En (for) voldsom, hvid hvirvelvind af høstanemoner

Det går ikke! Jeg er ikke meget for at sige det, men det går simpelthen ikke! De må væk! Helt væk! Det er mine hvide høstanemoner, jeg taler om.

Jeg plantede sorten ‘Whirlwind’ for et par år siden i begrundet forventning om, at de skulle blive lavere end den velkendte Honorine Jobert, der snildt kunne blive 120 cm høj. Forventningen var noget i retning af maks. 80 cm høje, men nu er de højeste nået op på ca. 180 cm, hvilket er højere end mig, og dér sætter jeg grænsen. De må væk! Målet var et bunddække, ikke små træer.

Muntert, men ikke latterligt

Jeg har kviet mig længe og stædigt nægtet at erkende problemet, fordi blomsten er underskøn og ligner hvid porcelæn, som jeg viste jer her, men efterhånden som høstanemonerne voksede til i løbet af september, blev det nærmest komisk, og selv jeg måtte indrømme, at det så direkte latterligt ud. Og uagtet at jeg elsker det skøre og det skæve, vil jeg ikke ha’ en latterlig have. 

Høstanemone Whirlwind er klippet ned
De alt for høje og frodige høstanemoner irriterede Bent så meget, at han en dag klippede alle blomsterne af i det nederste bed. Det hjalp. Den dag vidste vi, at de måtte væk.

Med den nye erkendelse gik jeg i gang med spaden for at grave ‘Whirlwind’ op og parkere planterne i store, sorte murerbaljer, så jeg (igen) får bar jord. Det er ikke så let at fjerne høstanemonerne, for de har fået godt fat og har sat masser af rodskud til højre og venstre. Med Bents hjælp fjerner vi, hvad vi kan, og så må jeg være over bedet næste år og grave stumper op, efterhånden som nye blade viser sig. Blot en lille rodstump kan blive til en ny plante.

De første høstanemoner er gravet op
De første planter er gravet op og har fundet et nyt hjem. Det trøster, at de kan få et godt liv frem for at ende som kompost.

Kom og hent – gratis

Hvis du bor i nærheden af Ebeltoft, må du endelig komme forbi og hente nogle af de opgravede ‘Whirlwind’, jeg nu har i baljerne. Blomsten er i mine øjne bedårende, og hvis du har bare lidt bedre plads end jeg, så er planten super. Fx under nogle rigtigt store, opstammede træer, eller bagerst i en have/et bed, hvor størrelsen vil være et plus, så man kan se dem på afstand. Det kan også være, du har dårligere lys- og jordforhold end her, så de får den højde, der står på planteskiltet. Send mig en besked, hvis du er interesseret, så skriver jeg tilbage, så vi kan aftale nærmere. Der er velsagtens 100 planter, så der er sikkert nok til alle. Tiloversblevne eksemplarer må ud i vores sommerhushave, hvor der er alt for tørt, men jeg nænner ikke at kompostere dem direkte.

Høstanemone 'Whirlwind' i baljer til afhentning.
Høstanemone ‘Whirlwind’ i baljer til afhentning. Det var hårdt på flere måder, at grave de mange glade planter op, men vi lukkede øjnene og gjorde det. Foreløbig i det øverste bed. Resten kommer senere.

Projekt ‘Hvad nu?’

Mit næste problem er, hvad der skal stå i stedet for høstanemonerne i skyggen under magnoliaen, men det har jeg vinteren til at finde ud af.
I det hele taget trænger haven til et kritisk blik med hensyn til haveplan, design, stil, stemning, beplantning, proportioner osv. Det er klogt en gang i mellem at iføre sig de skarpe, kritiske briller og vurdere, om ens have lever op til den, man er.

Kritisk blik på haven
Vinteren over vil jeg iføre mig de klædelige, kritiske havebriller. Hvad fungerer? Hvad fungerer ikke? I det daglige bliver man nemt vant til at ‘det er, som det er’. Det er det jo slet ikke. Man bestemmer selv. Og det, der var godt for 10 år siden, er det måske ikke mere.

For vores vedkommende er det 12 år siden vi gik i gang, og både planterne og vi er blevet ældre. Planterne fylder selvsagt mere end da de blev sat, og nogle opfører sig ligefrem anderledes end forventet. Selv er vi blevet klogere og ved lidt mere om, hvad vi kan lide og ikke lide. Vi har ganske vist lavet justeringer undervejs, men høstanemonerne under magnoliaen blev øjenåbneren, og vinteren over vil jeg kaste mig over projekt ‘Hvad nu?’.

Husk endelig at komme og hente nogle høstanemoner, hvis du kan!
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

39 kommentarer til “En (for) voldsom, hvid hvirvelvind af høstanemoner”

 1. Hej Lisbeth
  Ja det ville jeg vældig gerne, men det er lidt langt, og jeg tror ikke jeg får lokket Bent med på den tur, det bliver alligevel også lidt dyrt med færge og det hele.
  Jeg håber, du gemmer nogle til mig, det kunne da være, vi var heldige at ses en gang.
  Kh
  Lisbeth

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Jeg tænkte på dig, for i din store have ville de jo ligne dværge, men ja, der er alt for langt. Og for dyrt, selv om gratis høstanemoner er et virkelig godt tilbud 🙂
   Vi har ikke gravet planterne op i det nederste bed. Måske det først bliver i foråret. Hvilket er et skidt tidspunkt, for da blomstrer forårsløgene, men til gengæld skal vi ikke have planterne stående i spande hele vinteren. Svært at gøre alle tilpads 😉
   Lad høre, når du er i ‘nabolaget’.
   Kærlig hilsen, Lisbeth

   Svar
 2. Tak for det, det er pænt af jer, vi må se, om det kan lykkes.
  Det er jo desværre ikke lige et område, jeg færdes i, og min veninde som før fulgte med mig med på ture, er ikke så aktiv på det område længere.
  Vi må se, hvordan det går.
  Kh
  Lisbeth

  Svar
 3. Jeg satser på at vi ses hos Frk. Anemone til august, så mødes vi på midten 🙂
  Med børnebørn på Sjælland og på Fyn, tror jeg der bliver nok køren, selvom vi da helt sikkert gerne ville se jeres have. I er jo også velkommen her, men der er jo lige langt for begge parter 😉

  Svar
 4. Hej Lisbeth

  Man bliver jo lidt glad når planter og blomster er i god vækst og trives. Nogen gør det så lidt for godt:)
  Og dette er da vildt godt, 180 cm er usædvanligt!

  Og der er jo så mange lækre bunddækkeplanter, mon ikke du finder det rigtige!

  Ha en dejlig aften

  Svar
  • Hej Karsten
   Ja, der er heldigvis meget at vælge imellem. Og vinteren er jo lang, så det bliver godt tidsfordriv 🙂
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
 5. Hej Lisbeth
  Jeg vil rigtig gerne have nogle af dine høstanemoner-. Jeg skal til Ebeltoft lørdag aften. Måske vi kan finde ud af noget.
  Mvh Irene Kaysen

  Svar
  • Hej Irene
   Det kan vi da helt bestemt. Jeg sender dig en mail, så kan vi aftale nærmere.
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
 6. Ak, hvem der boede tættere på Ebeltoft …
  Jeg vil glæde mig til at se hvad I finder på i stedet for kæmperne 🙂 Jeg er sikker på at det bliver godt!
  Kh Nana

  Svar
  • Ja Nana, der er mange fordele ved at bo her 🙂
   Og du kan tro, at jeg også er spændt på hvad jeg finder på ;-). Der er heldigvis nogle vintermåneder forude til eftertænksomhed.
   Kh Lisbeth

   Svar
 7. Det er ellers nogle meget smukke høstanemoner. Vi plantede også høstanemoner i starten, glædede os over dem en stund og har bekæmpet dem lige siden
  Måske ville skal prøve dem i det vilde? Der får de i hvert fald kamp til stregen.
  Kh, Karen

  Svar
  • Dine høstanemoner vil garanteret trives i det vilde. Det er jo en stærk skovplante, der er livskraftig og breder sig vældigt, hvis de står godt. Jeg har dem oftest i afgrænsede bede, og så rykker jeg op, når det bliver for tæt. Du kunne prøve med et par Whirlwind 😉
   Kh Lisbeth

   Svar
  • Hej Louise
   Det finder vi da bare ud af 😉 Jeg sender dig en mail, så kan vi aftale nærmere.
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
 8. Jeg forstår at du har måttet ta høstanemonene bort når de ble så høye.
  Det blir spennende å se hva du finner for å erstatte dem. Håper det kommer mange og henter hos deg, så du slipper å kaste noen.
  Ser ut til å være en spennende hage du har.
  Mitt første besøk på din blogg.
  Ha en fin helg!
  Hilsen fra Turid

  Svar
  • Kære Turid
   Velkommen til bloggen, det er hyggeligt at have dig med, håber at se dig igen.
   Høstanemonerne er både en god og en trist historie, for de gjorde det jo egentlig så godt. Heldigvis er der mange, der vil hente dem. Foreløbig har jeg kun gravet halvdelen op, og de er afsat, men jeg regner med, at kommer der flere til resten.
   Jeg har netop kikket ind på din blog og kan se, at du har en stor og fin have. (Og et norsk træhus, udsigt og masser af sten. Lige det, en dansker drømmer om. Som barn holdt vi tit ferie i Norge.)
   Du er velkommen i haven en dag. Vi har haft besøg af mange nordmænd, både almindelige gæster og i busser sågar 🙂 Staudeklubben Sør, hvis du kender dem.
   God weekend til dig også.
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
 9. Hej Lisbeth. Jeg ser først dit indlæg nu. Er der flere høstanemoner tilbage til afhentning? Jeg vil meget gerne have nogle og kan hente, når det passer dig, hvis der er flere.
  Hilsen fra Mette.

  Svar
  • Kære Mette. Bedre sent end aldrig (Hvis du vil have en mail, når jeg skriver nyt, kan du evt. tilmelde dig på bloggen)
   Du kan sagtens få høstanemoner. Jeg har et bed nr 2 som jeg er gået i gang med. Jeg sender en mail senere for at aftale nærmere.
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
 10. Et forslag til dig og Mette 🙂
  Så kan I lige aftale en tur til Samsø sammen næste år, det kunne være så hyggeligt.
  I er i hvert fald velkomne.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Halløjsa – der kom da lige et forslag ind fra siden – du må vide, hvem Mette er, selv om der ellers er mere end én her i DK 😉
   Tak for invitationen, ja, det kunne være hyggeligt.
   Kh Lisbeth

   Svar
 11. Jeg mener at vide, at det er Mette med bloggen Hver dag. Det må du spørge hende om, når hun kommer på besøg. Måske tager jeg fejl, men hun bor vist ikke så langt fra dig.
  Kh
  Lisbeth

  Svar
 12. Hej I 2. Jo jo, det er den Mette. Fru Høneballe har hel ret. Navne er der helt styr på fra haven på Samsø. Det er imponerende med f. eks. navnene på de uendelig mange dejlige roser og alt alt det andet også.

  Svar
  • Ja, der er tjek på det, derover 🙂 Hos fru Høneballe. Godt navn og egentlig meget lettere, da vi ellers begge hedder Lisbeth. Der er sådan lidt tante grøn og tante lilla over det. PS jeg har fundet dig 🙂

   Svar
 13. Ja fru Høneballe det er så mig, det har jeg heddet blandt bloggere i flere år 🙂
  Jeg har tjek på de fleste bloggere og roser med.
  Så håber jeg, at I får tjek på et besøg på øen og i haven.

  Svar
 14. Hej Lisbeth… og her er det mig, som netop har hevet en masse lyserøde høstanemoner op i mit HVIDE bed og så gik jeg og troede at jeg i stedet skulle have Whirlwind, fordi den ikke bliver så høj…. Men det gør den så altså ?
  Hvis du kommer til mit blogtræf den 18. august næste år og stadig har nogle Whirlwind, så vil jeg mægtig gerne aftage nogle stykker.

  Svar
  • Uh, det er så trist at grave planter op. Jeg KAN ikke lide det, men forsøger at gøre mig hård, for jeg kan heller ikke lide, at det ser uskønt ud. Forhåbentlig kan du selv bruge de lyserøde et andet sted. Og så må du krydse fingre for at de ikke kommer igen. Høstanemonerødder er nogle bæster til at skyde fra selv små rodrester. Den tid den fornøjelse.
   Der er sat kryds i kalenderen den 18. Bliver det i Kolding? Jeg har flere høstanemoner. De er netop gravet op og sat i murerbaljer. De havde nok haft bedst at at stå til næste år før de blev gravet op, men der er så mange forårsløg i bedet, at de fik førsteprioritet. Jeg skal nok sætte et par stykker i potter til dig. Hvis din jord er mere normal end vores, bliver Whirlwind nok ikke så høj som her. Og uanset højden, så er det en af de smukkeste blomster, man kan tænke sig.
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
   • Hej Lisbeth, blogtræffet som jeg planlægger, skal være her hos mig i min have, men der bliver sikkert også større blogtræf i Kolding Grundlovsdag. Du kan læse om de tidligere blogtræf via linkene i siden på min blog.
    Ja, jeg bryder mig heller ikke om at kassere gode planter – vi har heldigvis en nabo, som var interesseret i nogle lyserøde.
    Du må gerne lave et par potter Whirlwind til mig, hvis du husker det.
    Mange hilsner.

    Svar
    • Godt med gode naboer :-). Det var på din gode blog, at jeg læste det med Kolding, men jeg kigger igen. Datoen er i hvert fald i kalenderen, og jeg sætter et par hvirvelvind i potter 🙂
     Kh Lisbeth

     Svar
 15. Ulla bor i Trige, det er der, der skal være blogtræf d. 18. august.
  Undskyld jeg blander mig, men Ulla hører til det hårdtarbejdende folk, som endnu må på job.

  Svar
  • Helt Ok, vi må jo passe godt på dem, der stadig arbejder 😉 Jeg læste bare, at hun og fru Friis havde arrangeret blogtræf i Kolding i år, for sjette gang.
   Kh Lisbeth

   Svar
 16. Ja det må vi. Blogtræf i Kolding er til det store plantemarked Grundlovsdag. Der er MANGE mennesker og mange boder, det skulle I prøve en gang 🙂
  Kh Lisbwrh

  Svar

Skriv en kommentar