Den seje, den sjove og den virkeligt sære

Jeg har forlænget sommeren i år. Ikke bare med regntøj og havehus – som tidligere beskrevet, men med simpelt snyd.
I den forgangne uge var jeg nemlig i Italien – i det område, der hedder Ligurien.
Ligurien er et langstrakt område langs Middelhavet helt oppe til venstre på den italienske støvlekant – ovre mod Frankrig.

Planter – og andre fornøjelser

Mit sydlandske snyderi betød, at mens jeg kunne læse på danske haveblogs, at det var regn og rusk i Danmark, så sad jeg enten på en tagterrasse med solbriller, rødvin og fabelagtig udsigt (ca. 500 meter oppe på et grønt bjerg), eller jeg spadserede adstadigt sammen med Bent på fine hvide promenader med høje palmer langs et azurblåt Middelhav. Her kunne vi se de sidste brune turister stege i solen og dyppe måsen i bølgerne.

Palmer, promenade og Middelhav
Palmer, promenade og blå himmel over blåt hav.

En af mine andre fornøjelser var at studere de lokale planter i haver og krukker. Nogle planter var kendte, andre var ukendte.
Tre blomstrende højdepunkter var ‘den seje’, ‘den sjove’ og ‘den virkeligt sære’.

Den seje

Blandt de kendte planter så jeg masser af klatrende bougainvilleaer i skrigende rød og lilla farver. Gule og orange så jeg ikke. Bougainvilleaerne i sig selv er måske ikke noget særligt og findes sikkert i mange danske drivhuse og orangerier, da de kan lide sol og tørke (uden frost), men I skal nu alligevel se denne røde bougainvillea, der står i en lille terrakottapotte.

Bougainvillea i potte
Mange drivhusejere i Danmark har Bougainvillea i potte, men mon ikke denne tager prisen for den mindste i forhold til plantens størrelse?

Er den ikke bare sej, som den klarer sig? Den står i byen Albenga på hjørnet af et torv, der er omgivet af sienna- og okkergule huse, der sørger for varmetung og stillestående luft hele sommeren. Dét er lige noget for bougainvilleaer, men potten …! Altså, noget skal planten da have at leve af…! Åbenbart mindre end jeg troede.

Den sjove

Den flotte røde flaskerenser er slet ikke til at stå for. Der stod en busk i byen, hvor vi boede, og jeg blev i fnisende godt humør, hver gang jeg passerede den. Dejlig bonusoplevelse, at blive så glad i låget af at hente morgenbrød. Busken var et par meter høj og havde stadig en del af disse sjove blomster tilbage, selv om jeg godt kunne se, at også den italienske sommer gik på hæld.

Callistemon Citrinus , også kaldet Lampepudser eller Flaskerenser
Blomsterne er i virkeligheden bittesmå og sidder tæt sammen på buskens grenender. Det er de enkelte blomsters mange røde støvdragere, der får den til at ligne en Lampepudser eller Flaskerenser.

Plantens latinske navn er Callistemon citrinus. Den kan godt gro i Danmark, men skal stå i et orangeri/drivhus uden frost. Sådan et har jeg ikke, og den er desværre for stor til vindueskarmen, så jeg må nøjes med at more mig, når jeg ser den sydpå.

Den virkeligt sære

En af de særeste blomster, som jeg simpelthen ikke aner, hvad er, var en buskagtig tingest med pink blomster, der minder mig om noget – og alligevel ikke.
En dag, da jeg stod og ventede på Bent, gav jeg mig til at fotografere den. Dét er altid et godt tidsfordriv.

Vidunderblomst, Mirabilis jalapa
En busk med pink blomster fangede min opmærksomhed – men hvad er det for en?

Om aftenen, da jeg så billedet af én af blomsterne, kunne jeg konstatere, at billedet ikke var helt skarpt (jeg havde ladet kameraet blive i Danmark, og klarede mig med mobilen). Jeg kunne dog se, at støvtrådene var helt fantastiske, fordi de var rullet sammen som spiraler. Det har jeg aldrig set før.

Sammenrullede støvtråde som de fineste spiraler. Hvorfor ruller de sig sammen?

Et par dage senere ville jeg fotografere blomsten igen i håb om et par mere skarpe skud. Men tænk: Nu havde spiralerne rullet sig ud, så blomsterne lignede alle andre blomster. Meget sært! Er der nogen, der ved, hvad den hedder?

Her er støvtrådene ikke rullet sammen. Sært!

Enten er det varmen/solen, der gør forskellen – blomsterne lukker sig i hvert fald i skygge/om natten. Eller også skyldes forandringen, at blomsten er bestøvet. Eller også er det noget med at støvknapperne (der sidder på støvtrådene) modnes før støvfangene, hvorefter støvtrådene trækker sig sammen, og griflen strækker sig. Det skulle hedde førsthanlighed eller protandri, men jeg har aldrig set det. 

På blomsten til højre rager griflen langt ud over støvknapperne og -trådene – der i øvrigt ikke er rullet sammen. Det er de på blomsten til venstre. Sært! (Billedet er desværre ret uskarpt.) 

Det kan også være, at spiralfænomenet bare er et tilfælde. Det ville nu være ærgerligt, synes jeg. Jeg vil helst have, at der er en god historie.

I får også lige et billede af den sære plantes frø – hvis altså nogen skulle kunne genkende den. Frøene minder mig bl.a. om Voksblomst og Bulmeurt, som det ikke er – og om en plante, jeg ikke kan huske navnet på. Smadderirriterende er det. Forslag modtages med tak. (Efterfølgende er planten identificeret af Lisbeth i Høneballehaven. Det er en Vidunderblomst (Mirabilis jalapa). Så lærte jeg det.)

Sorte frø i små skåle af bægerblade.

En anden haveejer havde nok taget nogle af frøene med hjem – sådan for sjovs skyld, men det behov har jeg ikke. Så jeg nød bare mysteriet på stedet og vil nyde det igen, når vinterens mørke har lagt sig over Ebeltoft. Så vil jeg nemlig sidde indendørs i lyset fra computeren og gense min sommers sidste blomster. (Og undre mig!)
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

10 kommentarer til “Den seje, den sjove og den virkeligt sære”

  • Jeps – det er den. Juhuuu! Nej, den kendte jeg ikke, men det gjorde du selvfølgelig… Så lærte jeg det. Og god beskrivelse på linket. Tak, tak, tak.
   Kh Lisbeth

   Svar
 1. Hej Lisbeth

  Velkommen hjem igen!
  Det ser dejligt ud:)
  Jeg kender ikke din ukendte, men det ligner egentlig meget godt den Lisbeth har i tankerne?

  Ha en dejlig dag

  Svar
  • Tak tak. Det var afgjort dejligt inkl. den mystiske blomst, som ganske bestemt er den, Lisbeth nævner. Vidunderblomst er et meget passende navn.
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
 2. Velkommen hjem til efteråret! Hvor ser Italien bare fortryllende dejligt ud på dine billeder. Jeg håber du kan leve længe på den ekstra sommer. Lige i år, hvor der kun har været meget lidt sommer herhjemme, kunne jeg godt have brugt en tur til Middelhavet.
  Kh Nana

  Svar
  • Hej Nana
   Du kan tro jeg kan leve længe på sådan en lille ekstra sommer. Lige netop i år var den tiltrængt. Og jeg har taget 1000 billeder, så der er nok til hele vinteren 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth.
  Jeg må også lige, som ejer af huset i Italien, kommentere planten. I perioden, vi var der(lige før jer) var planten mere pink end grøn pga de mange blomster. Ved lige, hvor dette eksemplar står, selv om de gror overalt. Det er ganske rigtigt en vidunderblomst/mirabilis, og du har forhåbentlig taget frø fra, for den kan også vokse her, endda overvintre som knold. Jeg har frø i forskellige farvevarianter, også flerfarvede, hvor ikke 2 blomster bliver ens.
  Kh. Birthe

  Svar
  • Kære Birthe
   Sjovt, at du kan genkende stedet, men du har jo været der mange gange i jeres vidunderlige hus.
   Blomsten stod ganske rigtigt mange steder, men jeg har ikke taget frø, for jeg ved ikke, hvor jeg skal have sådan en plante i pink. Og det med knolde og frostfri og tør og ikke for tør osv. overvintring dur jeg ikke til. Jeg må til enten Italien eller besøge dig 🙂
   Dine farvevarianter er vel nok spændende – har du mon også dem fra Italien?
   Kh Lisbeth
   PS: Har du også bemærket det med de spiralformede støvtråde, som var dét, jeg synes var så sært?

   Svar
 4. Jeg har ikke studeret støvtråde, så nej – jeg ved ikke, om det er et normalt fænomen, du har oplevet.
  Alle mine varianter er fra Italien.
  Kh. Birthe

  Svar

Skriv en kommentar