“Der fældes…!”

Hermed gøres vitterligt: Nu HAR jeg fældet træer i haverummet ‘Skoven’ – trods min vankelmodighed.
Anden påskedag var nemlig fuld af sol med et strejf af forår, og pludselig fik jeg et anfald af beslutsomhed, som hurtigt fik mig i havetøjet og direkte op i ‘Skoven’ med beskærersaks og sav.

Da jeg stod ved det første træ, skyndte jeg mig at klippe en hel masse smågrene af for at foregribe, at jeg begyndte at tænke og overveje og vakle. Med de afpillede hovedgrene var processen lissom sat i gang, og muligheden for fortrydelse var tilsvarende beskåret.

Nøgne grene ved fældning af papegøjebusk

Ud over at jeg havde brug for at komme hurtigt i gang, er det rent bekæringsteknisk en god ide at fjerne så mange sidegrene som muligt, inden man tager de større stammer. Kroner er nemlig mange gange større nede på jorden end oppe i luften. Det gælder også små træer som mine på bare 4-5 meters højde. Så skal du fælde (eller save store grene af), så sørg endelig for at fjerne alle sidegrene. Også de små. De fylder virkelig meget nede på jorden og kan ødelægge mange af de planter, der står nedenunder. (De fylder og vejer endnu mere med løv på, så vinteren er et godt fældetidspunkt.)

I mit tilfælde, hvor det var små træer, der skulle fældes, kunne jeg fjerne en del sidegrene med en af mine lange sakse.
Den bedste sav til større grene er en helt smal grensav, så man kan ‘komme til’. En fukssvans dur ikke, synes jeg. Og en motorsav ville godt nok være at skyde gråspurve med kanoner. Så trods mine skulderproblemer filede jeg løs med en håndsav. Vores sav er desværre ved at være sløv. Jeg burde købe en ny ved lejlighed. ‘Ordentligt værktøj er det halve arbejde’  – tænker jeg, når jeg står der, og så glemmer jeg det til næste gang.

Fælderiet gik i første omgang ud over to af vores tre papegøjebuske. De har gjort det godt, og jeg kan virkelig godt anbefale dem som træer i små haver. (Hvis du er interesseret i små træer, er her et link til en liste over andre buske, jeg har opstammet til små træer.) 

Jeg lod sådan cirka en meter eller lidt mere blive stående af stammerne.

De efterladte stammer skyldes ikke vankelmodighed, men et ønske om at bruge de flotte stammer som en slags ‘pynt’. De er smukke og kan holde så længe, de vil. De kan måske også bruges som støtte til fx en staudeclematis, som jeg overvejer at anskaffe.
Stammerne vil helt sikkert sætte en masse skud, men dem er jeg ikke i tvivl om, at jeg sagtens nænner at fjerne. Faktisk ser det ret godt ud i ‘Skoven’, selv om der mangler to træer.

Jeg har et godt øje til to træer mere, men jeg skal lige gå og kigge lidt for at fornemme, hvordan den første fældning har ændret forholdene.

Mens jeg studerede træerne i går, huskede jeg også at kigge nedad og nyde krokusserne i ‘skovbunden’. Om jeg også gør det i dag, er jeg ikke sikker på, for jeg er vågnet til sne og slud. Aprilsvejr.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

22 kommentarer til ““Der fældes…!””

 1. Godt gået, Lisbeth. Tænk, i dag står vi op til snestorm. Velvalgt tidspunkt i går til skovhugst.
  Lis

  Svar
  • Kære Lis
   Jeg troede heller ikke mine egne øjne i morges, da jeg kiggede ud, men så får ryg og skuldre da lige en pause. Det var virkelig en heldig dag, jeg fik valgt. De lover sol igen senere på ugen. Jeg krydser fingre 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Det var fantastisk dejligt vejr i går . Her er vi sluppet for sne men det tis regner.
  Det er da en stor beslutning at fælde et træ, men to træer det må have krævet store overvejelser . Men det må da have givet en del luft. .
  Masser af hilsner fra Linda .

  Svar
  • Det er faktisk blevet SÅ pænt uden træerne, og jeg skal bare sørge for ikke at tænke på, hvor flotte de var. De andre træer kommer sådan set bedre til deres ret nu.
   Her kommer der fortsat slud, og der er pænt hvidt. Vejene er noget sjask. Jeg trøster mig med, at de lover godt vejr igen senere på ugen.
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth
  Så skete det, du er en modig kvinde og stærk tillige, sådan noget lader jeg Bent om, var din ikke betroet til det? Måske har han også en dårlig skulder, det har min Bent.
  Godt du synes om resultatet, det er nok først til efteråret, du kommer til at savne dem. Jeg håber, du får glæde af stammen, for det er nemlig en flot stamme. Staudeclematis er et godt valg, tror jeg. Vejret vil vi slet ikke tale om, det er det ikke værd.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Hej fru Høneballe
   Bent var optaget af tungere ting, så jeg filede løs. Jeg tror, det bliver fint, og til efteråret er der forhåbentlig så meget andet at se på.
   Stammen er meget smuk med de grå nister, så jeg kunne ikke dy mig for at beholde lidt. Jeg har haft staudeclematis før og vil gerne have igen. Nu er der også sol til den.
   Nej vejret…………!!!!!!
   Kh Lisbeth

   Svar
  • Hej Karsten
   Det føltes rigtig godt at få det gjort. Og vejret I GÅR var fint havevejr. Lad os håbe, det går fremad fra nu af. Et par snebyger mere kan vi godt tage, men følelsen af at det for alvor bliver varmere har vi til gode.
   Ha en god varm uge 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
  • Hej Marit
   Jeg har stadig grene og stammer liggende, så der er fortsat lidt arbejde tilbage, men det føles godt at have overstået det værste.
   Farver fra krokus er SÅ dejlige midt i de mange brune farver. Når det altså ikke lige er snehvidt overalt. Tak, jeg hygger mig 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Tak Nana. Jeg tror, det bliver godt, nu hvor jeg tog mig sammen til at fjerne mine meget fine trækroner. Jeg er spændt på at se det, når bladene springer ud. Der må blive meget mere sol (hvilket også er meningen).
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Godt gået! når først beslutningen er taget, er der ikke noget bedre end at lade handling følge tanke. Jeg er også stor fan af staudeklematis.

  Svar
  • Hej Marie.
   Tak. Det er helt rigtigt en god følelse, for når først man har besluttet sig, så….!
   Staudeklematis er en spændende staude. Der er noget fantastisk ved planter, der vokser sig høje på en sæson. Og nogle af dem dufter også dejligt.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Det er så godt, når man endelig får taget sig sammen og for det meste bliver resultatet jo tilfredsstillende. Fin ide med at bevare lidt af den flotte stamme.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Kære Lene
   Ja, ofte bliver det godt og man vænner sig forbavsende hurtigt til de nye forhold.
   Det glæder mig, at du synes om de efterladte stammer. Nogle kunne måske tænke, at det så lidt halvfærdigt ud, men de er sørme så smukke 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Nogle gange skal man bare gå i gang og holde op med at tænke så meget….men for pokker hvor det kan være svært.
  God ide at lade noget af stammerne stå. Staudeclematis vil se godt ud opad stammerne.

  Svar
  • Hej Esther
   Det ganske rigtigt meget lettere at få sagt en gjort, men lettelsen bagefter er virkelig rar.
   Tak. Jeg tror også det kan blive godt at bruge stammerne som nogle naturlige klatrestativer 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Det brukar vara skönt att få komma till beslut. Den där veliga processen innan är jobbig. Det låter klokt att gå runt och känna efter innan du fortsätter 🙂

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Kære Carina
   Tak for din opbakning 🙂 Det har taget et par år at komme så langt, men det føles godt bagefter. Nå får vi se, om jeg skal fælde mere. Uh…!
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
 8. Nå, men så er det jo afgjort og udført – ingen vej tilbage og det lyder som om du er tilfreds. Jeg synes at det er en god ide at du vurderer inden du går videre, men måske har du på nuværende tidspunkt været forbi med saven igen….. 🙂

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Ti-hi Jeg har ikke været der med saven endnu 🙂
   Det var rigtig godt at få det gjort, da først beslutningen var taget – den har været flere år undervejs.
   Træerne stod meget tæt, og det bliver pænt for de andre træer at få lidt mere plads omkring sig.
   Det bliver tilsyneladende bedre vejr den kommende tid, og så skal jeg op og ‘sidde og fornemme’ 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar