Effektiv vanding #2

Jeg har nået kvalmegrænsen for at vande have. Jeg vander dagligt… et eller andet sted. Jeg vander bl.a. alt det nyplantede fra foråret, jeg vander de vigtigste buske og træer, og jeg vander de planter, der står i plastpotter og venter på at blive plantet ud. 

Små potter, der trænger til vand.
Hvem dælen kunne vide, at det ville blive SÅ tørt, at man ikke burde nyplante i år? Jeg har ikke mange vente-potter stående, men de er der.

Jeg ved helt ærligt ikke, om planterne står bedst i de små potter i skygge eller udplantet i et stegvarmt bed med god plads til fødderne og naturligvis lidt vandkandevand fra min side… Foreløbig står de i potterne og skal vandes. 

Hvis du også har småpotter, kan du måske bruge – eller lade dig inspirere af – vores lavpraktiske måder at vande på. Alle kneb gælder.

Vi har hverken siveslange, automatisk drypvanding eller store borde med vandemåtter. Vi har derimod mange vandkander, underskåle, balje med dryphylde og aviser.

Bunden af murerspande

Den næstbedste metode er underskåle, synes jeg. Vi har en stribe af sort plast, der i virkeligheden er bunden af murerspande (fordi vi brugte det øverste af spandene til noget andet). 

Vanding med underskåle til mange potter.
Det har vist sig, at bundene, der først var affald, næsten er det bedste ved de oversavede spande. Du bruger blot en helt almindelig sav – og du har en billig underskål i præcis den højde, du har brug for.

‘Bunderskålene’ står i skygge, og heri har vi samlet de små potter. Så mange i hver skål som muligt så man kan vande mange planter med én stor sjat… og hurtigt videre med kanden.
Ulempen er, at planterne ikke altid får nok vand til virkelig at mætte jorden, og at de andre gange sopper i vand. Der er sågar en løvefod og en pileurt, der er rådnet grundet for meget vand – tænk engang! I dette tørkeår. Men underskålene er en billig og effektiv måde, som vi ikke kan undvære. Når de ikke er i brug, fylder de ingen ting og går ikke i stykker.

Druknemetoden

Den bedste vandemetode til småpotter er vores vandbalje med dryphylde. Jeg lærte det engang på en sjællandsk staudeplanteskole, hvor jeg kom en del, dengang vi boede ovre på øen. Tricket virker også i Jylland.

Vi har altid en stor træbalje stående med vand, så vi dels kan snuppe en akut kande vand og dels kan drukne tørre potter. 

Druknemetoden går i al sin enkelhed ud på, at jeg holder potten under vand. Ikke dypper, men drukner, så det begynder det at boble. Det er luften, der presses ud af jorden, efterhånden som det livgivende vand trænger ind i stedet. Jeg holder potten under vand, indtil det ikke bobler mere. 

Jeg kan have 2-4 potter af gangen i hænderne, og når de holder op med at boble, sætter jeg dem på min dryphylde over vandbaljen.

Jeg har lavet dryphylden af en metalhylde, der er spændt fast på to bambuspinde, så den kan ligge over baljen. Når planterne står der, drypper det det overskyende vand ned i baljen til genbrug, inden potterne kommer tilbage på deres plads.

Lidt større potter af både plast og ler kan druknes i en spand vand. Det er meget hurtigere end at vande tør jord op med en vandkande – for der render altid en masse vand ud i bunden, inden det hele har suget vand. 

Måske du i det daglige vander på andre måder, der fungerer bedre for dig, men druknemetoden kan jeg i hvert fald anbefale som absolut livreddende for døende planter, fordi jorden mættes både hurtigt og totalt uden luftlommer

Afklip og aviser

Et trick, der ikke så meget handler om at vande, men om at forhindre fordampning af det vand, man har hældt ud, er at dække jorden. Allerbedst med masser af tætstående planter, og det har vi da også gjort i stort set hele haven, men jeg har nogle nyplantede bede, der tørrer helt utroligt hurtigt ud. Jeg dækker derfor jorden med afklip (hvis man da ellers har noget afklip). 

En spand afklippede blomsterhoveder. Lidt har også ret, og jorden i bedene bliver klart mere fugtig under selv et lille lag af blomster og blade.

En anden dækkemetode er aviser. Man kan smide jord over for at skjule papiret og forhindre, at de blæser væk. Aviserne formulder, så man kan bare lade dem ligge.

Jeg har klippet en slids og et hul og lagt aviserne omkring nogle småbuske. Jo mindre fordampning, jo mindre brug for vanding.

Andre tips

Jeg har tidligere skrevet om et andet af mine vandetips, der er ‘vandepotter’, der graves ned ved de enkelte planter
Se også dette smarte tip fra Helle i Troensehaven, der vander sine meget flotte roser med en drypspand. Sådan nogle spande er vi ved at lave.
Læg gerne dine vandetips i en kommentar – ‘effektiv vanding’ er nemlig top-hot i år, og vi må hjælpe hinanden.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

22 kommentarer til “Effektiv vanding #2”

 1. Tak for tips! Alle vandingskneb gælder i disse tider! Jeg har ikke en masse gode ideer, men jeg har planer om at vi skal have nogle siveslanger når vi skal til at plante her i haven. Jeg har altid brugt druknemetoden til planter i potter (for tiden drukner jeg dem i en gammel murerbalje fyldt med vand), men dryphylden, Lisbeth, den er altså prikken over i’et. Jeg har aldrig haft en dryphylde. Det skal jeg have nu 🙂
  Fortsat god vanding!

  Svar
  • Hej Nana
   Selv tak. Jeg har altid fravalgt siveslange o.l. og i stedet forsøgt at plante tæt og at plante nogle sorter, der tåler klimaet her i haven. Men det er godt nok fristende i år 😉
   Dryphylden er jeg glad for, så forhåbentlig kan du finde en hylde eller rist eller…
   God vandefornøjelse, selv om du ikke har så meget have i år.
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Det var da et super godt trick det med aviserne. Især de store potter tørrer hurtigt ud og der vil det hjælpe meget med en våd avis.
  Jeg bruger en rodvander til alle mine roser. Den sørger for at vandet kommer der hvor det skal gøre nytte.
  Det er sådan en lang jernpistejaver med huller helt nede ved spidsen. Den propper man godt ned i jorden og sætter vandslangen på en Kopling for oven. Så nu kan man vande og samtidig lave noget andet.
  Tror den er fra Gardena.
  Kh Linda

  Svar
  • Hej Linda
   Rodvander – det er smart, at man kan lade det vande/sive, mens man laver noget andet. Godt tip 🙂 for mon der er nogen, der ikke vander?
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth.

  Sikke mange gode råd, du har givet fra dig. Det glæder mig at høre, at jeg ikke er den eneste, der får kvalme af hele tiden at skulle vande, bedst som jeg tror, at nu er det hele OK, så klapper der igen nogle planter sammen.
  Mange hilsener Jette.

  Svar
  • Kære Jette
   Hvis du eller andre kan bruge nogle af mine vandeideer, så vil det glæde mig – det er jo en absurd situation vi har, og det får åbenbart ingen ende de første mange uger. Suk 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Kjære Lisbeth

  Jeg leser dine gode råd med den største interesse. Ikke fordi jeg nødvendigvis behøver det nå, men gode tips er gode å ta med seg i tørken.
  Smart med den dryppehyllen! Når jeg luker i bed som er litt overgrodde i utgangspunktet av div. ugress, så legger jeg det rett på bakken. Det dekker jorden og forhindrer i en viss grad mer ugress, og det hjelper på fordampingen.
  Ditt forrige tips med å grave ned potter ved siden av clematis har jeg allerede gjort 🙂

  Svar
  • Kære Marit
   Ideer kan man altid gemme til en anden gang, pludselig har man brug for dem 🙂
   Ukrudt som jorddækkke er en god ide. Det kan måske smide lidt frø, men det er vist et af de mindre problemer i år.
   Det glæder mig, at du har glæde af en vandepotte eller to 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Hej Lisbeth
  Jeg bruger også dyppemetoden, hvis det er helt galt, men dryppehylden har jeg ikke tænkt på, det må vi finde ud af. Den med aviserne er også god, desværre kan netaviserne ikke bruges 🙂 og Samsøposten er meget lille, desuden kommer den kun en gang om ugen, så ikke meget hjælp der. Den der rodvander kunne jeg godt være lidt lun på. Ellers bruger jeg kun potter og flasker og sætter i jorden ved planten, det virker meget godt, men der er rigtig mange planter.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Hi-hi, nej netavisen dur ikke 😉 Hvis du lægger Samsøposten ud hver uge, så kan den da dække lidt omring en rose eller to, men jeg kan godt se, at det ikke rækker langt i hele din store have.
   Rodvanderen kan jeg også godt se det smarte i og den afleverer sikkert vandet meget længere nede, end vandepotterne gør.
   Uanset hvad vi gør, så hjælper hver lille ting.
   Jeg har lige set, at de har fået regn i nordjylland. Ikke én dråbe her 🙁
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Hej Lisbeth

  Alletiders med gode råd om vanding, det er nok det mest relevante plantetekniske emne denne sommer!
  Dyppemetoden bruger jeg også når jeg kommer feks fra Sverige. Store potter kommer i en spnd og der hældes vand i til kanten.

  Her har vi fået vel 1mm regn idag. Man hører at i “risikerer” noget mere:)

  Ha en dejlig aften

  Svar
  • Hej Karsten
   Ja, det er unægteligt blevet et mere og mere aktuelt emne. Du har jo en særlig udfordring, fordi du er væk fra haven (haverne) i længere perioder af gangen. Druknemetoden er virkelig effektiv 🙂
   Vi har ikke engang fået 1 mm, så vi tørster og vander videre…
   God aften til dig også.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Regndans er ikke et brugbart tip vel? … har sjældent oplevet en effekt, så ingen smarte tip herfra….

  Her begyndte det at dryppe lidt, med bulder og brag ved 16 tiden, men ikke engang fliserne kunne det ses på. Alt der kunne minde om regnskyer er draget til et andet sted, hepper for andre kan få gavn af det, når vi nu ikke selv kan.
  Er begyndt at mene vi vander lidt for meget. Jeg har heldigvis ikke potter der står og venter på at blive plantet, men krukker og kummer som trods daglige vandinger, og fugtig jord, alligevel bliver slappe i varmen, heldigvis har de rejst sig i løbet af natten:-)))
  Der siges man ikke skal klage over varmen ,men biiipppipp jeg har lyst til det, for i dag har vi haft 36 grader, eller det var det, sidst vi kiggede kl 13.45, og ikke en vind. Men gætter på det var det samme hos jer?
  Tak for et dejligt “svalende” indlæg, og god aften.

  Svar
  • Kære Anette
   Alle kneb gælder, og hvis regndans virker for nogle, så gerne for mig 😉
   Dagen i dag har været meget lummer, og jeg ville have givet meget for en tordenbyge. 36 grader tror jeg nu ikke vi har haft, men det er ikke umuligt… I går målte jeg 33 grader.
   Jeg klager mest indvendigt, for jeg orker heller ikke, at tørken og vanderiet skal fylde hele mit liv – men jeg må også indrømme, at det faktisk fylder meget, for hvis jeg ikke vandede, så tror jeg, at over halvdelen af haven var død.
   Selv tak. Jeg håber du har haft en dejlig sval aften.
   Kh Lisbeth

   Svar
 8. Ingen tvivl om, at det er ved at være surt show at vande evig og altid. I går begyndte jeg at mulche nogle bede med kommunekompost, noget jeg plejer at gøre sidst i august, når jeg f.eks. klipper dagliljerne tilbage; men i år virker det logisk at gøre det allerede nu, og det må da hjælpe med til at holde på fugtigheden.

  Svar
  • Hej Marie
   Du har ret – jeg må afsted efter et par spande kompost. Det kan sikkert også pynte lidt på afklippet og især på aviserne i mine bede. Der er ingen tvivl om, at fordampning er skidt og skal bekæmpes. De bede, jeg har, hvor jorden er totalt dækket af planter, har jeg vandet meget, meget mindre, end jeg har i de nyplantede og udsatte bede.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Tak for mange gode tips til effektiv vanding – jeg har godt nok ikke sådan en fin træbalje, men en stor murerbalje kan jo også gøre det.
  Vi må tage det sure slid med at vande – faktisk kan jeg godt lide det, hvis ikke det var fordi det tager så lang tid og koster så mange penge 🙂
  Avistrikket er da smart og måske skulle man tage på forbrændingen og hente noget kompost til bedene…

  Svar
  • Selv tak – det gælder om at hjælpe hinanden 🙂
   Faktisk kan jeg også godt lide at vande, men ikke i år, hvor det ikke længere er hygge at gå og se til planterne og nusse lidt om dem, men i stedet er blevet til rent slid og overlevelse. Jeg synes, at alt drejer sig om, hvornår det nu var, vi sidst vandede xxx, og om den mon ikke godt kan klare et par dage mere – og til gengæld ser yyy noget vissen ud i kanterne.
   Aviserne er faktisk MEGET effektive, men bestemt ikke kønne med mindre de dækkes helt af jord. Det har jeg ikke orket, men pyt. De dur heller ikke, hvis man gerne vil have, at nogle planter skal smide frø. Det er nu et nedprioriteret ønske her på matriklen. Hvis bare resten vil overleve, så skal jeg nok selv smide nogle frø næste år 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Jeg har bestemt også nået kvalmepunktet for vanding. Slæber rundt på de to lange haveslanger hver dag. Fra potterne ved indkørslen, ned over krydderurtebedene, op til floksen og riddersporen, videre til potterne foran B&B’en, til roserne foran B&B’en, til de to clematis og så op til drivhuset, hvor slangen skal skifte vandhane.
  Planterne foran drivhuset, inde i drivhuset, over græsplænen til de nyplantede, tilbage og om i skovhaven og til sidst potterne ved hoveddøren.
  Naturen kunne godt hjælpe lidt til. Men der kom ikke en dråbe i går, og i dag er der også bare skyer i horisonten…
  Din drypperist er rigtig dekorativ 🙂
  Kh, Karen

  Svar
  • Hej Karen
   Din beskrivelse viser så glimrende, hvor monotont det er. Dag ud. Dag ind. Samme rummel.
   I normale somre fungerer risten som pynt med en plante eller to. Det er droppet i år 😉
   Kh Lisbeth

   Svar
 11. Bra tips! Krukor gräver jag ner i en kallbänk med plast i botten och sen ett rejält lager sand. Sanden håller fukt otroligt länge och det spar mycket tid.

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Hej Carina
   Godt tip med sandet. Jeg tror vi har en spand sand stående, som lige så godt kan bruges til det :-))
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar