Faste former med jernkasser og Engelskgræs

Som du måske husker, hvis du har læst med her på bloggen, så er 2018 det år, hvor vi opgraderer haven. Et af formålene er at gøre haven så arbejdslet som muligt – vi bliver ikke yngre. 

En af de ting, der skulle gøres, var at udskifte fem buksbomkugler på Gårdspladsen.

Sensommer 2017: Her er tre af kuglerne, der skal væk. De to andre står på den anden side af brostensstien. 

Når buksbommerne skulle væk, var det, fordi de ikke var 100% smukke på nært hold, og ikke mindst fordi de skulle klippes to gange årligt for trods alt at være bare lidt fikse. Efter de to årlige klipninger var det ydermere et hestearbejde at samle alt afklippet sammen. De små overskårne blade lå overalt i fugerne mellem brostenene og sad fast i granitoverfladen på fliserne. Kost, støvsuger og andre gode forslag – glem det. Ned på knæ og pille med fingrene. Virkelig et hadearbejde…!
Nu er problemet med buksbomkuglerne løst, og jeg er SÅ glad.
Løsningen kom i flere omgange. Sjovt, som ting nogle gange udvikler sig.
Måske du kan genbruge nogle af overvejelserne i din have. Her er i hvert fald hovsa-forløbet og den lykkelige slutning.

Kugler og krukker

Første overvejelse – allerede i efteråret 2017 – var, om der simpelthen bare skulle være nogle andre store kugler af et eller andet fast materiale, der skulle afløse buksbommerne. Fx keramik. Njahnæh, de keramikkugler, jeg kunne finde, var for små og for blanke og for kulørte.
På et tidspunkt faldt jeg over nogle billige terracottakugler, men de viste sig at være for små, og da de ikke kan tåle at stå ude om vinteren, blev de senere brugt et andet sted.

Terracottakugler ved en sti gennem bispehuer.
Terracottakuglerne, der ikke duede på Gårdspladsen fik efterfølgende plads ved en sti gennem bispehuer (Epimedium Warleyense ‘Orange Queen’).

Så overvejede jeg, om jeg kunne støbe nogle megakugler i cement? Njahnæh. Mindst 40 cm i diameter…. uden erfaring…. til gårdspladsen, hvor de ses mange timer hver dag…. Nej! Ren selverkendelse. (Men jeg har ikke opgivet at prøve at støbe dem en dag.)
Granitkugler så jeg prisen på – og så sluttede dén overvejelse. 
Egentlig måtte det også gerne være noget grønt frem for hårde kugler, for vi skal se ud på dem hele vinteren. Min næste overvejelse og foreløbige beslutning var derfor, at det nok skulle være ‘noget med krukker og stedsegrønt’. Så langt så godt. Nu skulle jeg bare finde krukkerne. Og planten.

Udsnit af Krukkemarkedet i Ryslinge
Efterår 2017: Jeg var småt begyndt at planlægge en forårstur til Krukkemarkedet i Ryslinge på Fyn, som jeg tidligere har fortalt om. De har virkelig mange krukker i alskens farver, former og materialer.

Krukkerne skulle først og fremmest passe til huset og stilen på gårdspladsen, så sort kunne være pænt. Vi har sort bindingsværk. Men skulle det så være runde eller firkantede? Matte eller blanke? Cement eller kunststof? Og hvad i alverden skulle der plantes i dem?

Farverne på gårdspladsen: Hvidt hus. Sort bindingsværk. Røde vinduer og tegl. Og granit.

Engelskgræs

Jeg grublede, så det rungede, og i mellemtiden gik havemanden og jeg vinterture på havnen og langs kysten. En dag i slutningen af 2017 gik vi – som så mange andre dage – langs nogle røde træhuse ovre ved lystbådehavnen. Alt så ud, som det plejer, og alligevel så jeg den pludselig for første gang: En plantekumme med en stedsegrøn kugletop. Fuldstændig som toppen af en buksbomkugle. Bare lettere strittende.

December 2017: Plantekumme på terrasse i Lystbådehavnen i Ebeltoft. Med en lille stedsegrøn vintertop.

Plantetoppen stod i en lille kumme på en terrasse stik syd foran et hus, der kun blev brugt om sommeren. Det vil sige, at planten muttersalene i en lille krukke kunne klare bidende frost, stegende sol og tørke. Jeps…! Dén skulle det være. 
Jeg listede hen til terrassen, og nu tror I måske, at det var for at røve krukken og det hele, men jeg kiggede bare nærmere på planten: Engelskgræs! Jeps… det giver god mening. Den står nemlig langs stranden og motorvejene uden at få vådt eller tørt, og den gror alligevel. Dét er da arbejdsbesparende. Jeg kendte godt planten, men har aldrig tænkt på den som en stedsegrøn kugletop på min gårdsplads. Man kan hele tiden lære nyt…!
Nu er lyserøde blomster, som Engelskgræs oftest ses med, ikke lige min farve på gårdspladsen, men jeg vidste, at den findes i en hvid udgave (Armeria Maritima ‘Alba’), så det var straks beslutningen.

Hvid blomst på Engelskgræs. Armeria Maritima 'Alba'.
Hvid blomst på Engelskgræs. Kugleformen er perfekt, da vi tilstræber enkle og geometriske former tæt på huset.

Jern

Krukkeløsningen dumpede ned til mig en dag i januar, hvor jeg sad og stirrede tomt ud på ingenting og den jernkugle, jeg købte sidste år på CPH-Garden.
Kuglen købte jeg, fordi den skulle ruste og matche den teglfarvede væg ind mod naboen. Det har den gjort, og det ser godt ud.

Jernkugle
Januar 2018: Jernkuglen, der ruster i samme farve som den teglfarvede væg.

Heureka…! JERN…! JERNKASSER…!!!!  Selvfølgelig…! 
Dét skal der stå i stedet for buksbomkuglerne. Pludselig vidste jeg det.
Hvorfor havde jeg dog ikke set det noget før: Rustrøde jernkasser med stedsegrønne kupler af engelskgræs? Det vil give former og farver om vinteren.

Corten stål

Jeg fandt ud af, at mange kasser er af ret tyndt jern, som ruster relativt hurtigt igennem, så de formentlig ikke ville holde vores tid ud. For mange haveejere er det sikkert ligegyldigt, for de vil alligevel gerne have noget nyt en gang i mellem. Men for os vil en fremtidig udskiftning kun skaffe os et nyt, tungt arbejde på et tidspunkt, hvor vi er 10-15 år ældre (og tilsvarende rustne) – så det turde jeg ikke. Jeg fandt i stedet ud af, at det skal være ‘corten stål’. De er dyrere end dem af tyndt jern, men de ruster på ydersiden (uden at smitte af), og derefter sker der et eller andet, så rusten beskytter det indvendige, som så ikke ruster (så hurtigt). Det lød smart og langtidsholdbart. 

Kasserne

Enden på det hele blev, at vi købte fem kasser af 3 mm cortenstål hos Hadsten Smede. Kasserne blev smedet og leveret i løbet af få dage. Stor ros til dem! Vores kasser er 40 x 40 x 40 cm. 

24. januar: Jernkasserne er ankommet og klar til årets første havedag. 

Første april gik vi i gang. Det gjorde lidt ondt i sjælen, da havemanden gik i gang med ørnenæbet, men vi glædede os også til kasserne, så der var kun én vej: Cut!

1. april: Her ryger den sidste buksbomkugle. Kasserne gør deres indtog.

Kasserne blev sat ned præcis der, hvor buksbomkuglerne havde stået. Kasserne er sat et par cm ned under flisekanten, så de bliver hvor de skal være, og så jord og vand ikke flyder ud.

Planterne

I starten af april ankom engelskgræsserne. De blev sat ned, så snart kasserne var fyldt med jord. Fem stk. til hver kasse.

8. april: Fem stk. hvid engelsk græs i hver jernkasse. De er glade for sol og tørke. Det skulle vise sig at være en god egenskab i 2018.

Jeg har haft lidt udfordringer med jorden. Engelskgræsserne ankom nemlig i noget, der lignede god plantejord, så det brugte jeg, men jeg tror, der skal mere sand i jorden. De satte nemlig alt for lange blomsterstilke, og det må skyldes for megen næring i jorden. 

31. maj: Uens lange stilke, hvilket er smukt. Desværre er de for lange på grund af forkert jord, så de vælter ud til siden.

Jeg har læst, at planter mærkværdigvis ikke altid sælges i den jord, der er bedst for dem, så mon ikke jeg bare skulle have tænkt selv – det er jo strandplanter…! Godt nok dumt..! Jeg fortæller det ikke til min botanikgruppe – det er simpelthen for flovt.
Jeg har prøvet at plante den ene kasse om og blande halvt jord med halvt sand. Umiddelbart ser det bedre ud, så resten af kasserne får skiftet jord, når det igen er plantevejr.
 

Konklusion: Jeg er glad

Resultatet med jernkasserne er jeg foreløbig overmåde tilfreds med. De er rustet flot og giver fin farve.
De hvide blomsterkugler kunne ikke være bedre – kuglerne på de tynde stilke klæder Gårdspladsen virkelig godt.
Stilkene er ikke lige høje, og det giver de rå jernkasser et skødesløst look, jeg godt kan lide. Til næste år er stilkene formentlig af mere moderat højde, så de ikke vælter. Selv om det sådan set også har været charmerende.

17. maj: Engelskgræs med de første normale blomsterstilke, inden de gik grassat af for megen gødning i jorden. 

I år har engelskgræsserne blomstret siden maj og til i dag, hvor de næsten er afblomstret. I normale somre blomstrer de ind i august. Perfekt!

Jeg håber, at engelskgræsserne klarer vinteren i fin stil. Hvis de er lige så seje, som kusinen nede foran det røde træhus på havnen, så bliver det ikke noget problem. Foreløbig laver de en fin, grøn bund, der med tiden vil blive en tæt kuppel.

29. juli: Man aner tuen, men den skal med årene blive helt tæt og kuplet.

Konklusion: Faste former og stedsegrønne kugletoppe uden at vi skal formklippe og feje/kravle/pille – JUHUUUU, det lykkedes! Fed fornemmelse. Jeg er SÅ glad for løsningen. Vi har rent faktisk talt om det og glædet os mange, mange gange.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

32 kommentarer til “Faste former med jernkasser og Engelskgræs”

 1. Hej Lisbeth

  Må indrømme at jeg var lidt nervøs, da jeg startede med at læse dette skriv “åh nej ikke de fine kugler”. Men hvor er resultatet blevet flot – tillykke med det.

  Mange sommer hilsner
  Charlotte

  Svar
  • Hej Charlotte
   😉 Jeg er glad for, at du kan godkende resultatet 🙂 De grønne kugler var fine, men man må jo vurdere resultatet med arbejdsindsatsen, og her kommer kasserne vist ind på en klar førsteplads.
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Väldigt vackert resultat! 🙂 Jag insåg häromdagen att jag måste flytta isär mina buxbom en aning. De står provisoriskt och har växt mer än jag trott de sista 4-5 åren…. När du skriver om promenaden så påminner det mig om promenader sommartid i Ebeltoft när jag seglade.

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Hej Carina
   Tak. Hvor morsomt at du har været i havnen i Ebeltoft. Så har du sikkert også gået forbi vores hus. Det ligger i byen ved kirken – bare 200 m fra vandet.
   Held og lykke med at flytte buksbommerne. Du må jo nok vente til vejret bliver mere plantevenligt 🙂 Der er hele tiden projekter i en have.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 3. Kjære Lisbeth

  Så fint det ble! Jeg er også imponert over dine firkantede kasser. De var veldig flotte. Godt at du har fått noe som er mer lettstelt. Det er i grunnen det samme jeg holder på med her også, nemlig å gjøre hagen mer lettstelt. Vi blir ikke yngre nei… 😉

  Ha en god dag!

  Svar
  • Kære Marit
   Jeg er vældig glad for kasserne, for vi bliver nemlig ikke yngre og må hele tiden finde på nye løsninger 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Hej Lisbeth… det ser rigtig godt ud med dine corténkasser og det engelske græs…. Nu forstår jeg endnu bedre, da I var hos os i min have, at din mand nævnte/bemærkede mit engelsk græs …. det er jo klart, når I har haft fingrene så meget i det og ja som i nævnte, så er det altså lettere når man begge to ved overordnet hvad planterne hedder, så man lettere kan sige: ” …. ja jeg mener nede i bedet med det engelske græs … ” og lignende Google-maps beskrivelse over egen matrikel.. Fortsat dejlig sommer i haven med fornyelse, foryngelse og forkælelse. Mon du har fået erhvervet dig vin-holderen ?.
  Forøvrigt glæder jeg mig vildt til det bliver efterår og vinter…. gæt hvorfor !
  Jo for da vil du vise flere billeder fra jeres besøg bl.a. hos os.

  Svar
  • Hej Helle
   Tak, skal du have.
   Vi har navne på næsten alt i haven, så vi kan ‘finde rundt’. Ikke at vores have er stor, men det er alligevel ret praktisk 😉
   Jeg havde helt glemt vinholderen i alt det vandearbejde, så godt du nævner den. Jeg har nu fundet den og skrevet til dem. Ellers havde jeg nok genset den til vinter, når jeg skal se alle mine sommerbilleder, bl.a. fra jeres dejlige have, og skrive indlæg om sommerens oplevelser.
   God sommer til jer også, med vand eller vin – forhåbentlig begge dele.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
   • tusind tak Lisbeth, ja vi kan da hverken undvære vin eller vand her i denne sommer vel ? .
    Vi kunne fejre 30 års bryllupsdag i går – perlebryllup, så det kunne have været sjovt om der havde været perlehyacinter fremme i haven. Men så godt vi havde vinholder-sættet og den skønne aften.

    Svar
     • Tusind tak Lisbeth …ja vi var hhv 23 pg 26 , i nutidens samfund vil det nok være tidligt. Vores egne 2 døtre er 25 & 29 og ingen af de to har vist de tanker endnu trods deres søde kærester og i gode forhold… vi fik dejlig perlende vin i gave kh

 5. Hej Lisbeth.
  Det er blevet smukt. Kasserne er bare virkelig vellykkede! Vi har talt om at indføre buksbomkugler herhjemme, men jeg har ikke tænkt på dem som mulige skabere af hadearbejde. Hm … Vi tænker lige igen …

  Svar
  • Tak, Nana
   Hvis buksbomkuglerne står i fx et bed eller ved en græsplæne, så kan jeg ikke tro, det bliver til hadearbejde. Måske almindelige cementfliser også er ok med en kost eller en havestøvsuger. Det duede bare ikke til vores belægning.
   Buksbomkugler er ellers vældigt smukke. Og jo også derfor vi i sin tid plantede dem.
   Der er SÅ meget, man skal tænke over – god fornøjelse.
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. Hej Lisbeth
  Så kom I frem til et godt resultat, det ser flot ud med jernkasserne. Jeg havde aldrig forestillet mig, at det ville være godt med engelsk græs i, men det ser ud til at virke godt.
  Jeg har engelsk græs i mit ørkenbed, der fungerer det lidt for godt og breder sig en del, så det er ikke min yndlingsstaude. Men alt i det bed breder sig, især græs og ukrudt, timian m.v.
  Jeg håber, de klarer vinteren hos jer.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Jeg er også glad for at det endte godt. Vi har talt om det i årevis – mindst hver gang det var klippetid 😉
   I kasserne må Engelskgræssen heldigvis godt brede sig. Det er lidt mere problematisk i et bed, kan jeg godt forstå. Engelskgræs og timian lyder ellers ikke dårligt, men ofte vil man jo også gerne selv bestemme, hvad der skal stå 😉 Og ikke stå = ukrudt.
   Tak, jeg satser benhårdt på, at de kan klare frost og kulde, da jeg jo har set dem i den der lille potte nede ved havnen.
   Kh Lisbeth

   Svar
 7. Jeg lagde straks mærke til kasserne, da vi besøgte jer – de er vildt flotte, og de passer rigtig godt ind hos jer. Rust i haven er så godt sammen med det grønne, og de firkantede kasser giver en god ro til øjnene. Ligesom buksbom.
  Kh, Karen

  Svar
  • Tak. Det er nemlig det, Karen: Firkanter, kugler og andre faste former giver ro til øjnene 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 8. Hej Lisbeth.

  Hvor ser det godt ud, passer så flot til gårdspladsen. Jeg er ret ny på din blog, men har nydt de ting, jeg har set og glæder mig til at se mere fra din have.
  Mange hilsener Jette.

  Svar
  • Kære Jette
   Tak. Vi nyder fortsat løsningen – det er så skønt, når ens planer lykkes – og der dukker hele tiden nye ideer op. Man tror, man er færdig, men nej 😉
   Det er hyggeligt, at du læser med og tak, fordi du giver dig tid til en kommentar 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Hej Karsten
   Tak skal du have. Jeg venter mig meget af den 🙂
   God aften til dig også.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Jeg tilslutter mig de andres kommentarer, og vil bare tilføje, at jeg sagtens kan genkende problemet med buksbomafklip. Jeg har overvejet at lægge et lagen ud før klipningen, men har indtil nu aldrig gjort alvor af det.

  Svar
  • Hej Marie
   Tak. Vi prøvede også med lagner, men 1) de blafrer ved det mindste vindstød, så man skal lægge sten ud i alle hjørner og lidt til, og 2) de overklippede blade hang fast i lagenet. Når vi så rystede, så røg bladene ud på fliserne…. 3) og på en eller anden måde, kom der alligevel altid blade ved siden af lagenerne. Den bedste løsning var voksdug. Klip en slids og et hul og læg ind om stammen. Men kun i stille vejr, for bladene flyver på den glatte voksdug.
   Det bedste er nok at have dem i bede eller på græsplæner, hvor det ikke ses/findeles af græsslåmaskinen 🙂
   God klippefornøjelse.
   Kh Lisbeth

   Svar
 10. Hej Lisbeth
  Nyder dine skønne kommentarer og overvejelser – og resultatet er så smukt . God vandedag og sommer.
  Kh. Britta

  Svar
 11. Ligesom de andre er jeg vild med jeres jernkasser og kombinationen med engelsk græs – de er en god ‘erstatning’ for buskbomkuglerne, som jeg også er vild med! Jeg har også hadet det med afklippet i bedene, men som du nævner, fungerer det top med et lagen i et bed – men jeg forstår godt udfordringen på jeres belægning.

  Svar
  • 🙂 Ja, belægningen var desværre et problem – oven i arbejdet med selve klipperiet. Den ene kugle var også bar forneden, og vi kunne ikke rigtig få den til at skyde dernede. Alt i alt håber jeg, at vi nu har fået det bedst mulige – OG med ringe vedligeholdelse 🙂 🙂 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 12. Det var da en fantastisk god løsning I fandt der.

  Det er sjovt som man nogle gange nærmest sådan “ad omveje” pludselig har en løsning på et problem. Herligt.

  Jeg har købt et par engelske græsser, da jeg besøgte Staudemarken. De er placeret i mit stenbed, men de ser mig nu noget sølle ud endnu. Jeg er begyndt at vande der, så håber jeg de får fat i løbet af efteråret, så jeg får rigtig glæde af dem næste år.

  Svar
  • Hej Esther
   De der pludselige løsninger er nemlig sjove. Og derfor er jeg også altid glad for at besøge andres haver. Der lagres hele tiden noget til en anden gang.
   Jeg har store forventninger til mine engelskgræs. Jeg vander dem også lidt i år i håb om, at de får etableret sig. Et stenbed må være helt perfekt. Held og lykke med dine.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 13. Ja, så fik jeg også læst din interessante historie om de rustne kasser.
  Jeg kan godt huske at du fortalte om jeres opgraderingsplaner… Det er da blevet superflot og sikke en funktionel og stilren løsning.
  Men det må have gjort ondt med de store buksbomkugler, dog forstår jeg dig til fulde.
  Knus

  Svar
  • Tak Ulla. Jeg er vældig glad for løsningen, men kan godt se på ‘gamle’ fotos, at det var flot og grønt med kuglerne. Men det var simpelt hen for svært at holde pænt, og jeg er sikker på det bliver godt, for jeg savner ikke kuglerne, når jeg ser ud på gårdspladsen i dag. Det er kun, når jeg ser de gamle billeder.
   Kh Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar