Efterår bliver til vinter

Jeg har vedtaget, at efteråret slutter lige om lidt. I hvert fald i min have. Der er ganske vist hverken frost eller sne på matriklen, men da der ligger flere blade på jorden, end der sidder på træerne, så hedder det efterhånden ikke længere efterår, men vinter. Jeg ved godt, der stadig kan findes blomster hist og her, men én blomst gør ingen sommer.
Efterår for mig er glødende bladfarver… Efter det kommer nøgne grene og vinter… Sådan er dét bare…!

Når jeg kigger op, er der nøgne grene overalt. Når jeg kigger ned, er der blade allevegne. Tydelige tegn på, at efterår bliver til vinter.

Vinteren er såmænd ok for mig. Jeg holder af alle årstider. Havemanden er ikke helt enig, men jeg har fat i den lange ende, for trods hans protester, ja så bli’r det vinter… Hvert år. 

I år sidder efterårets allersidste blade på papegøjebusken (Parrotia persica), som jeg har opstammet til et træ. Den har selskab af lidt resterende røde blade på den Egebladede hortensia (Hydrangea quercifolia), og selv om hortensiaen ser fin ud på billedet, så er den altså ret tynd i bladmængden, og jeg er sikker på, at makkerparrets farver futter endeligt af i dag. Halvdelen af bladene faldt i gårsdagens blæst, og det skulle fortsætte i dag med vindstød på 17 m/sek.

Lille træ af en Papegøjebusk (Parrotia persica). Busken er en Egebladet hortensia (Hydrangea quercifolia).

Lige netop ‘papegøjen’ og ‘den egebladede’ har været særligt flotte her i efteråret…

Papegøjebusk (Parrotia persica) og Egebladet hortensia (Hydrangea quercifolia).
Papegøjebusk (Parrotia persica) øverst til venstre. Resten er blade på Egebladet hortensia (Hydrangea quercifolia).

… men med dagens kraftige vindstød er det slut med farverne.
Herefter er det vinter med bløde grå og brune nuancer. M
ed masser af mørke. Og med masser af lys i mørket. Med indendørs hygge og med udendørs høj klar himmel og sne (i hvert fald en gang imellem).
Hver årstid har sine glæder. Man skal bare gribe dem. 

____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

22 kommentarer til “Efterår bliver til vinter”

 1. Kære Lisbeth… efter den forgange weekend hos os, har jeg også besluttet at det er mere vinter end efterår nu. Dog skal de sidste krukker lige køres til en lunere lånt lade i nærheden og der skal for første gang såes kuldekimere i potter, men det haster dog ikke så meget endnu.

  Jeg plejer nemlig helt automatisk at skifte sæson ved min fødselsdag og den falder på landets store “helligdag” i år – nemlig black friday, så efter nogle forhåbentlige behagelige besparelser står den på varm cacao mm og familiehygge i kommende weekend med de nærmeste. Julemåneden starter faktisk også for mig altid den 23 …. (november…) og som du sandt nok skriver, så har hver årstid / vejr sin charme og synes også det er fint med en måned eller to hvor der holdes lidt fri for havens gøremål, men kender også mig selv så godt, at når vi er midt i januar igen så vender kribleriet tilbage i hænderne igen og fingrene grønnes og længes …. ha en dejlig vinter i byhaven begge to – så har vi jo alle mere tid til armchairgardening – læggen flere haveplaner og til at nyde de gode øjeblikke fra årets havebilleder.

  Svar
  • Uha Helle – pas nu på ikke at overophede dankortet på din fødselsdags-sparerunde :-)))
   Jeg glæder mig allerede nu til foråret, selv om jeg også glæder mig til vinterens hygge og armchairgardening og have-gensyn i fotoarkivet, fx din have 🙂 En anden af fordelene ved vinter er, at lige bagefter kommer foråret 🙂
   God fødselsdag.
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Hej Lisbeth

  For mig er det frost, sne og is der indvarsler vinteren. Måske også lidt bladene, men så var der jo træer der legede vinter da de smed bladene i sommers?
  Flotte efterårs farver du kan vise!

  Ha en dejlig dag

  Svar
  • Hej Karsten
   Is og sne er for mig kun en del af vinteren, men måske jeg bare er en utålmodig sjæl, der hele tiden glæder sig til næste årstid :-))) Jeg holder meget af naturens cyklus.
   Det har været et lidt mærkeligt efterår (som resten af året), da nogle planter fik fabelagtige høstfarver og andre bare smed løvet. Mine azaleaer, der plejer at være SÅ flotte, har fx ikke haft farve overhovedet… Så var det godt, at papegøjen og den egebladede gav den fuldt knald i stedet.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 3. Efterår eller vinter er mere eller mindre et fedt for mig, og tit og ofte kan det være svært at se forskel; men jeg kan huske fra sidste år, at du altid lukker haven ned og holder havefri vinter, og så er det selvfølgelig vigtigt at skelne. Vores store, gyldne bøgehæk sørger heldigvis for, at haven ikke bliver totalt grå og trist at se på i den kolde tid.

  Svar
  • Ja, de har det også med at glide over i hinanden: Efterår og vinter, men jeg kan så godt lide tanken om at årtiderne gentager sig og gentager sig og… Jeg kan også bedst lide ure med visere frem for digitale, så jeg har en fornemmelse af, at døgnet også har en cyklus. Skør hjerne :-))
   Sådan en bøgehæk er virkelig fin om vinteren i de orangebrune farver, og I har jo da i hvert fald en hæk, der kan ses.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Hej Lisbeth
  Jeg kom lige i tanke om, at det er tirsdag, så er der nok et indlæg fra dig, tænkte jeg. Og ganske rigtigt der står det flotte papegøjetræ og stråler med glødende farver, så fik jeg det da at se, den egebladede gør det også godt. Jeg har ikke besluttet så meget om vinteren, men i dag er det i hvert fald meget vinteragtigt og rent ud sagt hundekoldt. Jeg nød kulden på en hundeluftetur, det gav glødende kinder og frisk luft i næsen. Nu sidder jeg og slapper af, dels med en bog, dels her foran skærmen, ja men det er da ikke så tosset. Bent slår græsset for sidste gang i år, solen ser vi meget lidt en gang i mellem.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Hej Lisbeth – ja jeg måtte huske et foto af papegøjebusken, for det nævnte du jo 😉
   Vinter er en del af naturens gang, så den er jeg nødt til at have, før det kan blive forår. For en del år tilbage havde vi så varm en vinter, at det stort set gik fra efterår til forår. Jeg følte mig SÅ snydt.
   Vinter er bl.a. god til at få røde kinder i og bagefter en tur i lænestolen med fotoarkivet.
   Sol har vi intet af i dag – det har været en kold omgang at slå græs. Hils Bent.
   Kh Lisbeth

   Svar
 5. Godt du huskede det 🙂
  Jeg er også til vinter, så planterne og vi kan få ro, jeg holder meget af at flade ud foran skærmene.
  Det er barskt og kedeligt i dag, ingen sol de næste dage ser det ud til, det må vi tage med.
  Jeg hilser Bent og det må du også gøre :)))
  Kh Lisbeth

  Svar
 6. Hej Lisbeth, jeg kunne ikke være mere enig i dine betragtninger.
  Jeg har også haft sidste arbejdsdag i haven (mååååske sniger jeg mig derud lidt på søndag, hvis vejret er til det), men nu hvor der kun er lyst i weekenden, så er havesæsonen for alvor slut for mig.
  Smukt, smukt papegøjetræ – og den egebladede gør det også godt.
  Hurra for årstiderne og muligheden for at fordybe sig i andre ting mens vi glæder os til et nyt forår.
  kh Ulla

  Svar
  • Hej Ulla
   🙂
   Jeg lusker også rundt i min have i løbet af vinteren og ser på røde bær og evt. sne, men den egentlige havesæson er flyttet indendørs i lænestolen og handler nu om inspiration, planlægning og glade gensyn i fotoarkivet – og ikke mindst foto-oprydning. Det når jeg nemlig aldrig om sommeren.
   Dejligt, at vi hele tiden har noget at glæde os over og glæde os til 🙂
   Tak, ja papegøjen og den egebladedete var virkelig flot i år. Det kan svinge en del.
   Kh Lisbeht

   Svar
 7. Hej Lisbeth

  Så flotte farger det er hos deg til tross for at det ligner mer på vinter nå. Her er alt så grått og trist ute, og heller ikke noe snø som lyser opp.
  Din papegøyebusk er veldig fin. Jeg savner fargene ute, men nå gjelder det å holde ut til solen snur. Da går det den riktige veien igjen 🙂
  God aften

  Svar
  • Hej Marit
   Desværre er farverne her på retur, selv om vi fik mindre blæst i dag end lovet, så det var ikke alle bladene, der faldt.
   Du har ret – det varer ikke længe, før dagene tiltager. Hvor er det skønt at tænke på 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. Det er efterårets sidste krampetrækninger. Snart ligger de allersidste blade på jorden, men nøgne træer med smukke grenbygninger op mod en blå eller for den sags skyld en uvejrstung himmel er jo også et smukt syn. Vi er heldige at bo i et land, hvor årstiderne skifter.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Jeg er helt enig, Elna. Årstiderne er noget af det bedste, og der er noget godt ved dem alle. De nøgne grene danner ofte helt grafiske billeder, der kan være meget smukke.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Helt enig. Det er vinter nu. Gråbrunt landskab, grene i silhouet mod himlen – i den korte tid, hvor det er lyst. Det er tid til at hygge og pynte og læse og hækle og bage og og og… og så er der heller ikke så længe til jul 🙂
  Kh, Karen

  Svar
  • Jeg kan også sagtens nyde både have og natur i vintertilstand kombineret med de dejlige indendørs sysler. Julen er jo fx et vidunderligt rødt indslag lige midt i det hele. Hvis man altså har rød jul. Dét har jeg.
   Kh Lisbeth

   Svar
 10. Exakt så är det 🙂 Glömde titta på Parrotian när jag gick förbi idag… Men det föll en lätt pudersnö hela tiden jag var ute. Jag upplever som du att varje årstid har sin sak och något fint att ge.

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Ih, har du sne…? Hvis det kun er puddersne, er det bare smukt og uden gener for trafikken 🙂
   Vi er heldige, at vi kan nyde alle årstider.
   God weekend
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Kære Lisbeth,
  Den papegøje er altså lækker. Jeg synes, at den “plejer” at være større – og med 3 stammer, men er det en af de to fældede “træer”, jeg tænker på? Man kan godt få kronen større end jeres har nu ikk? Jeg tænker, at I med vilje har klippet den så lille. Godt, hvis man kan holde den i en helt lille og en lidt større model. Jeg må have en. Eller to – til foråret, tror jeg.
  Mange hilsner Bonnie

  Svar
  • Ja er den ikke sød, Bonnie? Det er dén, jeg har bevaret.
   De andre, som jeg fældede, havde ganske rigtigt delte stammer og var sådan set smukkere – men jo flere stammer jo flere sidegrene og jo mere beskæring. Man må hele tiden vælge. Jeg indrømmer, at jeg savner de smukke stammer og ind i mellem fortryder, men så skal jeg bare holde min arm over hovedhøjde, så husker jeg, hvorfor det var, jeg fældede dem ;-)))
   En uklippet papegøjebusk skulle efter sigende kunne blive 6 meter høj og 8 meter bred, tror jeg, det er. Så du kan få den så bred du vil. Det er blot om at klippe. Ligesom bonsai 😉 Men de er yndige – også i foråret, hvor de ligner lysegrønne bøgetræer. Ikke et øje er tørt. Jeg er sikker på, at du vil elske den/dem 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar