Cornus bladpletsyge… 1-0 til mig

I år er det første gang, at magnoliaen ikke blomstrer i vores have, fordi vi var nødt til at fælde træet sidste år.
Jeg har stort set vænnet mig til, at træet er væk. Det er godt nok forbavsende, så hurtigt man tilpasser sig noget nyt, og jeg er i stedet fuldt optaget af at holde øje med det, der nu engang ER i bedet dvs.:
Dels underbeplantningen, der gør sig rigtig godt i år.
Dels – og ikke mindst –  overstanderne, der består af fire Kirsebærkorneller (Cornus Mas), som vi plantede i stedet for magnoliaen. Kornellerne har fået / får ekstra opmærksomhed, da de ikke har været uden problemer, og jeg vil advare mod kedelige billeder af plettede blade, der slet ikke er instagrammable og maj-lækre, men til gengæld eksemplificerer nogle af de benspænd, vi haveejere uundgåeligt løber ind i trods viden, erfaring og gode intentioner.
For at det ikke skal være for trist, får I også et par glade billeder af selve af bedet.

Til venstre i billedet bag den sorte krukke med erantisblade står stubben fra magnoliatræet, og de to lodrette bambuspinde støtter stammerne på to af de nye træer. Der er langt igen, før de ser ud af noget. Til gengæld er jeg glad for bedet med græsser, løg og stauder.

Brune pletter på bladene

Træerne var en slem udfordring sidste år, fordi de havde pletter på bladene, da vi modtog dem fra en planteskole. Jeg nævnte det kort i et indlæg om de nye træer.

Planteskolen mente, at det var rust og at det ikke var noget, de kunne tage ansvar for, men rust var jeg sikker på, at det ikke var, for så kommer der små forhøjninger på bagsiden, og det var der ikke.

For- og bagside af pæreblad med gitterrust. Bemærk de små ‘toppe’ på bagsiden, der ses ved rust.

Pletterne på mine korneller var helt flade og ikke rustrøde.

Formentlig Cornus bladpletsyge (Septoria cornicola) på Cornus Mas
For- og bagside af kornelblad, der formentlig er ramt af Cornus bladpletsyge (Septoria cornicola).

Jeg spurgte fru Google og frygtede, at det var en Discula destructiva, der giver Kornel anthracnose /Dogwood anthracnose, hvilket ikke kan behandles, men for at gøre et eller andet pillede jeg alle de angrebne blade af. Og jeg kontaktede Haveselskabet, hvor jeg heldigvis er medlem. Jeg sendte beskrivelse og masser af billeder ind og fik hurtigt svar.

Cornus bladpletsyge

Svaret var, at deres plantesygdomsekspert, Magnus Gammelgaard, ganske sikkert mente, at det var Cornus bladpletsyge (Septoria cornicola), der var på spil. Den er ret almindelig og slår ikke planterne ihjel, men det ser grimt ud.
Sygdommen er smitsom, den overvintrer i nedfaldet løv, og symptomerne udvikles især efter en periode med tørt vejr, men vigtigst af alt: Man kan behandle det.

Da Cornus bladpletsyge er almindelig, opgav jeg at diskutere yderligere med planteskolen – planterne var jo ikke gået ud, og jeg gik i stedet i gang med behandlingen, så vi kunne komme videre i vores liv.

Behandling

Det vigtigste i behandlingen er at fjerne de angrebne blade, så efter at jeg havde hørt fra Haveselskabet, fjerende jeg igen-igen alle nye blade med pletter på, og da angrebet var så massivt, sprøjtede jeg de resterende blade og knopper med noget forebyggende svampemiddel. Jeg er ellers ikke meget for at sprøjte, men hvis jeg skal se på den samlede miljøpåvirkning, så ville en ikke-øko-produktion og transport af fire nye træer nok belaste børnebørnenes fremtid mere end mit trods alt milde svampemiddel.

Resten af sommeren fortsatte jeg med at fjerne syge blade, så snart jeg så dem – og der var pletter på selv de mindste blade. Træerne fik konstant fjernet noget i retning af 3/4 af bladene, og de så i bogstaveligste forstand afpillede ud.
(Spørg lige om det var et stort arbejde, og om det gjorde ondt i skuldrene – der ikke kan li’ havearbejde over hovedniveau.)

En af mange spandfulde små og store blade med pletter på.

Bladene sendte jeg til forbrænding via almindeligt affald. Ikke noget med kompostering eller på bunken med haveaffald på ‘genbrugsen’, så det kunne smitte videre.

Jeg sprøjtede også en gang mere, og samtidigt vandede jeg træerne grundigt hen over sommeren og sensommeren, da Cornus bladpletsyge jo åbenbart forværres af tørke, og fordi planter i god vækst helt generelt er mere modstandsdygtige.
Her i Ebeltoft var vi sidste år ramt af den tredje tørkesommer i træk, så der var gang i grundvaningen.
Jeg vandede naturligvis kun jorden omkring træerne. Ikke noget med sprinkler og våde blade (hvor vandet alligevel heller ikke gavner, fordi det bare fordamper).

Da svampesporerne overvintrer i nedfaldne syge blade, pillede jeg samtlige blade af den 6. november, inden de drattede selv. Heldigvis hjalp havemanden med denne sidste indsats.

I efteråret lagde jeg lilla allium-løg. Se, hvor store bladene er.

Status i maj 2021

Jeg har været meget, meget spændt på at se kornellernes nye blade, og endelig folder de sig ud nu i begyndelsen af maj.
Umiddelbart ser det ud til, at sidste års kamp har virket, for bladene er fine og grønne uden antydning af pletter og en sten er faldet fra mit hjerte. Bladene er ganske vist små endnu, men sidste år var der også pletter på de bittesmå blade, så jeg tror på det. Og ellers må jeg tage en omgang forlænget spilletid.

Grønt skud på Kirsebærkornel (Cornus Mas)
Fine nye blade uden pletter på.

Jeg holder som sagt skarpt øje med bladenes tilstand i år, og derudover har jeg allerede gødet en gang i marts-april, og jeg vander hver uge, så træerne forhåbentlig stortrives og ikke opdager, at de er havnet i en tør del af landet. (Vores tørkeindeks pr. 3. maj er 8-9.)

Her i begyndelsen af maj er det kun perlehyacinterne, der er tilbage af forårsløgene. Til gengæld blomstrer græsserne, og de første storkenæb har store knopper. Øverst i billedet kan I ane det nederste af en af de små trækroner i udpring.

Med dette umiddelbart gode resultat med 1-0 til mig er jeg jublende klar til resten af maj.
Jeg drømmer om tocifrede dagtemperaturer, nul nattefrost, let vind og et par gedigne regnvejrsdage eller tre.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt.
Der kan gå nogen tid, før din kommentar vises, da mit system tjekker for spam.

30 kommentarer til “Cornus bladpletsyge… 1-0 til mig”

 1. Det var vel nok godt, at dit store arbejde har lønnet sig, og at dine kirsebærkorneller er uden sygdom i år. Haveselskabets medarbejdere er dygtige – det har vi haft glæde af med en række graner.
  Dejlige billeder du har taget af haven i maj!
  Mange hilsner Gitte

  Svar
  • Hej Gitte
   Det er en superfin medlemsservice, at man kan få hjælp fra eksperter i Haveselskabet, og det er en stor lettelse for mig, at alle nye blade ser normale ud.
   Tak – bedet under kornellerne har faktisk været så forårsfint, at jeg ‘glemmer’ at der mangler trækroner 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Godt klaret! Hvor er det godt at det indtil videre tyder på fine og raske blade. Jeg nyder også godt af mit medlemsskab af Haveselskabet og spørger når noget bekymrer mig – jeg hørte igår at medlemmerne strømmer til, det er vel nok dejligt:-)
  Underplantningen i Cornusbedet er så smukt.

  Svar
  • Tak, det er rart, når det lønner sig. Jeg har også brugt Haveselskabet før og glæder mig over medlemstilgangen.
   Jeg flyttede lidt om på græsser og stauder sidste år, og er ved at være godt tilfreds. Tak 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 3. Ja men dog – hvorfor skal noget være nemt, nej ekstra arbejde må der til, når man for 3. år i træk lider under tørken, det kender jeg jo. Hvor er det surt for jer, når I nu havde fået valgt de træer I gerne ville have til at stå i netop det bed. Kønne er de ikke bladene, jeg tror ikke, jeg har oplevet noget lignende, jeg håber heller ikke at komme til det, jeg har jo en del korneller. Held og lykke med det videre forløb, forhåbentlig uden at genere de dårlige skuldre. Det er hårdt at få armene opefter, når man har det problem.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Nej, hvorfor skulle det dog være nemt. Stakkels de nye haveejere, der tror det. Min regnmåler har været i stykker, så Bent købte en ny i går. Der er kommet 0,5 mm i nat.
   Dine korneller klarer sig sikkert fint – det gør jo dog de fleste. Tak, ja – mine skuldre håber også, at det er slut 😉
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Dette var jo reneste thrilleren å lese, Lisbeth! Så godt at alt ditt arbeide tross alt har lønt seg. Jeg er helt enig med din filosofi angående sprøyting, for jeg gjør det kun når jeg må. Jeg håper at bladene utover sommeren forblir uten flekker, og at du slipper hele den runden med masse arbeide. På den annen side så vet du nå veldig godt hva du skal gjøre, og kan få kommet tidlig i gang med sprøytingen.
  Dine bed er så fine både med gress og løkblomster!
  Ha en god dag i syd!

  Svar
  • Det var faktisk en thriller, Marit. Især i begyndelsen, da jeg ikke vidste, hvad det var. Bagefter var det hårdt arbejde, men hvis det virkelig har haft effekt, så glemmer jeg det hurtigt. Jeg har været SÅ spændt hele vinteren. Du kan tro, jeg er klar, hvis der dukker pletter op – også med lidt svampemiddel. Det er en frygtelig balancegang, og jeg beder alle insekter om at holde sig væk i den periode.
   Tak. Og tak i lige måde.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Ja, det vil jeg tro at det var. Ja, sånt glemmer en med en gang hvis en lykkes. Det forstår jeg veldig godt at du har vært. Det er jo den balansegangen som er så vanskelig. Insekter vs. planter i hagen. Heldigvis er det ikke ofte jeg sprøyter noe. Bortsett bra bladlus i vinter 😉
  Det var innendørs, og det gikk også veldig godt.

  Svar
  • Visse ting, glemmer man hurtigt 😉 Din sprøjtning af hortensiaerne inde kan jeg virkelig godt forstå. Det havde jeg også gjort uden betænkning. Og du anvendte jo endda et meget miljøvenligt middel.

   Svar
 6. Så startede opfyldelsen af ét af dine ønsker: regnvejrsdag 🙂 Her regner det i hvert fald på den helt gode måde. Stille og konstant.
  Godt kæmpet med al den bladplukning. Vi har noget sprøjtestads mod svamp, som er godkendt til økologisk brug. Det består af en svovlforbindelse, og det lugter fælt. Det syntes svampene på vores azalea også, så de udåndede meget hurtigt, og azaleaen blev fin igen. Det kan være værd at overveje, hvis den slags stads kommer forbi Ebeltoft igen.
  Kh, Karen

  Svar
  • Foreløbig har vi fået 5 mm siden i går, men håbet er lysegrønt.
   Jeg synes også selv, det er godt kæmpet. Hvis min indsats ikke virker, må jeg høre nærmere om din svovlforbindelse. Lidt huller fra larver og lidt svamp her og der lever jeg fint med, men total død og ødelæggelse magter jeg ikke at se på i min lille have.
   Foreløbig ser det heldigvis godt ud. Krydse, krydse fingre.
   Kh Lisbeth

   Svar
  • Det ser bestemt lovende ud, og sjældent har jeg da været så glad for at se små, lysegrønne blade i maj 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Sej insats, den lader til at ha lønnet sig. jeg krydser fingre for mine korneller ikke blir ramt. de er for store til jeg rent praktisk kan gøre noget så effektivt.
  Jeg håber for jer i får noget mere regn. Her er der kommet ca 10 mm siden i morges. Jeg nød faktisk at kunne cykle i regntøj.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Kære Gunvor
   Der står jo heldigvis masser af sunde korneller rundt om i kongeriget. Jeg har selv haft mange buske uden problemer, så det er nok ikke almindeligt på den måde – og det er godt, for du har helt ret: Store buske kan man ikke pille bladene af.
   Vi fik 7 mm, og uden at lyde alt for utaknemmelig er det ikke noget at råbe stort hurra for. Men sådan er det altid. Vi bor et meget tørt sted. På godt og ondt.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. Sikke en lettelse at de nye blade ser så fine ud. Træls med sådan en omgang sidste år, men det har åbenbart været sliddet værd. Dejligt at kunne kontakte eksperterne i Haveselskabet – jeg bruger dem også. Nu vil jeg lige ud og kigge til min Cornus Mas og krydse alle fingre, at der ikke er brune pletter!

  Svar
  • Hej Sydney
   Det var unægtelig en streg i regningen, men nu regner jeg med, at de kan få lov at beholde bladene i år. De skal jo bruge dem til at samle saft og kraft. Din fine cornus fejler sikkert ikke noget – du har jo haft den et stykke tid. Jeg tror, det var fordi de havde stået alt for tæt på planteskolen.
   Haveselskabet har heldigvis fremgang for tiden. Det er også dejligt at kunne få hjælp, når det kniber, og fru Google melder pas.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Sikke et arbejde, men heldigvis ser det ud til at det var besværet værd.
  Cornus Mas er så fin tidlig forår.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Hej Lene
   Jeg nød meget de små gule blomster, da de sprang ud. Der var ikke mange, men så fine. Og nu kan jeg forhåbentlig også nyde bladene 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Hej Lisbeth
  Det har da virkelig været hårdt arbejde med dit træ. Jeg har et forholdsvist nyt blommetræ, der var angrebet gevaldigt sidste år. (jeg fandt aldrig helt ud af, hvad det fejlet, men bladende lignede meget dine billeder)
  Men jeg har ikke været så ihærdig som dig. Bliver bladende angrebet på samme måde i år, så tror jeg jeg vil bruge din metode og virkelig fjerne alle de angrebne blade.
  Med venlig hilsen
  Patricia York

  Svar
  • Hej Patricia
   Det er så ærgerligt, når bladene er skæmmet af brune pletter, og uden at vide, hvad der er galt med din blomme, så virker det logisk, at det hjælper at fjerne bladene, og dit er åbenbart ikke større endnu, end at det kan gøres.
   Jeg håber virkelig, du slipper for problemer i år. Husk at forebygge med vand og gødning.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Med stædighed når man langt. Og det er da også rart at have noget at stå op til . Jeg håber, projektet lykkes, det virker heldigvis lovende. Indtil der kommer rigtig godt gang i dine cornus, kan du glæde dig over den smukke bundbeplantning.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Jeg tror, min mand vil give dig ret i det med stædigheden 😉 Men ja, hvis jeg synes, jeg har noget at slås for, så kan jeg blive ret sammenbidt, og nu hvor jeg har mistet magnoliaen, så SKAL de korneller altså bare blive flotte.
   Tak, jeg lavede lidt ekstra rokader i bundbeplantningen sidste år (man skal jo have noget at stå op til), og nu er jeg faktisk ret glad. Det lønner sig at være stædig :-)))
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 12. Skönt att ni fick lön för mödan som vi säger på svenska. Det är trist med alla ‘nya’ svampsjukdomar som kommer en efter en. Hoppas nu att du vinner även andra och tredje ronden.

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Ja, det tegner godt med cornus’erne, men du har ret: Der kommer mange nye sygdomme. Jeg læste lige om en lille mide, der angriber pæretræer. Den er i fremgang grundet de varme vintre. Jeg håber ikke, den finder mit pæretræ 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 13. Stort tillykke med 1-0.
  Det er en solid indsats du har gjort og strategien ser ud til at virke.
  Der er nu ikke noget som sådan nogle små lysegrønne Cornus Mas blade 🙂
  kh Ulla

  Svar
  • Tak, tak 🙂
   Hvis man tror, at havearbejde kun er det, der er sjovt – plukke perfekte buketter og frugt med et glas vin i hånden, så bliver man skuffet. Hvis det virkelig er lykkedes, så bliver jeg ganske stolt af mig selv, og så var det det hele værd 🙂 Udspringet er vidunderligt for tiden.
   Kh Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar