En fin, hvid hvirvelvind

Inden vi ser os om, er sensommeren forbi, og vi er hvivlet videre til efterårets blæst og raslende blade.

Inden da kan vi håbe på lang lun sensommer, som det har været seneste dage, men uanset vejr og temperatur er det i hvert fald høstanemonernes højtid. De blomstrer lige nu på livet løs i hvide, rosa og pink nuancer. Lyse og mørke. Enkle og halvfyldte. Særligt smukke er de i modlys i lav sol, når dagen vågner, og igen når den går på hæld.

Anemone Whirlwind

Høstanemone ‘Whirlwind’

En af mine høstanemoner hedder ‘Whirlwind’. Med det engelskklingende navn er den sikkert døbt i England. På plantelatin hedder den Anemone x hybrida ‘Whirlwind’. Blandt venner (mig) lyder den navnet ‘Hvirvelvind’. Det falder lissom lettere i munden.
Sorten ‘Whirlwind’ er relativt ny på markedet, og jeg kender ikke andre, der har den, og kender altså heller ikke andres erfaringer.

Design med ensformige bede

Her i haven blev ‘Hvirvelvind’ plantet for et par år siden. Den dækker to forskudte bede på i alt ca 30 m2. Vi har en ret lille have (ca 300 m2 ekskl. huset), så det kan lyde af meget at dække så mange kvadratmetre med kun én sort, men jeg er ikke bange for et havedesign med store bede med kun én slags planter. Efter min mening er det med til at gøre haven stor. Hvis alt er småt, bliver det til en lilleputhave. Store grandiose armbevægelser er ind i mellem på sin plads. Nok så vigtigt er det også, at de store flader med gentagelser af samme plante giver ro og pauser mellem alle de mange indtryk, der ellers er i haven. Det skriver jeg mere detaljeret om på havens hjemmeside.

Blomsten

Mine erfaringer med ‘Hvirvelvind’ er for så vidt gode. 
Blomsten er i hvert fald gudesmuk, synes jeg, og derfor flyder dette indlæg over af hvide blomsterbilleder. (Jeg tager alt for mange, men jeg har svært ved at gå forbi skønhederne uden at knipse.)

Anemone Whirlwind

Blomsten er hvid og halvfyldt og minder mig om fint silkepapir eller kridhvidt kinesisk porcelæn. Det er helt alfeagtigt at se blomstermylderet i halvmørket under den store magnoliakuppel. Hvidt og spinkelt som alfernes vinger (i hvert fald hvis man kniber øjnene sammen og har god fantasi. Dét har jeg.)

Anemone Whirlwind

Højden

Mine erfaringer med sorten er, at planterne bliver høje. Meget høje. Både blade og blomsterstængler.
Jeg valgte sorten for den lave højdes skyld, for jeg læste at ‘Whirlwind’ skulle være lavere end de andre sorter. 70-80 cm lovede de. Nogle steder så lav som 50-60 cm. Det lød fristende, syntes jeg, for beplantningen i bedet skulle nemlig ikke være for høj, da den er placeret under magnoliens grenskelet.

Og her er så erfaringen: Enten har producenten skrevet forkert, eller vi har forkælet dem med over-overdådig frodig halvskygge. Enkelte af de højeste blomsterstængler er 150 cm. Uden gødning. Bladene er også høje: 60 cm uden problemer. Ærgerligt for mig, men supergodt et andet sted, så jeg kan sådan set godt anbefale den.

Det er godt, at blomsten er så smuk, som den er. Så lever jeg nemlig med højden, selv om den generer mit perfektionistiske designergen. Men bare tanken om at skulle udskifte så mange planter er ubærlig, så jeg fokuserer på blomsten. Jeg har også gjort det, at jeg har klippet buketter af de højeste strittere. Stænglerne deler sig et godt stykke oppe, som på alle høstanemoner, med midterstænglen som den højeste. Dén snupper jeg til en vase. Og senere beskærer jeg sikkert nogle af de unge grene i trækuplen, så der bliver mere plads. Det vil klæde begge parter.

FAKTA OM HØSTANEMONER

Høstanemoner er skovplanter, og de skal derfor have samme forhold i vores haver.
Det vil sige halvskygge og jord, der ligner skovjord. Det er dels næringsrig humusjord med organisk materiale, fx visne blade eller kompost, dels fugtig jord, der er veldrænet. De kan også sagtens klare mindre gode forhold, men væksten bliver naturligvis derefter.
Høstanemone breder sig kraftigt med rødder i alle retninger, så de har brug for god plads eller robuste og livskraftige naboer. En tredje mulighed er at have dem i et særskilt bed, hvor de kan brede sig, som de vil. Sådan har vi vores ‘Whirlwind’. Den sår sig også, med mindre man fjerner frøstandene, så snart de bliver lyse og klar til at sende frøene ud i haven. 
Høstanemoner bør man plante om foråret, da rødderne har brug for god tid til at etablere sig inden vinterens frost. De skal derfor hjælpes med vanding hen over foråret og sommeren.

Nærbilleder

Tilbage til blomsten: I får lige et par nærbilleder af endnu et af naturens vidundere. 

Anemone Whirlwind
‘Whirlwind’s blomst tåler i den grad et nærmere bekendskab. Sikken en midte! De orange knapper er støvknapperne, der sidder på hver sin gule støvtråd. Hvis du kigger efter, kan du se en lille slids i hver knap. Det er herfra, pollen udslynges, når blomsten er klar.
Anemone Whirlwind
På denne blomst kan man se, at støvknapperne er helt mørke og visne efter afgivelsen af pollen. Man kan også se lidt mørke pollenpletter, der er drysset ned på de hvide kronblade i stedet for at blive båret med luften til en anden blomst.

Jeg synker helt hen, når jeg ser de friske blomster – så perfekt på den skødesløse måde.

Nu må det slutte, for jeg skal en tur op i haven og se til planterne. Solen stråler fra en skyfri himmel. På turen tager jeg nok et par ekstra billeder af ‘Whirlwind’. Dem får I en anden gang.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

6 kommentarer til “En fin, hvid hvirvelvind”

 1. Det er bestemt en smuk blomst, min erfaring er desværre ikke god. Jeg plantede den for nogle år siden, men den kunne ikke lide at være i min skov.
  Det kan de hvide høstanemoner i det hele taget ikke, men de lyserøde opfører sig som dine hvide, de er der i (u)rimelige mængder.

  Svar
  • Der er meget, man ikke forstår. Ærgerligt, at du ikke kunne have den, men de lyserøde er også dejlige. Jeg har jo kun haft hvirvelvind et par år, så det bliver spændende at følge, om den bliver ved at vokse ind i himlen. Det er der ellers ikke meget, der gør 🙂

   Svar
 2. Hej Lisbeth

  Jeg er glad for de rene hvide høstanemoner – de ordinære er ikke lige mig;)
  Og denne her hvirvelvind ser da lækker ud!

  Super at du også viser den i nære detaljer – flotte billeder!

  Ha en dejlig ny uge

  Svar
  • Tak, skal du have, Karsten. Og selv tak. Sorten kan efterhånden fås flere steder (måske ikke lige i plantecentrene), så hvis du får lyst, kan den skaffes 😉

   Svar
 3. Den er da smuk, den Hvirvelvind – som alle høstanemoner. På billedet ser det bare fint ud at de er så høje, og – som du også er inde på i dit svar til Lisbeth – det er ikke så ofte at noget vokser ind i himlen, så måske er det bare om at nyde det 🙂
  Sol- og sensommerhilsner fra Nana

  Svar
  • Hej Nana – ja, jeg forsøger også at nyde dem. De bliver ekstra høje her i haven, da de står i et hævet bed. Ikke ofte, at man er lavere end end høstanemone. Lidt hobbitagtigt 😉
   Håber, du får nydt den dejlige sensommer, som vi egentlig osse har fortjent.
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar