Crocus ‘Lilac Beauty’ er en af de nemme

Jeg kan godt lide planter, der vil gro der, hvor de bliver sat. Uden jordforbedring. Uden særligt gødningsbehov. Uden ekstra vand end det, der falder naturligt fra oven. Uden opgravning, flytning eller vinterdækning. Uden opbinding. Uden utøj og sygdomme. Som bare gror og trives og evt. breder sig behersket/ønsket. Sådan en plante er min Crocus tommasinianus ‘Lilac Beauty’. Den er hverken besværlig eller sjælden. Den kommer tidligt og har tilmed de fineste farver i både sol og skygge, så det er en af mine yndlings.

Crocus tommasinianus ‘Lilac Beauty’. Det ser ud som om, blomstens farve bliver mere rødlig, når den varmes op af solen. Fænomenet kendes fra i hvert fald storkenæb (geranium) ‘Rozanne’ (syn. ‘Jolly Bee’), så mon ikke det også kan gælde denne krokus?

‘Lilac Beauty’ er en botanisk krokus, så den er ikke så stor som de forædlede sorter. Det passer mig godt, for jeg har den nemlig i min skovbund, hvor bevoksningen skal være ‘naturlig’. Her vokser den i et tæppe af Guldjordbær og sammen med andre forårsblomster, der kommer lidt senere.

Lyslilla krokus: Crocus tommasinianus 'Lilac Beauty'
Crocus tommasinianus ‘Lilac Beauty’ danner lige så langsomt et lyslillla tæppe.

Rette plante… kan drille trods omtanke

Jeg forsøger, som antydet i indledningen, at vælge arter/sorter, der vil gro i min have uden for mange fiksfakserier. Der findes mange tommelfingerregler for at matche rette plante med rette sted.
Først og fremmest kan man læse sig til sol, skygge, jordbund osv.
Man kan også tænke på, hvor planten kommer fra: Hvis den vokser naturligt i en fugtig skov i Kina, så er en tør skråning a lá Sydfrankrig nok ikke så godt. 
Og man kan se, hvordan den gror hos andre, især hos naboerne, der ofte har jord og klima, der ligner ens egen. (Eller man kan besøge åbne haver.)
Trods enhver omtanke kan planter alligevel drille. For 10 år siden lagde jeg fx min ‘Lilac Beauty’ sammen med en anden botanisk krokus, nemlig en lysegul Crocus ‘Romance’. Jeg havde en forventning om, at de ville trives ens under ensartede forhold, men de senere år ser ‘Romance’ ud til at takke langsomt af med et par blomster færre hvert år, hvorimod ‘Lilac Beauty’ ser ud til at trives og måske endda sprede sig lidt. Sådan er der så meget. Og måske det pludselig går den anden vej. Der er nemlig meget få absolutte sandheder om haveplanter, hvilket man opdager, når man har været haveejer i nogle år.

Lysegul, botanisk krokus (Crocus 'Romance')
Lysegul krokus (Crocus ‘Romance’), der hos mig blomstrer lidt senere end ‘Lilac Beauty’.

Flere af samme slags

Sidste år, da magnoliabedet blev opgraderet, lagde jeg et par poser løg, bl.a. ‘Lilac Beauty’ og ‘Romance’, for jeg synes altså, de er så fine. I år skal de blomstre for første gang, og de lyslilla krokus er (som i min skovbund) de tidligste og allerede i fin blomst. ‘Romance’ er knapt nok fremme endnu.
De kommende år vil vise, om der også i dette bed vil være forskel på de to sorters spredning.  

Crocus 'Lilac Beauty' i halvskygge.
Crocus ‘Lilac Beauty’ i lys skygge.

Umiddelbart ser det ud, som om de udsprungne ‘Lilac Beauty’ har en køligere nuance end dem, der står oppe i min ‘skov’. Jeg gætter på, at det skyldes den førnævnte manglende solopvarmning af blomsten, eftersom ‘de nye’ ikke får sol, men kun himmellys. Men fine er de stadig. Og ‘Lilac Beauty’ er helt klart en af mine yndlings.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

24 kommentarer til “Crocus ‘Lilac Beauty’ er en af de nemme”

 1. Kære Lisbeth
  Hvor er den dog bedårende i al sin sarte enkelhed. “Og kun med himlens lys” sikken poesi. Dagen er startet. Foråret på vej. Herlig haveblog. Kh Birthe

  Svar
  • Kære Birthe. Jeg synes også, den er så fin i farverne. Her ser det ud til en tørvejrsdag, men det var nu godt, der kom forårsregn til haven. Det skal jo til. Tak – det er en fornøjelse, at du læser med. Kh Lisbeth

   Svar
 2. Hej Lisbeth
  Ja Lilac Beauty er en lille skønhed, jeg ved ikke, om jeg har den, men der er nogle skønne imellem her også. Desværre holder de kort i dette triste regnvejr. Der skønhed er bedst, når solen skinner på dem, så de kan vise, hvad de har inden i 🙂 Nogle af dem har også tilbøjelighed til at forsvinde, mange bliver til flere, mens andre bliver til færre. Ja hvorfor mon?
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth. Vi får vist tørvejr i dag. Egentlig synes jeg, forårsblomsterne klarer regnen ret godt, med mindre det er pladderregn, for så har du ret i, at de bliver noget medtagne 🙁 Det er lidt mærkeligt at planter kan udarte sig så forskelligt under tilsyneladende ens forhold. Det er sikkert også en af fornøjelserne, men jeg kan ikke lade være med at undre mig. Om det er en lille variation i ph eller en lille mikroorganisme eller noget andet. Vi har i hvert fald ikke mosegrise, som jeg kan give skylden. Men det er meget sjovt at gå og lægge mærke til 😉 Kh Lisbeth

   Svar
 3. Jeg har dem også, og de er faktisk de eneste, der er tilbage fra blandede poser løg, jeg har lagt igennem årene. Mine er som dine, der er mest lyse – men de må også nøjes med himlens lys, der hvor de står 🙂 Rundt omkring kommer nogle gamle, mørkere lillla, der også er skønne. De er kommet med den jord, vi fik kørt på i haven for 15 år siden – en rigtig gave 🙂
  Kh, Karen

  Svar
  • Det var interessant, at du har gjort samme observationer. Det kunne tyde på, at sorten simpelthen er meget stabil.
   Jeg har godt set, at der er nogle af de meget mørke krokus, der er lige så tidlige. Dem vil jeg prøve at få fat i til efteråret. De må være smukke sammen – så det var sandelig en dejlig gave, I fik 🙂 Kh Lisbeth

   Svar
 4. Hvor bliver man altså sparet for meget arbejde, når man gør sit forarbejde ordentligt og sætter sig ind i de enkelte planters krav og derudfra planter dem på rette sted. Og hvor er det dejligt at kikke på planter der stortrives.
  ‘Lilac Beauty’ er på alle måder bedårende.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Enig Elna – planter i trivsel er noget af det bedste, og for mig kan der gå helt sport i at finde de rette planter. Der er mange måder at være plantesamler på 😉 Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Hej Lisbeth

  ‘Lilac Beauty’ er bare så fin! Jeg liker også planter som kan trives overalt. Jeg har for mange primadonnaplanter som krever egentlig alt for mye, men sånn er det nå bare 😉 Så de enkle blir ekstra verdsatt.
  Vakker farge på den!

  Svar
  • Hej Marit. ‘Primadonnaplanter’ er en rigtig god betegnelse. Sådan nogle har jeg også, men jeg arbejder på at minimere dem til fx krukker, så det, der står, i bedene kan ‘klare sig selv’. Hvilket det naturligvis ikke kan, for jeg både klipper og binder op og meget andet, men hvis jeg skal vælge mellem to planter, så ser jeg meget på pasningen.
   Farven på ‘Lilac Beaty’ er lige til at spise 😉 Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Kære Lisbeth.
  Både den lyslilla og den gule krokus stod her for 10 år siden, da vi overtog haven og de er her stadig, men de er så spinkle, så i dag, hvor det har regnet meget, ligger de henad jorden. Om de rejser sig igen ved jeg ikke, men jeg har selv sat de kraftige krokus, som blot lukker sig, men bliver stående, så dem vil jeg nok holde mig til, når der skal lægges flere.
  Mange hilsener fra Jette.

  Svar
  • Kære Jette. Jeg synes ikke, jeg har problemer med at mine krokus ikke kan tåle regn. Jeg må holde øje med dem de næste dage. Det lyder, som om du har fundet nogle gode krokus, der passer til dig og din have, og så kan man ikke forlange mere 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Hej Lisbeth, din dejlige havenørd
  Hvor er det skønt at du deler dine smukke krokus med os. Det er også fint at få navn på skønhederne. Mine i haven hedder bare krokus, men nu vil jeg fremover lede efter Lilac Beauty .
  Kh. Britta

  Svar
  • Ti-hi 😉 ‘Krokus’ er en god betegnelse. Det er mest, når man vil se på de specifikke egenskaber/voksekrav, at det er interessant med sorten. Og især når jeg skal købe nye, og gerne vil have flere af samme slags. Og nu kan du så også have glæde af navnet 🙂 Kh Lisbeth

   Svar
 8. Hej Lisbeth

  Ja, jeg er helt enig – Crocus er en totalt undervurderet slægt.
  Og at kende oprindelsesstedet giver et fingerrpeg om hvordan de bør behandles her,
  De fleste Crocus tror jeg har klaret tørken sidste år ganske fint.
  og dette lange forår er nærmest ideelt – bortset måske fra den kraftige regn disse dage.

  Ha en dejlig aften

  Svar
  • Hej Karsten. Jeg har altid haft krokus, men har fået tiltagende øje på dem. De er dejligt tidlige og fylder ikke for meget i bedet. Jeg er lidt træt af erantis, som jo også er dejligt tidlige, men de fylder så meget og er ret grimme, når de visner, så jeg vil gerne skifte lidt over til krokus. Jeg har ikke indtryk af at mine krokus har reageret på tørken. Og de er jo vant til forårsregn, så det går nok. God aften til dig også. Lisbeth

   Svar
 9. Så fin en lille krokus. Jeg har ikke mange krokus i haven mest fordi jeg synes de har en tendens til, at komme ovenpå jorden om sommeren, men jeg kan nu alligevel godt lide dem og så er det jo dejligt, når andre viser dem frem.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Det ser ikke ud til at mine lyslilla krokus lægger sig oven på jorden. Måske fordi jeg har dækket jorden med især guldjordbær. Nu må jeg se om det sker i det nye bed, for her er jorden kun dækket af studer om sommeren. Jeg håber det bedste, for farven tiltaler mig meget. Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Nydelig er den, hvad enten solen får den til at rødme diskret, eller den er mere lys og distingveret. Romance får alligevel en chance mere, kan jeg forstå

  Svar
  • Jeg kan også lide Lilac Beauty i begge nuancer. ‘Distingveret’ er en ret god beskrivelse 😉
   Ja, jeg kunne ikke dy mig for at prøve romance i det nye bed. Jeg kan så god lide dens sarte lysegule farve, og måske den viser sig at stortrives i det nye bed. Man kan aldrig være helt sikker. Og ellers er det sådan set ok, at jeg skal lægge en ny pose hver tiende år, for selv om jeg ikke kan lide at lægge løg i efteråret, så kommer jeg nok over dén opgave 😉 Kh Lisbeth

   Svar
 11. Tänk ‘Lilac Beauty’ har jag aldrig köpt däremot flera andra namnsorter av C. tommasinianus och med tiden har ‘Lilac Beauty’ uppstått 🙂 Precis som du tycker jag om både den och ‘Cream Beauty’ men den sista är en av de där som vill stå varmt och soligt – typiskt mår den bra vid husfoten i ett soligt läge, åtminstone i Sverige, och där trivs inte C. tommasinianus så bra.

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Hej Carina. Interessant at du også kan se forskel på trivslen, selv om sorterne umiddelbart ligner hinanden.
   Tænk, kan sådan en sort opstå… ja det kan den selvfølgelig, men utroligt, at den er kommet ud af dem, du har plantet. Jeg har lige slået ‘Cream Beauty’ op – åh hvor har den en yndig farve. Jeg er i gang med et nyt projekt – noget med at have forårsblomster i potter, som gemmes væk resten af året. Så kan jeg nemlig bare tage dem frem på gårdspladsen, når de blomstrer. Jeg vil overveje at sætte Cream Beauty i en af dem og så tage den frem den i solen i foråret. Mon løgene vil tage til takke med solvarme uden sol hen over sommeren… Jeg har nemlig en stor figen, hvor der er stegende varmt, men inde under den, er der skygge. Det kan jo komme an på en prøve 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Hej Ulla. Uh ja, det er det ‘farlige’ ved at læse med hos hinanden: Man får sådan nogle lange indløbs- og ønskelister med planter til haven 😉 Prøv også at Google den Carina nævner: Cream Beauty… mums. Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar