Blomstrende sky – Malus sargentii ‘Tina’

Den seneste uge har mildt sagt været kedelig vejrmæssigt, og da jeg samtidigt har været træt i både øjne og hoved af at se (forventet) uskarpt efter operation nr. to for grå stær, har der været al mulig grund til at glæde sig over det, der trods alt har budt sig til ude i haven – helt uden initiativ fra min side.

Et af ugens højdepunkter har helt klart været mit lille sargentsæbletræ (Malus sargentii).

Knopperne er knaldende pink.

Knopper på Sargentsæble, Malus sargentii 'Tina'

Blomsterne er kridende hvide.

Hvide blomster på Sargentsæble, Malus sargentii 'Tina'

Der er vanvittigt mange knopper på hver eneste gren…

Knopper på Sargentsæble, Malus sargentii 'Tina'

…og senere sidder blomsterne så tæt, at den lille krone danner en tæt, hvid sky.

Hvide blomster på Sargentsæble, Malus sargentii 'Tina'

De to perioder med hhv. knaldpink og kridhvid er bedårende, men kronen er nu allersmukkest i de dage, hvor de første blomster springer ud, så den samlede farvenuance er lyserød og romantisk.

Knopper og blomster på Sargentsæble, Malus sargentii 'Tina'

Farveskiftet skete i den forgangne uge.

Knopper og blomster på Sargentsæble, Malus sargentii 'Tina'

Det er så smukt, og jeg glæder mig hvert eneste år, hvor jeg får en snert af lykke over, at underet sker lige her i min have.
Billederne er desværre kun en ringe gengivelse af virkeligheden, så I må tage al fantasien til hjælp (i tilgift er billederne muligvis uskarpe, beklager).

Senere kommer der små æbler på, men det er en anden historie.

Træet er ret beset ikke et rigtigt træ, men består af en dværgbusk, Malus sargentii ‘Tina’, der er podet på en stamme, så busken danner en blomstrende krone.
Det er plantet i  haverummet ‘Skoven’, tæt på en af havens vægge.
På den anden side af ‘væggen’ står en bænk, og her kan man sidde under den fineste lille, rosa-hvide krone.

Sargentsæble, Malus sargentii 'Tina' podet på stamme

Desværre har vejret ikke været til at sidde på bænken og være romantisk. Så skulle vi tihvertifald have været surret fast, for du godeste, hvor har det dog stormet.
Men vi har set ud på kronen fra havehuset, og jeg har været forbi et par gange for at nyde synet.

I dag er farveskiftet slut, og kronen er helt hvid.

Om et år sker underet igen.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg er glad for kommentarer – og jeg svarer naturligvis. OBS: Der kan gå nogen tid, før din kommentar vises, da mit system tjekker for spam

26 kommentarer til “Blomstrende sky – Malus sargentii ‘Tina’”

 1. Jeg bliver mere og mere overbevist om at jeg må have sådan en blomstrende sky, den er jo helt fortryllende! Jeg vil også tro at en malus vil kunne klare den placering som min sydbøg desværre ikke klarede. Og jeg skal have flere træer og buske med bær som kan lokke fuglene til, for det med at fodre gik ikke så godt – vi fik en rotte i stedet….
  Tak for inspirationen!
  Hvor var det ærgerligt at I ikke kunne sidde på bænken og nyde skyen i år og ja – hvor har det dog stormet.
  Mange hilsner fra Lisbeth

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Selv tak. Mærkeligt med din sydbøg. Jeg har ikke indtryk af, at Tina er kræsen, men nu står den jo lunt og godt her hos os.
   Jeg er så glad for den, at vi købte en til i 2018.
   Den er podet på stamme, men det fås flere steder, også på nettet, har jeg set. Vi købte vores her: MagtenbølleMagtenbølle
   Ufda… en rotte. Ja så er naturlig mad nok bedre 😉
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Kjære Lisbeth

  Du verden for et nydelig tre! Så flott combo med både rosa og hvite blomster. Jeg googlet det og ser at det er et tre som kunne overleve her. Takk for de deilige bildene! 🙂

  Svar
  • Kære Marit
   Det var godt, du kunne lide den og billederne.
   Og hvor heldigt, at den vil kunne gro hos dig. Min er jo podet på stamme, hvis man vil have et træ, men ellers er det jo en fin lille busk.
   Spændende, om du får fat på en.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 3. Så fin den er, men det er ikke vejr til at sidde derude og nyde hverken den eller noget som helst andet i haven. Heldigvis skinner solen i dag, men blæsten er næsten det samme. Paradisæbler er bare så fine, jeg nyder også vores nu og kan derfor sagtens forestille mig, hvor fin jeres er. De lover bedre vejr i morgen, lad os håbe det og så regn til weekenden, men så skal vi nok være heldige.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Jamen du har jo så forfærdeligt mange smukke blomstrende træer, så jeg kan slet ikke være med. Men min lille Tina er jeg meget glad for.
   I dag blæser det kun. De andre dage har det stormet. Man kan blive ganske imponeret over at planterne og de små sarte blomster på træerne kan holde til det.
   Weekendens regn er allerede halveret, så mon vi får mere end et par mm? Vi må klø på med vandkanderne.
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Åh, altså, alle frugtblomster er mine yndlingsfrugtblomster, når jeg ser dem. Lige nu er det paradisæbleblomsterne der løber med sejren 🙂 Jeg synes faktisk, at jeg bliver fuldstændigt lykkelig når jeg står under sådan et blomstrende frugttræ! De er da fantastiske. Og så kommer der også frugt 🙂
  Jeg ønsker dig snarlig opklaring af synet! I dag skinner solen, og jeg har hørt at blæsten lægger sig lidt i morgen, og så skulle du jo gerne kunne komme ud og opleve haven helt skarpt 🙂
  Kh Nana

  Svar
  • Kære Nana
   Jeg synes også, der er noget særligt ved blomstrende frugttræer. Noget diffusst uskyldsrent over de hvide og rosa farver.
   Æblerne på vores Tina er også dværgstørrelse, ligesom busken. De bliver knaldrøde og er 1 cm store. Virkelig nuser 🙂
   Tak. Jeg har lige bestilt et par billigbriller med minusstyrke. Det skulle gøre, at jeg til en vis grad kan se ting, der er mere end 1½ meter væk, fx trækroner, lidt tydeligere. Til sidst får jeg rigtige briller, så det ender godt en dag.
   Kh Lisbeth

   Svar
 5. Heeeelt vildt yndigt 🙂
  Bare jeg havde sådan en busk/træ.
  Ja, for pokker hvor har det stormet, det er surt.

  Håber din øjenoperation nr. to også gik godt – ham øjenlægen er ikke meget for at lægge en god pause ind mellem de to operationer 🙂

  Snart ser du lyst og klart på det hele igen.

  Svar
  • Hej Ulla
   Det er sådan et nuser lille træ, og det har heldigvis beholdt alle grene og blomster i stormen. Egentlig imponerende.
   Jeg er rigtig glad for, at der kun gik en uge imellem, for jo før kan jeg få de endelige briller engang.
   Det lysner på alle måder her i maj 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. Malus er så skønne lige i øjeblikket. Vi har osse et par stykker. Din er nu rigtig sød med det farveskift.
  Jo her har det osse været et rigtig susevejr, øv. Der er blæst rigtig mange blomsterklaser af syrenerne og kastanien. Og ingen regn der kan måles.. Vi må forsætte med vandkanden. Jeg havde regnet med at skulle begynde med at udplante diverse sommerblomster i weekenden, , heldigvis er der rigeligt med vand i de store tønder.
  Forsat god bedring
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Hej Gunvor
   Nej, hvor ærgerligt, at der er blæst klaser af hos dig. Det har været decideret storm ind imellem 🙁 Nu må det godt slutte. Og hvis vi så lige kunne få 50 mm stille regn over et døgns tid, så ville jeg være top-klar til juni. Men vi må nok indstille os på at fortsætte med at spæne rundt med vandkanden… os, der ikke får regn 😉
   Jeg har sat sommerblomster i nogle krukker i dag. Nu KUNNE jeg ikke vente længere. (Men jeg har sat dem ind havehuset til natten.)
   Tak, skal du have.
   Kh Lisbeth

   Svar
 7. Sargentsæbler er noget af det smukkeste på denne årstid. Og når de hvide blomster bliver til snefug, der stille daler ned og lægger sig på jorden, kan man blive hel trist, over at festfyrværkeriet er slut. På min morgentur går jeg hver dag forbi en fritvoksende hæk af sargentsæbler, og jeg kan ikke lade være med at stå stille og beundre den.
  Jeg håber, dit syn snart bliver godt og skarpt.

  Hilsen Elna

  Svar
  • En hel hæk af sargentsæbler… åh, det må være fabelagtigt flot. Hvilken måde at begynde sin dag med. Det er godt at vide, at du nyder det.
   Ja tak, jeg væbner mig med tålmodighed.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Hej Karsten
   Det er så helt utroligt, hvad naturen kan.
   Jeg er glad for, at billederne er ok. Jeg ser bedst på 1½ meters afstand, så det er hverken til trækroner eller skærm 😉
   Tak. Og tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 8. Det er så overdådigt lige nu. Æbletræerne af alle slags blomstrer som skyer i hegn og haver, og flere af dem har farveskift undervejs om ikke helt så dramatisk som her. Jeg sidder og kigger ud på kastanjetræet, der også er ved at tænde sine lys og ser frem til en Kristi Himmelfartsferie i sol og svag vind. Nu skal det der arbejde bare lige gøres færdigt, og så er det ud, ud, ud.
  kh, Karen

  Svar
  • Kære Karen
   Nu må ferien være begyndt for dig 🙂 Vejret tegner skønt, og du får endelig 100% tid til at nyde de skønne blomstrende træer, mens du planter ud, drikker kaffe og fornøjer dig over hundene.
   Farveskiftet varer så kort, så nu er mit sargentsæble ‘bare’ hvidt, men skønt alligevel.
   Go’ ferie.
   Lisbeth

   Svar
 9. Dit lille træ er smukt i alle faser. Generelt holder jeg selv meget af den fase, hvor blomsterne lige er begyndt at springe ud, og knopperne ligner små perler. Det lyder, som om din anden operation også er forløbet planmæssigt. Så bliver det rart at få de rigtige briller.

  Svar
  • Der er vi helt enige: Farveskiftet hvor der stadig er små pink knopper og hvide blomster er enestående.
   Ja tak. Operationen er gået fint. Nu skal hornhinden bare ‘sætte sig’, så jeg kan få nye briller.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Vackert litet träd!! I år blommar alla äppleträd helt sanslöst mycket här. Både prydnadsaplar och vanliga äppleträd.

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Hej Carina
   Det er nemlig et rigtigt LILLE træ. Ofte er selv små træer for store til en lille have.
   Jeg har ikke selv bemærket den ekstra store blomstring, men kan det være tørken sidste år, der gør det?
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 11. Kære Lisbeth
  Nogle fantastisk flotte fotos. Det er en vidunderlig tid, vi – trods krisen – har lige nu. Om naturen har vidst det med krisen ?? Men for os syntes det som den aldrig har været smukkere end i år. Som du også skriver. Jeg tror og håber, du finder “lise” i haven og det har vi brug for.
  Dine fotos er altid fantastiske – helt ned i detaljen. Jeg har den oplevelse, at selvom synet bliver mere sløret, så har mobilkameraet ikke opdaget, at synet er sløret og tager alligevel formidable fotos. Evnen til at “se” det gode motiv er der jo heldigvis stadig.
  Glæder mig til vi kan “ses” igen.
  Fortsat god bedring – Kærlige hilsener til havemand og -kone.
  Fra Lynggårdens havemand og kone

  Svar
  • Tak, Birthe
   Det har været meget heldigt for os, at vejret har været til udendørs sysler i en trang tid. Og vi haveejere er særligt heldige 🙂
   Det er godt at fotos er godkendt 😉 Jeg leder hele tiden efter mine briller for at få verden skarp, men “nåååh nej”, det kan ikke lade sig gøre.
   På snarligt gensyn, begge to. Lige netop nu regner det heldigvis. Det er en gave til tør jord.
   Kh Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar