Fem havebøger til januar

Velkommen til 2019. Jeg ønsker for os alle, at vi får et godt, nyt haveår. 

MIT haveår begynder i lænestolen.
I løbet af 2018 anskaffede jeg nemlig fem nye havebøger. Nogle af bøgerne var ikke ny-udgivelser, nogle var sågar brugte, men i MIN bogreol var de nye, og glæden over erhvervelserne var – og er – stor.
Jeg har naturligvis læst i dem i løbet af 2018, men jeg har glædet mig særligt til at tage dem frem nu i januar, hvor jule- og nytårsfesterne er pakket væk, og vejret ikke frister til udendørs aktiviteter. Og da slet ikke i dag, hvor det stormer helt vildt. Så sidder jeg nemlig og drømmer og planlægger på livet løs, mens indendørs forårsblomster minder mig om det, der venter derude.

Julegranerne på bordet har fået forårsselskab af en dejlig, hvid tazet.

Lænestolsdrømmeriet kan forekomme som unødigt og luksuriøst driveri, men det er rent faktisk et umådeligt vigtigt arbejde, da ny inspiration og ny viden er dét, der driver hele havemaskineriet. 

De fem nye havebøger

De fem nye bøger, nævnt i den rækkefølge jeg fik dem, er:
Kjeld Slot: Havespor
Lotte Bjarke: Slip haveglæden løs
Birgitte Busch og Nina Ewald: Design din have
Laila Sølager: Vejen til din drømmehave
Helle Troelsen: Haven i Troense

Hvorfor blev det lige dem? Ja, det har mange årsager, og jeg kunne sagtens opliste andre titler, som jeg ønsker mig. Når det er sagt, så ved jeg selvfølgelig godt, hvad det var, der fristede mig.

Kjeld Slot: Havespor

Kjelds bog købte jeg, fordi han er en herre med kant. Der er ting, han kan lide og ikke kan lide. Basta. Og det undskylder han ikke. Det har jeg stor respekt for, og da det tillige ofte efterlader mig med et lille smil, er det forfriskende.
Det, der for alvor fik mig til at købe netop denne bog, var disse to overskrifter, som jeg faldt over, da jeg bladrede: ‘Uden vægge får du aldrig en have’ og ‘Havens gulve’. For sådan en rum-nørd som mig var det uimodståeligt. Den bog kunne kun være god.
Kjeld fortæller ud fra sin egen have (bogen er fra 2006 og haven er før Ellipsehaverne), og jeg er indtil videre vældig begejstret. Han er glad for mos, undrer sig over, at gangstier absolut skal slynge sig, og harcelerer over pyntesygen. Jeg inspireres og morer mig imens.

Lotte Bjarke: Slip haveglæden løs

Lotte Bjarke har skrevet en bog “til alle jer, der lige har fået have, og alle jer, der lige har opdaget, at haven kan bruges til meget andet end at slå græs og klippe hæk”.
Nu er jeg jo ikke ny haveejer, men tanken om, at haveglæde skal være i centrum, kunne jeg godt lide. Og jeg må sige, nu hvor jeg har bladret i bogen, at den er spot-on skrevet til nye haveejere med rigtig gode og grundlæggende tips om alt fra stauder til køkkenhave, og jeg ville med stor fornøjelse give bogen som indflytningsgave ledsaget af et: Se nu her – så er det der med have altså heller ikke værre!” Lotte har selv en dejlig have, som jeg besøgte i 2018, og hun har bloggen Helt hen i haven

Birgitte Busch og Nina Ewald: Design din have

Birgitte og Ninas bog om havedesign måtte jeg have – alene på grund af titlen, da jeg som bekendt er glad for bevidste valg i haven – også når det gælder design. Jeg kan se, at bogen indeholder noget om stilarter, indretningselementer, tegneprogrammer, belægninger og meget mere, og selv om jeg ikke skal overbevises om, at det er godt at designe sin have, så stornyder jeg nye vinkler og fede formuleringer. De bruger bl.a. betegnelsen ‘loft’, og jamen jo – det er jo lige dét, jeg altid har ment, men ikke evnet at sætte ord på. Jeg elsker nemlig at sidde under en parasol og under en trækrone. ‘Loft’ er det jo!
Dét har jeg så fra nu af.
‘Loft’…
Hvoffor har jeg ikke tænkt det? Det må jeg fundere over en dag – under et af mine mange havelofter.

Laila Sølager: Vejen til din drømmehave

Lailas bog købte jeg ved et foredrag, som Laila holdt her Haveselskabet i Syddjurs. Titlen på foredraget var: Gør haven nem og grøn med stauder. Det var et supergodt foredrag. Jeg fornemmer, at det betyder meget for Laila, hvordan det er at være i rummene, hvordan rummene fungerer i hverdagen. Nå, men i pausen solgte hun bogen om drømmehaven. Jeg tror, den var revet væk på 10 min. Jeg sad heldigvis tæt på bordet med bøgerne.
Bogen handler meget om stemninger, sanser og følelser, kan jeg se. Om blomster, dufte og farver. Om at skabe romantik og naturlige haver. Men der er også kapitler, der beskriver om rammerne omkring blomsterne, fx hække, sten og vand. En meget sanselig og drømmende bog fuld af praktiske og konkrete havetips.
(PS Laila holder foredrag hos os igen i marts.)

Helle Troelsen: Haven i Troense

Helle skriver om sin egen have, som jeg kender og er fascineret af via hendes blog. Jeg ville gerne have besøgt haven sidste år, men den weekend, vi var på sydfyn, passede det ikke, så den oplevelse er på listen til 2019. Til gengæld udkom der sørme en bog om haven, så den måtte jeg da købe. Haven er nemlig bedårende romantisk, og selv om jeg ikke er til det romantiske og nuttede, så finder jeg haven og bedene meget smukt komponerede og naturlige, og det er jeg vild med. Foreløbig har jeg mest kigget på de mange fede billeder, og sjovt nok forekommer mig, at der er særligt mange efterårsbilleder. Billeder, der helt enkelt viser haven, sådan som den ser ud en fugtig novemberdag. Jeg har ikke talt efter, så undskyld, hvis det ikke passer, men jeg kan i hvert fald godt lide billederne, for det er en overset årstid. Det er tit forårets og sommerens blomster, der fremvises. Og vinterens sne og frost i græs og frøstande. Og naturligvis også efterårets løvfarver. Men man ser ikke så tit billeder, der viser en helt almindelig have i oktober og november. På billederne kan man dufte den der fugtige jord med planter og frugter i begyndende forrådnelse.
Selvfølgelig er der også billeder af alle de lækre blomster m.m. i haven.

Bøger – nye som gamle

Det var så lidt af det, jeg skal fordrive januar med. Jeg håber, I vil lade jer friste til at bruge jeres januar på at anskaffe nye, spændende bøger – eller blot genlæse mange af de dejlige bøger, der garanteret står i reolen. De gamle bøger må man endelig ikke glemme.
God inspiration og god fornøjelse.

Og endnu engang ‘godt nyt haveår’. Må din have få passende mængder vand.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

22 kommentarer til “Fem havebøger til januar”

 1. Hej Lisbeth

  Godt med lidt læsestof til de lange vinteraftener!
  Og godt med forfattere der brænder for emnet.
  Så kan man jo være uenig, men det er jo også godt at blive udfordret!

  Jeg skal selv igang med ‘the genus meconopsis’ i Kew’s fantastiske serie af monografier:)

  Godt nyt haveår!

  Svar
  • Hej Karsten – Jeg er vild med farven i den blå meconopsis. Jeg havde en engang, men den skal have lidt andre vækstbetingelser, end jeg kan klare nu, så jeg drømmer.
   Spændende nørdebog, du skal i gang med. Jeg googlede den lige. Og hvilket fantastisk billede på forsiden. Alene derfor er den jo skøn at have liggende på sofabordet.
   Ja, lad os håbe, det bliver et lidt mindre udfordrende haveår 🙂

   Svar
 2. Godt nytt hageår, Lisbeth!

  Det er så deilig å lese hagebøker om vinteren. Jeg har ikke kjøpt noen nye i året som gikk, men jeg har veldig mange fra før.

  Flotte bøker du viser frem. Det var søte små graner du hadde på ditt bord.

  Ja, vi får ønske oss litt mer regn i år i passende mengder, og mye fint vær 🙂

  Svar
  • Tak i lige måde, Marit
   Gamle havebøger er også dejlige. Jeg nyder en gang i mellem at finde dem frem – der er altid noget, jeg har glemt og kan bruge igen.
   Ja lad os håbe på en god sæson 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth
  Jeg blev lige lidt fristet, jeg har mange havebøger, men ingen af dem. Jeg er faktisk gået lidt fra at læse havebøger og er gået over til skønlitteratur, men måske vågner interessen igen, du er god til at beskrive bøgerne.
  Godt nytår
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Jeg læser næsten aldrig skønlitteratur mere – jeg har ellers været en stor læsehest. Tiden løber fra mig. Til gengæld kan jeg godt lide bladrebøger om haver.
   Tak 🙂 – måske du falder over en af bøgerne en dag. Jeg har købt nogle af dem brugt, og så koster de jo pludselig kun en brøkdel af nyprisen, så man kan tillade sig at eksperimentere.
   Godt nytår til dig også.
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. En god havebog kan være vanskelig at definere, og det afhænger vel i sidste ende af den enkelte læser, om en bog opleves som god eller mindre god. Kjeld Slots bog genlæste jeg i efteråret både med fornøjelse og irritation, og meconopsisbogen, som Karsten nævner, slår jeg flittigt op i, når jeg skal finde ud af, hvilke frø jeg vil ønske mig i Alpine Garden Society. Personligt kan jeg godt sommetider synes, at der er for meget glansbillede over nogle af de havebøger, der udgives.

  Svar
  • En ‘god bog’ afhænger helt klart af interesser. Du har ret i, at mange bøger er det, du kalder glansbilledbøger. Jeg bruger dem mest til hygge, og når jeg finder et billede, der har en stemning eller udseende, jeg kan lide, så forsøger jeg at aflure, hvad det er, der virker. Den der ‘analyse’ morer mig. Andre bøger har mere bid, og her er Kjeld Slot et festligt indslag, der bestemt godt kan ridse lidt 😉 Meconopsisbogen kender jeg ikke, men gruppen af deciderede opslagsbøger med konkret viden er guld værd, og dem jeg oftest slår op i.
   Jeg glæder mig til at skulle nærstudere ‘mine fem’.
   Kh Lisbeth

   Svar
 5. Lænestolen er også et godt sted, når der nærmest blæser en orkan ude i det virkelige haveliv. Jeg sidder også og hygger mig med bogen om haven i Troense. Gode havebøger kan man aldrig få for mange af.
  Jeg vil også ønske dig et godt nyt år.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Ja i dag har det virkelig ikke været udevejr. Uf hvor har det stormet. Bogen om Troensehaven er en rigtig billedbog – glansbilledbog måske, som Marie skriver. Men der er nogle meget smukke stemninger i haven, synes jeg. (Og naturligvis også seriøs tekst, men det er billederne, der fanger første blik.)
   Tak i lige måde – og god læselyst.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Jeg har også Kjeld Slots “Havespor” og den blev jeg meget inspireret af – omend han er noget provokerende en gang imellem…men det gør nu ikke så meget. Nu hørte jeg ham jo også til et foredrag, arrangeret af vores afdeling, sidste år – og det er hans bog ikke blevet mindre interessant af 🙂

  “Vejen til din drømmehave” vandt jeg i en fotokonkurrence på FB – må indrømme jeg stadig ikke har fået kigget så meget i den. Har kun bladret i den og den ser ud til at være en “bladrebog” til inspiration.

  Jeg har Ninas “Design din have med højbede” – som jeg finder vældig interessant.

  De andre bøger kender jeg ikke.

  Som du jo ved er jeg jo ved at sælge ud af nogle af mine havebøger (Håber forøvrigt snart du modtager pakken). Det gør jeg bl.a. fordi jeg er begyndt at specialisere mine havebøger….og der er amazon.co.uk jo fantastisk (Sålænge det varer – ved jo ikke om Brexit stopper den glæde.).
  Jeg har snart købt en utal af brugte havebøger gennem amazon – og de er alle i rigtig fin stand (og har ikke kostet ret meget.) Jeg har lige været inde og bestille igen, så i alt går jeg og venter på ni havebøger, hvis jeg ikke husker forkert 🙂

  Især har jeg købt bøger om/af Geoff Hamilton – min haveguru no. 1 og her på det sidste en del bøger om løg, især krokus 🙂

  Svar
  • Ja Kjeld har sine meninger. Det er forfriskende. Jeg så, du har den til salg, hvis nogen er interesseret i et godt køb (jeg glæder mig til at modtage de tre, jeg har købt).
   Bladrebøger og lækre billeder har bestemt sin berettigelse som pauser i ‘rigtig’ information, synes jeg.
   Du er glad for havebøger, og især Geoff Hamilton, husker jeg, og du må have en kæmpe reol :-))) (Ak ja den brexit….)
   Du har smittet med din interesse for krokus – dem kunne jeg godt få plads til nogle flere af 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Nja, Havespor har jeg ikke til salg. Den bog beholder jeg, fik den signeret, da jeg hørte ham sidste år
  Det glæder mig, at min begejstring for krokus ser ud til at smitte – det er jo en fantastisk forårsbebuder

  Svar
 8. Dejligt med sådan en stak bøger. Jeg er vild med Troensehaven. Den er så smuk og så inspirerende. Afsnittene med gøremål måned for måned vil jeg bruge som havebibel i år.
  Lotte Bjarkes bog om haveglæde er sådan en dejlig og optimistisk bog. Jeg har været så heldig at få anmeldereksemplarer af begge

  Ellers læser jeg mindst hundepsykologi lige nu… Og selvfølgelig bøger fra Ereolen global, så jeg kan få alle de nye engelsksprogede romaner. Var der nogen, der mumlede ‘bogorm’ ?
  Kh, Karen

  Svar
  • Ingen tvivl om, at du er en bogorm, Karen.
   Jeg har læst meget skønlitteratur tidligere. Som barn og ung slugte jeg bøger, og jeg læser ret hurtigt, så det blev til en del.
   Jeg synes, det holdt op, da jeg bl.a. fik hund og gik laaange ture i maaange timer hver dag (og jeg er faktisk uddannet hundekonsulent i DKK – men det er mange år siden – så jeg forstår godt dit problem, og er sikker på, at det nok skal løse sig). Og jeg fik have og begyndte at botanisere. Det tager også tid. Så blev det mest faglitteratur. I dag bruger jeg meget tid på computeren – jeg er et stort legebarn, og her er en pc en virkelig ven 🙂
   Jeg er blevet sådan en slags digital orm – af den rare slags. Men jeg nyder dog stadig have- og bladrebøger med stor fornøjelse.
   Kh Lisbeth

   Svar
 9. Det er lige tiden til havebøger nu og så er det dejligt at få nogle nye – om de så er brugte eller spritnye:-) Jeg kender nogle af de bøger du skal igang med, men jeg har ikke nogle af dem selv. “Vejen til din drømmehave” har jeg lånt på biblioteket flere gange og var fornylig også ved at låne “Havespor” igen. De senere år har jeg mest ønsket udenlandske og antikvariske bøger og jeg går meget op i design og plantebøger, men her til jul ønskede og fik jeg “Økologisk have – selvforsyning til husbehov” af Jens Juul og Sølva Falgren, for jeg skal have køkkenhave igen i den nye have. Min erfaring er at det er hulens svært at være selvforsynende uden VIRKELIG meget arbejde, men lad det nu komme an på en prøve en gang til:-)
  Rigtig godt nytår forresten, jeg glæder mig til at følge et nyt år i Byhaven.

  Svar
  • Vintertid er læsetid 🙂
   Jeg var til et foredrag her i efteråret med Jens og Sølva. Det var godt nok inspirerende, og ja, der er virkelig meget arbejde, men de virkede nu til at have fundet nogle ‘lette’ løsninger. Men ingen tvivl om, at der er meget, der ‘bare lige’ skal gøres. Men hold da op, hvor det også groede hos dem 🙂
   Rigtig god fornøjelse. Jeg glæder mig til at læse om dine forsøg og erfaringer.
   Godt nytår til dig også. Det glæder mig meget, at du vil følge med, og at du giver dig tid til en kommentar 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Antagligen en billigare sysselsättning än min… Jag faller oftare för olika växtlistor där växterna går att köpa på nätet 🙂 Jag har en stor och tung bok i trädgårdsdesign där man börjar från början med att mäta upp trädgården och skapa en skiss. Den har jag som uppslagsbok. Läser inte så mycket nuförtiden och till och med riktigt bra tidningar från tex rhododenronsällskapet blir liggande 🙂

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Jeg kan sagtens følge dig, men jeg er vist egentlig gået lidt den anden vej. Tidligere købte jeg løs. Mest på (special)planteskoler, markeder, i private haver osv. I dag føler jeg mig mere ‘mæt’, og interesserer mig mere for det samlede indtryk. Jeg ved ikke, om det er billigere, men i hvert fald anderledes.
   Du har heldigvis også bedre plads til at købe, gå jeg er bare lidt misundelig :-))
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Hej Lisbeth,
  Man kan simpelthen aldrig få nok havebøger. Jeg er igang med de skønne ord og tanker i Havespor og Troensehaven. Og de andre titler er noteret på ønskelisten. TAK for bog-inspiration. Vh Siv

  Svar
  • Hej Siv
   Det glæder mig, at du læser med på bloggen 🙂 og i de gode havebøger. Sådan nogle bøger får man ganske rigtigt aldrig for mange af. Jeg læser dem oftest som bladrebøger, dvs. at de i perioder ligger, så jeg bare kan tage dem op og læse lidt her og der.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar