Et nyt og nyttigt bæst

I søndags gik jeg ud i haven lidt før klokken syv om morgenen.

Der var dejligt friskt og køligt med et fint lys, fordi solen endnu ikke var kommet så langt op, at dens stråler nåede ned i haven.

Det var nu hverken temperaturen eller det smukke lys, der lokkede mig ud af sengen og en tur rundt i haven så tidligt. Næh nej, der skulle vandes, skulle der. Med et tørkeindeks på 9-10 skal der arbejdes for at holde liv i det nyplantede – plus det løse.

‘Nyplantet’ inkluderer de buske og træer, der er plantet inden for de sidste tre år, og jeg har forlængst indset, at jeg ikke kan følge med med vandkanden, men er nødt til at alliere mig med vandslangen.
Sidste nye skud i vandingsafdelingen er et gult bæst, der skriger til himlen (og beder om regn).

Et udsnit af årets haveredskaber: Vandtønde, vandkander og vandslange.

Kornellerne

På morgenrunden gik jeg først forbi de to forskudte bede, hvor fire nyplantede Kirsebærkorneller (Cornus Mas) skal udvikle sig fra pinde til træer. Her havde jeg og mit nye gule bæst vandet aftenen før, så her var alt ok, og jeg gik direkte op i Teglhaven.

Idyl: Solen sover stadig, og planterne er nyvandede.

Teglhaven

Efter en kort runde i hele haven gik jeg i gang med at finde, udrulle og montere bæstet på vandhanen i Teglhaven, mens solens stråler så småt nåede ned til mig.

Bæstet er en af de fiberslanger, der ikke laver knæk, og som trækker sig sammen, når den ikke er i brug, så den fylder minimalt.
Jeg har haft en før, og de er geniale.

Det første, jeg vandede, da bæstet var klar, var krukkerne med bl.a. tagetes og solbrud (Helenium), så de var klar til dagens strabadser.

Krukkerne foran figentræet svarer til knapt halvdelen af krukkerne omkring siddepladsen.

Der er sorte plastspande inden i de fleste af terracottakrukkerne. Det sparer på vandet og er en god hjælp i en tørketid.
Jeg benytter mig af andre vandetricks, der bestemt ikke er raketvidenskab, men effektive. Fx smider jeg diverse afklip direkte på jorden omkring udsatte planter for at holde på fugten. Jeg skrev om min effektive vanding i sommeren 2018.

Fyrstien

Efter krukkevandingen tog jeg bæstet med en tur hen ad Fyrstien, hvor tre grupper bregner (Almindelig Engelsød / Polypodium Vulgare) fik en sjat vand med jordspydet.

Engelsød får en sjat vand.

Mit jordspyd er smart, fordi det afleverer vandet nede i jorden, hvor det ikke fordamper. Ulempen er, at spydet hele tiden skal flyttes fordi det kun fugter en mindre portion jord af gangen. Hvis I kigger på bænken herover, kan I se min kaffekop. Man kan lige så godt forene det nyttige med det behagelige, og det var dejligt at sidde på bænken.

Engelsød er for så vidt ganske tørketolerant, men da den blev plantet sidste efterår og står i fuld sol midt på dagen, fik den en lille slurk vand at starte dagen på.

Azaleaerne ved siden af engelsøden var mere trængende, så de fik en ordentlig sjat.

Skoven

Efter en halv times tid med at flytte jordspyd ved azaleaerne, flyttede jeg det gule bæst videre til vandhanen i næste haverum, ‘Skoven’, for her ventede tre ny- og omplantede træer samt tre omplantede buske på en gevaldig grundvanding.

Kun bæstet antyder, at der ikke kun er skygge under kronerne – der er osse tøøørt.

Jeg er altid omhyggelig med at vande de enkelte planter grundigt for at lokke rødderne ned i sikkerhed for udtørring.

Kattehalen (Lythrum) foran brændestablen står med flotte lilla spir i den tidlige morgensol.

Trods den skriggule slange, der snoede sig allevegne på stierne, nød jeg morgenstunden.
Der er noget alfeagtigt magisk over en dag, der vågner.

I dette hjørne er der altid skygge på bænken, så den er eftertragtet for tiden.

Teglhaven

Efter at have vandet buske, træer og mit nyplantede staudebed i ‘Skoven’, slæbte jeg mit gule bæst med tilbage til Teglhaven – dér, hvor jeg begyndte min morgen med krukkerne.

Her ventede en nyplantet ribs og to nye clematis ‘My Angel’ på sin del af grundvandet.

Clematis ‘My Angel’ er gul indvendig og rødlig udvendig. Ret flot blomst, synes jeg.

Jeg ved ikke, om det skyldes årets tørkeperioder, at klematissen har verdens mindste blomster. De er bare to cm i diameter. Årets bittesmå klokker er aldeles nuser, men de laver unægteligt ikke det fantastiske sensommerfarvespil i rødgule teglfarver, som jeg havde set frem til. Jeg håber, det bliver bedre næste år.

Tilbage i Teglhaven. I baggrunden står aftenens vander, der blev brugt til bedet med de fire korneller.

Efter sådan en et par morgentimer med mit nye gule bæst, var den gule farve noget mindre gul, og det var ved at være varmt, så jeg luskede ned til formiddagskaffen, som havemanden i mellemtiden havde gjort klar i skyggen under parasollen på gårdspladsen.

I morgen tager jeg turen igen. Og igen. Og igen og så videre et par gange om ugen, så længe tørken og varmen fortsætter, og det lader til at være et stykke tid endnu.
Pyh!
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

24 kommentarer til “Et nyt og nyttigt bæst”

 1. Ja der må vandes igen og igen, jeg skifter imellem forskellige steder i haven, men at vande med slange er nu slet ikke det samme som en gedigen regnbyge. Sidste år fik vi d. 10.8. 27 mm, det ville være guld at få det nu, men hvis der endelig bliver lovet noget, bliver det hurtigt fjernet igen 🙁 Vi er ikke bare i det orange felt, nej vi er helt oppe i det røde, men det er der nu mange andre, der er. Nej hvor vi ønsker regn.
  Hvordan mon det går med Nyssa? Kan I holde liv i den?
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Vandkander og slanger er en ringe erstatning for regn. Det er og bliver kun nødhjælp, og der er desværre ikke udsigt til vand fra oven de næste par uger.
   Nyssa klattede helt sammen. Bent har plantet den i en potte og klippet det øverste af grenen af, for at lokke den til at skyde nyt.
   Foreløbig klarer de fleste af trælupinerne sig. De skal bare lige have rødder (og være lidt højre), før jeg planter dem ud i mylderet med de andre planter. Vi håber det bedste.
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Morgenen er den bedste tid på dagen i haven, når det er så smeltende varmt. Jeg tilslutter mig dit gule bæsts råb til himlen om vand – og kølighed. Selvom man vander og vander og vander, kan planterne slet ikke suge vandet op hurtigt nok, og mange hænger i eftermiddagsheden. Og så er der folk, der siger, at ‘endelig kom sommeren’. De skulle have smæk med en våd karklud, skulle de 🙂
  God vanding og kh, Karen

  Svar
  • Morgener er en tand bedre end aftenerne, fordi det endnu er lidt ubrugt. Om aftenen er det mere sådan lidt pyha-nu-er-det-ovre-agtigt.
   Skal vi ikke også give tv-meteorologerne et smæk, hver gang de siger, at det bliver en dejlig dag i morgen med masser af sol; alternativt: Det ser desværre ud til regn de næste par dage?
   Tak i lige måde.
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Der er godt nok blevet varmt og tørt de sidste dage så vanding er nødvendigt. Heldigvis har vi det ikke så tørt, som jeg kan forstå, at andre har. Vi fik meget regn i juli og vores jord holder de fleste steder rimeligt godt på vandet. Vi har plantet et par nye roser og de skal selvfølgelig vandes ligesom krukkerne.
  Jeg har før tænkt på at få sådan en slange, der ikke fylder så meget og ikke laver knæk, som jeg døjer med når jeg bruger en almindelig slange, men jeg har været lidt i tvivl om den var pengene værd.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Hej Lene
   Nej, I kan ikke sukke helt så meget som os andre, og jeg håber for jer, at det bliver ved sådan. I er jo i hvert fald godt hjulpet af jordbunden, kan jeg forstå.
   Det er helt ok med nyplantninger og krukker – det har man lissom selv bedt om, men når alt gisper midt på dagen trods flere år på bagen og masser af vanding, så bliver jeg lidt mismodig, må jeg indrømme.
   Min ringe erfaring med sådan en slange er ikke uventet, at man vist får, hvad man betaler for. Jeg havde det nemlig ligesom du og købte engang en billig slange i Fakta/Aldi/Netto el. lign. for at prøve. Den blev en lille smule utæt i koblingerne og holdt kun et par år, men det var nok til, at jeg var aldeles solgt. Det er SÅ praktisk. Jeg vil aldrig have andet. Den vejer og fylder ingen ting og kan smides i en spand, når man ikke bruger den. Nu har jeg købt et lidt dyrere mærke – Hozelock. Det har jeg prøvet i både spreder og ‘håndtag’ og det ser umiddelbart ud til at holde. Du skulle prøve.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Det må være fedt ikke at skulle slås med de irriterende knæk, når det nu engang er nødvendigt at vande, og det er det jo for jer. Her er der hortensier, som ville have godt af noget vand. Men det er, som om, at når først man er begyndt at vande, så må man blive ved, indtil regnen kommer. Så måske lader vi dem hænge – de går sikkert ikke ud.

  Svar
  • Sådan en slange er overgartnerens gave til undersåtterne 🙂
   Kombineret med mit jordsyd er det virkelig en lettelse, fordi spydet afleverer vandet op til ½ meter nede i jorden. På den måde kan jeg give enkelte og udsatte planter vand, selv om det er solskin, fordi vandet ikke fordamper fra den opvarmede jord, og fordi det dermed trækker rødderne væk det øverste jordlag, så man undgår at vande evigt, som du siger.
   Spyddet kunne bl.a. bruges til hortensiaerne, hvis du en dag overvejer, om de alli’vel skal ha en tår over tørsten. De er jo vandglade planter.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Hej Lisbeth

  Jeg har tidligere haft sådan en slange – den var dog grøn.
  Superpraktisk når den ikke er i brug, men den havde det problem at der hurtigt kom små huller i den, måske er de blevet bedre med årene?
  Det lyder til at være en rigtig hyggelig morgen i har haft:)

  Ha en dejlig dag

  Svar
  • Hej Karsten
   Jeg har også haft en grøn. Den var vist nok for billig, og blev lidt utæt i koblingerne, men den nåede ikke at få huller i selve slangen i de par år, jeg havde den. De bliver ganske sikkert bedre, og så er de dyrere mærker sikkert også bedre.
   Når det nu skal være, så var det ganske hyggeligt, men jeg hygger mig gerne uden at vande 😉
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 6. Dét er fast arbejde med vanding i disse uger.
  Jeg er egentlig glad for at få lidt sommer, men temperaturerne er noget overdrevne.
  Den gule slange er en god løsning for jer, især hvis kvaliteten holder til mere end forgængeren.
  Synd at den fine clematis My Angel ikke blomstrer så meget, men min erfaring er at de skal bruge et par år på at etablere sig før de giver god blomstring – imens passer du bare vandingen 🙂

  Svar
  • Uh ja, Ulla, der vandes… Jeg må sende dig en lun sommertanke, når jeg er ved at kløjs i at vande. Jeg håber den nye kvalitet er god.
   Det glæder mig, at du giver håb for klematissen. Vi har ikke klematisjord, men sidste år skulle jeg lige prøve med én mere… og da jeg så så de små blomster, var jeg sikker på at den ville dø. Nu skal jeg nok passe den godt og håbe, at du får ret 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 7. Hej Lisbeth

  Jeg forstår at du starter tidlig med vanningen. Det er best for plantene, for da er fordampingen minst. Flott gult beist hos deg! Jeg får vondt av å lese om den tørken dere har, for det må være fryktelig for alt av planter hos deg.

  Svar
  • Hej Marit
   Ja, det gælder om at få mest muligt ud af det dyre postevand. Og morgenvanding modvirker også snegle. Hvis man vander om aftenen, har de en hel nat med dejlig fugt. Og snegle skal IKKE have det dejligt.
   Det er bestemt hårdt for planterne. De lider især i middagsheden under de alt for høje temperaturer.
   Jeg mener, jeg læste, at der var meget regn på jeres vestkyst – gælder det mon også dig? For lidt og for meget… vi er ikke nemme.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
   • Ja, det er absolutt beste tid å vanne på, og sneglene skal ikke ha det godt i det hele tatt, nei.
    Ja, på Vestlandet som det heter regner det veldig ofte, og der har de også veldig mye snegler. Nei, egetlig ikke, for jeg bor på Østlandet og her ligger vi i le av fjellene/bjergene. Få vi regn fra vest blir det som regel lite ut av det, men derimot hvis regnet kommer fra øst får vi alltid mye nedbør. Det samme gjelder snø om vinteren. Så det kommer mye an på vindretningen hvor mye regn vi får. Uansett er det ikke noe tørke her nå, men det kan bli det hvis dette varme været fortsetter.
    Ja, vi hageeiere er kravstore 😉

    Ha en god aften!

    Svar
    • Ja, I må have meget forskelligt vejr på grund af bjergene, der rager op i det hele. Jeg håber for dig, at tørken udebliver.
     Tak i lige måde.

     Svar
 8. Det er en nødløsning at vande, men jeg har osse været ude med slangen. Armene og skulderene kan ikke klare alle de vandkander der skal slæbes. Men vi vil gerne holde bare lidt liv i bare nogle af planterne.
  Ja, jeg er osse grundig irreterert over de metrologer der regner, pr automatik, regn som dårlig og sol hede som godt. De er nok byboere… Men det har de vist altid gjort, selv i sommeren 18.
  Vi og vores haver må bare holde ud, så godt vi kan.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Hej Gunvor
   Jeg måtte også skære ned på vandkanderne, fordi mine skuldre sagde nej. Med en flex haveslange er det blevet meget lettere med vandslange. Ellers var det noget så bøvlet.
   Ja, de der meteorologer er irriterende… og jeg husker dem også fra 2018. Det er utroligt, at de er sådan, for landmænd, bæravlere, haveejere og mange andre, der udgør en stor del af seerne, er garanteret trætte af tørke. Men ja, vi holder ud 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Der skal vand til lige nu og jeg er også igang med slangerne. Mit hvide grøftekantslignende bed Og de to præriebedene ved spejlbassinet klarer sig, men højbedene og hækkene skal have vand og selvfølgelig også i glashuset.
  Det lyder smart med dit vandingsspyd, det må jeg se på til træerne. Jeg håber at du vil fortælle om det gule bæst holder i koblingerne til næste år. Mine to dyre (sorte) Gardena slanger er begge røget i koblingerne i år, hvorimod mit billige grønne bæst holder på 3. År – den er dog ikke så lang som de sorte og vandtrykket er lavt når den strækkes ud. Men det er skønt at slippe for knæk og oprulning.

  Svar
  • Især præriebede må klare sig godt, men selv noget af det tørketålende døjer med middagstemperaturerne, synes jeg. Det måtte godt blive et par grader køligere.
   Vandspydet kunne jeg ikke undvære, så det kan jeg godt anbefale. Og jeg vil prøve at huske en opfølgning på det gule bæst.
   Selv om pris og kvalitet ofte hænger sammen til en vis grad, kender jeg godt det, at man bliver glædeligt overrasket. Dit billige bæst holder sikkert flere år endnu 😉 Det håber jeg i hvert fald for dig.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Når jeg ser vejrmeldingen, ser det ud til, at det gule bæst bliver din tro følgesvend et stykke tid endnu. Det er vist kun småbyger, vi kan vente os i de kommende dage. Man skal aldrig gå ned på udstyr, og jeg tror, du har fået en god hjælper.
  Jeg kan godt se, at nogle af stauderne i vores have ikke bare sover middagssøvn, men er begyndt at hænge med bladene døgnet rundt. De burde selvfølgelig have lidt førstehjælp, men jeg har været doven☹️.

  Svar
  • Hej Elna
   Jeg er allerede body-body med bæstet 🙂
   Måske det ikke er nødvendigt at vande stauder, men jeg bliver ekstra trist i varmen, når det hele er grimt og hænger om ørerne på mig, så jeg er fristet.
   Vores gamle tjørn – opdagede jeg i går – smider bladene nu. Det er især dem i toppen, der visner. Træet fik omgående vand med jordspydet, og jeg håber, det kan redde den. Heldigvis er det august, så vi er tæt på planternes naturlige nedlukning, hvilket nok kan redde en del.
   Men bæstet må vist på overarbejde.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar