Forår i havehuset

I lørdags kom solen og varmen endelig op til Ebeltoft og min have, og nu tror jeg for alvor på, at foråret er kommet for at blive (selv om vejrudsigten for de kommende uger er lidt svingende).
Vi har sågar drukket kaffe udendørs gårdspladsen – ikke bare i længselsfuld trods med tæpper og tykke jakker, men fordi det simpelthen var så dejligt varmt, at vi ikke kunne lade være.
Der er noget helt særligt over at sidde under åben himmel, men ellers må jeg indrømme, at havehuset et kæmpe plus og en favoritplads her i foråret, fordi det forlænger ikke bare sæsonen men også dagene, og vi nyder det i fulde drag, når det er småskyet, småkoldt og blæsende.

Planterne i havehuset skal være tidlige

I de sytten år, vi har boet her, har jeg tumlet med beplantningen inde i havehuset. Jeg kan umuligt tælle alle de træer, buske, klatreplanter, stauder, nytteplanter og sommerblomster, jeg har anskaffet i den tro, at “nu er den der!” for efterfølgende at kassere de afsvedne rester eller plante dem ud i haven.

Min konstante eksperimenteren skyldes, at jeg – ligesom udenfor havehuset – er på evig jagt efter flerårige planter, der kan rigtig meget på en gang. Jeg har tillige en stærk tro på, at der findes en plante til alle forhold (se bare i naturen, hvor der gror noget alle steder undtagen de helt ekstreme steder), det gælder kun om at finde planten, så jeg higer og søger. Det er nu engang min morskab.

Når det gælder planterne i havehuset, skal de flerårige tåle både vinterkulde uden indpakning og monsterhede, og derudover skal lige netop havehusets planter gerne være smukke tidligt på sæsonen, nemlig i februar-marts når jeg kommer med den første kop kaffe.
Tidlig blomstring taler for enårige blomster, men da de skal kunne klare et kuldesvirp, er der ikke så mange i handel allerede i marts, når jeg begynder at få udlængsel. Senere på året har jeg knapt så meget brug for frodighed indendørs, for så kan jeg bare kigge ud på haven.

I dag vil jeg vise jer tre af de tidligtblomstrende og robuste havehusplanter, jeg foreløbig er kommet frem til. Måske du også er på jagt.

Clematis ‘Pixie’

For at finde noget, der giver tidlig frodighed, har jeg eksperimenteret med stedsegrønne planter, men de kan ikke rigtig klare sommervarmen og slet ikke solen. En vidunderlig undtagelse er Clematis ‘Pixie’, som jeg har i en stor krukke i det ene hjørne. Den er ikke bare stedsegrøn, den blomstrer overdådigt i det tidlige forår, og den har vist sig at klare både vinterkulde og sommerhede samt direkte sol (får dog en anelse skygge i en times tid midt på dagen).

Clematis 'Pixie'
Clematis ‘Pixie’ 13. april 2022.

Blomsterne har en sart grønligtgul nuance, og en ekstra bonusgevinst er, at blomsterne dufter ganske fint.

Clematis 'Pixie'

Tusindfryd

Bortset Pixie har jeg overgivet mig, og erkendt, at det bedste forårspynt ikke er flerårige stedsegrønne, men længeblomstrende enårige, og her er jeg faldet pladask for Tusindfryd (Bellis perennis), som jeg første gang anskaffede i foråret 2021.

Dette års Tusindfryd købte jeg i slutningen af februar, og som jeg fortalte i indlægget Dekadent forårssnyd, placerede jeg den først i Kaffehuset, som jeg kan se fra køkkenet, men så snart solen fik magt, og jeg begyndte at komme i havehuset, flyttede jeg tusindfryden den derop.

Tusindfryd (Bellis perennis)
Tusindfryd (Bellis perennis) i fuld blomst midt i april.

Foreløbig har den klaret ned til fem graders frost udenfor. Jeg indrømmer, at den så sur ud den følgende morgen, men den er ikke til at slå ud, og nu har den blomstret ihærdigt i to måneder, og det vil den formentlig blive ved med til engang i juni. Fantastisk plante, som jeg kun kan anbefale.
Sidste år havde jeg en lysere pink version sammen med et par pink primulaer (der ikke holdt nær så længe som tusindfryden). I år har jeg valgt en lidt mørkere version – forandring fryder.

Nelliker

Som noget nyt har jeg i år forsøgt mig med nelliker, og hold da op, hvor er de dejlige. Det skal siges, at de ikke tåler decideret frost (så skal de ind i bryggerset), men let nattefrost udenfor er ok (jeg lukker døren om natten). Mine har i hvert fald tålt nattekulden fint, samtidigt med at de har stået i sol og et stykke over 20 grader om dagen.

Havenellike (Dianthus caryophyllus) i en flot rød farve midt i sydsolen. Sorten er måske ‘Grenadin Red’. I baggrunden står en lyserød af samme slags.
Tre krukker med nelliken Dianthus 'Peach party'.
Tre krukker med nelliken Dianthus ‘Peach party’.

Begge slags nelliker dufter vidunderligt. Jeg har som sagt ikke haft dem før, men hvis de holder længe og måske ligefrem resten af sæsonen, så skal jeg helt sikkert have dem igen. De elsker sol og varme og vil gerne tørre lidt ud – det blive godt.

Aftendrink

Til duften af Pixie og nelliker indtager havemanden og jeg gerne aftendrinken i havehuset.

De seneste dage har vi skålet højt og fnisende ved tanken om, at Ruslands præsident har været til grin, på samme måde som ‘Komiske Ali’ var det.
(‘Komiske Ali’ var ham, den irakiske informationsminister, der vedholdende fastholdt i tv-interviews, at landet helt bestemt ikke var blevet invaderet af fremmede tropper, mens der kørte en hel masse kampvogne forbi ham i baggrunden. Han var så meget til grin, at han kom på t-shirts. Fnis!)

På samme måde har den russiske præsident vedholdende fastholdt, at han kun har iværksat en mindre og nærmest fredelig specialoperation i Ukraine samtidigt med, at vi alle ved, at Rusland i den forgangne uge har mistet sit største og mest prestigefyldte krigsskib, Moskva, der blev sænket for et par dage siden. Hvordan kan man miste et kæmpestort krigsskib i en lille, fredelig specialoperation til lands??? (Hvor dumme tror han, vi er?) Fnis!
Humor har altid været en ventil i trange tider, så jeg tillader mig at more mig kongeligt over Komiske P trods den alvorlige situation. (Jeg nægter fortsat at skrive hans navn her på bloggen.)

SKÅL!
Måtte det snart ende!
Og lad os nyde vores haver i stor taknemmelighed.

____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt.
Der kan gå nogen tid, før din kommentar vises, da mit system tjekker for spam.

24 kommentarer til “Forår i havehuset”

 1. Tak for en fantastisk inspirerende blog. Det er altid en fornøjelse at læse og se billederne fra jeres smukke have. Vi kommer helt sikkert engang når du holder Åben Have.
  Tirsdags solskins have hilsner
  Lisbeth (jeps vi er navnesøstre)

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Mange tak for din søde kommentar – det er rigtig dejligt at vide, at du læser med og bliver underholdt.
   Jeg havde regnet med at kunne invitere til åben have i år, men vi har lige fældet et helt buskads (i går), så der ser frygteligt ud. Forhåbentligt bliver der pænt igen, men jeg er nødt til at vente og se. Du er i hvert fald velkommen, når haven er klar.
   Vi er mange havefolk, der hedder Lisbeth, har jeg bemærket – måske der er noget helt særligt havepositivt ved navnet :-))))
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Kjære Lisbeth

  Ja, du har det med å kreve mye av dine planter!
  Jeg har sett Clematis ‘Pixie’ på flere danske blogger, men ditt bilde i dag fikk meg helt betatt av den nydelige fargen! Vil ha, må ha…sier stemmen i mitt hode nå 😉
  Siden du må ha den i hagehuset så tåler den ikke mye kulde antar jeg? Den må jeg prøve å få tak i her hvis den finnes, og ha den i kjelleren. Grønne blomster har noe spesielt som ingen andre har 🙂
  Så godt at varmen også har kommet til deg. I natt var det – 2 som vanlig her.
  Solskinnshilsen fra Marit

  Svar
  • Kære Marit
   Det med kravene er min ‘dille’ 😉
   Pixie står til at være H4 (-5 til -10), så det er lige på kanten her i landet. Under alle omstændigheder vil jeg allerhelst have den inde, så jeg får den tidlige blomstring, når jeg sidder i havehuset, og -10 tror jeg ikke, der har været inde i huset. (Ja, er det ikke nogle yndige blomster?)
   I går havde vi en kølig nat, men prognoserne ser ud til at ligge på plusgrader fra nu af. Det håber jeg, også snart sker oppe hos dig.
   Mange solskinshilsener herfra også. Lisbeth

   Svar
 3. Kære Lisbeth
  Godt du har fundet planter til havehuset, det er så fint, så lidt blomster der er godt, når I sidder og drikker jeres kaffe. De sidste dage har vi i den grad nydt i vores haver, det er så dejligt (selvom det snart kunne være godt med mere regn) Hvor er din Pixie flot, den må give en fin duft. Jeg har haft den en del år, nu er den ved at gå ud. Heldigvis købte jeg en ny i efteråret, den er nu slet ikke så stor og fin som din, men jeg håber, det kommer.
  Der var rim her til morgen, men det lader til, at planterne klarer det.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Ja, det har været fantastisk vejr med sol og vindstille. Jeg regner med at vande nogle af de nyplantede i aften
   Duften i havehuset er dejlig, fordi den er tydelig uden at være kvalmende – nellikerne gør også deres.
   Det lyder trist, at din Pixie er gået ud, men godt at du var forudseende og købte en ny. Jeg husker ikke, hvor længe jeg har haft min, men 4-5 år tror jeg. Jeg håber, den vil blive her længe endnu. (Din står i pavillonen, ikke?)
   Vi har ikke haft nattefrost/rim i den sidste uges tid, og det kan osse være det samme nu 😉
   Kh Lisbeth

   Svar
   • Ja den står i pavillionen, den nye ser fin ud, navnet på skiltet passede ikke, men det gør ikke noget, især ikke nu den anden næsten er død, til trods for at vi puslede ekstra om den i efteråret. Jo det er hvidt derude hver morgen både på taget af pavillionen og i græsset.
    I dag har vi ekstra krydderi i luften i form af gylle, så jeg er knap så meget ude 🙁
    det følger med at bo på landet, siger Bent. Heldigvis havde de advaret os, så vi har ikke vasket tøj.

    Svar
    • Desværre er der nogen gange rod i navneskiltene.
     Og desværre hælder de gylle ud. I må have det slemt de dage. Her er det heldigvis sjældent, at det når ind til os.

     Svar
 4. Hej Lisbeth.

  Hvor skønt med havehuset og den forlængede sæson og forlængede dag, som det giver jer.
  Man nyder især de tidlige blomster – Vi har jo hungret efter lys og forår/sommer – Og den der Clematis Pixie er da helt speciel.
  Hav en dejlig og solrig dag!

  Hilsen Tara

  Svar
  • Kære Tara
   Vi taler tit om, hvor heldigt det var, at der var sådan et hus på grunden, da vi overtog, for jeg anede ikke hvor megen glæde vi ville have af sådan et. Det giver mange ekstra timer i haven.
   Jeg er helt enig: De første blomster glæder ekstra meget. Udendørs har jeg hornvioler – de er også seje og tåler endda let frost.
   Pixien kan jeg kun anbefale. Den skulle kunne klare ned til -10, så hvis man pakker den ind i kolde perioder, burde den kunne stå ude. I England regnes den for hårdfør.
   Tak i lige måde – vi er vist heldige at få endnu en solskinsdag.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Hvor er den da fantastisk, den Pixie. Det er ikke alt, der begynder med P, der er skidt 🙂 Ja, han er komisk, men på den farlige måde. Russerne har fanget et par engelske frivillige, og nu vil P snakke et alvorsord med Boris om det. Det lyder for mig som en trussel, og jeg kan ikke lade være med at tænke på, om det her måske er vores sidste forår med fred her… Så meget mere grund er der til at nyde det!
  Kh, Karen

  Svar
  • Hej Karen
   Pixie er lækker, præsidenten er det modsatte, og jeg er enig med dig i, at hvis nogen i hans nærhed tør fortælle ham, at han er til grin, så bider han fra sig som en tirret rotte, hvilket kan være livsfarligt for alle inden for i hvert fald den nordlige halvkugle. Det er jo bestemt ikke sikkert, at det ender med en snarlig våbenhvile, når han har færdigbombet Donbass og hele kystlinjen, så ja, lad os nyde det og skabe gode minder, vi kan trække frem any time.
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. Den Pixie er da en yndighed i topklasse. Du må da give den topkarater. selv om du er krævende med dine planter, fnis. Tusindfryden er heller ikke at kimse af. Desværre da jeg var ude efter et par, var der kun nogle sørgelige pistlinger tilbage. Skidt pydt, det blev til nogle flere hornvioler istedet.
  På trods af nogle morgners frost, har vejret om dagen være dejligt. Her har vi da siddet ude og drukket kaffe, sommetider med en let trøje, sommetider i skjorteærmer. Sikke en påske…
  Kvajpanden derovre giider jeg slet ikke, bortset fra når der er noget at fryde sig over, når han kvajer sig. Forhåbentlig får han snart en tagsten i hovdet.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Hej Gunvor
   Pixie er bestemt tæt på topkarakter 😉
   Det var synd, du ikke fik en tusindfryd, men hornvioler er nu også dejlige. Dem har jeg udendørs i krukker. De er SÅ seje og tåler fint frost, hvilket måske ikke er så relevant i disse dage, for ja: hvor har det dog været nogle skønne påskedage.
   Jeg donerer gerne en tagsten, hvis vi kan finde en i hans nærhed, der vil knalde den oven i hovedet på kvajpanden. Men det er nok ønsketænkning.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Det er et skønt sted I har i havehuset og Pixie er ualmindelig flot og fin 🙂 jeg har læst om den hos mange bloggere igennem årene og alligevel ikke anskaffet den selv – nu må det vidst være på tide. Jeg har haft glæde af to påskeklokker og nogle små opstammede pil i mit glashus i nogle måneder, men de er jo ikke så farvestrålende som dine nelliker og bellis.
  Ha det godt, i disse dage sidder I nok ude og nyder aftendrinken i det skønne vejr
  Mange hilsner fra endnu en Lisbeth.

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Jeg kan kun anbefale Pixie – stedsegrøn, tidlig og stor blomstring samt duft 🙂 Og du har jo da lige stedet til sådan en i orangeriet. Den fylder ikke meget hos mig, for jeg lader den vikle sig ind i sig selv, men man kan sikkert trække den op, hvis det er bedre aht. pladsen.
   Både påskeklokker og pil har været fine, tænker jeg, men de kan jo nok ikke klare varmen derinde resten af året – og hvor gør man så af dem???
   Du kan tro, vi sidder derude med et lille glas kølig hvidvin og nyder varmen.
   Mange hilsener Lisbeth (vi er bare mange, der er haveglade 🙂 )

   Svar
 8. Hello Lisbeth: We too have been looking forward to drinks on the patio, but so far not a chance! On Monday we had a real return to winter with continuous snow for several hours and yesterday was cold, miserable, with sleet at times and snow mixed with rain. Hardly a coffee on the patio morning! I have it on good authority that bright, sunny weather will arrive one day, but I remain skeptical! I think it all escaped to Denmark.

  Svar
  • Hi David
   I’m sorry to hear that we took all the good weather. I wouldn’t mind sharing and I really hope that you get your part one of these days. Snow again…!!! I think you and your birds have had enough winter for now.
   I can assure you that coffee on the patio is wonderful – rejoice.
   Greetings Lisbeth

   Svar
 9. Jeg forstår udmærket, at havehus er et yndet opholdssted ikke mindst her foråret, hvor luften kan være kold, selvom solen skinner. Nelliker har jeg også en svaghed for, især de mange forskellige med små blomster.

  Svar
  • Hvert evigt eneste år siger en af os med usvigelig sikkerhed: “Det var vel nok godt, der stod sådan et hus i haven, da vi flyttede ind. Vi havde aldrig bygget et selv!” (Jeg har aldrig drømt om at dyrke tomater og anede ikke, at den store fordel er, at det forlænger både sæsonen og dagene.)
   Nelliker har jeg ikke haft særligt kendskab til, men jeg må sige, at de tegner godt, dem jeg foreløbig har, så det kan være, jeg skal studere dem, lidt mere og afprøve i flere krukker. Det ender aldrig med nye ideer 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Det er en dejlig hule I har fået lavet så I kan nyde haven sådan lidt uden for sommersæsonen. Foråret kan jo drille vejrmæssigt, det ved vi. Det er nogle fine planter du pynter med – ih hvor er det fantastisk, at sommerfarverne er kommet for at blive!

  Svar
  • Tak, Sydney, det er det skønneste snyd at tage forskud på lune aftener og sommerblomster.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar