Derfor ligger der døde bier i min have

Der ligger døde bier i min have. Jeg ser dem på fliserne og på stierne; om de også ligger i bedene, ved jeg ikke.
Jeg har fundet noget i retning af en død bi hver-hveranden uge. Måske ikke mange, men det samme skete sidste sommer. Muligvis også i 2019, hvilket jeg i så fald ikke har fotograferet, men ellers har jeg aldrig set noget lignende i de 40 år, jeg har haft have, og dét er mærkeligt.
De døde bier er af forskellige arter.
Spooky!

Død bi haven - formentlig død af at spise mad i lindeblomster.
Mørk jordhumle – måske. Totalt død.

Jeg bor midt i Ebeltoft og altså ikke tæt på sprøjtede marker. Jeg bruger ikke gift i haven, og jeg har ingen grund til at tro, at jeg har naboer, der er begyndt at sprøjte de seneste par år.
Jeg har intet kunnet finde hos fru Google om en eller anden ny sygdom blandt vilde bier.
Spooky!

Død bi - formentlig på grund af et lindetræ.
Endnu en bi har opgivet og ligger død på min gårdsplads.

Til sidst var det så spooky, at jeg meldte mig ind i en ‘vilde bier’-gruppe på facebook, og her var der bingo. I hvert fald sådan da.

Døde bier under lindtræer

Det viste sig nemlig, at døde bier er et kendt fænomen under blomstrende lindetræer (Tilia). Man ved ikke hvorfor, men der er flere teorier. Det vender jeg tilbage til.
Det interessante ved forklaringen om at bi-døden ligger i lindetræerne er, at vores nabo har et lindetræ.
Men hvorfor skulle bierne pludselig begynde at dø af det, når jeg ikke har set det tidligere?
Jo, det kan jeg faktisk godt forklare, for historien er, at der stod et meget gammelt lindetræ i nabohaven, da vi flyttede ind. Det var skrantende og hult som i et eventyr, og for et par år siden gik det endegyldigt ud. Vores træelskende nabo fældede den hedengangne kæmpe, fjernede stubben og plantede en ny og stor lind ved hjælp af en lastbil med kran.

Dén ændring (altså det nye lindetræ) kan lige netop forklare, at jeg pludselig har kunnet finde døde bier i min have, for det gamle og døende træ blomstrede garanteret ikke noget særligt og tiltrak derfor ikke bier i nævneværdigt antal, hvilket den nye lind gør, da den er fyldt med masser af unge friske grene med masser af blomster.

Levende bi i Sankt Hans urt (Sedum spectabile). Sådan skal det se ud.

Teorierne

Her vender jeg tilbage til de mange teorier om, hvorfor bierne ligger døde under lindetræerne.

En af teorierne handler om, at bi-døden er knyttet til bestemte lindesorter, især Sølvlind (Tilia
tomentosa), der er hjemmehørende i sydeuropa og måske derfor ikke egnet til vores bier. Teorien har mig bekendt ikke kunnet bevises.

En anden teori har været, at lindens nektar indeholder et stof, der er giftig for bier, men den teori har bl.a. engelske forskere undersøgt og afkræftet.

En tredje teori mener, at det skyldes naturlig død af alder, men det har tyske forskere afvist. Kun 6% af de døde bier, man indsamlede, var gamle og slidte.

Andre teorier går på sprøjteskader, eller at fugle hakker dem til døde. Sidstnævnte mener norske forskere at have observeret. Det lyder lidt mærkeligt, for hvorfor er det kun musvitter i lindetræer, der angriber bier, og ikke musvitter i staudebedet?

Bi der dingler glad i kulsukkerblomst (Symphytum x uplandicum ‘Axminster Gold’).

Bierne dør af sult

Den teori, som jeg tror mest på, er, at bierne dør af sult. Linden dufter nemlig supergodt, når man er bi, og derfor tiltrækkes de og summer rundt i alle blomsterne, der desværre indeholder så lidt energi, at det ikke kan opveje det, de bruger på at flyve. Sådan kort sagt.
I tilgift skulle nektaren indeholde koffein, der øger deres dufthukommelse, så de bliver ved at flyve tilbage til de duftende skønheder, selv om der ikke er mere mad at hente.

Uanset hvilken teori, der en dag viser sig at være rigtig, så stiller jeg mig tilfreds med den umiddelbare forklaring på de mange døde bier i min have – nemlig ‘lindetræet’.
Dermed behøver jeg sådan set ikke at undre mig mere – bortset fra, at det da godt nok er en spooky evolution, der i den grad kan undre.
Heldigvis er linden nu ved at være afblomstret, og jeg skal ikke græde over døde bier før næste år.

Du kan evt. læse mere her:
Dansk oversættelse af tysk artikel om døde bier
Artikel om døde bier og lindetræer i Tidsskrift for biavl
Artikel, der referer norsk undersøgelse af døde bier
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt.
Der kan gå nogen tid, før din kommentar vises, da mit system tjekker for spam.

26 kommentarer til “Derfor ligger der døde bier i min have”

 1. Det er godt nok spændende læsning. Især når man som os har en lille bigård. Vi finder også jævnligt døde bier, men det er faktisk altid vilde bier. Kh Nina

  Svar
  • Ja ikke, Nina? Det var helt nyt for mig, det med linden.
   Det eneste, jeg har læst om, er vist nok vilde bier, men jeg ved det faktisk ikke. Kan der mon være en forskel, siden du kun ser døde vilde bier? Interessant. Du må tjekke, om der gemmer sig en lind et sted i nabolaget. Forhåbentlig rammer det ikke dine bifamilier.
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Det er da så vigtig oplysning, at det skulle spredes ud til alle. Også kommunen som planter lindetræer.
  Et indslag hos medier i denne “agurk tid”

  Vi så døde bier sidste år og undrede os meget.

  Tak for oplysningen.
  Kh Lene

  Svar
  • Det mærkelige er, at det åbenbart er et ‘velkendt’ fænomen. Jeg har bare aldrig hørt om det, og det er måske slet ikke så velkendt endda…
   Jeg tør slet ikke fortælle det til naboen, som har bekostet et stort flot træ som afløser. Jeg må trøste mig med, at det åbenbart er et vildskud på evolutionsstigen, vi er vidne til, og at det jo som sådan kan være interessant nok – hvor tit ser man lige det?
   Selv tak – du må have tjekket, om der er et lindetræ i nærheden.
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Kjære Lisbeth
  Dette var trist lesning, og “spooky” som du sier. Her er det veldig mange humler i år, og jeg har ikke sett en eneste død her. Det finnes ingen lindetrær her, for ut på landet plantes det lite av det. Lind er mer plantet i byene som hekkeplante. Får håpe at du ikke finner flere døde bier, for det er ikke noe hyggelig syn.

  Svar
  • Kære Marit
   Jeg bliver simpelthen så ked af det, hver gang jeg ser en af de små humler, der ligger død på fliserne, men nu har jeg da i hvert fald en forklaring (lindetræer), så jeg ikke også skal spekulere over, hvad der er galt (selv om der altså endnu ikke er nogen, der kan forklare, hvad det er linden gør ved dem.)
   Det er sandelig godt, du ikke har lindetræer i nærheden. Levende og summende humler er langt at foretrække <3
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Hej Lisbeth

  Ofte bliver naturen beskrevet som den rene idyl. Træer snakker sammen, hjælper hinanden, det hele er en stor harmoni.
  Sådan er det jo så bare ikke.
  I tidligere tider var lind en dominerende træsort i de danske skove, indtil de blev totalt decimeret, på lignende vis som asken bliver nu.
  Det kan egentlig undre at disse biarter gennem generationer åbenbart har beholdt denne adfærd. og mon ikke de fleste er ved at udvikle en mere hensigtsmæssig – de bier der undgår disse lindetræer overlever jo….

  Ha en dejlig uge

  Svar
  • Hej Karsten
   Ja, naturen er uhyre kompleks på godt og ondt, og det er mærkeligt, at linden har været så udbredt i vores skove, hvis den har sådan en dårlig indflydelse på bierne.
   Jeg ved ikke, om bierne er ved at vænne sig til linden… Egentlig ville jeg tro det modsatte, da lindetræer jo netop er på retur som træ i DK, så der ikke sker en selektion. Men spændende er det, hvad forskerne en dag finder ud af – foreløbig er de åbenbart blot enige om at der er ‘noget’ med de der bier og lindetræer.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 5. Jeg har læst, at humlebierne (og dem er der mange arter af) udklækkes her i højsommeren – både hanner og hunner. De parrer sig derefter i luften. Når hunnen er befrugtet, flyver de til jorden, og så dør hannen umiddelbart efter. Hunnen er nu en dronning, der kan starte sig eget bo fra scratch. Det er også en af grundene til, at man finder døde bier i haven. Måske har I ikke haft et humlebo i nærheden før?
  Kh, Karen

  Svar
  • Det vidste jeg ikke. Man må håbe, at hannerne synes, de dør en lykkelig død 😉
   Måske, der har været et bo i nærheden de sidste par år, men det er jo så i hvert fald flere boer, for det er forskellige arter bier, der ligger lit de parade. Jeg må studere arterne nøjere næste år og se, om det er flere af en art end af andre. Det er ganske interessant.
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. uhyggeligt, tænk at et træ der er, har været almindeligt i naturen, har den indvirkning på bierne..
  Er det “kun” de forskellige humler eller osse honningbier??
  Vi havde et ligenede mysterium for år tilbage. Der lå hver dag mange sommerfuglevinger under den ene af vores sommerfuglebusk. Det viste sig at en musvit havde fundet ud af der var nem buffet i busken, så den kom hver dag og guffede løs. Nok holder jeg af musvitter, meen der sætter jeg grænsen. Den kunne ha nøjes med en eller to sommerfugle af gangen istedet for det ædegilde den havde hver dag.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Det er SÅ mærkeligt, men da det ikke kun er et dansk fænomen, må der være noget om det. Jeg tror, at det kun er vilde bier, men jeg bliver dig faktisk svar skyldig. Jeg må læse artiklerne igen.
   Tænk, at du har oplevet det med en musvit, som de norske forskere har nævnt – godt nok med sommerfugle og ikke bier, men det er da en spøjser adfærd. Og en helt utrolig fræk (og uhyre begavet) musvit, du havde besøg af. Jeg kan gætte mig til, at den ikke gentog ædegildet året efter.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Det har jeg ikke hørt før, jeg må straks ud og kigge under mine lindetræer, jeg har to styk og har ikke observeret specielt mange døde bier. Du hører nærmere, hvis jeg ser mange. Måske skal det være et almindeligt lindetræ, det har jeg ikke.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Det er svært at se bierne, hvis de ligger i græs eller bede. Jeg ser dem kun på fliserne, og et par stykker på stierne af stenmel. Fliserne er også dem, der er tættest på lindetræet.
   Jeg tror ikke, der er forskel på linde-arterne, men nu har du sikkert nogle, der er så sjældne, at de næppe er indgået i forskningen. Spændende, om du finder nogle – men har du overhovedet blomster på lindetræerne stadigvæk?
   Kh Lisbeth

   Svar
 8. En interessant diskusjon. Ikke visste jeg at det finnes villhumler og tamme humler. Mener det var en stor diskusjon her for noen år siden, da en trodde at alle humlene som ble funnet døde i Oslo, det kan godt være at det var Lind, var “drept” etter å ha beitet på trærne. Er ganske sikker på at konklusjonen var at de hadde dødd en naturlig død, og bare tilfeldigvis befant seg under akkurat disse trærne. Her i Haugesund er det mange humler i hagen, både døde og levende, både må og store, satser på at de fleste overlever. De er så koselige de små, som boltrer seg i blomstene. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  Svar
  • Det er bestemt interessant, og det morer mig lidt, at vi ikke ved alting, og at forskerne stadig arbejder med flere forskellige teorier. Tyske forskere har konkluderet, at det ikke var naturlig død, men andre kan sikkert konkludere noget andet.
   Hvor dejligt for dig, at du har mange humler. De er helt bestemt hyggelige i haven, og jeg nyder også at se dem tumle rundt i blomsterne. Man bliver helt glad af det.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Thank you David. I can not imagine a world without bees. Just think of all the food we would miss…
   Best regards Lisbeth

   Svar
 9. Hm, mystisk! Spændende om man finder en endegyldig forklaring. Jeg smutter lige ud ad en tangent og tillader mig at ærgre mig over, at naboen ikke kunne finde plads til at bevare det gamle, hule lindetræ på en eller anden måde. Sådan et træ er da et scoop.

  Svar
  • Det er nemlig mystisk, at det er et problem, der har forskernes bevågenhed både her i DK og i udlandet – og at de ikke kan give os svaret endnu.
   Åh ja, sådan en eventyrstub ville være fantastisk, men naboens have er cirka 100 m2, så sådan en gammel stub fylder meget, især hvis der også skal være plads til et nyt træ, så de er tilgivet. Vi sætter stor pris på, at de har plantet et nyt træ, som vi kan nyde inde fra vores have. Men ellers gad jeg godt at have sådan en hul stamme… wow.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. It’s a strange theory about a linden and bees, Lisbeth. I know and have eaten the linden flower honey, it’s light-yellow color and sweet. So I think this theory isn’t true.
  Why bees die? I can’t say but there are a little bees here, I always see wasps on flowers.
  Your photos are awesome.

  Svar
  • The theories are indeed strange, but at least the researchers agree that there is an inexplicable amount of dead bees under linden trees.
   I have never tasted linden honey – but the honey proves that there must be some nectar. Strange 😮
   Fortunately I have quite a lot of bees in my garden, but no butterflies, no ladybugs and much fewer wasps than earlier.
   Thank you, Nadezda.
   Regards Lisbeth

   Svar
 11. Sikke en viden.
  Det må jeg undersøge på job. Vi har masser af lindetræer. Ja faktisk alléer i 3 af kirkerne.
  Jeg vil da se om der også ligger bier der.
  Har aldrig tænk over det før.

  Skøn weekend
  Knus

  Charlott

  Svar
  • Det vil være interessant, om de ligger i alleen. Jeg læste i facebook-gruppen, hvor jeg spurgte, at der var en, der boede på Lindealle (der har mange lindetræer langs vejen!!), og han havde undret sig i mange år over de mange døde bier uden at vide hvorfor. Ud fra mit spørgsmål og tilhørende svar fik han forklaringen. Det er jo åbenbart noget, der forskes i, så det er ikke bare noget, jeg bilder mig ind 😉
   God varm weekend til dig også.
   Kh Lisbeth

   Svar
 12. Vi har også kæmpestore (og knap så store) blomstrende lindetræer OG bistader. OG utrolig mange humlebier i vores store vilde landhave. Jeg har også bemærket mange døde humler under det blomstrende lindetræ i år. Jeg tror ikke på at træet er giftigt for dyrene. Jeg tror til gengæld at blomsterne er SÅ lækre at forekomsten af bier og humler i blomstrende lind er helt kolo-enorm. Det lyder seriøst som en helikopter eller kæmpe føntørrer, fordi hele træet er levende af insekter. Og hvor der er så mange individer samlet, så fylder de, der dør en naturlig død ( eller evt af anstrengelse), også en del.
  Biernes cyklus er ret kort, de fleste individer dør inden vinteren og kun en lille bestand overvintrer og passer dronningen. Det skal altså dø en masse bier. Det varer ikke længe før biavlere går i gang med vinterfodringen, for inden så længe er der ikke mere at trække på for bierne, og vi har jo taget deres vinterforråd.
  Så er der jo også dronefaldet… netop det faktum at hanbierne bliver slået ihjel, når de har gjort det de skal, nemlig befrugte fremtidige dronninger. Jeg ved ikke hvordan det er med humlerne og deres livscyklus. Men i vores have er der i al fald masser af levende humler… men altså også mange døde. Jeg tror ikke lindetræerne er en fare for bierne. Af flere grunde. Den ene er , at lindetræer er mit absolutte yndlingstræ! Bum 🙂

  Svar
  • Tak for at dele dine erfaringer. Det er lidt af et mysterium, lader det til. Biologerne kan i hvert fald ikke forklare det, og de har åbenbart også været inde på teorien om at det er naturlig død, men tyske forskere har jo undersøgt døde bier og fundet ud af, at det kun var 6%, der var døde af alder.
   Selv har jeg undret mig allermest over, at det kun er de sidste tre år, der har ligget døde humler i min have. Hvis det er naturligt, så burde de have været her alle de andre år også, synes jeg.
   I hvert fald er det skønt at høre, at du har masser af levende humler i din have, trods lindetræet.
   Måske forskerne en dag har en forklaring.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar