Fem påskegule forårsblomster

Årets første forårsmåned, marts, slutter med påske, og derfor må det være på sin plads, at jeg i dag viser glade, påskegule blomster. Kraftig gul er generelt ikke en af mine yndlingsfarver, men i foråret, hvor jeg gerne ser den farveløse vinter forsvinde i en ruf, kan jeg ikke få nok af strålende gul.

Marts har været kold i år, så jeg har gule erantis helt til påske.

De er nu ved at være triste at se på, så ikke mere om dem i dag.

Mere muntre er de farveglade potteplanter, jeg køber hvert forår, hvilket især er primula, som jeg har inde, og mini-narcisser og hornvioler, som jeg planter ude.

Gule hornvioler
Hornviol har mindre blomster end stedmoder og kan være flerårig. Jeg bruger dem som enårige, for jeg aner ikke, hvor jeg skal plante dem bagefter.

Blandt havens flerårige planter, der leverer gule forårsfarver, har jeg valgt fem, som I skal se i dag.

1. Kirsebærkornel / Cornus Mas

Først og fremmest har jeg glædet mig til at vise blomsterne i mine spritnye Cornus Mas-træer.

Blomst på Kirsebærkornel / Cornus Mas
Marts 2021. Der er endnu ikke så mange blomster på træerne, at jeg kan vise flere på ét foto; i hvert fald ikke hvis jeg skal stå så tæt på, at man stadig kan farven.

Træerne er spritnye i den forstand, at de blev plantet sidste sommer, og det er derfor første gang, jeg ser blomsterne på egen matrikel.

Sommer 2020: Nyplantede Cornus Mas. De fylder ikke meget endnu.

Der er som nævnt ikke flere blomster i år, end man kan tælle, men i min hjerne svæver der en gul forårssky hen over hele bedet, hvilket jeg vil vise jer om 10-20 år. Som Sydney skrev forleden på bloggen ‘Havedagbog’, da hun viste sin Cornus Mas:
“Hvornår er det bedst at plante et træ?”
“For 10 år siden.”

Så sandt, så sandt. Dengang voksede der godt nok en magnolia i vores bed, men havde vi dog bare plantet kornellerne i 2011, hvilket vi rent faktisk overvejede, fordi vi anede, hvor det bar hen med magnoliaen. Bagklog kan man altid være, og nu må jeg pænt vente på min gule sky.

2. Almindelig buksbom / Buxus sempervirens

Et andet blomstrende træ i haven er Almindelig buksbom. Træet er – lige som Cornus Mas’en – lavet af en opstammet busk. Foreløbig er det 2½ meter højt.

Blomst på Almindelig buksbom / Buxus sempervirens
Gule blomster på buksbom t.v. (og på indlæggets øverste foto). Billedet til højre viser selve træet, som det så ud sidste sommer.

Buksbom bruges ofte til at formklippe og dermed forsvinder blomstringen, der ellers kan være ganske fin. Jeg har også en busk, der blomstrer.
Både træ og busk blomstrer i marts-april afhængig af vejret. Sidste år toppede de i begyndelsen af marts. I år bliver det i begyndelsen af april.

3. Krokus / Crocus

En helt almindelig, gul forårsblomst, men en af de bedste, er krokus.

En af de charmerende ting ved krokusblomster er, at de ændrer udseende efter vejret og kun åbner sig i solen. Bagsiden af medaljen er, at krokus ikke rigtig dur i skygge, hvor jeg ellers også gerne ville have dem, og uagtet mine ønsker og ihærdighed er det løgene, der hver evig eneste gang vinder den diskussion!

Jeg har p.t. tre slags gule krokus.

Gule krokus: Crocus Chrysanthus 'Romance', Crocus Chrysanthus 'Dorothy' og Crocus vernus 'Yellow Mammoth'
Crocus Chrysanthus ‘Romance’, Crocus Chrysanthus ‘Dorothy’ og Crocus vernus ‘Yellow Mammoth’.

Crocus Chrysanthus / Botanisk krokus

De første krokus, der blomstrer her i haven, er botaniske krokus. I dårlige år kan blomsterne blive slået ned af for megen nedbør, men ellers er de både sunde og hårdføre. 
‘Romance’
  har en yndig lysegul farve, der desværre kan være lidt svær at se på afstand. Her er ‘Dorothy’ meget bedre, da farven er varmere, så det kommer lidt an på humøret og afstanden, hvad der er bedst. ‘Dorothy’ har i tilgift nogle vældigt fine tegninger på de tre yderste kronblade som en smuk kontrast til de inderste rent gule. Om jeg fatter, at naturen kan finde ud af det.

Crocus vernus / Vår-Krokus

Lidt senere blomstrer gule krokus af vernus-arten, der ud over at hedde Vår-Krokus også kaldes Storblomstrende krokus eller Hollandsk krokus, når det gælder de mange havesorter. Vår-krokus er tydeligt større end de botaniske krokus.
Min sort hedder ‘Yellow Mammoth‘, og jeg har valgt den på grund af den varme gule farve, der var noget af det mest orange, jeg umiddelbart kunne finde. Jeg har den nemlig (blandt andet) i en krukke i haverummet ‘Bispegården’, hvor jeg leger med gyldne og brændte nuancer.

Crocus vernus ‘Yellow Mammoth’ deler krukke med Solbrud (Helenium).

4. Fladkravet kodriver / Primula elatior

En af mine mest elskede forårsblomster – men ikke blandt de allertidligste – er Fladkravet kodriver, som jeg har en del af. Den er lysegul i den lækreste nuance.
Her i haven blomstrer den typisk i april, og i dag, den 30. marts, har de fine gule knopper. Jeg har imidlertid fundet et billede fra februar sidste år, fordi det illustrerer, hvor helt utrolig stor forskel der er fra år til år.

Fladkravet kodriver (Primula elatior) i havens skovbund.
28. februar 2020. Fladkravet kodriver (Primula elatior) i havens skovbund.

5. Mini-påskeliljer / Narcissus cyclamineus

Kan jeg afslutte årets påskeindlæg med andet end gule påskeliljer? Nej vel, for i år blomstrer de lige til påske, hvilket ikke sker så tit.

Jeg har efterhånden kun de små mini-påskeliljer, fordi jeg synes, de blomstrer smukkest og har en meget harmonisk størrelse.
Som gruppe hedder de Narcissus cyclamineus, og en af de kendteste er nok ‘​Tête à Tête’, der har lidt mørkere trompeter end kronbladene. Jeg synes nu også, jeg har nogle, der er rent gule, så jeg kan ikke præcist fortælle, hvad jeg har fået anskaffet mig, da jeg oftest køber dem i potter uden sortsnavn.

Uanset navnet, så er mini-påskeliljerne en af mine allerbedste løgplanter, for den simpelthen er så nem og glad og tåler stort set alt, hvad jeg byder den, inkl. regn, som vi har haft de sidste dage.

Mini-påskeliljer / Narcissus cyclamineus '​Tête à Tête'
Mini-narcis. De mørkegule trompeter taler for, at det er sorten ‘​Tête à Tête’.

Der er nu nok en del af løgene, der forsvinder, selv om jeg påstår, at de er nemme, for i mit bed med bispehuer (Epimedium warleyense ‘Orange Queen’), når de ikke altid at samle kræfter, inden bispehuernes blade tager det livgivende lys fra dem.

Man skulle tro, at løgene sagens kunne nå at samle kræfter, inden bispehuerne dækker, men når først bispehuen skyder, lukker de 100% for lyset i løbet af et par uger.

Til gengæld for at der løbende forsvinder nogle påskeliljeløg, kan jeg hver påske med god samvittighed købe små potter, som jeg har stående her og der til pynt, og som jeg efterfølgende graver ned i haven (med min møglækre løglægger). Det er nærmest en pligt at købe de små potter, tænker jeg.
Efter påske sker der i øvrigt det, at potterne koster uforskammet lidt i butikkerne, og så går jeg lidt ekstra grassat og graver endnu flere løg ned. Man er vel pligtopfyldende.

Et par af årets mini-narcisser er købt og klar til senere udplantning.

Vejrudsigten for den kommende uge i Ebeltoft siger temperaturer på omkring 10 grader – helt op til 15! grader, tørvejr, pletvis sol og ingen nattefrost. Det lyder som dejligt havevejr.

Rigtig god påske
– pas godt på både jer selv og de andre!

____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER.
Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt. OBS: Der kan gå nogen tid, før din kommentar vises, da mit system tjekker for spam.

34 kommentarer til “Fem påskegule forårsblomster”

 1. Det er nogle skønne billeder, Lisbeth! Jeg har det med gule blomster som dig – men her i foråret kan jeg næsten ikke få nok og har især forelsket mig kirsebærkornel. Jeg var slet ikke klar over, at buksbom blomstrer. Det har min desværre ikke gjort. Nu kan vi glæde os til nogle lune og solrige forårsdage.
  Rigtig god påske fra Gitte

  Svar
  • Tak Gitte. Jeg glæder mig til, at mine korneller bliver så store og flotte, som den du viste forleden.
   Det er sikkert ikke alle sorter buksbom, der blomstrer, men det tager jo ikke noget fra min blomstring 😉
   Rigtig god og lun påske til dig også. Det bliver både havevejr og heldigvis også muligt at sidde ude og drikke kaffe – alene eller sammen med familie og venner.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Hej Lisbeth

  Jeg er helt enig, gult er ikke en farve jeg sådan går meget efter. men netop på denne årstid er det jo en særdeles synlig afsked med den grå vinter – næsten højtråbende og hoverende:)
  Nej med sådan en Epimedium der stortrives, så har andre planter det svært. ny forskning tyder yderligere på at også denne slægt påvirker jorden omkring sig sådan at konkurrenter hæmmes.

  Ha en dejlig sikker påske!

  Svar
  • Hej Karsten
   Det er en god beskrivelse: Den forårsgule er lige netop hoverende 🙂
   Hvor er det spændende med epimedium-forskningen. Jeg har frugttræer midt i bispehuerne, og de ser ud til at have det godt nok, men det er måske mindre planter, der er følsomme. I hvert fald spændende – naturen er snedig.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 3. Ja, jeg er så enig med deg, for jeg er egentlig ikke glad i gult og spesielt ikke den sterke gulfargen. Men rett etter vinter og snø er den fargen et frisk pust. Primula elatior er en av mine favoritter om våren. Den lyse gule farge tiltaler meg meget 🙂
  Jeg kjøpte for noen uker siden en potte med ministemor/hornvioler og påskeliljer. De er i ferd med å springe ut nå til påske. Så gult er kult akkurat nå 🙂

  God påske til deg og dine!

  Svar
  • Der er kæmpestor forskel på farven gul, og jeg er faktisk hele året vild med den sarte lysegule som på Crocus Romance og Primula elatior. Den stærkt gule i hornvioler og påskeliljer er derimod bedst nu. Det lyder rigtig godt på norsk: “Gult er kult!”.
   I dag skal jeg ud og plante i krukker, for solen skinner, og de lover helt op til 14 grader. Tør man tro på det?
   God påske til jer også. Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Rigtig god påske til jer også, Lisbeth. De gule er så livsbekræftende her, hvor græsset er brunt efter frosten, og træerne stadig bare. Der skal bare lidt solskinsfarver til. Og der er påskeblomsten uovertruffen – bondeblomst fra landsbyhave, som Grundtvig skrev – yesss 🙂
  Kh, Karen

  Svar
  • Jeg misunder dig din enorme viden om sange og salmer, der kan skabe billeder og stemninger med få ord.
   Forhåbentlig skal du i haven i påsken og nyde de dejlige farver. Hos os ser det ud til, at nattefrosten er væk, selv om man selvfølgelig aldrig ved, men jeg vover mere og mere nu 🙂
   I må i hvert fald have en god påske sammen med vufferne, du og Per.
   Kh Lisbeth

   Svar
 5. Hej Lisbeth.
  Ja – Gul er en dejlig strålende solforstærker – Og vi har jo længtes efter lyset!
  God ide med de opstammede buske, som ikke fylder så meget og giver højde.
  God påske i haven!
  Tara

  Svar
  • Hej Tara.
   Tusind tak for din hilsen. Det er sjovt, at du kalder det solforstærker, for jeg tænker altid om de blå forårsløg, at det er som om himlen spejler sig. Der er noget magisk ved at få himlens farver ned på jorden.
   Jeg har en lille have og elsker træer, så opstammede buske, der danner kroner over mit hoved, er ret praktiske og kan godt anbefales.
   Tak i lige måde – forhåbentligt får du også godt vejr.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Ja, gul er ikke altid liige velkommen. Men jeg ville nu ikke undvære den. Den er god til at lyse op. Solens farve jo… Og glæd dig til din gule luftsky,, Det blir engang SÅ flot.
  Det med bispehat “kvæler” andre planter især løg planter, har jeg osse observeret. Men jeg regnede faktisk med de bare lukkede alt lys ude og ” åd al maden” fra de lidt sartere planter.
  God påske Gunvor

  Svar
  • Det er egentlig sjovt, for sådan en solgul og glad farve, bliver jeg i godt humør af, men et helt bed med stærke gule farver bliver nemt for meget i en have. I parker og udstillingshaver er det mere ok.
   Du kan tro, jeg glæder mig til min gule sky. Det er bare lige det med tålmodigheden…
   Hvor er det interessant, at du har bemærket det med, at bispehuerne skulle tage kraften fra andre planter. Nu vil jeg studere det nærmere i mit bed. Spooky!
   God påske til dig også, Lisbeth

   Svar
  • Tusind tak, Alice. Det er dejligt at vide, at du læser med 🙂
   God påske til dig også.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Härliga plusgrader som ni ska få. Här är mulet och det gör att det förblir ganska kyligt. De gula är väldigt fina så här under den tidiga våren. De påminner om små solar och det är roligt att det finns så många att mixa och matcha.

  Glad Påsk! Carina

  Svar
  • Hej Carina
   Vi har haft en fantastisk dag med sol og varme. Desværre nåede det ikke over til jer. Jeg håber, I får andre gode dage.
   Der er ganske rigtigt mange dejlige gule vårblomster, og hvor de dog lyser op – selv på en overskyet/mulet dag.
   Tak det samme! Lisbeth

   Svar
 8. Her kommer jeg haltende bagefter, det kræver sin kvinde at have børnebørn i huset, men nu sover de, og om dagen hygger vi i haven, der jo er et sandt eldorado for små børn.
  Den gule farve holder jeg også mest af om foråret, men sammen med brændte farver om efteråret er den også ok. Ja og selvfølgelig også i roserne, men det er en helt anden snak.
  Også god påske til jer.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Ha, jeg kan lige forestille mig, at farmor må være bomtræt nu 😉 Men dejligt har det sikkert været i det skønne vejr, og jeg kan sagtens forestille mig, at jeres store have må være fantastisk at løbe i. Og gemme sig i. Og drikke saftevand i.
   Den eneste farve, du vel ikke kan lide i roser, er klar rød, gætter jeg på.
   Rigtig god påske til jer begge fra os i Ebeltoft.
   Kh Lisbeth

   Svar
 9. Skal love for du er i strålende gult påske humør.
  Sjovt men jeg er bare ikke til gul. Jeg lærte som barn at det er falskhedens farve.
  Men nu som “gartner” tænker jeg lidt mere på det er solens farve. Flot ser det ud på kirkegården med alt det gule der lyser op.

  Skøn påske
  Knus

  Charlotte

  Svar
  • Det er svært ikke at være i højt og gult humør i disse dage med varme og sol. Hvor har vi længtes efter det.
   Når jeg tænker på farven gul, har jeg det også anstrengt, men faktisk kan den se utroligt flot ud i virkeligheden er min erfaring, hvis den bruges de rigtige steder eller vokser sammen med de rette planter. Gule mælkebøtter i en græsmark er superflot, synes jeg.
   Jeg kan godt tænke mig, at det også lyser flot op på en kirkegård, hvor der ofte er ret grønt.
   Rigtig god påske til dig også.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Imponerende at du kan huske navnene på de forskellige krokus. Lige netop der er det, som om min hjerne slår fra, med mindre helt specielle forhold hjælper hukommelsen. Kodriver er en forårsblomst, jeg holder meget af. Den sartgule farve er så fin.

  Svar
  • Det er vist ikke mere imponerende, end at det skyldes, at jeg kan lide at fotografere og sætter nøgleord på mine fotos. Så kommer det helt af sig selv. Derudover er det lidt hyggeligt, at vide hvad alle plantevennerne hedder, når jeg går rundt og hilser på dem.
   Kodriver er på mange måder en rigtig fin plante, der også står flot resten af sæsonen. Den breder sig villigt, hvilket det gerne må her, for den er nem at kende og fjerne, hvis det bliver for meget. Farven er totalt mums. Sidste år købte jeg et par digitalis i samme farve, men jeg har sådan på fornemmelsen, at de ikke kommer. Jeg tjekker og tjekker, men det er selvfølgelig lidt tidligt at opgive. Det er det med tålmodigheden…!
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Dejlige gule blomster – jeg er vild med det hele – og alle gule nuancer – jeg synes det er en skøn farver, der kan spille godt sammen med mange andre farver, hvis man tør.
  Jeg har også plantet Tete-a-Tete i mit bispehuebed, som jeg er spændt på om det bliver ti noget i år.
  Dine Cornus Mas skal nok blive til flotte gule skyer – tænk bare på hvordan tiden flyver – lige pludselig er der gået et par år og de er vokset tilsvarende.
  Ja, jeg er jo som sædvanlig sidst med kommentarer, men ikke mindre velmente er de.

  Rigtig god påske til jer derude i Ebeltoft
  kh Ulla

  Svar
  • Hej Ulla
   Nogle gange skal man turde, og du er nok mere modig og glad for farver end mange. Jeg er sikker på, at min GULE sky bliver flot, og ja, du har ret: Pludselig er det groet til. Åh, det bliver skønt.
   Jeg er spændt på at høre dine erfaringer med påskeliljerne i bispehuebedet. Mine står flot i år.
   Det gælder ikke om at være først, og jeg bliver glad for hver en velment kommentar, så tusind tak. (Jeg er også tit bagefter.)
   Tak i lige måde til jer begge.
   Kh Lisbeth

   Svar
 12. Lige et indlæg efter mit hoved – jeg elsker gul! Jeg har smilet over hele hovedet ved at se alle de forskellige flotte gule farver, du har i haven lige nu. Navnene på de gule krokus er nu skrevet på huskesedlen, så jeg husker at kigge efter dem næste efterår. Og det bliver absolut hyggeligt at følge med i udviklingen af alle vore nyplantede Cornus Mas! God påske!

  Svar
  • Tusind tak, Sydney. Det er godt, du kunne nyde farven. Krokusserne er ikke dyre sjældenheder, men ikke mindre kønne af det, så jeg håber, du kan finde dem. De sene af dem er så flotte i disse dage.
   Ja, det er morsomt, at vi begge har nye korneller, selv om du fører lidt.
   Tak i lige måde.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 13. Jeg har nok cirka det samme forhold til gule blomster, som du har. Den lysegule kodriver er dejlig, en rigtig skovbundsplante. Jeg tror ikke, den er almindelig i Vestjylland, men jeg kan huske, at jeg for nogle år siden så den vokse i store tæpper i haven ved Rungstedlund. Det var et betagende syn.
  Selvom jeg har et lidt stramt forhold til gule blomster, overgiver jeg mig helt og aldeles, når jeg ser en grøn mark fyldt med gule mælkebøtter. Man har et standpunkt, til man tager et nyt!

  Hilsen Elna

  Svar
  • Hej Elna
   Jeg vil tro, at den vestjyske jord er for sandet til kodriveren. Den er bedst til skov og god muld. Men farven kan man ikke lade være at holde af synes jeg, uanset om man er gul-fornægter eller ej. Det må have været et uforglemmeligt syn på Rungstedlund.
   Enig: En grøn mark med gule mælkebøtter under en blå himmel er så smukt og dansk som noget. Så glemmer man helt, at man ikke kan lide gul.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 14. Påske og gult hører sammen, men jeg er nu en af dem, der rigtig godt kan lide gult hele året 🙂
  Vi plantede tre Cornus Mas for mange åre siden, nu er der to tilbage og den ene har endda været skiftet ud undervejs. Jeg tror at vi har plantet dem i for dårlig jord, men nu har de fået fat og blomstrer fint og der kommer også bær på om sommeren. Fint udtryk med, at det bedste tidspunkt at plante var for ti år siden 🙂
  Jeg vidste ikke, at Buksbom fik så fine blomster, dem vi har i haven bliver klippet.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Hej Lene
   Der er så mange fine nuancer i gul, at de fleste kan finde en, de kan lide. Måske det mest er tanken om gul – når man ser den i virkeligheden, så er det noget andet.
   Jeg glæder mig vildt til at mine Cornus Mas blomstrer så flot som dine, og tanken om at de får bær virker uendeligt langt væk. De skulle kunne spises.
   Sandt at sige, anede jeg heller ikke, at buksbom blomstrer, før mine egne gjorde det. Man lærer hele tiden 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 15. Hey Lisbeth, på billede 3 har du hornvioler i en “kurv” der er foret med mos og der er to høje ringe nærmest som en hank og den er i rust. Hvor er den fra ? oiiii hvor er den lækker !! VH Joy

  Svar
  • Tusind tak, Joy.
   Kurven er købt i en butik her i Ebeltoft – du ved sådan en der har alt fra duftende sæber og kjoler til kaffekrus og rustne kurve, men det er nok 12 år siden, så de har den desværre ikke mere.
   Jeg håber, du en dag finder en anden kurv. Jern er heldigvis moderne, for det klæder planter så godt.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar