gammeldaws, vi bruger bøger).
  Jeg ønsker mig osse et vildtkamera. Der er så mange mystiske spor og hømhømmer rundt i haven, at det er næsten umuligt at finde ud af alle. Mine hundebørnebørn styrter rundt med næserne i jorden hele tiden når de er her. Så nogle spændende væsner er her.
  Hihi, ja det med at huske fuglestemmer kender jeg. Enkelte husker man, på diverse huske remser. Vi var engang på nattergaletur i det nærliggende fuglereservat. Stemmerne kan jeg kende, men huske hvilken der er hvilken????? nix.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Hej Gunvor
   Bøger kan altså også noget særligt, så jeg forstår jer godt. Jeg har imidlertid vænnet mig til at ALT er på nettet, så det er ofte der, jeg søger, men faktisk savner jeg ind i mellem en god opslagsbog i hænderne. Og fordelen er jo så også, at man på nettet kan høre fuglenes stemmer – jeg kan jo altså bare ikke huske dem… Jeg føler mig lidt dum, at jeg ikke kan, så det er godt at høre, at du har det lige sådan. Så er vi i hvert fald to 😉
   Mon ikke du også skal ønske dig et vildtkamera? Det kunne da være vildt sjovt at se, hvad der går i din have om natten.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Nej, fuglene er ikke altid flinke til at sidde stille, mens vi får fumlet kameraet frem og fokuseret. Men de er skønne at have i haven, og de synger så dejligt nu i foråret.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Tusind tak, Sydney. Det lyder flot, at du kalder det actionbilleder – jeg håber, jeg kan levere varen. Nu prøver jeg i hvert fald 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Jeg beundrer din tålmodighed og ihærdighed. Her I haven sidder fuglene ikke stille længe nok til, at jeg nogensinde når at tage et ordentligt billede.

  Svar
  • Tak, Marie. Jeg er jo desværre ikke så tålmodig, at jeg sidder stille i timevis for at få et billede, så nu prøver jeg med et fuglekamera. Det kan kun jo da gå galt, og så har jeg i hvert fald prøvet – og er blevet en erfaring rigere. Det skulle ikke skade, siges det 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Although you were formerly held is high esteem, Lisbeth, it will be quite apparent to you that you have risen to starry new heights in my affection by featuring birds, glorious birds, in your garden. Furthermore you have even provided the scientific names which means you go to the top of the class immediately. There you will be joined by our mutual friend, Marit, who is similarly exalted. How fortunate I am to have these Scandinavian chums! All the best, David

  Svar
  • Oh David, I am very proud of your over the top praise. In fact, I thought of you when I uploaded my horrible photos and felt quite embarrassed, which makes your praise even kinder.
   I (and Marit, I’m sure) are grateful for our friendship with you, way over on the other side of the Atlantic.
   (There are three places I’d like to live, if not in Denmark: Norway, Canada or New Zealand. But I’m staying here!)
   All the best, Lisbeth

   Svar
 8. Chloris is very popular in the suburbs of St. Petersburg, Lisbeth. A year ago, one pair of them made a nest in a tall and dense tuja in my garden. All the time the chloris were raising their children, I tried not to frighten them. In June all the birds disappeared.
  Great camera and I hope to see your new photos.

  Svar
  • You were lucky 🙂 I hope I do not disturb them when we walk and sit in the courtyard.
   I also hope to show you some great photos some day.
   Regards Lisbeth

   Svar
 9. Hvor er den sød, den lille munk. Den har jeg aldrig set i haven.
  Jeg kan ikke finde ud af at fotografere fugle. De flyver altid, inden jeg er parat med kameraet. Så er det lidt lettere med planter, selvom de heller ikke altid står stille.
  Held og lykke med fuglekameraet!

  Hilsen Elna

  Svar
  • Hej Elna
   Jeg er også glad for at kunne sætte en munk på min fugle-i-haven-liste. Vi har jo ikke så mange her på stenbroen.
   Tak. Kameraet er jeg spændt på. Jeg ved ikke, hvordan billedkvaliteten bliver, men så har jeg da i hvert fald haft sjovt så længe.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Hoppas att kameran fångar fåglarna nu då 🙂 I ett trädgårdsprogram såg jag hur de gjorde fågelholkar fast med en plexiglasskiva som bakre vägg. De satte de sen upp mot en växthusvägg och fåglarna flyttade in. De blev jag lite förvånad över men kan väldigt gott tänka mig att ha några såna fågelholkar.

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Tak, Carina. Jeg er spændt på om det giver gode billeder eller bare noget pixelleret noget.
   Det kunne faktisk være morsomt med sådan en fuglekasse ved havehuset… det må jeg tænke mere over. Du har helt ret i, at det er mærkeligt, at fuglene accepterer det.
   Tak i lige måde, Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar