Figentræ, figentid og figenmad (med ost og skinke)

Vi har et stort figentræ op ad en sydmur. Træet stod i haven og var pænt stort, da vi flyttede ind for snart 15 år siden, og jeg kender i sagens natur ikke dets alder. Men jeg ved, at det er meget livskraftigt og skyder 1-1½ meter ud til alle sider på en sæson. Derfor beskærer vi det kraftigt i det tidlige forår, typisk i marts eller begyndelsen af april. På det tidspunkt, er det alt for koldt til at være i haven for sådan en som mig, der foretrækker tocifrede varmegrader, men man må som bekendt yde, før man kan nyde, så på med den uldne bluse, tykke trøje, forede jakke, varme halstørklæde, lune hue, klodsede handsker, tykke sokker og de gamle vinterstøvler – har jeg glemt noget? – nå jo: thermobukserne, størrelse ‘lidt for stor’.

Fignerne kommer på sidste års skud

Når vi beskærer, fjerner vi sådan cirka haldelen af alle grene, men sørger samtidig for, at der altid er en hel del skud tilbage fra sidste år. Årets figner kommer nemlig på sidste års skud, så dem skal der være mange af.
I løbet af sommeren beskærer jeg desuden de nye årsskud, så de deler sig og bliver til dobbelt så mange nye skud, der kan bære figner året efter.
Det skal tilføjes, at vi ikke er verdensmestre i figenbeskæring, så hvis du har et figentræ, der er for stort, så kast dig ud i beskæringen – det skyder masser af nye grene, der skjuler eventuelle bommerter.

September er figentid

Fem måneder efter beskæringen kan vi, iført t-shirt og sommersko, høste de første figner.
Vi har og får mange i år. Mums. Det er en af havens lækreste frugter.

Træet stod som sagt i haven, da vi flyttede ind, så jeg kender ikke sorten, men frugterne modner typisk nu i september. Brune og lækre på ydersiden og vidunderligt orangerødbrune indvendigt.

Skal de spises direkte fra træet, er de allerbedst, lige når skindet revner. Så er de søde og saftige på den allerbedste måde. Vi spiser naturligvis skindet med. Det er helt tyndt. Tyndere end på blommer. Kun den lille stilk bliver ikke spist.

Mad med figner

I år er der langt flere figner, end vi kan spise direkte fra træet, og så bruger jeg dem til mad.

Nu er der ikke særligt mange gode opskrifter med friske figner, synes jeg, men jeg har efterhånden samlet mig en god, lille håndfuld – efter en del kiksede forsøg, som havemanden tålmodigt har spist sig igennem uden at brokke sig. 

Friske figner er bl.a. ret gode i salater, men i dag får I en af husets bedste opskrifter, der laves i ovn på få minutter. Det er faktisk en opskrift, som havemanden har fundet og lavet til mig… Han har da osse så mange talenter… 

OBS: Inden du læser opskriften og går forkvalmet i brædderne over ordet ‘gedeost’, så skal du lige vide, at det slet ikke smager af ged som i gedeost. Giv det en chance.

Bagte figner med gedeost og serranoskinke

Havemanden og jeg kan hver spise fire-fem figner til aften, så du må selv gange op og ned alt efter sult og antal figner til rådighed. (Er forresten også glimrende som del af en tapasanretning.)

8 figner
8 skiver serranoskinke
4 skiver gedeost – ¾ cm tykke (af en rulle ost)
8 små kviste timian (eller lidt tørret fra skuffen)
Olivenolie

Og så til det praktiske:

 1. Skær stilken af og lav et lille kryds i hver figen.
 2. Prop ½ skive gedeost i hver figen via krydset.
 3. Rul en skive skinke omkring.
 4. Sæt en timiankvist i toppen og hæld lidt olie over.
 5. Sæt fadet i forvarmet ovn; 200 grader varmluft i ca. 12 min.

Spis med et godt brød til, fx et hjemmebagt ciabatta.
Drik rød-, hvid- eller rosevin til… alt dur.

Så bliver det ikke bedre: Sensommeraften i haven med figenmad og brød.
Jeg håber, der kommer et par lune aftener i løbet af september.

____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

32 kommentarer til “Figentræ, figentid og figenmad (med ost og skinke)”

 1. I er da heldige at have så fint et figentræ! Jeg fik et forærende sidste år, i indflytningsgave, og vi plantede det et lidt tilfældigt sted. Vi har planlagt at flytte det, så det kommer til at stå ved vores terrasse, hvor det får sol fra både syd og vest. Og så er det jo bare at vente på at det bliver stort, kraftigt og frugtbærende som jeres 🙂
  God dag til dig, Lisbeth!
  Kh Nana

  Svar
  • Det er helt sikkert et held, at vi har det, for jeg tror ikke, vi havde plantet et selv. Det var slet ikke i mine tanker.
   Du skal bestemt flytte det hen til terrassen, hvor I kan nyde de flotte blade. Det giver også god læ. Vi har en bænk og en stol, der står helt inde under nogle figengrene, så der er ‘tag over’. Meget hyggeligt.
   Forhåbentligt bærer dit træ snart frugt 😉
   Tak i lige måde.
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Hm – vi har også et figentræ – foræret af en tidligere nabo. Det gror ganske rigtigt meget, da vi ikke bryder os om figner, har vi beskåret det med hård hånd, det er træet helt ligeglad med, det sender bare nye skud ud, figner kommer der også på, men heldigvis ikke så mange, det er jo meget godt, når vi ikke bryder os om den. Til gengæld får en rose og en clematis lov til at kravle op af stammen, det ser ret godt ud.
  Men I har meget glæde af jeres træ, det er da dejligt.
  Velbekomme med jeres fine opskrift.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Du burde altså prøve figner i varm mad – smager helt anderledes end de friske. Men de flotte stammer er selvfølgelig også gode som klatrestativ ;-)))))
   Jo, tak. Prøøøøøv…..!
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Jeg er allerede lækkersulten Lisbeth… dét er lige noget for mig sådan en ovnbagt figenanretning – siger jeg med sikkerhed uden at have prøvet opskriften (endnu). Tak for gode råd og opskrift
  Tror også jeg skal prøve en beskæring (= forgrening) af mit til næste forår. Tror også vi snakkede om det på den dejlige august solskinsdag vi var hos Jer.
  En hilsen til din opfindsomme havemand også.
  knus Helle Aagaard

  Svar
  • Mad, der er både nemt, sundt og lækkert er bare totalt godt 😉
   Ja, vi talte om det, og du skal endelig prøve at sommerbeskære og dermed fordoble årsskudene. Busken/træet bliver rigeligt stort endda på sådan en enkelt vækstsæson.
   Jeg hilser køkkenmanden 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Også jeg har fået et figentræ i år – af Nana 🙂 Det står i en kæmpepotte i år lige ved den lille terrasse, der er havens mest beskyttede sted, hvor der også kommer sol. Jeg ved ikke, om det kan overleve, men vi prøver. Og så vil jeg lave figenmad – men uden gedeost. Man kan bruge brie i stedet for. For gedeost smager altså præcis, som geder lugter. Uanset, hvad du prøver at lokke mig til at tro 😀 Gedeost er meget trendy – men så trendy bliver jeg aldrig.
  Mon ikke, I kan finde mange opskrifter med figener fra for eksempel det tyrkiske køkken? Jeg får da helt lyst til at kigge.
  Kh, Karen

  Svar
  • Det var dog en dejlig gave. Nu har I det jo koldere end her ved vandet, men på en sydvæg skulle man tro, det kunne klare sig. Jeg har læst, at man på kolde steder bør beskytte det de første par år.
   Ih, er jeg trendy? Altså, hvis du synes at en god moden brie lugter og smager bedre end gedeost, så er det bestemt en mulighed. Sådan en brie lugter vel nærmest som en kostald, hvor der trænger til at bliver muget ud ;-))) (PS Jeg kan virkelig godt lide brie)
   Jeg synes, jeg kan finde mange opskrifter, men jeg synes, det er et fåtal, der er sådan ‘rigtig lækre’, så man glæder sig til næste gang.
   Kh Lisbeth

   Svar
 5. Fik jeg aldrig sendt de links til dig? Jeg fandt lige noget guf med figner… eller har spamfilteret frasorteret beskeden, fordi der var to links i? Prøv lige at kigge efter i spam for den med chiliflager og bacon ser superlækker ud… det er lige før, jeg må ind forbi min grønthandler efter nogle figner, så jeg kan teste…

  Kh, Karen

  Svar
  • Jo, kommentaren var der, den var ganske rigtigt lagt til godkendelse, på grund af de to links.
   Jeg bemærkede også den med chili og bacon :-))))
   God ide: Smut indenom din grøntsagspusher – så kan du være velforberedt med opskrifter til dit eget træ bugner.
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. Åhhhh, sier jeg bare. Så heldig du er! Jeg har prøvd å plante fiken her, men den overlevde selvsagt ikke. Fiken er veldig godt, så det må være flott å kunne høste egne frukter.

  Svar
  • Nej, du kan nok ikke have figner i haven. Så skal planten ind om vinteren eller dækkes godt til. Det er ærgerligt, for ja, de smager dejligt.
   /Lisbeth

   Svar
 7. Härligt med färska fikon – min favorit frukt 🙂 Har två buskar men de har inte gett något ännu och båda får bo i krukor som körs in vintertid för förvaring. Receptet låter jättegott!

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Jeg holder også meget af friske figner, men de skal være ordentligt modne, for at smage godt 😉
   Forhåbentligt giver dine snart frugt – du må gemme recepten.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 8. Velbekomme! Her er jeg alene om at kunne lide figner. Min bedste ret har været noget med kvarte figner drysset med pudder- eller rørsukker i ovnen et kvarters tid og serveret varme sammen med is.

  Svar
 9. Jeg plantede et figentræ for 4 år siden. Jeg plantede det mest på grund af de flotte blade, da jeg ikke regnede med, at man kan dyrke figner i Vestjylland. Men det kan man sagtens, og træet har allerede båret mange figner, dog ikke flere end vi kan spise dem fra træet. Men din opskrift ser så lækker ud, så den skal bestemt prøves. Vil den ikke kunne bruges som en lille forret?

  Hilsen Elna

  Svar
  • God info, at det allerede har båret frugt 🙂
   Jeg synes sagtens, at retten kan bruges som en forret. Jeg har aldrig tænkt på det, men hvorfor ikke?
   Fignerne med ost og skinke er ret fyldig i smagen, så den skal nok efterfølges af en kraftig hovedret.
   God afprøvning :-)))
   Hilsen Lisbeth

   Svar
  • Tak. Det er et ret flot træ, det synes jeg også selv. Især på grund af de store blade, som er så spektakulære. At det så får lækre frugter er et ekstra plus 🙂
   /Lisbeth

   Svar
 10. Husker tydelig jeres figentræ ved den gyldne terrasse, hvor Bent og Kim fk en sludder. Vi har også et fint træ på ca 4 år, i dag skulle vi dele en frisk figen fra træet, jeg var begyndt at savle lidt for tidligt, nogen frækkerter havde spist den ene halvdel før os…men vi har da delt ca 3 i år;-) Bents opskrift lyder super, elsker alle ingredienser, og sammensat lyder det godt, kunne også finde på en sjat citron/æbleeddike og en lille bitte smule chili for mundvandets skyld- Vil forsøge at huske opskriften til vi har figener nok til den slags mad;-))))
  Go aften
  Hilsner Anette

  Svar
  • Hej Anette. Det er altså også et træ, der er ret synligt 😀
   Hvor lækkert, at I har jeres egne figner – der går sikkert ikke lang tid, før I får så mange, at I kan lave mad med dem. Jeg er sikker på, at det er muligt at lave mange spændende variationer. Glæd dig ;-))))
   Tak i lige måde.
   /Lisbeth

   Svar
 11. Hvor er du heldig at have et figen træ det er en af de frugter jeg holder mest af. Kender ikke så mange opskrifter med dem men det kan jeg jo lære. Og lige nu har Føtex dem til 6 kr for 4 stk så må prøve dem på andre måder. Ikke bare spise de friske.

  Svar
  • Hej Jonna
   Jeg er endda meget heldig, for jeg havde aldrig selv fundet på at anskaffe et figentræ, så det var rent held, at det stod i haven.
   Det lyder som et ret godt tilbud, du har set, så du skulle næsten forkæle dig med en figenret i weekenden. Sammen med et brød og et glas vin er det en ‘simpel’, men kongelig ret.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar