Det måtte ske – beskæring af bispehue

Det måtte jo ske… at jeg langsomt vågner af vinterhiet. I lørdags havde jeg således min første arbejdsdag i haven som optakt til en ny sæson. Det er nu nok lidt vel pralende, at kalde det en dag, for det var vist mere min første arbejdstime. To, tror jeg, det blev til. Én time før eftermiddagsteen (med nybagte marcipanmarengs, der er en passende indendørs syssel), og én time efter teen. 

Vejret var ganske dejligt, selv om solen kun var fremme en time om formiddagen. Helt stille var det, og temperaturen var på den lune side af nulpunktet. Så da havemanden efter frokostkaffen besluttede, at NU skulle det være, så gik jeg med ud. Anledningen var den årlige beskæring af bispehuerne.

Vi har bispehuer (Epimedium warleyense ’Orange Queen’), der dækker jorden i Teglhaven. Det drejer sig om noget i retning af 15-20 m2 jord i meget runde tal. I bispehuens bunddække står søjlefrugttræer og søjlefrugtbuske, men det er en anden historie. I lørdags skulle bispehuerne beskæres.

Epimedium warleyense 'Orange Queen'
Bispehuens grønbrune bladdække om vinteren er såmænd ganske pæn. Den er i hvert fald bedre end bar jord.

Det skal være nu

Vores bispehue bliver brun i løbet af vinteren, men beholder sine blade. Ikke ét flyver væk. Og da blomsterne mærkværdigvis folder sig ud under bladene, skal bladene fjernes, hvis man vil se blomsterne. Det vil vi.
Vi skal beskære allerede i (begyndelsen af) februar, da Orange Queen blomstrer så tidligt som i april. Blomsterne sidder på lange fine stængler, og hvis vi venter med saksen, til stænglerne er mere end et par cm over jorden, kommer vi ganske enkelt til at skære alle blomsterknopperne af. Det var vi tæt på et år. Men så lærte vi dét.

17. februar i år var bispehuens blomsterskud blot et par cm over jorden. Når først det går løs, vokser de lynhurtigt i vejret.

Beskæring

Jeg bruger en lille elektrisk håndklipper til beskæringen, og vi havde været så kvikke at lade den op i forvejen.
Det er mig, der klipper. Jeg har aldrig prøvet at klippe får, men jeg bilder mig ind, at det foregår på samme måde. Jeg begynder i det ene hjørne og nærmest ruller det afklippede bispehuetæppe af med venstre hånd, mens jeg klipper med højre. Nogle år er det hvinende koldt, for jeg kan ikke lide at arbejde med handsker på. I år fik jeg bare våde fingre og ærmer.

Epimedium warleyense 'Orange Queen' i blomst
Det år, vi var for sent ude, måtte vi klippe alle de visne bladstængler af med en go’ gammeldags saks, således at vi forsigtigt kunne klippe uden om hver eneste blomsterstængel. Der må være tusindvis af stængler. Men hvad gør man ikke for at opleve den orange blomstersky i april?

Oprydning

Bent er ham, der river de afklippede stængler og blade sammen, når jeg har beskåret, og bagefter maser han det ned i vores uundværlige murerbaljer af sort plast. Til sidst fejer han flisestierne rundt om og igennem bedene.
Sådan er det i det hele taget fordelt her på matriklen: Jeg myldrer forrest med ideerne og macheten, og bag mig går Bent med rive, kost og fejebakke. 
Det fungerer fint. Vist også for Bent.

Skriggrøn plastikrive. Dén bliver da ikke væk…!

Forbedring

Indtil sidste år brugte Bent en almindelig rive til arbejdet, men sidste sommer købte han i anden anledning en skriggrøn plasttingest, og dén er altså smart til bispehuerne. Det gik som en leg, og bedet blev meget pænere end det plejer. Tænk, at der skulle gå over 10 år, før vi fandt ud af det.
Næste forbedringspotentiale er håndklipperen. Vi har vist nok en lille buskrydder i sommerhuset. Dén må gøre det endnu lettere at beskære, for jeg får helt ærligt ondt i ryggen af sådan et par timer på denne tid af året, hvor jeg endnu ikke er i form til havearbejde (prisen for at gå i vinterhi – jeg veeed det).

Bispehue 'Orange Queen'
Bispehue ‘Orange Queen’ har teglfarvede blomster, der lægger sig som en luftig sky ud over bedene i Teglhaven.

Ondt i ryggen eller ej: Nu er bispehuerne beskåret, og jeg venter med længsel på for alvor at gå ud i foråret og nyde den fineste orange blomstersky.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

25 kommentarer til “Det måtte ske – beskæring af bispehue”

 1. Hej Lisbeth

  Orange Queen er noget af det mest robuste man kan tænke sig – og som du har den, som bunddække er den jo alletiders! Andre steder er den jo nærmest invasiv;) Den er en af de planter der vinder over skvalderkål…
  Det må tage sin tid med den lille Bosch sag, men de kan vel fås med længere sværd, eller hvorfor ikke bruge en hækkeklipper? Min egen har en sværdlængde på 90cm, tror jeg, og er iøvrigt også en Bosch.

  Ha en dejlig uge

  Svar
  • Hej Karsten
   Det er en rigtig superplante, der slår alt ihjel på sin vej, så den skal holdes i ave. Vores gør det ud for et stort fladt tæppe, der er omgivet af fliser, så det fungerer fint, da den absolut ingen pasning kræver ud over beskæringen.
   God ide med et længere sværd, men vi har ingen hækklipper, fordi vi er så heldige næsten ikke at have hæk, så det dur ikke umiddelbart – og kræver også en bøjet ryg. Jeg satser på buskrydderen. Vi får se, om den er FOR voldsom.
   God vinteruge til dig også. I dag er det stille og skarp sol, og nattens snedrys er næsten tøet.
   Lisbeth

   Svar
 2. Hej Lisbeth
  Ja jeg skal da love for, at det er bunddække, der vil noget. Jeg kendte slet ikke netop den bispehue, men det kommer jeg nok til. Smart at klippe med håndklipperen, det tror jeg da jeg vil prøve med mine bispehuer, for det er rent ud sagt et stort arbejde at klippe dem, når blomsterne er ved at komme op. Så lærte jeg noget nyt, og jeg har en buskrydder, for det med ryggen kan også knibe, selvom jeg har haft flere timer i haven i vinter end du har. Dog ikke nok til at ryggen kan holde til at gå bøjet i timer. Jeg er ikke sikker på, at Bent river op efter mig 🙂
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Ja, Orange Queen er et fænomenalt bunddække de rigtige steder. Jeg skal nok tage en aflægger med til dig.
   Hvis du har en buskrydder, så er det bestemt værd at prøve, ryggen skal jo holde til meget, så hvor man kan spare…
   Hvis du nu giver din Bent den der fem-liters rødvinsdunk med sugerør, så kan det være, han vil rydde op 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Ja det ser meget imponerende ud det bunddække.
  Jeg har allerede været ude og bruge buskrydderen, jeg har kun få klatter hist og her af bispehue, så det var hurtigt overstået. Den længste tid tilbragte jeg med at finde den, for han havde gemt den, heldigvis kom han hjem og fandt den til mig og satte et batteri i.
  Ja det kan jeg godt se, men der var ikke så meget, så jeg lader det flyve i vinden, måske lægger det sig et ok sted, så gemmer vi den 5-liters til et andet tidspunkt 🙂
  Kh Lisbeth

  Svar
 4. Har man blot en enkelt gang været nødt til at manøvrere uden om de friske, nye blomsterstilkene, skal man nok sørge for at komme i gang i ordentlig tid.

  Svar
  • Du kan tro, vi husker det nu. Det bliver simpelt hen skrevet i kalenderen fra år til år 😉
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
 5. Så flott å ha et så stort bed med epimedium! Den sorten har jeg ikke sett før. Epimedium er en slekt jeg liker veldig godt. Veldig fin farge på blomstene.

  Jeg vil tro at din grønne plastrive er lett å se 🙂

  Svar
  • Hej Marit
   Epimedium er en stor familie, og den orange er meget køn, synes jeg.
   Den grønne rive er knapt så køn, men meget praktisk 😉
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
 6. Hvor er det et smukt bed med den orange bispehue der blomstrer, det er hele arbejdet inklusiv ondt i ryggen værd (siger jeg, som har væsentlig mindre områder med bispehuer som skal klippes 🙂
  Men godt at du nævner det, for det må på dagsordenen næste gang jeg skal i haven. I går var jeg ude og klippede bladene af juleroserne, samt pillede blomsterstande af mine hortensia – lidt må man jo igang igen.
  Næ, man skal ikke kimse af plastikriver, hvor grimme de end er – her er min foretrukne i blå plastik – det ville ellers se meget mere plantsman-agtigt ud med en fra Burgon & Ball – hahaha ;))

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Sjovt nok er mit næste gøremål, at klippe bladene af juleroserne 🙂
   Ti-hi ja det ville være smukt med en flot galvaniseret eller messing-rive. Men så skal vi også have læderforklæde, stråhat og blomstrede handsker. Jeg tror, jeg holder mig til de gamle bouwser og plastikriven 🙂
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
 7. Det var da en imponerende mængde bispehuer du har der, og så fine i farven.

  Tak for tippet om beskæringstidspunkt, jeg har kun en enkelt klump, men i en gængs mørk farve, som jeg vil beskære snarest.

  Svar
  • Hej Ulla
   Jooh, det er en pænt masse bispehuer, der er samlet i bedet, og jeg kan godt lide den orange farve, der er lidt lettere at se end de mange gule, der vist ellers er dem, der er flest af.
   Hvor er det godt, at vi kan inspirere hinanden. God arbejdslyst.
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
  • 🙂
   Det skal de da… – eller i hvert fald, når de næste dages frost er overstået. De kan nu nok tåle det, men det er ikke så sjovt for dig. Vi havde lidt sol i dag, men den var desværre hurtigt væk.
   Mange hisener, Lisbeth

   Svar
 8. Sikke en fantastisk energi en lækker kage kan give. Tror bestem jeg går i krig med at bage så jeg kan få lidt energi til at komme ud………
  Her er så koldt og jeg er bestemt ikke have menneske i de kolde måneder……

  God dag
  Charlotte

  Svar
  • Kære Charlotte
   Indendørs kagebageri og -spisning skal man bestemt ikke underkende om vinteren. Generelt er ‘kage’ nu en rigtig god kombi med ‘have’ – Året rundt 🙂
   Det ser jo desværre ud til, at vi skal have mere kulde i de næste uger. Barfrosten er det værste. Bare vi kunne give planterne lidt kage at stå i mod med. De må nøjes med en grangren 🙂
   God solskinsdag til dig også
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
 9. En fantastisk liten maskin det där. Jag har en likadan som är suverän när jag klipper buxbom till exempel. Du frågade om Tricogarden – även om jag svarade den andra Lisbeth först. Medlet heter precis så och är baserat på fårfetter. Det säljs på massvis av ställen i Sverige och verkar vara svenskt. Men du kan säkert handla det via nätet om du inte hittar det i Danmark.

  https://radjursshopen.se/

  Ha en fin vecka! Carina

  Svar
  • Hej Carina
   Jeg bruger også min klipper til buksbom. Den er lille og fiks.
   Tak for link til midlet, der kan holde rådyr væk. Jeg har rådyr i sommerhuset, hvor de ihærdigt gumler alt fra Klatrehortensie til Kirsebærlaurbær. Jeg vil prøve, om jeg kan få midlet sendt. Og ellers kunne jeg tage på en rododendrontur til Sofiero og kombinere med et indkøb.
   God uge til dig også.
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
  • Kære Helle
   Tak. Supergodt tip. Det anede jeg ikke. Dejligt at du deler det her på bloggen 🙂
   Forhåbentlig bliver du lige så glad for klipperen, som jeg er. Jeg har et ganske lille stykke hæk, som jeg også bruger den til. Den er god til meget 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Hej Lisbeth
  Kommer lidt tilfældig ind på din blog, fordi jeg leder efter noget bunddække til et område under et par kugleahorn. Jeg synes bispehuen er utrolig smuk som du fremstiller den. Men hvad sker der med den hvis den slet ikke bliver beskåret? Vil den fortsat være som dit øverste billede, lidt kedelig og vissen at se på? Eller kommer de nye blade frem? Hvor høj bliver den sådan ca.?
  Jeg kan se du har nogle erantis under? Kan jeg have nogle påskeliljer og tulipaner under, der vil komme op over?
  Med venlig hilsen
  Birgit

  Svar
  • Kære Birgit – velkommen 😉
   Der er mange slags bispehue, og de opfører sig lidt forskelligt. Mine erfaringer gælder ‘Orange Queen’. Vores der er meget kraftige er nok 50 cm høje.
   Hvis bispehuerne ikke klippes ned, kommer de nye blade ovenud og dækker, men du mister blomstringen, der vil ligge under bladene.
   Min erfaring er at erantis, vintergæk og krokus ikke dur, for de kommer for tidligt frem, så jeg klipper dem af, når jeg beskærer. Dem du ser er rester, og jeg forsøger at klippe uden op et par af dem. Tulipaner og store påskeliljer har enten svært ved at komme op gennem det fuldstændigt tætte lag, og hvis de er tidlige, når de ikke at samle kraft i bladene før bispehuerne dækker. Min foreløbig bedste erfaring er minipåskeliljer, som jeg planter i foråret, når man kan få dem i potter. De kommer sent nok og når så vidt jeg kan vurdere, at samle tilstrækkelig næring, før bispehuerne lukker alt lys ude.
   Jeg håber, du kom lidt videre med denne forklaring. De vil sagtens kunne gro under en kugleahorn.
   Velkommen en anden gang 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar