Blomsterarrangementer i små haver

Udfordringen ved små haver er, ikke uventet, at det er svært at få plads til det hele. Havejere med store haver vil nok straks indvende, at det sandelig også er svært i store haver, men jeg synes, det kræver ekstra kreativitet og planlægning med de små haver. Og udvalget af mulige planter er alt andet lige mindre, når pladsen er trang. Det er nok den udfordring, der gør, at jeg særligt godt kan lide små haver som min egen, der er på 300 m² ekskl. huset.

For et par uger siden var jeg på blomsterfestival, hvilket jeg fortalte om i sidste uge, da jeg viste to små havehuse.
Hovedattraktionen på festivalen i Tivoli Friheden var nu ikke havehusene, men blomster (surprise…!) så i dag vil jeg vise fire eksemper på blomsterdekorationer, der kan indtænkes i mange haver, ikke mindst i de små.

Især en af dekorationerne gav mig en god ide, så den begynder jeg med.

Hængende blomster

Ideen fik jeg, da jeg så et par hængende kugler/kurve i en gammel eg ved den ene af søerne.
Hvem siger, at blomsterkurve kun kan hænge på en overdækket terrasse eller på husmuren? Træer kan også bruges.

Blomsterkugler i Tivoli Friheden

“Hvad har dog ramt hende”, tænker du nok. “For hun har jo ikke kæmpestore træer i sin have, og hun kan godt lide en naturinspireret beplantning, som næppe indbefatter kunstfærdige kugler, kreeret af planten ‘Brændende Kærlighed’ / ‘Koraltop’, så hvordan kan konen dog bruge den ide?”

Jo, jeg har leget lidt videre med tanken, og hvad med at hænge en lille klematis op i mit lille, skæve fyrretræ? Det er en rigtig sjov ide, synes jeg. En hængende kurv oppe i kronen med en lille klematis i, der lader et par blomstrende ranker hænge ned. Klematis i en trækrone – det passer fint.

En af de små klematis, som kunne være aktuel oppe i mit fyrretræ, er fra serien ‘Tudor Patio’, som jeg så i Claus Dalbys krukkehave et andet sted i Tivoli Friheden. Jeg tror, det er sorten ‘Sibyl’, han har brugt.

Clematis Tudor Patio

‘Sibyl’ har en støvetlilla farve, der vil passe fint til fyrrens blågrønne nåle og haverummets øvrige lilla nuancer.

Krukkehave på hylder

I Claus Dalbys krukkehave står naturligvis masser af krukker, og selv om sådan nogle store opstillinger ikke lige er min smag, så er mange af planterne vældig interessante (fx ovennævnte klematis), og den mand kan altså noget med farver… Blå, rosa og lilla går man simpelthen aldrig fejl af, og helt i tidens ånd var farveskalaen suppleret med mange grå / sølvfarvede blade.

Claus Dalbys krukkehave på Blomsterfestivalen i Tivoli Friheden, Århus

Hvis man bruger Dalbys ide med at stable krukkerne på hylder, kan der virkelig være mange forskellige blomster på ganske få m².

Der er plantenavne i alle krukkerne, så det er lige til at gøre efter, hvis der er noget, der falder i smag. (Der er nu forresten plantenavne ved alle? / de fleste af bedene på festivalen. Ros for det.)

Rustikke papirsposer

Er man ikke til stilfuld krukkehave, kan man et andet sted i Friheden se en opstilling med planter, der står i plastpotter, som er arrangeret med to-tre styks i hver sin affaldsposer af papir. Billigt, nemt og rustikt, og da det er affaldsposer, tåler de en vis mængde fugt, før de går i opløsning.

Planter i rustikke poser i stedet for krukker

Poserne er en del af en opstilling i temaet ‘Urban’, hvor inspirationen er, at naturen indtager vores affald, hvis vi lader det ligge. I denne opstilling er affaldsposerne, der er sprunget i blomst, ‘smidt’ i en bunke med kasserede paller og træstammer. Fint nok til temaet, men som et indslag i en have er papirsposerne vist nok i sig selv – i hvert fald i en lille have.

Stilmæssigt kunne sådan en pose eller to godt bruges i mit driverhus, der er i gang med en indvendig make-over (hvilket jeg vender tilbage til en anden gang).

På blomsterfestivalen er der masser af andre arrangementer til fri inspiration; det er blot et spørgsmål om fantasi.

Glad skygge

Dagens blogindlæg slutter med en ekstra lille ide, nemlig en farvebombe samt en glad påmindelse om, at der også kan være blomster i skygge, fx under kronen på et stort træ. Det gælder nemlig om at udnytte hver en kvadratmeter i små haver, og en af de skyggetålende sommerblomster er Flittiglise (Impatiens walleriana).

Jeg husker Flittiglise som meget brugt for 20-30 år siden og håber, den får en større opmærksomhed igen. Det er en virkelig god og flittig plante, synes jeg.

Blomsterfestivalen fortsætter hele juli, og du kan se program, åbningstider m.m. på Tivoli Frihedens hjemmeside.
Og husk, at du får rabat på indgangen, hvis du er medlem af Haveselskabet. De har nemlig været med i projektet, og beskriver festivalen på Haveselskabets hjemmeside.

____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.

24 kommentarer til “Blomsterarrangementer i små haver”

 1. Jeg kan godt forstå ditt problem med å få plass til alt i din lille hage. Jeg vet så mye om akkurat det. Før vi flyttet hit bodde vi i en by, og der hadde vi en leilighet i et rekkehus med en liten hage. Den ble rett og slett for liten for meg, og så flyttet vi ut på landet. Selv her er snart hagen “brukt” opp her av plass, men nå får det være bra. Jeg skal ikke flytte til en større hage 🙂
  Jeg har så vanskelig for begrense meg, og det nytter jo ikke med en liten hage. Du har jo fått plass til mye på dine 300 kvm!
  Jeg forelsket meg helt i den lilla clematisen du viser. ‘Sibyl’ kunne passet her også. Jeg antar at det er en navnesort som ikke blir så stor. Flott med navn på alle planter! Ja, Flittiglise er en fin blomst bortsett fra at den ikke tåler å tørke 🙂

  Svar
  • Ja, plads er vist et evigt problem for haveejere – selv for dig med en stor have. Jeg har prøvet at have mere plads, men i dag passer en lille have mig godt. Der er så mange fordele, og med lidt kreativitet kan det pladsen udnyttes.
   I følge hjemmesiden bliver Sibyl 20-40 cm høj og er en blandt flere bunddække-klematis i serien Tudor Patio, der altså også kan bruges til krukker og ampler.
   Flittiglise er vist nok lidt vandkrævende, men da den gerne vil stå i skygge, er det ikke så galt. Den er så flot og frodig.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Den hængende kugle minder meget om den såkaldte japanske kokodama ( eller kokedama) hvor det dog er grønne planter som bregner, der bruges, som placeres i mos i en kugle af kokosfibre. Jeg ved bare, at jeg ville glemme at vande sådan et arrangement, selvom jeg virkelig synes, det ser dekorativt ud. Krukkearrangementet er jeg ret kritisk over for, selvom farvesammensætningen er fin, så jeg vil undlade at gå i detaljer. Heldigvis har vi lov til at have forskellig smag.

  Svar
  • Åh ja, du har ret. De der kokedama er grafisk smukke, og Bent har overvejet at prøve at lave nogle til vores havehus. Man kan vist nøjes med at vande, dvs, dyppe i en spand vand, en gang om ugen. En hængende kurv er formentlig ikke værre end en stående krukke, så det kunne jeg sikkert godt huske. Ellers sætter jeg et ur til. Jeg har også en alarm, der siger, at jeg skal trække farfars gamle bornholmer søndag kl. 18.30 🙂 i erkendelse af min svigtende hukommelse.
   Lad os bare springe krukkeopstillingen over. Det er heller ikke mig. Papirsposerne er derimod sjove, synes jeg. De har helt klart en begrænset anvendelse, men i en lille have, hvor der mangler lidt rustikt… mit havehus fx. Det vil se tudetosset ud på din gårdsplads ;-)))) Hver ting til sin tid.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 3. De krybende clematis er noget så skønne. Det ville da være rigtig fint med sådan en clematis i træet – men… de skal jo vandes hele tiden og igen, så det bliver nok noget bøvl, hvis de er for meget over hovedhøjde. De engelske hanging baskets prøvede jeg for nogle år siden, men de er godt nok svære at holde i live. Vandet løb bare ud og ned i hovedet på den, der vander.
  Jeg var ikke så vild med skraldeposerne i Friheden – i det hele taget er Urban ikke lige mig. Paller lavet om til møbler osv. Det ligner for meget koketteri. Vi får paller med træpiller på og sender dem med tilbage, når vi får leveret nye træpiller. Ganske fantasiløst, men helt i genbrugets ånd 🙂
  Kh, Karen

  Svar
  • Jeg erkender, at der er noget vandingsproblem, der skal løses, men nu er min træstamme jo kun 2 meter, så hvis man VIL, kan det nok klares. Ellers er der jo de der selvvandende potter, der kun skal fyldes op ugentligt eller sådan noget. Hangning basket kan jeg forstå, at jeg i hvert fald ikke skal prøve. Sådan noget juks at få det hele lige i hovedet, så tak for tip, det skal jeg sørge for at undgå, hvis det bliver til noget. Klematisserne er bare så nuser, så jeg må da kunne bruge dem et sted.
   Pallemøbler er jeg alt, alt for magelig til, helt bortset fra at dem, jeg har set, er nogle ordentligt klodsede flydere. Og jeg ville aldrig bruge tid på at bygge sådan en palle om. Så vidt jeg ved, er det det billigste træ, man kan kan opstøve, og holdbarheden er tilsvarende kort. Det er langt bedre at genbruge, så der er jeg helt enig med dig. Men hos unge urbanister, synes jeg såmænd, at opfindsomhed og paller er meget sjovt. At se på, altså ;-))))
   Kh Lisbeth

   Svar
   • Selv tak. Jeg skrev bare, at jeg ville ønske, at jeg var en mere kvalificeret læser, der vidste noget om haver og blomster, men at jeg heldigvis kunne nyde dine smukke billeder 🙂

    Svar
    • Du er velkommen. Vi skriver jo om noget forskelligt, og jeg elsker dine fortællinger.
     Mange hilsener Lisbeth

     Svar
 4. Hej Lisbeth
  Jeg giver dig helt ret i det første, du skriver. Det må være meget svært at få plads til noget i en lille have, efter min mening større kunst end at få placeret noget i min have. Selvom jeg godt nok er ved at løbe tør for plads, fordi Bent ikke vil have det for tæt, så har vi dog en mulighed. Nej kunsten er større i en lille have.
  Jeg er ikke til krukker og slet ikke fan af C.D. men godt nogle kan få glæde af hans arrangementer. Idéen med papirposer kan jeg bedre lide, og clematis i et træ er jo lige mig.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Enhver plantesamler, som du, må uvægerligt løbe tør for plads. Bent er vist ikke så meget samler som du 😉
   Næh, krukkearrangementerne passer ikke til os, men derfor kan man jo godt hugge en ide eller to, når det gælder planter. Krukkeplanter er nemlig ofte duelige i små haver. Den lille klematis er fx spændende. 20-40 cm høj!!!! Så kan jeg osse være med 🙂 De findes i mange farver.
   Det er godt, vi selv bestemmer, så hver eneste af os får den perfekte have.
   Kh Lisbeth

   Svar
 5. Jeg tænker at en lille have er som et haikudigt 🙂 Jeg kan sagtens forstå, at du kan lide udfordringen! Selv er jeg ofte lidt udfordret af mine 2 hektar. Jeg håber, at du får løst vandingsproblemet hos hængende klematis, for det er da en god idé!
  Kh Nana

  Svar
  • Åh, Nana, hvor er det fint. En have som et haikudigt. Haikuhave. Det er smukt at tænke på. Også selv om den er pæredansk og slet ikke japansk. Men jeg holder faktisk meget at japansk. Bl.a. deres blomsterkunst, Ikebana, som jeg har dyrket lidt. Og deres papirfolderier, Origami, som jeg har lavet en del af. Og jeg ser med stor glæde japanske film (især Kurosawa, selv om de er ældgamle) og japanske tegnefilm. Osv. osv.
   Haikuhave…
   Fortsat god fornøjelse med dine 2 hektar. Skønt at kunne tænke i søer og læhegn :-)
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. Du er jo en sand mester i at vælge de rette planter til den lille have og dermed skabe harmoni og planterigdom. Clematisen forstår jeg godt, du faldt for – den er så fin og passende i størrelsen. De bunddækkende clematisser er i det hele taget rigtig skønne – og sjovt du vil have den i højden. Det glæder jeg mig til at følge.
  Jeg synes, CD’s krukkeopstillinger hjemme hos ham selv er organiske og eventyrlige, men ikke noget jeg selv vil kaste mig ud i. Fri dressur passer vist bedre til mit temperament. Jeg har ikke set udstillingen i Friheden, men på billederne af krukkeopstillingen virker den meget stringent og fastlåst, men jeg nyder at se farvespillet og de fine planter. Jeg har ikke selv mange krukker, for jeg glemmer at vande dem, og så bliver det hurtigt et endog meget sørgeligt syn!

  Svar
  • Ih, tak, det er store ord 🙂 Jeg får helt røde kinder. Men jeg holder i hvert fald meget af planlægningen og jagten på den helt rigtige plante, der kan skabe lige det udtryk, jeg drømmer om.
   Og jeg er klart mere til enten minimalistisk-grafisk stil eller natur-stil (helst sidstnævnte), så krukkehave får jeg heller aldrig. Jeg er med på ‘fri dressur’. Det er et rigtig godt udtryk, for jeg bryder mig ofte ikke om udtrykket ‘naturlig have’ eller ‘vild have’, for så snart det er en have, så er det ikke natur mere. Så forhindrer vi, at det springer i skov osv. De senere år er det vist også en gang imellem brugt som en smart forklaring på, hvorfor man ikke har ordnet rosenbedet og fjernet tidslerne. Tidligere undskyldte man med et skævt smil, men nu siger man bare, at det er ‘vild med vilje’. Nå, men ellers er jeg tilhænger af mere naturinspirerede haver i ‘fri dressur’, og folk må hjertensgerne gøre som de vil. Jeg elsker mangfoldigheden 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Hej Lisbeth, bare man dog ikke boede så langt fra Århus for jeg har virkelig lyst til at se den udstilling,men den bro altså. Den tager en del af lysten.
  Godt så at du (og Andre) har taget nogle fantastiske billeder, og du kommer enda med gode tips til hvad man kan gøre :o) den lille clematis er så fin og man burde da kunne finde på en listig måde den kan få vand på.
  Spændt på hvad du finder på.
  Kh Linda

  Svar
  • Hej Linda
   Ja den bro ligger jo unægtelig midt i det hele for os alle, uanset om vi skal mod øst eller vest.
   Det er bestemt en fin udstilling, og faktisk meget hyggeligt, at det ikke KUN er en haveudstilling, fordi der er et vældigt liv af andre, der bare skal prøve forlystelserne.
   De der små klematis er jeg vældigt lun på. Jeg skal have tjekket lidt mere om, hvor længe de blomstrer, men de er jo oplagte til krukker og som bunddække. Jeg ser dem for mig sammen med fx roser (som jeg ikke har), men så sammen med græsser og storkenæb måske. Hvis det ikke bliver hængende i et træ.
   Jeg er også spændt.
   Kh Lisbeth

   Svar
 8. Hei Lisbeth.
  Takk for en fin reportasje. Alltid mange måter å finne løsninger for både små og store hager:-) Det er godt med nye ideer til kreative løsninger. Vi har fått mange ideer i danske hager.
  Vi bor dessverre for langt unna til å få med oss denne utstillingen, Vår Danmarkstur er utsatt til august/september i år.
  Ha det godt/Eirin

  Svar
  • Selv tak, Eirin
   Det er morsomt at lede efter de rigtige løsninger, og ideerne kan man jo heldigvis gemme til de pludselig giver mening.
   Ja, jeg har læst i Lars’ vældig gode bog, at I har været i rigtig mange danske haver… og I kommer en tur til Danmark igen. Imponerende 🙂 Desværre er udstillingen jo væk til den tid, men forhåbentlig får I en dejlig tur med ny inspiration.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 9. De krybende krukke-clematis, som jeg også så i Friheden på CD’s udstilling, var jeg meget optaget af – og den ide har jeg også kapret. Jeg kunne godt lide krukkeopstillingerne, men klart at det er i småbidder at man tager ideer med hjem, for jeg er ikke maximalist ligesom CD er. Jeg tog en del nærbilleder for at huske mangfoldigheden i de forskellige løv, som gjorde sig godt.
  Sjovt at læse om dine ideer derudefra.
  Desværre så jeg nok ikke det hele i blomsterfestivalen, der var simpelthen alt for mange mennesker til min smag.

  Svar
  • Opstillingen var bestemt fin som inspiration til planter, og den opstilling, jeg fotograferede, havde særligt mange bladplanter, synes jeg.
   Hvor var det synd, at der var mange mennesker, da I var der. Vi var åbenbart heldige og talte netop om, at det var rart, at man ikke kom for tæt på hinanden. Vi går nemlig meget op i at holde afstand, og vi var nok gået, hvis der havde været flere. Vi har i øvrigt også altid maske med, som jeg gerne bruger, hvis det er. Så slipper jeg for at blive top-irriteret 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar