En blå forårsforelskelse – Scilla bifolia

Fredag og lørdag var jeg i haven i det dejligste vindstille solskin og 15 graders varme. Himlen hang strålende blå over mit hoved, solsorten (Turdus merula) drønede rundt og hakkede jord op af potterne, og fra tid til anden summede en stor brumbasse sløvt forbi mig i sulten søgning efter snold i blomsterne.
Kort sagt: Forår i fredelige Danmark!

Således lykkelig og taknemmelig gik jeg rundt og nød min seneste forårsforelskelse, nemlig en lille, blå blomst med det lidt kedelige, men sigende navn: Tobladet skilla (Scilla bifolia). Navnet skyldes, at den har to grønne blade, der omslutter hver blomsterstængel.

Tobladet skilla (Scilla bifolia) har små, opadvendte blomster på rødlige stængler.
Tobladet skilla (Scilla bifolia) har små, opadvendte blomster på rødlige stængler.

Den enkelte lille plante gør ikke megen væsen af sig, men når først de har dannet en lille klynge, er de både synlige og bedårende – ikke mindst fordi de er de allerførste i mit blå forårstæppe, der består af Skilla (Scilla), Snepryd (Chionodoxa) og Perlehyacint (Muscari).

Klynge af Tobladet skilla (Scilla bifolia)
Løgene blomstrer i flok, når de er mange nok. Som små stykker forårshimmel, der er drysset ud over min have.

Den lille tobladede skilla må have stået i haven, da vi overtog matriklen for 17 år siden. Formentlig var der bare et par stykker, men pludselig et år var der så mange, at jeg for alvor så dem og faldt pladask.

I 2017 supplerede jeg med en pose ekstra løg i Kaffebedet, og i år er de blå blomster blevet markant tydelige, selv om de står spredt. Det bliver decideret kanonflot om et par år, hvilket var en af de ting, jeg gik og glædede mig over i det dejlige forårsvejr.

Se lige alle de små, blå prikker. De ses endnu ikke på afstand, men bare vent.

Den lille skilla har de fineste, små blå blomster i løse hoveder, og blomsterne vender endda opad, hvilket jeg godt kan lide, at blomster gør. Farven er vidunderlig.

Eristalis i Tobladet skilla (Scilla bifolia)
Der er andre end mig, der kan lide blomsterne, for de er nemlig fyldt med nektar. Her er det en svirreflue (Eristalis sp.), der fylder mavsen.

Tobladet skilla tåler både sol og halvskygge, og jeg har besluttet mig for at afprøve den i skygge, da den bagerste del af i Kaffebedet, der ligger langs muren, kun får himmellys uden sol (se foto herunder).

Man skulle ikke tro det, men i dette bed er der masser af Tobladet skilla. I min fantasi er det et stort, blåt tæppe.

En god ting ved min lille forårsforelskelse er, at planten breder sig ret villigt, hvilket jeg i dette tilfælde er glad for, fordi den er ganske lav og spinkel og dermed ikke en trussel for andre planter. I tilgift visner bladene pænt og hurtigt  – i modsætning til fx erantis – så heller ikke her generer den andre planter. What’s not to like?

Efter den solrigeste (og formentlig tørreste) marts, der nogensinde er målt (jeg ved snart ikke, hvad jeg skal sige til alle de rekorder), lader det til, at vi i den kommende uge skal have nattekulde og nedbør (sne?) i stedet for blå forårshimmel, og jeg tænker, at mine frydefulde havevandringer bliver sat på stand-by. Heldigvis er den lille, blå skilla ikke så pjevset. Den skal nok klare sig, men det er da godt nok træls, at vi skal have sådan et temperaturdyk nu.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt.
Der kan gå nogen tid, før din kommentar vises, da mit system tjekker for spam.

22 kommentarer til “En blå forårsforelskelse – Scilla bifolia”

 1. Sikke da en lille yndighed, jeg tror at dem jeg har er den russiske Skilla, men jeg må ud og kigge.
  Det er godt nok træls, at de lover nattefrost igen. Jeg har ikke så meget imod, at der ikke er så høje temperaturer, for høje temperaturer om foråret gør, at det hele er slut al for hurtigt, men nattefrost gider jeg ikke og så mangler vi efterhånden lidt vand. Men vi er jo svære at gøre tilfredse 🙂
  Med venlig hilsen
  Lene Besdstemorshave

  Svar
  • Hej Lene
   Den er lige netop yndig. Jeg kendte kun de almindelige Russisk skilla, indtil den pludselig stod i min have. Jeg holder også stadig meget af de russiske (den kan ikke gøre for navnet), men de er godt nok meget forskellige. Du må ud og nærstudere, om du også skulle have nogen 🙂
   Nej, den nattefrost huer heller ikke mig. Mit pæretræ er tæt på at springe ud!!!! Hvis det standser væksten NU, tror jeg, det klarer sig, men æv! Egentlig er nattefrost sidst i marts ikke underligt. Det er fordi det bliver tidligere og tidligere varmt, at der går koks i det.
   Uh ja det er tørt. Desværre ser det ikke ud til at den nedbør, der kommer er andet end irriterende – i hvert fald her i Ebeltoft. Jeg håber for jer, I får en ordentlig skylle.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Jeg tror ikke, der findes grimme skilla. Jeg har dem alle vegne, for de sår sig selv. Snepryd dukker op alle vegne, og den lille blå skilla er indvandret i haven fra skrænten overfor, hvor den er udvandret til et andet sted fra. De spreder sig muntert. Den lyserøde skilla er sartere. Lidt af en gartneri-primadonna, tror jeg. Men også den blomstrer fint i år. Den almindelige guldstjerne, der også har lidt skilla over sig, står lysende i skyggen på skrænten. Det er en fryd. Den tørre marts er guf for løgplanterne. Jeg ved godt, hvad jeg synes om de evige rekorder. Hmffff, synes jeg. Tænker tit på Rokokopostens indlæg om Støvregnen Troels 😀
  Kh, Karen

  Svar
  • De er skønne alle sammen – jeg er mest til de klassiske blå. Min særlige kærlighed til Bifolia’en er at den er ekstra tidlig og meget fin og delikat med de meget små blomster. De må gerne sprede sig alle sammen. Guldstjerne så jeg i et kæmpe bed ved Århus rådhus forleden. Lidt akavet, for jeg opfatter den som en skovplante, der hører til i din have, men sød er den.
   Åh ja Rokokoposten – den har jeg ikke læst længe. Jeg må have lavet en advis til mig selv. De har mange gode, så tak for link 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Kære Lisbeth
  Og så kan jeg betro dig, at det er hundehamrende koldt i dag. Det opdagede jeg både på morgenturen og under havearbejdet lige før. Det var nemlig Bent, der arbejdede, man kan bestemt ikke holde varmen ved at kigge på. Om lidt skal jeg selv lave noget, jeg er nemlig ved at omrokere et bed eller jeg skal til det.
  Nå men scilla i blåt er en fin plante, jeg har den også i lyserød, de breder sig rigtig godt, det ser fint ud i bedene. Jeg kan godt undvære et par af de lyserøde, hvis du er interesseret.
  Jeg skal hilse fra to spætter, der sidder lige uden for mit vindue her 🙂
  Kh Lisbeth (som opfordrer dig til at blive inde i varmen i dag.

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Nej du får næppe varmen af at se på Bent 😉 du må ud og grave selv. Det er godt at have den slags arbejde til sådan nogle kolde dage. Jeg skal heldigvis på frokosttur hos en veninde, så jeg vil ikke ærgre mig over kulden i dag – men jeg vil ærgre mig de andre dage, for det er godt nok ærgerligt.
   Hils endelig spætterne. Det er flot med sådan et par så tæt på. I går opdagede jeg et par grønirisk, der bygger rede i en thuja bare fem meter fra mit vindue. Dem glæder jeg mig til at følge (inde fra varmen).
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Kjære Lisbeth

  Så vakre de er! Lyseblå blomster om våren er bare så pent. Denne scilla kjenner jeg ikke til her, men den er sikkert veldig vanlig i Danmark. Her har jeg Scilla sibirica, og den kommer opprinnelig fra Russland. Så den tåler mitt kalde klima veldig godt. Ditt blå teppe må være flott å se på for deg nå. Hadde du frost hos deg i natt? Her var det – 3,2 i natt, men det skal bli enda kaldere utover i uken her. Jeg er er ikke optimist angående noen tidlig vår her i år 😉
  Hygg deg med den flotte blomstringen hos deg!

  Hilsen Marit i det kalde nord 🙂

  Svar
  • Tak Marit
   Den vokser naturligt i lavere bjergegne, bl.a. Vestrusland, så mon ikke, den også kan gro hos dig.
   Vi havde ikke frost i nat, men fra i morgen bliver det frost hver nat. Mit pæretræ er lige ved at få blade – jeg håber, det venter. Det er noget rod med frost efter så megen varme.
   Du må også hygge dig i dit blomstrende drivhus deroppe i sneen 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Nååh, det er det den hedder, bifolia. Jeg vidste yndigheden er en skilla, men hva mere den hed har jeg ikke lige hittet ud af. Jeg har den nemlig osse. Jeg luskede et par vildfarne løg i bukseopslaget engang fra min hedengange arbejdsplads. Og de har spredt sig på herlig vis de sjoveste og sommetider mærkeligste steder.
  Fantasien er en god medhjælp i haven, navnlig når planterne ikke liige fylder det man ønsker her og nu. Mit “bluebell” tæppe er stadig lidt tyndbenet,, men om føje år, så er det der. Er jeg overbevist om.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Hej Gunvor
   Det er nemlig en bifolia – tobladet. Jeg var faktisk selv længe om at finde ud af det, for den ligner jo slet ikke den almindelige russiske skilla. Men skøn er den. Også uden navn.
   Det er godt, vi haveejere har fantasien i orden, når vi går i gang med noget. Dit og mit blå tæppe bliver garanteret fantastiske (hvis vi kan holde nallerne og spaden væk)
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Den er rigtig køn. På billeder ser det ud, som om stilken nærmest er rød hos nogle planter. Den kontrast til de blå blomster kan jeg rigtig godt lide. Her til morgen ligger6der noget hvidt på jorden, hagl eller rim?? Uf

  Svar
  • Ja de har rødlige stængler – meget fint.
   Her var morgenen også hvid af sne. Det er væk for længst, men det var lidt underligt at kigge ud 😮 Ja: Uf!
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Good morning Lisbeth: You are a lucky woman! Not only do you have this delicate, bight blue, Scilla to delight the eye, you have blackbirds coming to glean from the soil and pollinators doing their chores to make sure that the next generation of flowers is robust, and filled with genetic diversity. It all goes to prove that one suburban garden can become a functioning ecosystem unto itself and more people should contribute to the common good. It always dismays me on visits to cities when I see front gardens paved over to be used as concrete pads to park cars. One thing about humans – if we can screw it up we will!
  Best wishes from Ontario. David

  Svar
  • Good morning David – you sleep five hours longer than I do 😉
   Yes, I am lucky, and I’m even so lucky that I know I’m lucky.
   I’m glad you mentioned that one can get something out of a small garden in a small city. This has been a goal for us since we took over the house and garden, and I feel honored every time a bee or a bird find it good enough to visit it. Great joy.
   We are certainly a strange species. My top hate object is tons of stone shards spread over Danish gardens. Very popular, very dead and very ugly. Why do they have a garden?
   Best regards Lisbeth

   Svar
 8. Det er nemt at blive forelsket, når man får besøg af en charmerende blå Scilla. At den tager vennerne med er jo bare fint.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Hi-hi ja det er bestemt super, at den har sådan nogen dejlige venner, der vil feste i min have – m/u sne.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Den är så vacker och har en fin blå färg. Jag tvekar mellan den och Scilla forbesii men jag måste ju inte ha en vinnare 🙂 Den vita formen av S. bifolia är mycket vacker.

  Igår var jag både här och där i trädgården men avslutade med att gräva upp olika former av scilla. Nu har jag stora krukor av sibirica, forbesii och bifolia som behöver ner någonstans. Jag vill helst bort så många som möjligt ur jorden som ska flyttas. Lagom till jag började där i skuggan gick solen i moln och det tog några timmar inne innan jag töade upp…

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Forbesii er også smuk, og nogle dage kan jeg bedst lide den. Når jeg oftest synes bedst om Bifolia, er det, fordi den er rent blå og lidt tidligere end Forbesii – i hvert fald her i haven.
   Du er heldig, at du har så mange scillaer. Jeg ser frem til, at det også sker her.
   Uha ja, der er meget koldt i skyggen. Jeg var også ude i går, men kun i sol og det var koldt nok. Pas godt på dig!
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar