En sløret portulak

Verden, inkl. min have, har været lidt uklar på det seneste.
Det har intet med corona-genåbningen at gøre (selv om planerne indeholder enkeltelementer, der forekommer uklare), næææh, mit slørede syn skyldes udelukkende, at jeg fik opereret det ene øje for grå stær i onsdags.

Selve operationen er heldigvis ikke noget at tale om, men p.t. er alt uskarpt både med og uden briller. Hele verden, min have og skærmens bogstaver sejler simpelthen.

Jeg må heller ikke løfte tunge spande med jord og fyldte vandkander, og jeg skal passe på ikke at få noget i øjet, fx drys fra eventuelle træer, som jeg gerne vil beskære.

Med sådan nogle begrænsninger keder jeg mig lidt… og sidder hist og her og drikker kaffe.

Min midlertidigt slørede tilstand har heldigvis ikke forhindret mig i at få en lille, glad oplevelse.

Der skete nemlig det, at da jeg for et par uger siden gravede alle stauderne op i et af havens bede, gravede jeg også en lillebitte plante op, der med lidt god vilje kunne ligne en staude. Alternativt et stykke ukrudt, meen det har jeg ikke meget af, og desuden var der noget oppe i mit hoved, der sagde ‘portulak’.

Dét var der ikke tid til at fundere mere over dengang, så den kom i en lille potte uden navneskilt.

Jeg ville ønske, jeg havde været kvik nok til at sætte det navneskilt i, som jeg fik af Per og Karen fra Skivholme, da de besøgte os i haven.

Jeg er vild med det skilt.

Efter opgravningen skete der ikke mere i et par dage, men efter operationen har jeg haft tid til at kigge lidt nærmere på planten og konferere med alvidende fru Google.

Det ER en portulak. En Vinterportulak.
Men ikke nok med det… det er en Sibirisk Vinterportulak (Claytonia sibirica syn. Montia sibirica), som af nogle beskrives som sjælden.

Planten var nemlig så venlig at begynde at blomstre, og i modsætning til de ‘almindelige’ hvide vinterportulakker har min lyslilla blomster.

Jeg anede intet om vinterportulakker, men fru Google fortalte mig heldigvis en masse. Jeg har samlet lidt af det her:

SIBIRISK VINTERPORTULAK – Claytonia sibirica

Man kalder vinterportulakker for ‘Vinterens brøndkarse’, da man kan plukke de første c-vitaminrige skud om vinteren, dvs. fra januar-februar. Både blade og de lilla blomster, der springer ud i april, kan spises.
Man kan plukke af den i et par måneder, hvorefter den visner væk.
Smagen skulle være frisk ‘grøn’ og let salt.
Den 10-30 cm høje plante er enårig og visner væk i maj, men heldigvis smider den masser af frø, så den skulle komme igen i efteråret og være klar til spisning i januar. Den tåler let frost.
Den skulle trives i fugtig halvskygge, men kan også tåle lidt sol.

Er det ikke fantastisk, at den har slået sig ned i min have? Det var vel godt, at jeg skulle grave alle stauderne op, så jeg fandt den nede mellem alle de store.

Nu har jeg plantet den ud i haven i selskab med min lille, spinkle Krybende anemone (Anemone stolonifera ‘Semiplena’). Mon ikke de to små kan holde hinanden i skak?

Min sibiriske vinterportulak står ved siden af en star, som jeg har klippet ned efter vinteren. Det kunne den vist ikke lide, for den er i hvert fald længe om at skyde igen – så vidt jeg kan se. Den ville ellers være god til at dække jorden efter portulakken.
Nu får vi se, hvordan de ter sig.

Efter min næste operation på det andet øje i morgen bliver det forhåbentlig lidt lettere at se, hvad der foregår dernede.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

40 kommentarer til “En sløret portulak”

 1. God bedring med synet, Lisbeth! Det er jo heldigvis blot et spørgsmål om tid, før verden klarer op for dig igen 🙂
  Og, jo, den lille vinterportulak er yndig!
  Kærlig hilsen Nana

  Svar
  • Tak, Nana
   Et par dage efter operation nr. 2 anbefales det at købe et par billig-læsebriller indtil synet er faldet til ro, og jeg kan få de rigtige briller. Og med blot et par nødtørftige læsebriller forventer jeg snart at kunne læse ordentlig igen. Og at læse mere med på bl.a. din dejlige blog.
   Den lille portulak var sådan en dejlig opmuntring.
   Kh Lisbeth

   Svar
  • Tak skal du have Alice. Det er simpelt hen imponerende. Jeg tror operationen tog 8 minutter, og man kan se med det samme. Godt nok lidt sløret uden nye briller, men alligevel…
   Det er dejligt at vide, at du læser med. Tak for din hilsen.
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Held og lykke med operationen. Dejligt det er muligt at gøre noget, så synet med tiden bliver bedre. Sjovt du fandt den lille portulak.

  Svar
  • Tak skal du have, Lise. Jeg tager alle gode ønsker med mig, for selv om det er en lille operation, så er jeg en lille smule spændt og glæder mig til at det er overstået.
   Det var heldigt, at bedet skulle ryddes, ellers havde jeg aldrig fundet portulakken. Jeg synes, den er særligt morsom, fordi den kan spises.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 3. Kjære Lisbeth

  Jeg håper at det går bra med dine øyne og neste operasjon! Portulakk kjenner jeg ikke til, men du verden så fin blomst det var på den.
  Det skiltet du fikk var da veldig morsomt! Det kunne jeg hatt veldig mange steder her 🙂
  Du må ta det med ro fremover, og nyte din lille nærsyntplante 🙂
  God bedring med synet!

  Svar
  • Kære Marit
   Jeg ved ikke om portulak overhovedet kan klare sig oppe hos dig. Men sød er den, og det var da morsomt at den dukkede uventet op mellem de andre større stauder.
   Skiltet er vældigt praksisk, for selv om jeg bestræber mig på at have navne på det hele, så kikser det altid.
   Tak, ja jeg vil tage det med ro og glæde mig til at se min lille portulak med friske øjne.
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Selvom det var sløret, fungerede dit falkeblik da glimrende, da du fik afsløret din sjældne portulak i dens skjul. Når først de der dage, hvor man ikke må noget, er overstået, bliver det hele bedre. Per prøvede det jo for nogle år siden, og han har ingen men haft – tværtimod. Men det kan godt være, du skal have nye briller…
  Ja, det skilt er jeg også pjattet med. Jeg købte også et til mig selv dengang på Monticello i Virginia – det er en gavebutik, som enhver haveelsker kan gå amok i 🙂
  Kh, Karen

  Svar
  • Kære Karen
   Jeg forventer, at jeg skal have i hvert fald læsebriller bagefter. Mit langsyn er ganske fint med det ‘nye’ øje, men det er helt fint med briller. Bare jeg kan se skarpt igen.
   Tænk, at den lillebitte plante slog sig ned i mit bed. Jeg er glad, for at jeg opdagede den, og håber, den vil så sig fremover. Jeg bliver altid lidt forudskeptisk, når til SKAL brede sig.
   Ævlit at der er så langt til Monticello. Den butik burde jeg amokke i.
   Kh Lisbeth

   Svar
 5. Kære Lisbeth
  Godt det er overstået, er du opereret på begge øjne, eller venter der en operation mere? Der er ikke så meget, man kan i et stykke tid, men Bent er fit for fight igen, bortset fra at han nu har ondt i ryggen, så det meste af arbejdet står stille for tiden.
  Ja og så morer jer mig lidt over din portulak, mon ikke du har fået den med i en plante for mig. Hele min have er oversvømmet af portulakker, så sent som i går væltede jeg utallige nye skud i rosenbedet, de er bare overalt, så pas på med frøene, siger jeg bare. De er meget yndige, det medgiver jeg, derfor har jeg også mange, når de visner ned bliver de grimme, men hvem/hvad bliver ikke det.
  Kh og god bedring med synet
  Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Jeg skal opereres i det andet øje i morgen, så der går to uger endnu med at tage det roligt. og seks uger før jeg kan få taget mål til de nye briller.
   Det er synd for din Bent. Du må lade være med at købe så vildt ind 🙂 Hils ham.
   Hvor er det sjovt, hvis portulakken er fra dig. Det er en meget logisk forklaring, for jeg har virkelig undret mig. Tusind tak for den. Jeg har næsten ingen bar jord, den kan så sig i, så den er velkommen. Især da den er så lav, at den ikke udkonkurrerer andre planter. Det kan jeg i hvert fald ikke forestille mig.
   Altså, fru Høneballe, vi to ældes da med ynde 🙂
   Tak. Kh Lisbeth

   Svar
   • Ok, Bent blev kun opereret i venstre øje, det andet trænger ikke endnu.
    Det er ikke min skyld, han gjorde en forkert drejning, som ikke havde noget med mine indkøb at gøre, så jeg fralægger mig et hvert ansvar 😉 det skal jeg gøre og i lige måde, hils.
    Jeg synes, portulakken er god til at komme imellem alt andet, men den er heldigvis nem at fjerne.
    Ja men det gør vi da 🙂

    Svar
    • Jamen, så siger vi, at det er hans egen skyld ;-)))) hvis det da ikke skete, mens han gravede dine træer ned, he-he. Synd er det nu. Sådan en øm ryg er fæl.

     Svar
 6. Hej Lisbeth

  Alletiders at du har fået klaret det ene øje og det andet er forestående!
  Din Portulak har da egentlig en fin blomst, men jeg forstår at det ikke er en staude, men etårig.

  Morsomt at den er spiselig!

  Ha en dejlig dag

  Svar
  • Hej Karsten
   Det bliver skønt at se skarpt igen. Jeg har lært at sætte ekstra pris på det i de seneste par dage.
   Portulakken har fine detaljer i blomsten, så vidt jeg kan se – jeg ved ikke, om fotoet er helt skarpt ;-))) og jeg synes også det er morsomt at den er spiselig, selv om jeg ikke nænner det. Det er i det hele taget morsomt med spiselige blomster, synes jeg.
   Tak i lige måde.
   Lisbeth

   Svar
 7. Hej Lisbeth. Hvor sjovt at du lige skriver om vinterportulak. I går var jeg ude på min sædvanlige gåtur. Turen gik til en lille “skov” der ligger i nærheden af min bopæl. Der, under nogle lette træer var der 4-5 kvadratmeter ganske oversået med vinterportulak. Et fantastisk syn. Skovbunden lyste. Jeg havde ikke set dem tidligere. Jeg tog 3 små stilke med hjem.Vel hjemme fik jeg den samme forklaring fra fru google som du fik. Så er vi så kloge. Jeg var ganske overvældet over synet.Jeg må derned igen for at nyde synet.

  Svar
  • Hej Jenny
   Det var et pudsigt sammentræf og en fin lille historie, du kan fortælle. Sådan en stor flade i en skov gad jeg godt se. Du må bestemt tilbage, men måske ikke lige i dag, for her er det i hvert fald koldt og hagler.
   Husk at tage frø, så du kan så dem i haven, hvis du vil.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
   • Kære Lisbeth
    Jeg var ved stedet i går. Gravede forsigtigt et par små tuer op. De står nu og hygger sig i haven hos mig. De er så sarte og fine i farven.

    Svar
    • Hej Jenny
     Åh, hvor hyggeligt, at du nu har dem som et minde om din lille skov. Planter med en god historie er noget særligt 🙂
     Mange hilsener Lisbeth

     Svar
 8. Hei Lisbeth.
  Lykke til med neste operasjon. Må nok til for min del snart også, så jeg fikk jo litt informasjon:-)
  Morsomt med din vinterportulak, riktig søt blomst.
  Veldig praktisk med Google !!
  Ha det godt/Eirin

  Svar
  • Hej Eirin
   Tak. Det er ikke noget at være nervøs for – det var jeg, men det er virkelig ikke slemt 🙂 Så held og lykke, når det en dag er din tur.
   Jeg ved slet ikke, hvad vi i dag skulle gøre uden Google. Så havde jeg ikke anet, at det, jeg fandt i haven, er en Sibirisk Vinterportulak.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Sød portulak. jeg har en portulak “et eller andet” i drivhuset. Den sår sig selv hvert år, ser sød ud en periode og forsvinder så. men jeg har ikke rigtig turde putte den i salatskålen..
  Sådan et skilt som dit, er altså smart, kors hvor kunne jeg bruge et mange gange, når jeg luger og finder mystiske spændene små bladeplanter.
  Det må være dejligt at kunne se klart igen, på så forholdsvis kort tid efter operationen. Det kan jeg ikke endnu efter min laseropration, ikke ret længe af gangen.. Det er godt at have haven til at fordrive tiden i, osse selvom du ikke selv må lave noget, bortset fra at drikke kaffe og “koste rundt” med din havemand, hihi. Men det er nu nok blevet koldt til at sidde stille derude, desværre.. Men du har et Orangeri at sidde i, eller sådan noget lignende???
  forsat god bedring
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Hej Gunvor
   Hvis det er en portulak, og du har nok af den, så er det bare op i salatskålen med den. Blomsterne er jo da i hvert fald pyntelige på maden, men der skal jo også være frø tilbage til selvsåning.
   Det er sådan et praktisk skilt. Det skal jo ikke hedde sig, at der mangler navneskilte, vel??? 😉
   Jeg er svært imponeret over, at jeg kan se uden briller. Det kniber med at læse og skrive, så jeg skal regne med at bruge i hvert fald læsebriller, men bare det, at kunne få et par briller, der hjælper, er jo et fantastisk fremskridt.
   Kaffe i haven er noget at det bedste jeg ved, operation eller ej. Og koste med manden er jeg også supergod til.
   Vi har heldigvis et havehus at sidde i, men i både blæst og kulde og hagl, så trækker det ikke rigtigt, så jeg glæder mig til at milde maj viser sig.
   Tak, skal du have.
   Kh Lisbeth

   Svar
 10. Dejligt for dig at du har fået din operation. Jeg kan huske da min mor var blevet opereret, det første hun sagde til far var at han så gammel ud 🙂 og da hun kom hjem kiggede hun på tapetet, som de lige havde fået sat op, og sagde at de skulle have noget andet. 🙂
  Vigtigt at tage den med ro i lidt tid, så får man megen glæde af det.
  Jeg har også fået Portulakken fra Samsø og er rigtig glad for den, den breder sig meget, men er let at fjerne og meget let genkendelig.
  Sjov skilt, det skulle jeg vist anskaffe 🙂
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Hi-hi, Lene, jeg føler med din mor. Og din far 😉 Alting bliver virkelig lysere. Det er som om der forsvandt en gullig hinde, der ellers lå overalt. Sådan en væmmelig tobaksgul farve, du ved. Pudsig fornemmelse.
   Det glæder mig, at du er tilfreds med portulakken, og at den er let at styre.
   Skiltet er genialt 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Som Lene har jeg også fået portulakken fra Samsø efter at jeg forgæves havde forsøgt at så den. Jeg kan rigtig godt lide, at den sår sig selv så flittigt, for den danner et nydeligt bunddække og er supernem at fjerne, hvis den kommer til at fylde for meget. Hvor må det blive skønt for dig at kunne se klart igen.

  Svar
  • Hej Marie
   Det er sjovt at vide, at portulakken fra Samsø breder sig ud over det ganske danske land. Jeg håber virkelig, at den vil selvså sig her i haven.
   Foreløbig ser jeg lysere på tingene, da operationen har fjernet sådan et gult filter, der åbenbat lå over det hele. Indtil jeg får mine nye briller er alt godt nok uklart, især på nært hold, og det er sejt at skulle læse, men det ender godt, kan jeg mærke. Og jeg glæder mig MEGET.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 12. Årh, den er så sød! Jeg har forsøgt at få gang i den ad flere omgange uden held, så heldige dig at du fandt den i bedet:-)
  Og tak for det let slørede billede med kaffekoppen, jeg forstår hvordan du har det for jeg er jo nærsynet. Det bliver dejligt for dig når operationen er helt overstået og du kan se klart om end med lidt andre farver. (Min kamerakyndige og grå stær opererede storesøster forklarede engang noget med Fuji eller Kodak farver efter operationen)

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Du må have en luns fra fru Høneballe. Den lader til at være grokraftig i flere bloggerhaver 🙂
   Mærkeligt nok ser jeg bedst på afstand, omend det heller ikke er helt klart, hvorimod jeg bliver træt i hovedet af at læse. Men det får jo heldigvis en ende. P.t. er det helt skørt, fordi jeg kun er opereret på det ene øje.
   Jeg kan godt følge din søster. Jeg kunne bedst lide Fuji film, dengang vi brugte den slags. Kodak var lidt mere fesen i farverne, syntes jeg. Så jeg satser på et Fuji-syn :-))))
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 13. den er så fin, den lille portulak. Her under karantænen har jeg fundet nye stier til hundeluftning, og for nogle uger siden kom vi forbi et sted med et væld af de fine småplanter. jeg ledte forgæves efter navnet og fik hjælp hos en haveveninde, så nu holder jeg øje med frøsætningen og vil tage fra til os begge.
  Held og lykke med operationen!

  Svar
  • Hej Kirsten
   Hvor morsomt, at du også lige har mødt den lille portulak. Den er da bare så sød <3
   Ja nu gælder det om at få frøene til at spire. Den skulle være meget spirevillig, så jeg håber det bedste.
   Tak for gode ønsker. De hjalp. Jeg er kommet hjem nu og nøjes med at bruge det ene øje - der er 'grus' i det nyopererede.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Selv mange tak for besøget 🙂
   Jeg glæder mig meget til, at synet bliver normalt igen. Jeg bruger det jo hele tiden ;-)))
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 14. Hoppas att operationen gått bra och att du ser bättre nu. Mina föräldrar såg bättre väldigt snabbt har jag för mig.

  Portlak odlar man oftast som ‘bladgrönsak’ här. Men blomman var väldigt söt 🙂

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Hej Carina
   Tak, det går som planlagt og så kan man ikke forlange mere 🙂
   Det er interessant, at I bruge dem som bladgrøntsag… Tåler de mon frosten, eller måske er det i det sydlige Sverige, hvor temperaturen er højere.
   Blomsten er meget sød, og den kan jo også spises og pynte på en lille mad 🙂
   Tak, det samme til dig. Lisbeth

   Svar
 15. Jeg smiler lidt ad din beskrivelse af den sjældne portulak 🙂 Jeg har også fået fra Samsø og har dem allevegne.
  Men jeg medgiver at de er meget yndige og i hvert fald ret nemme at fjerne når de bliver for mange.
  Heldigvis kan man blive opereret for grå stær – men der er lige nogle uger i ingenmandsland, mens det hele falder til. Både husbonden og jeg er opereret i begge øjne – så jeg taler af erfaring.
  Ha’ det nu godt og pas på dig selv.

  Svar
  • Det er så hyggeligt, at der er en hel portulakfamilie fra Samsø, der er spredt over det hele.
   Jeg glæder mig til at pynte madder med dem 🙂
   Tak, ja det er lidt uklart for tiden. Mine hornhinder er åbenbart mere stive end gennemsnittet, så det tager ekstra tid, men jeg har jo tiden…. Utålmodig? Ja!
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar