Et par små huse til små haver

En af sidste uges feriefornøjelser bestod af et besøg på blomsterfestivalen i Århus, nærmere bestemt i Tivoli Friheden, der i månedens anledning (for det varer hele juli) var blomsterpyntet med 585 blomsterkrukker og 32 blomsterbede.

Hvis man kan lide blomster, stauder og opstillinger, er der meget at se på, ikke mindst for os med små haver, fordi den slags ikke kræver masser af plads.
Ud over det pyntelige, var der også et par små havehuse. Meget forskellige, men lige til at knuselske. Jeg er nødt til at vise dem til jer.

Det ene hus er fotograferet af mange andre, der har beskrevet blomsterfesten, og det er da også vældigt fotogent, som I kan se her:

'A Shed of Stories' påTivoli Fridens Blomsterfestival
‘A Shed of Stories’ er et lille charmerende træhus.

Det er ikke ret stort, men meget, meget hyggeligt, fordi det er lidt huleagtigt. Stemningen bliver meget intim, fordi der ikke er vinduer overalt, men også vægge, der giver god plads til hylder og passende nipserier. Meget charmerende.

Altså, hér gad jeg godt sidde og putte mig under en hedebølge eller en aften med lygter og lys.

Midt i huset står et lille bord. Der er ingen stole, men der kunne sagtens have været et par cafestole. Måske i frække, lyse farver. Eller en magelig fletstol med skind og tæpper.

Jeg kan ikke sige den præcise størrelse, men det er vel 10 – måske 12 – m², hvilket kan mases ind i en del små haver. Da der ikke er vinduer på bagvæggen, kan det placeres helt ud mod et skel, hvadenten det er op mod naboens mur eller ud mod et fortov.

Rundt om huset er der lavet et smalt bed i lyse og måneskinsgule farver, der klæder det mørke hus godt.  Et par lysegule stole, der gentog farven, ville være smukke inde i huset.

Der var fine, lyse gule nuancer i bedet, men også hvid, lyslilla og rosa toner. Meget fint sammensat, og et smukt helhedsindtryk, der slet ikke lader sig gengive.

Beplantningen er natur-inspireret, dvs, at planterne gentages overalt og væver sig ind i hinanden, at der er masser af græsser, og at blomsterne er i enkle i former, vi kender fra naturen, fx tvetand, digitalis, røllike og kurveblomster. Det passer godt til husets rå stil. Jeg bliver glad, når noget er skabt bevidst, så de enkelte elementer fremhæver hinanden og skaber et smukt helhedsindtryk. Det betyder ganske vist, at man må lave en masse fravalg, men det er en pris, jeg gerne betaler.

Yndlingshuset

Det andet hus, som er i en helt anden stil, er nok det, som nok står mit hjerte nærmest, for det er virkelig genialt, hvis man har sparsomt med plads.
Den ene halvdel er udhus. Den anden halvdel er driverhus med lille bord og to stole.

Lille havehus på blomsterfestivalen i Tivoli Friheden.
Smart kombi, og nemt at tilpasse i stil med fx andre farver og roser omkring i stedet for krydderurter.

På festivalen var udhuset omdannet til en bod omme på bagsiden, men hvor er kombinationen bare smart.
Jeg gætter på, at det er 2½ x 2½ meter. Det tager ikke megen plads i en lille have, og fordi det er et selvstændigt lille hus, kan det placeres, så driverdelen får mest muligt lys/sol.
Ellers skal sådan et ‘halvt hus’ placeres op af en eksisterende husmur, hvor det måske ikke ligger bedst for solen.
En beskyttet siddeplads i haven forlænger både de enkelte sommerdage og hele sæsonen og bør findes i alle haver.

Man kunne naturligvis også vælge at bruge det som drivhus.
Det kunne jeg nu ikke drømme om, for var SÅ fint derinde, og jeg véd det, for havemanden og jeg sad derinde og spiste en is. Godt i læ for vinden, der var lidt kold den dag.

Et par små hylder med lerpotter er en del af oplevelsen.
En indvendig trækasse med grønne krydderurter giver frodighed og duft.
I kassen ligger en fint malet sten med en lille bi på.
Husets udvendige hjørner er udnyttet til flere oplevelser ved hjælp af et par hængende kurve.

Så mange fine detaljer på så lidt plads. Jeg bliver aldeles lykkelig over sådan noget. Hvem siger, man ikke kan have masser af oplevelser i en lille have?

Lidt praktisk om blomsterfestivalen

På blomsterfestivalen kan du også se fotokunst, deltage i foredrag og workshops, smage insekter og lære, hvad du kan bruge kaffegrums til i haven.
Jeg vil mene, at der er lidt for enhver smag. Eksempelvis holdes to af foredragene af hhv. Katrine Turner, der er fortaler for naturlige og vilde haver, og Claus Dalby, der fortæller om næsten det modsatte, nemlig om at lave en krukkehave.

Hvis du har lyst til at tage til Blomsterfestival, så kan du se program, åbningstider m.m. på Tivoli Frihedens hjemmeside.

Og hvis du tager af sted, så husk, at du får rabat på indgangen, hvis du er medlem af Haveselskabet. De har nemlig været med i projektet, hvilket du kan læse om på Haveselskabets hjemmeside.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg bliver glad for hver en kommentar svarer på alle.

16 kommentarer til “Et par små huse til små haver”

 1. Jeg var også rigtig glad for den blomsterudstilling og blev noget så fortørnet, da den blev voldsomt kritiseret af Daniels Gartneri på Instagram. Der er altid nogle, der bare skal brokke sig… Der var jo både finurlige, nyttige og virkeligt smukke indslag – og flere af stederne havde tanker bag, så det ikke kun var dekoration (som den store påfugl på øen i søen…)
  Tænk, det lille hus med halvt glas og halvt bod lagde jeg slet ikke mærke til. Jeg troede, jeg havde set det hele, men der er altid mere. Per og jeg skal derind på torsdag – han skal også se ‘det hele’, og så giver jeg frokost i dagens anledning. Vi har jo ferie, og så må man godt 🙂
  kh, Karen

  Svar
  • Jeg har heldigvis ikke set kritikken, men der er ALTID nogen, der synes, at det skulle have været anderledes. Jeg mener helt bestemt, at der er noget for alle, og man vælger jo selv, hvad man vil tage med hjem. Og ja, de skal have ros for, at der også var tanker bag.
   Vi så huset i to omgange. Første gang da vi skulle spise frokostburgeren, men da Bent ville gå derind, sagde jeg neeej, vi kan da ikke gå ind og sætte os i udstillingen. Hvorefter to damer gik derind! Lang næse til os (mig)! Senere læste jeg foran boden, at man var velkommen, så da vi skulle have en is, og der var ledigt, myldrede vi derind. Det kan godt anbefales, så hvis I kan nøjes med en take-away-frokost, så må I prøve.
   God tur og hils.
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Kjære Lisbeth

  Jeg forstår utmerket godt hvorfor du falt for det siste lille huset du viser. Så flott det var! For deg og de med små hager må det jo passe veldig godt. De måneskinnsgule farger er jo så fine. Hvitt og lysegult passer så godt i sammen. En sånn blomsterfestival høres så flott ut.

  Svar
  • Kære Marit
   Jeg synes, at kombinationen med nyttehus og siddeplads er så fin, og hvis det nu blev malet mørkt, så ville måneskinsgule farver være helt perfekte. Måske en lysegul klatrerose i det ene hjørne og en hvid i det andet.
   Inspiration kan man få mange steder, og festivalen var rigtig fin, selv om det også er et tivoli, hvor børn (og voksne) kan køre i rutchebane.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth.
  Tak for en hyggelig beskrivelse af Blomsterfestival i Tivoli Friheden. Jeg var derinde søndag, hvor der var torvedag og fik købt et par stauder. Jeg synes, at der er virkelig fint med alle blomsterne.
  Hilsen Lis

  Svar
  • Hej Lis
   Selv tak. Det glæder mig, at torvedagen var vellykket. De har lavet virkelig mange fine arrangementer, synes jeg. Jeg kommer i hvert fald igen, hvis de gentager det.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Sikke et fint hus – forstår godt det faldt i smag. Overvejer om jeg skal tage pigerne med i Friheden en dag, hvor vejret er ok, de ikke skal på job og der ikke skal høstes! Mon det er muligt, at få det til at gå op!?

  Svar
  • Jeg krydser fingre for, at det går op med både vejr og job for jer, for det er virkelig et fint sted, hvor der er plads til både havefolk og alle andre. Vi kom kun for udstillingen, men de fleste kom vist kun for tivolidelen. Jeg synes det er flot, at der er plads til alle. Man kunne tro, at tivoligæsterne var ligeglade med blomsterne, og at udstillingen kunne blive hærget, men alt stod fint.
   Held og lykke 🙂
   Mange hilsener.

   Svar
 5. Ja her kan jeg ikke rigtig være med, men jeg kan da se, at det er et fint lille hus, I er faldet for. Gad vide hvad prisen er. Jeg har ikke nogen lille have og så er jeg så heldig at have pavillionen. Den trænger til en renovering siger Bent. Det er det værste med huse også de små, de skal passes og vinduerne skal pudses.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Jeg aner ikke, hvad det koster, men mange kan sikkert bygge det selv. Det er ideen, jeg synes, er godt fundet på. Og det kan jo da også skaleres op til en stor have med udhus til havetraktoren og brændeskur på den ene side og orangeri på den anden side. Jeg kunne godt lide følelsen af, at der var fast væg på ‘bagvæggen’ og kun glas på de tre af siderne.
   Åhja, ulempen ved alt er, at det skal passes. Jeg er så heldig, at Bent sørger for den del, inkl. vinduespudsning.
   Kh Lisbeth

   Svar
  • Jeg ville nok også kun have det mørke, hvis jeg også havde et lyst. Når det er sagt, så var det altså megahyggeligt derinde, og der var jo da også to store ruder. Det var bare ikke et rent glashus med frit ud- og indkig på alle sider.
   Jeg er i bund og grund inkarneret huleboer, så det kan ikke undre, at jeg kan drømme om at sidde i skjul og læse en bog med en tændt lampe, mens det regner og rusker udenfor. Heldigvis har jeg allerede to meget forskellige huse i min lille have 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Skønne små huse. Men egentlig kan man jo forstørre dem en smule hvis det passer bedre ind i ens egen have. Det er ideen der tæller. Noget lignende havde jeg faktisk tænkt mig til når jeg,vi, skal igang med at renovere det gamle lysthus, en fast bagvæg ville være praktisk.
  Ærgerligt Friheden ligger helt over i Jylland, der kommer man jo ikke hver dag.
  hilsner gunvor

  Svar
  • Hej Gunvor
   Jeg tænker netop, at man kan forstørre husene, hvis man selv bygger. Jeg ved slet ikke, om dobbelthuset er et færdigbygget, man kan købe. Det stod der ikke noget om.
   Faktisk fik vi for nogle år siden lavet lukket bagvæg i vores glashus, og det er noget af det bedste vi har gjort. Det føles meget rart at sidde op mod noget.
   Næh, selv om vi er et lille land, så smutter vi ikke bare sådan lige fra øst til vest og retur.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Hej Lisbeth

  Alletiders at man laver en mini havefestival, det ser måske umiddelbart noget forudsigeligt og fantasiløst ud, men hvem kan brokke sig når besøget er gratis, og det kan måske give nye havefolk lidt opmutring;)
  Mange er glade for det lyse hus, jeg tænker nu på om det ikke bliver for varmt for folk og de stakkels planter på bagvægen når solen bager? Flot ser det dog ud og ganske hyggeligt med de små detaljer!

  Ha en dejlig dag

  Svar
  • Hej Karsten
   Ja, det er super med blomsterfestivalen, men det er nu ikke gratis. Det koster 150 kr. og 120 for medlemmer af Haveselskabet. Men kombinationen af forlystelser og blomster er god og bl.a. velafprøvet i Københavns Tivoli, og man kan bestemt ikke afvise, at nogle af forlystelsesgæsterne bliver haveinspirerede.
   Der bliver helt sikkert for varmt for mennesker midt på dagen, men det vil være velegnet til både tomater og agurker. Der var også for varmt til os i vores drivhus, indtil vi fik lagt tag på, hvilket har hjulpet en smule – men der er nu stadig for varmt en solskinsdag. Taget på huset i Friheden var forresten ikke af gennemsigtigt glas, men sådan noget mat noget. Det gør formentlig en lille forskel, for det må være, ligesom når man kalker drivhuse.
   Hyggeligt var det i hvert fald sådan en kold dag med masser af blæst.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar