En lilla eksplosion af blomster

Så går det løs! Det lilla bed eksploderer i farver, der er sat sammen, så det hele brager løs samtidigt, og oplevelsen bliver overvældende og intens som i den skønneste buket.

Andre vælger at lade det blomstre lidt over det hele hele tiden, men jeg er vild med farveeksplosioner, hvor et bed tilplantes således, at indholdet så vidt muligt præsenterer sig som én oplevelse, evt. med lidt småpletter af farver før og efter. Helst skal det designes således, at der er grønt og neutralt uden om, så farverne i ‘buketten’ indrammes og virkelig kommer til sin ret.

Det behøver ikke at være et stort bed.
Faktisk kan megastore rhododendronbeplantninger, der blomstrer i ét hug, som det kan ses i parker og kæmpehaver, bliver en anelse for svulstige til min smag. Men det er jo også nemt at have den holdning, når jeg selv kun har en lille have.

Når maj slutter og juni begynder, er det ‘Det lilla surbundsbed’, der knalder og sprutter. Fyrstien bugter sig rundt om bedet/buketten, som således kan betragtes fra flere sider. 

Buketten består af rhododendron og azaleaer i flere etager.

Overstanderen er en lyslilla Rhododendron ‘Catawbiense Grandiflorum’, der er stammet op til et lille træ.
Mellemstanderen er en mørkere Rhododendron ‘Polarnacht’, der også er stammet op. Og der er to azaleaer på vej op som små træer i hhv. lilla og purpur farver.

Farveharmoni med en lyslilla Rhododendron 'Catawbiense' og en mørkere rødlilla 'Polarnacht'
Farveharmoni med en lyslilla Rhododendron ‘Catawbiense’ og en mørkere rødlilla ‘Polarnacht’.

Bunden i bedet består af en mørklilla rhododendron og ellers mest af japanske azaleaer, primært af diamanttypen. Der er i alt fem nuancer af lilla-pink.

Azalea Diamant i fire forskellige nuancer af lilla-pink..
Azalea Diamant i fire forskellige nuancer af lilla-pink.

Ved at designe med lilla og pink farver både oppe og nede får jeg én stor buket, som jeg kan svælge i, mens jeg sidder i Fyrstolen i de tre uger, det varer.

En tidlig morgen med sol og læ på Fyrstolen, hvorfra 'Det lilla bed' nydes i fulde drag.
En tidlig morgen med sol og læ på Fyrstolen, hvorfra ‘Det lilla bed’ nydes i fulde drag.

Når de tre uger er gået, kan jeg ikke rumme mere lilla, og så er det heldigt, at det hele takker af og bliver dejligt grønt og roligt.

Men først skal jeg altså lige have en på opleveren.
Forhåbentlig kan I se buketten for jer.

Lisbeth

PS: Se billeder og navne på alle de lilla-pink surbundsplanter i haven.

——

Læg gerne en kommentar. Første gang, du gør det, kan der gå et par timer, før den vises. Det er fordi min spamrobot tjekker, om indholdet er ‘sobert’, og om din mailadresse virker ægte.
Din mailadresse offentliggøres ikke.

2 kommentarer til “En lilla eksplosion af blomster”

 1. Ja, sikken en buket med lilla nuancer! Smukt, smukt. Planterne supplerer hinandens kulører og forstærker synsindtrykket.
  Du skrev forleden om beskærersaksen. Hvad tåler at blive beskåret lige nu, af alt det der blomstrer og gror?
  Kh Lis?

  Svar
  • Kære Lis. Man kan i store træk beskære det hele nu. Når det gælder rhododendron og azalea, som jeg har i det lilla bed, kan de også beskæres. Det er der ikke så mange, der ved. De skal dog først beskæres efter blomstring, og jeg synes ikke, de bliver pæne, hvis man beskærer dem hvert år, da det kan være lidt svært at styre tilvæksten.
   Det er nemlig sådan, at hvis man skærer en gren over, der kun er et par år gammel, så kan man ofte se de små punkter på grenen, som kan bryde med nye skud, og altså se, hvor kommende grene vil komme. Men hvis man beskærer ældre grene, ved man ikke altid, hvor de bryder fra. Jeg efterlader altid 25-30 cm gren, så der forhåbentlig er et eller flere vækstpunkter tilbage. Jeg har prøvet at beskære, så der kun var 10-15 cm tilbage. Det var en katastrofe – og planten ser sølle ud endnu to år efter.
   PS I stedet for at vænte til efter blomstringen, kan man også skære et par blomstrende grene af og sætte i en vase. Det er ret ‘overskudsagtigt’ synes jeg.
   Held og lykke med beskæringen.
   Mange hilsener
   Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar