Et par rustne danskere

Så har man hørt det med: Havemandens kone har købt et par planter, fordi navnet er sjovt!
Hvor useriøs og barnlig kan man blive? Eller smårusten og affældig? 
Ret meget, åbenbart.

Planterne er nu seriøst gode nok, for jeg har i årevis ledt efter noget, der kunne erstatte nogle hostaer i gårdspladsens to store, sorte baljer. Jeg har tidligere fortalt om hostabaljerne, som de har set ud indtil nu, og forklaret, hvorfor de nye planter skal kunne tåle både sol og skygge og være helårskønne.

Rododendron

Ad kringlede veje kom jeg – efter mange eftertænksomme stunder i min formiddagskaffestol på gårdspladsen – frem til den ide, at der skulle være rododendron i baljerne. Vi har nemlig i forvejen en opstammet rhododendron på gårdspladsen og er glade for både det vintergrønne samt dens blomstring i maj.

Rhododendron Vichy
Den nuværende rododendron på Gårdspladsen: Rhododendron ‘Viscy’ i hhv. januar og maj.

Den anden blomstring

Jeg kom også frem til, at det ikke bare skulle være stedsegrønne og blomstrende rododendroner, der skulle plantes. Nææh, det skulle være nogen, der også havde et flot indument. ‘Indument’ er et loddent lag (sådan lidt ligesom ruskind), der på visse arter og sorter dækker nye skud og blade. Fænomenet kaldes ‘den anden blomstring’, og farven holder næsten hele året, især på bladenes underside. ‘Indument’ ses især på yakushimanum og kryds hermed, og farverne er typisk hvidlig og rødbrun.
Det der ‘indument’ er jeg blevet tiltagende opmærksom på i løbet af de senere år, hvor jeg bl.a. har set det på haveblogge fx Høneballehaven, og på et meget interessant havebesøg hos en rododendronsamler og -nørd. I får lige et billede fra hans have:

Bemærk, hvor meget der er at se på helt uden blomster. Her er indument i hvid-grå og brune nuancer.

Beslutningen, der traf sig selv

Jeg besluttede, at jeg ville lede målrettet efter rododendron med en indumentfarve, der kunne passe til gårdspladsens røde nuancer fra havemuren i skellet, vores jernkasser med engelskgræs, samt husets svenskrøde vinduer og røde tegl. Det vil sige: Mere rødligt end brunligt.
Mens jeg efterårs-tyllede kaffe foran skærmen, passerede flere interessante muligheder tavst forbi min opmærksomhed, indtil jeg pl
u’sli’ en dag blev fanget af et foto med et særligt smukt indument. Dén kunne det være… Og da jeg efterfølgende læste navnet på sorten, tog beslutningen sig selv: ‘Rusty Dane’. Hvis ikke havemanden og jeg, der er ved at være lidt rustne i sammenføjningerne, skal have et par andre ‘rustne danskere’ på Gårdspladsen, så ved jeg ikke…

To minutter efter, at jeg så indumentfarven hos fru Google og navnet hos hr. Google, var havemanden hidkaldt og orienteret (og der var ikke lagt op til diskussion).
Efter yderligere fem minutter havde jeg fundet dem til salg hos Baumschule Hachmann i Tyskland og bestilt.

Et par dage senere ankom planterne i fin stand og forsvarlig indpakning.

November 2018. Se lige indumentets farve i november, da planterne ankom. Det tegner godt.

Plantetid

Den 2. november blev planterne sat midlertidigt i en balje med spagnum, og så gik tiden med jul, nytår, sommer i februar, regn i marts, tørke i april og endelig i maj fik vi taget os sammen til at komme videre med projektet.

Februar 2019. Indumentet på Rusty Dane’s underside holder farven flot. 

Inden vi kunne plante nyerhvervelserne, måtte vi bøvle lidt med at få hostaerne ud af baljerne. De sad fast som en prop, men havemanden er stædig og opfindsom, så det lykkedes, og hostaerne er plantet ud i haven.

Hosta ‘Royal Standard’, der hidtil har stået i baljerne, er plantet ud mellem bl.a. bregner. Der var et ledigt hul i bedet, da sidste års tørke tog livet af et par kattehaler.

Endelig blev de to rustne danskere plantet i de to sorte baljer. Jeg håber, de bliver glade.
De to rustne haveejere sidder i tihvertifald i de sorte stole og er vældig glade. 

Lidt fakta om Rhododendron ‘Rusty Dane’

‘Rusty Dane’ er en stedsegrøn surbundsplante, der efter 10 år bør være være 60 cm høj og 80 cm bred. Perfekt til en 60 cm bred balje.
Planten tåler ned til minus 22 grader, og indumentet beskytter bladene mod direkte sol. Det lyder perfekt til én balje i skygge og én i sol.
Blomsten i maj er hvid. Jeg havde mærkværdigvis fået ind i mit hoved, at den blomstrede pink (hvilket i tre uger ville være grimt sammen med teglfarve og svenskrød!!), så min begejstring, da en enlig blomst i år viste sig at være hvid, var enorm.
Skuddenes indument på samme tidspunkt er også hvidt. SÅ fint.
Indumentet skifter senere til rustfarvet. Det er fabelagtigt at følge. Det er især planten i sol, der ‘ruster’, og det passer jo meget godt med, at indumentets formål er at beskytte.

Rhododendron 'Rusty Dane'
Maj 2019: Hvid blomst og nye bladskud med hvidt indument. Bladene fra 2018 er stadig rustfarvede på undersiden.
Juni 2019. En måned efter fremkomsten af de nye skud i maj begynder de at skifte farve fra hvid til rust. Bladene er stadig hvide på undersiden, men til næste år er det dem, der er de gamle og rustne. Jeg kender det godt.

Som det seneste har jeg plantet et par hvide Vinca rundt om de rustne danskere. Vi har vincaer i en balje et andet sted i haven, og det fungerer fint. Med tiden breder rododendronerne sig ud over jorden i baljen – hvilket bliver det smukkeste – men indtil da er der i det mindste en grøn/hvid bund i stedet for bar jord.

Juni 2019. Til højre ses Rhododendron ‘Rusty Dane’ i en bund af Vinca. Til venstre kan I se, hvor fin vinca er i en anden balje.

Foreløbig er jeg mer’ end lykkelig over baljernes nye look: Hvide skud og hvid blomst, dernæst farveskift til rust og ikke mindst det muntre navn: ‘Rusty Dane’
____
PS: Du kan nå at stemme i dag (og til og med på lørdag den 15. juni), hvis du vil være med til at vælge, hvem der skal kåres som Årets Haveblog 2019. Jeg er en af de fem nominerede og håber, det lykkes, selv om odds er hårde. “Man skal aldrig give op.”
Du kan stemme HER. Det kan din nabo, fætter og bedste ven forresten også. Jeg er glad for al den støtte, jeg kan få.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg bliver glad for enhver kommentar og svarer alle. (Din første kommentar vises ikke med det samme, da ‘mit system’ tjekker for spam.) 
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

22 kommentarer til “Et par rustne danskere”

 1. Hej Lisbeth

  Før så likte jeg ikke disse “rustne” plantene, men nå synes jeg de er så fine!
  Indument på bladene er veldig dekorativt. Godt at din blomst var hvit og ikke rosa 🙂

  Svar
  • Hej Marit
   Jeg er blevet ret vild med planter med indument. Man skal lære hele livet 🙂
   Det er SÅ godt, at den blomstrer hvidt. Jeg havde ellers lovet mig selv, at jeg ville leve/lide med pink blomster i tre uger for at få indumentet. Dejlig overraskelse.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Fedt fedt fedt, en fantastisk idé du fik der ved kaffen. Hvor ser det bare godt ud.
  Du fristede også mig, for den har jeg ikke, mon jeg kan finde en plads, nej jeg tror det ikke.
  Smuk er den i hvert fald, som du ved elsker jeg indumentet på rhodoerne.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Jeg elsker de der øjeblikke, hvor en ide pludselig slår ned. Jeg havde overvejet rododendron, men det var først, da jeg kom i tanker om indumentet, at det faldt i hak :-))))
   Du må snart lære at begrænse dig, men den er ellers fin.
   Ja, du er glad for indument, og det er jo bl.a. dig, der har lært mig, at der er så meget forskelligt, og at det pynter i haven over lang tid.
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth

  Ja navnet kan godt være lige det sidste der afgør hvilken plante man vælger.
  Jacqueline du Pré og Giscand d´estaing er to temmelig ens roser, jeg valgte Jacqueline;)
  Ja en hvid blomst er super!

  Ha en dejlig ny uge

  Svar
  • He-he. Jeg havde også valgt Jacqueline :-))))
   Ingen tvivl om, at hvid er meget, meget kønnere til svenskrøde vinduer end en pink. Jeg blev SÅ lettet, da den sprang ud.
   Tak i lige måde.

   Svar
  • ja, der kan jeg da se, at blomsten er hvid.
   Enten poppede den forhandler ikke op i efteråret, eller også har jeg søgt videre, fordi der ikke er pris på, og man kan ikke vælge størrelse, så jeg har måske tænkt, at de ikke havde nogen på lager.
   De er ikke opstammede og skal det heller ikke. Skal gerne blive et par små tyksakker 🙂

   Svar
 4. Det finns många fina i Dane-serien tyvärr är de roligaste inte helt enkla att få tag i – åtminstone inte så här sent på säsongen. Snyggt med dem i kruka och jag gillar tänket kring hur de skulle passa in 🙂

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Hej Carina
   Ja, jeg har set, at der er en del Dane-planter… men ingen, der har så fint et navn 🙂 Det er heller ikke alle, der har så fint indument, så vidt jeg kan se.
   Jeg tror, det bliver perfekte krukkeplanter og jeg glæder mig til at følge dem.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 5. Tro mig – jeg ville købe enhver plante, der hed Dirty Harry 😀 Men din Rusty Dane er et glimrende incitament til at anskaffe et indument. Jeg er da også helt vild med de grå på billedet. Vi har en rodo, der hedder noget med Gartenschuledirektor et eller andet – den får en fin mørk læderfarve på sine nye skud, og det holder også til næste år. Det må da bestemt være et indument moment.
  Kh, Karen

  Svar
  • Fedt navn ‘Dirty Harry’. Det kommer nok en dag. Så er det bare hvilken plante, du bliver nødt til at købe 😉
   Jeg kender godt det der navn med direktøren… det kan altså også blive for indviklet. Men læderfarven lyder godt. Jeg har set en hos fru Høneballe, hvor de nye skud totalt ligner kobberblade.
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. Det ser ud til at være et rigtig godt valg – og du fik alle ønsker opfyldt. Hvor var det godt, at blomsterne blev hvide, så er du fri for at male og udskifte taget.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Ja, det er skønt, når det lykkes, og selve jagten efter lige netop den plante, der kan ‘det hele’, er helt klart det halve af fornøjelsen 🙂 Og godt at vi ikke skulle ud i et tagskifte ;-)))
   /Lisbeth

   Svar
 7. Jeg tilslutter mig Elbas kommentar, og så fik jeg et flashback til et indlæg om de uartige hostaer, der ikke lod sig bestemme, hvilken blomsterfarve de skulle have

  Svar
  • Jeps: Mor bestemmer!!!
   Det var jo da osse alt for nemt, hvis jeg bare kunne købe den første den bedste plante og så være tilfreds med det ;-))))
   Jo sværere det er, jo sjovere er jagten, og jo bedre er det, når det lykkes.
   Kh Lisbeth

   Svar
 8. Hej Lisbeth. Sjovt og interessant indlæg. Det virker som et godt valg med de rustne danskere, som jo passer perfekt ind til resten. Jeg har ingen rhododrendroner selv, ikke fordi jeg ikke holder af dem, men af en eller anden grund synes jeg ikke, de passer ind her. Måske ændrer jeg mening en dag:) Hilsen Susanne

  Svar
  • Tak, Susanne.
   Jeg har selv et ambivalent forhold til rododendron. Overordnet kan jeg godt lide, når planter plantes steder, hvor de vil gro uden fiksfakserier, og i dag havde jeg ikke lavet et surbundsbed i haven med spagnum fra en uerstattelig højmose. Derudover kan rododendroner have en ret voldsom blomstring, som jeg heller ikke er så vild med (ligesom rapsmarker), så jeg kan sagtens følge dig. Og jeg er HELT ENIG med dig i, at de aldeles ikke passer ind i din have med sol, store vidder og orangeri. Lad dig endelig ikke friste. Måske engang, når din skov er meget stor og veletableret, men jeg kan slet ikke forestille mig det.
   Kh Lisbeth

   Svar
 9. De er så fine. Så sådan en rhodo første gang sidste år i Milbaks have og var totalt skudt i den (men jeg har IKKE plads! Heller ikke med brug af pælebor!)

  Det skal nok bliver superfint at se på , ja det er det jo allerede 🙂

  Svar
  • Tak, ja, indument er godt. Især i en lille have, hvor man skal have flest muligt oplevelser ud af hver m2. Men sådan nogle stedsegrønne er jo ikke særligt smarte med løg, da de jo netop er stedsegrønne. Så du må nøjes med at bore løg ned ;-))))))
   Kh Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar