Et lilla mesterværk

En særlig fornøjelse ved at fotografere i haven er, at jeg har mulighed for at zoome helt ind på planterne og dermed opdage de mest fantastiske detaljer. En fornøjelse, jeg har dyrket i overdreven grad i den forgangne uge, fordi jeg har købt en spændende plante, der har fået plads ved siden af ‘min’ stol i havehuset.

Myrtemælkeurt / Polygala Myrtifolia i havehuset
Nyerhvervelsen er planten med lilla blomster til højre på billedet.

Myrtemælkurt – Polygala Myrtifolia

Jeg har slået op, at planten er en Myrtemælkurt (Polygala Myrtifolia).
I Sydafrika, hvor den angiveligt kommer fra, kan den vist nok blive en busk på 2 meter, og enten kan den tåle let frost eller absolut ikke under +7 grader. Fru Google er ikke helt sikker.
Det gør nu ikke så meget, for hos mig vil den blive behandlet som en sommerblomst.
Det kan godt være, den kan overleve en mild vinter, men jeg vil hellere købe en ny, der er i blomst fra tidlig sæsonstart. Tålmodighed på det punkt er ikke min stærke side. Når først jeg vover mig ud af vinterhiet, vil jeg have noget at se på. NU!

Myrtemælkeurt / Polygala Myrtifolia

En slags ærteblomst

Straks, da havemanden så den nye plante, sagde han, at det da vist var en slags ærtetræ, og han har bestemt ret i, at både blomster og blade minder utroligt meget om både ærtetræ, gyvel, lupin, latyrus og lignende ærteblomstplanter.

Myrtemælkeurt / Polygala Myrtifolia

Den er imidlertid ikke i familie med hverken ærtetræ, gyvel, lupin eller latyrus, for de tilhører ærteblomstfamilien (Fabaceae), hvorimod min Myrtemælkeurt (Polygala Myrtifolia) tilhører mælkeurtfamilien (Polygalacées), og når man ved det, så er det egentlig sært, at de ligner hinanden.
Og dog… for når man ser klassifikationen herunder, så opdager man, at mælkeurtfamilien sammen med tre andre familier, herunder ærteblomstfamilien, tilhører ærteblomstordenen, og så giver det jo pludselig god mening, at der er ligheder på tværs af familierne.

Taksonomi - Myrtemælkeurt / Polygala Myrtifolia

Nok om det og tilbage til selve planten og detaljerne, som jeg håber, I vil nyde.

Mesterværk i øjenhøjde

Det spektakulære ved planten er blomsterne, der er intet mindre end små mesterværker, og da planten er placeret, så jeg har den i øjenhøjde (og da jeg gerne holder mange pauser), så bliver der rig lejlighed til, at jeg kan følge den hen over sæsonen.

Myrtemælkeurt / Polygala Myrtifolia

En detalje, jeg har bemærket, er, at en lille, lys kvast – yderst på en fane midt i blomsten – drejer en lille smule til venstre for at give plads til en lille, mørklilla tip, der drejer til højre.
Og den gør det på alle blomsterne…!
“Ja, selvfølgelig”, kan du indvende, og jeg ved det godt, men det er da imponerende, at naturen kan finde ud af det.

Myrtemælkeurt / Polygala Myrtifolia

Under den mørklilla tip gradueres farven lysere. På alle blomsterne!

Myrtemælkeurt / Polygala Myrtifolia

Bag ‘tippen’ i plantens centrum sker der et eller andet, jeg slet ikke kan beskrive:

Myrtemælkeurt / Polygala Myrtifolia

Så vidt jeg har fundet ud af indtil nu, er ‘kvasten’ lillarosa, når den er ny, og hvid, når den bliver gammel.

Kronbladene er også flotte – se bare de fine tegninger:

Myrtemælkeurt / Polygala Myrtifolia

Den dufter desværre ikke, men ellers er jeg ydmygt imponeret over kunstværkerne og glæder mig til mange kaffepauser i havehuset – og dermed (alt for) mange billeder, for jeg kan simpelt hen ikke lade være at finde kameraet frem, hver gang jeg sidder tæt på blomsterne.

Myrtemælkeurt / Polygala Myrtifolia

Heldigvis er der masser af knopper, så der bliver noget at holde øje med.

Hvis du ikke har prøvet at fotografere helt tæt på, skulle du prøve.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt.
Der kan gå lidt tid, før en kommentar vises, da mit system tjekker for spam.

38 kommentarer til “Et lilla mesterværk”

 1. Et af naturens underværker ja det er så fint, når man går tæt på, blomsterne ser meget anderledes ud på den måde og man opdager nye finesser
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Hej Lene
   Ja, jeg glæder mig til at holde skarpt øje med den og dyrke alle de små finesser hen over sommeren.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Din nye plante er utrolig smuk! Det er nemlig så dejligt at zoome helt ind og se de fine detaljer på en blomst – her er det et helt kunstværk.  Tak fordi du fortæller om myrtemælkurt, som er et nyt bekendtskab for mig. 
  Mange hilsner Gitte

  Svar
  • Hej Gitte
   Jeg kendte heller ikke planten, men det var godt vi købte den. Den så fin ud i butikken, men da jeg kom hjem og fik sat mig og så alle detaljerne, var jeg helt overvældet. Sikken ødselhed.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
   • Kan oplyse, at REMA pt har dem…. jeg har for få dage siden købt et pragteksemplar, som ren impulskøb og så må vi som du skriver, se om den “overvintrer”

    Svar
    • Hej Marianne
     Tusind tak for tip 🙂 Min var på tilbud i Plantorama. Det er måske en af årets ‘modeblomster’, som alle har. Det gør nu bestemt ikke noget, at der er mange, for de er så flotte.
     Ja, vi må se, hvad de kan klare. Foreløbig har den tålt ned til et par grader i havehuset, uden at den har ladet sig skræmme.
     Mange hilsener Lisbeth

     Svar
  • Hej Else
   Det er skønt at få sådan nogle ekstraoplevelser forærende. Jeg bruger min mobil, der er en Samsung Galaxy S7. Og jeg bruger et fotoprogram, der hedder Lightroom. Her kan jeg zoome ekstra ind, hvis ellers billedet er skarpt nok.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 3. Hvor er den fin, jeg forstår din fascination. Det er spændende at komme helt tæt på. Jeg er desværre aldrig kommet igang med at bruge vores macrolinse fordi telefonen altid er ved hånden.

  Svar
  • Ja, tænk hvor megen umage naturen gør sig helt uden at tænke på, at det skal være pænt for os mennesker.
   Jeg tager faktisk alle billederne med min mobil. Den er nemlig lige ved hånden, når jeg sidder med kaffen og studerer blomsterne.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Kjære Lisbeth

  Så flotte bilder du har tatt av denne spennende blomst som heller ikke jeg kjente fra før. Fargen på den var helt nydelig (sier hun som elsker lilla)
  Flott at du viser slektskapet til erteblomstene, lupiner osv. Leppen (norsk ord) er jo veldig tydelig på disse blomstene. Den lille hvite kvasten var utrolig søt. Spennende å oppdage nye sommerblomster!
  Her skinner solen i dag også, og det ser ut som det blir nok en flott vårdag.
  Håper du også har flott vær hos deg

  Er Lightroom en gratis app?

  Svar
  • Kære Marit
   Der dukker hele tiden nye, spændende planter op. Det ved du om nogen 😉
   Det er faktisk ret tydeligt at se ligheden med ærteblomsterne og læben, som vi kalder det. Kvasten var det, der først fangede min opmærksomhed, og så så jeg pludselig resten 😮
   Lightroom er desværre ikke gratis. Jeg har brug det i mange, mange år og valgte det i sin tid, fordi det var/og er? det bedste program til at organisere billeder. Jeg har frygtelig mange billeder, og har brug for at kunne strukturerer og genfinde på en nem måde, og det må jeg sige, at det er det virkelig godt til. Derudover er det også godt til at redigere billeder. Men det koster… og det er blevet lidt pebret de seneste år. Jeg har besluttet at beholde det, fordi ‘alle hobbyer koster”.
   Vi har vidunderligt vejr i dag. Desværre skulle det blive temmeligt meget koldere den kommende tid, men det skal ikke ødelægge dagens nydelse.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
   • Ja, ikke sant
    Jo jeg er helt enig med deg i at alle hobbier koster penger. Det vet jeg alt om
    Jeg lastet nettopp ned en gratisversjon av det programmet, men hvor lenge den er gratis vet jeg ikke noe om…
    De vil jo gjerne tjene penger så klart. Det samme her. Nå skal jeg ut og arbeide i hagen, og nyte dagen!
    Ha en deilig dag i syd!

    Svar
    • Jeg tror at gratisversionen virker i 30 dage. Programmet kan måske være lidt svært at finde ud af til en start, men der findes mange gode manualer og videoer på nettet.
     Tak i lige måde – det har været en forrygende dejlig forårsdag.

     Svar
 5. Her har du da rigtigt nørdet og betragtet og ikke mindst taget billeder, det kan jeg nu godt forstå, den er virkelig et pragteksemplar af en blomst. Gad vide hvor du har købt den, jeg skal selvfølgelig ikke have en, da jeg jo ikke er til krukkeblomster, men det med at tage mange billeder, blomsterne suger kameraet til sig, så man tager billeder af det samme motiv igen og igen.
  Nu går jeg lige ud med kameraet igen, men jeg kan nok ikke slå dine fantastiske billeder.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Jeps – jeg har i den grad nørdet – jeg kunne simpelthen ikke lade være, når den står med så flotte blomster lige foran næsen på mig.
   Næh, krukker er du ikke til, men du kender godt til at tage alt for mange billeder. Det er så nemt, men sikken et arbejde at sortere bagefter 😉 God fotorunde ;-)))) Vejret er perfekt.
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. Hvor er den yndig – altså Yndig. Jeg har lige læst, at yndig er et ord, gamle damer bruger. Men det kan jeg leve med, for det er lige det, den er (og måske også lige det, jeg er 🙂 ). Jeg kan godt lide din holdning med at betragte den som en sommerblomst. Man bliver så frustreret af at prøve at holde liv i noget, og det så aldrig bliver rigtig godt – men man vil alligevel ikke købe en ny, for måske… og så videre.
  Bruger du kameraets makrofunktion, eller går du bare tæt på?
  Kh, Karen

  Svar
  • Kære Karen
   Jeg elsker ordet ‘yndig’, så jeg melder mig i ‘de gamle damers klub’. Jeg elsker også ‘bedårende’. Det er nok i samme kategori 😉
   Det er beundringsværdigt, at nogen får sarte planter til at overleve, men nej, de blomstrer aldrig så tidligt og flot, som de gartnerifremdrevne. Jeg prøver en gang i mellem og fortryder bitterligt, fx med hortensiaer i krukker. Den slags skal blomstre NU!
   Jeg går bare helt tæt på – jeg sidder der jo alligevel 😉 og hvis billedet ellers er skarpt nok, så kan jeg ofte zoome lidt ekstra ind i mit fotoprogram. Fordelen ved det digitale er, at jeg, der er totalt amatør, kan skyde 20 billeder af en detalje og forvente, at ét er dueligt, uden at nogen aner, hvor mange jeg har kasseret 😉
   Kh Lisbeth

   Svar
   • Det kender jeg 😀 Der skal mange billeder til, og når man får dem op i stor størrelse på computeren, er der rigtig mange, der bare skal slettes igen i en fart. Jeg så lige længere oppe, at det er Lightroom, du bruger. Jeg har lige downloadet gratis versionen, så nu vil jeg også til at lege 😀

    Svar
    • God fornøjelse med Lightroom. Som med alt andet skal man lige lære det at kende, men jeg vil ikke undvære det. Jeg har prøvet mange andre gratisversioner, der lover god organisering, men de er ikke nær så gode. Man får simpelthen noget for pengene i dette tilfælde.

     Svar
 7. Hej Lisbeth

  Alletiders ed et grundigt planteportræt, Der kommer så meget flot og spændende fra det sydlige Afrika, men ikke alt kan jo klare vintrene her.
  Lightroom er eller rettere var et glimrende værktøj, ærgerligt nok er det nu blevet en abonnementsordning, man downloader det gratis og jeg mener det er efter en uges tid så skal man betale ca 10€ pr måned, har man et ældre eksemplar er det stadig godt, men det duer givetvis ikke optimalt til de nyeste kameraer

  Ha en dejlig dag

  Svar
  • Tak, Karsten. Jeg bruger den bare som sommerblomst 🙂
   Jeg har en tussegammel Lightroom 3, og den fungerer endnu (det er ikke gamle kameraer, men nye styresystemer, der giver problemer), men jeg ved, det er på lånt tid, så når det brænder sammen, må jeg abonnere. Det irriterer mig 100%, men jeg gør det, for det er ‘desværre’ det bedste program, synes jeg. Jeg tror det er gratis i en måned.
   Tak i lige måde – det har været en skøn dag. Hilsen Lisbeth

   Svar
 8. På min rundtur i dag – jeg har været hele fire steder, hvor der handles med planter – endte jeg i Plantorama i
  Viborg, og der stødte jeg minsandten på dit lilla mesterværk, bare i opstammet form. Fin er den bestemt.

  Svar
  • Det lyder som en herlig tur, du har været på. Det er lige netop i Plantorama, jeg har købt min på åbningstilbud (en ny butik i Tilst). Den er ikke opstammet, men bare en ret pænt stor busk, sådan cirka 60 cm bred. Den gør sig godt inde i havehuset, synes jeg.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Oh oh den er yndig,, jo jeg bruger osse det ord. Og det passer perfekt til den blomst.
  Gemalen var ude og handle i dag ( det er hans job) i Rema. og jeg har lige spurt om han da ikke så den , men nix.
  det er sjovt at kunne zoome tæt på blomsterdetaljer. De ligner små kunstværker.
  Hilsner gunvor

  Svar
  • Hej Gunvor. Velkommen i ‘de gamle damers klub’.
   Jeg kunne forestille mig, at busken dukker op en dag i ‘en butik i nærheden af dig’. Når de kommer hjem i så store partier, så skulle man tro, de kom i Kvickly, Føtex ol. også. Min er fra Plantorama. Måske du har sådan en i nærheden.
   Blomster i forstørrelse er ofte vanvittigt smukke. Som en lille hemmelig verden, man pludselig træder ind i.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Förstår att du fastnar i detaljerna hos din Polygala. Ett släkte jag aldrig odlat det är något med formen hos blommorna som inte varit min grej. Men på senare år har det smugit sig n några träd som har liknande blad så vem vet 🙂

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Hej Carina
   Jeg kender godt det med, at nogle ting ikke rigtig frister, og så sker det alligevel 😉 Jeg har engang haft et ærtetræ (Caragana arborescens), som faktisk var ret smukt med en meget lysåben krone og fine blomster og bælge. Ja, hvem ved…
   Tak det samme. Lisbeth

   Svar
 11. Udvalget af sommerblomster er ikke så stort i butikker som Rema, Netto mm., så det er spændende, når der kommer en ny blomst til. Nu må det vise sig, om den kan lide den danske sommer med blæst og regn. Myrtemælkurt er en særpræget og smuk blomst.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Det er lidt sjovt, at sådan nogle nyheder tit popper op i alle mulige butikker samtidigt. Jeg har købt min i Plantorama, men kan forstå at den også fås i Rema, og så fås den garanteret også mange andre steder. Den fungerer fint i havehuset som grøn busk med lilla blomster. Hvis blomsterne bliver færre hen over sommeren, så er den fin alligevel, selv om jeg så går glip af de spektakulære blomster.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Ja, er det ikke? Jeg opdagede det først, da jeg sad i stolen med blomsterne lige foran mig. Nu studerer jeg dem dagligt – men jeg vænner mig vel til dem og holder op med at fotografere hele tiden ;-)))))
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 12. Hej Lisbeth.

  Hvor fine blomster! Ja både yndige, bedårende og nydelige
  Formodentlig har planten gjort sig umage med at imitere et insekt for at lokke bestøvere til.
  Vi må nyde det gode vejr så længe det varer.
  hilsen Tara

  Svar
  • Hej Tara
   Enig, de er det hele, mine nye blomster 🙂
   Måske, det er årsagen… Det er i hvert fald et fantastisk design.
   Det lune vejr sluttede vist desværre i går, men hvis bare der er sol, er der lunt i vores havehus.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 13. Den er vakker.
  Jeg har hatt Polygala chamaebuxus Grandiflora, men den døde allerede første vinteren hos meg.
  Du har nok bedre muligheter i Danmark.

  Svar
  • Ja ikke, Martin? Den er smuk, men jeg forventer ikke, at den kan overleve, og fristes nok til at købe noget nyt og gartnerfremdrevet næste forår, så jeg har blomster med det samme.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 14. Hej Lisbeth. Har et par stykker som har overvintret i udestue, pt. eksperimenters med nedklip og stiklinger, de blomstrede faktisk allerede fra midt i Marts og så skulle man jo tro at det var fantastisk, men bladene manglede midt på stænglerne og det blev jeg træt af at se på, saksen kom i brug det betød jo så at blomsterne også røg ved samme lejlighed, kan godt forstå du vælger at købe ny hvert år for bladene er lang tid om at udvikle sig. ps har sendt en besked med billeder over Messenger angående Engelsk græs.

  Svar
  • Hej Rikke
   Det var nu altså sjovt, at du fik den til at overleve og få blomster, men hvis den ikke var køn, fordi den manglede blade, så kan jeg godt forstå, at den fik saksen. Tak for erfaringen – jeg bestyrkes i, at jeg skal købe ny næste år 🙂
   Tjekker lige Messenger, tak.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar