Blåbær – sommerens bedste morgenmad

For mig har juni, juli og især første halvdel af august været lidt havetræls på grund af tørken, men heldigvis har vi en lille have, hvor det – trods mine suk – har været muligt at vande, således at det kun er få steder, der har set decideret skidt ud.
Derudover skulle man være et skarn, hvis man ikke huskede at nyde solen.

Fyrbænken med aftensol – den inviterer til at sidde en kop eller et glas, synes jeg. Vi har fået hele 40 mm regn i august, så der er ro til at sidde fredeligt og glemme alt om vandkander.

2021 lader til at være et godt bærår, så vidt jeg kan høre og læse mig til. I hvert fald har kombien af masser af sol, varme og vand(slange) har været supergod for vores blåbær. Havemanden syntes ganske vist, de gav mere ‘i gamle dage’, men nu er det jo min blog, så jeg påstår frejdigt, at de har givet rigtig godt i år.

I kan se blåbærbuskene hele vejen foran havehuset (bag jernsøjlen/fyrtårnet, som jeg viste i sidste indlæg).

Siden tørken i 2018 og 2019 har buskene haft en drypslange rundt om fødderne, hvilket har været en stor hjælp i de sidste to års tørke. Jeg sætter vand til med en til to ugers mellemrum og lader det dryppe lisså langsomt natten over.

Bærsæsonen strækker sig fra begyndelsen af juli til lidt ind i september, og friske blåbær smager dejligt. Vi spiser langt de fleste til morgenmad.

Surmælksprodukt med masser af blåbær og lidt tyk sirup til morgenmad.
Der er noget dejligt dekadent over at starte dagen med en lille portion skyr/A38 under et bjerg af mørke blåbær overhældt med tyk, glinsende sirup.

Vi har tre sorter, for selv om de er selvbestøvende, så skulle det være bedst med flere sorter sammen.

Blåbær ‘Teddy’

Blåbær - Vaccinium angustifolium 'Teddy'Den første sort, der modner, er Vaccinium angustifolium ‘Teddy’, der har små, blå bær, som nogle derfor kalder ‘de rigtige’. Teddy-bærrene er flotte, men smager ikke af en dyt. Rigtige eller ej.
Jeg beholder dem, fordi de er pænt blå, pynter flot i skålen og måske er årsagen til, at de to andre sorter giver godt. Derudover er de ret lave og generer ikke.

Blåbær ‘Putte’

Blåbær - Vaccinium angustifolium 'Putte'

Midt i  juli begynder Vaccinium angustifolium ‘Putte’ at modne. Sikken et navn!
‘Putte’ har blåsorte bær med hvidt kød, som nogen derfor ynder at beskrive en anelse nedladende som ‘amerikanske kulturbær’. (Nordiske blåbær har nemlig blåt kød.) Vores bær, der ganske rigtigt er amerikanske, smager imidlertid dejligt af blåbær, og vi plukker skålevis hen over sommeren.
Buskene giver overdådigt, men her ved udgangen af august er de færdige. Jeg tror, vi spiste de sidste i søndags.

Blåbær ‘Sunshine Blue’

Blåbær - Vaccinium angustifolium 'Sunshine Blue'Senest modner Vaccinium angustifolium ‘Sunshine Blue’, der muligvis heller ikke regnes for noget, da den også har amerikanske aner, men pyt…
De får store, blåduggede bær, der modner fra midt/sidst i august, smager dejligt og desuden er værdsat her på matriklen på grund af den flotte størrelse og den sene modningstid.
Jeg har allerede plukket de første bær nu i slutningen af august, og da der er ekstra mange Sunshine Blue-bær i år, bliver der til et par morgenmadsskåle mere i september. Dejligt.

Nyplukkede blåbær (Vaccinium angustifolium 'Teddy', 'Putte' og 'Sunshine Blue'
Sådan ser blåbærrene ud: De mest sorte er ‘Putte’. De små, blå er ‘Teddy’ og øverst ligger et par af de store, blå ‘Sunshine Blue’.

Hvis du har adgang til blåbær og gerne vil bruge dem til andet end at spise friske, så se denne opskrift på hapsere med blåbærvinaigrette.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt.
Der kan gå nogen tid, før din kommentar vises, da mit system tjekker for spam.

24 kommentarer til “Blåbær – sommerens bedste morgenmad”

 1. Jeres morgenmad lyder som noget af det lækreste, jeg kan forestille mig.
  Hvor må det være skønt at kunne høste sine egne blåbær i en lang periode.
  Vi køber dem frosne og økologiske, men det er jo lidt skørt, at vi ikke har blåbærbuske selv, når vi har 1650 kvadratmeter have.
  Mange hilsner fra Gitte

  Svar
  • Godmorgen Gitte 🙂
   Jeg kan kun sige ja til begge dele: Det er en skøn luksusmorgenmad, og du burde overveje et par buske, når pladsen er der. (Man kan godt lave sin egen surbundsjord uden at bortgrave en mose for spagnum.)
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Jeg husker godt jeres overdådige blåbærbed, da vi var på besøg sidste år.
  I år har vi flere blåbær end, vi nogen sinde har haft, så jeg har puttet i fryseren. Bent er ikke til skyr, så han spiser ikke blåbær om morgenen, men han plukker i løbet af dagen og putter direkte i munden. Vi har ikke navne på vores, men de er alle amerikanske købt i Netto. De er fine alle og smager godt.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Det må have været den helt rigtige sommer for (blå)bær. Vi plukker også direkte fra busken som Bent – det har sådan en dejlig smag. Måske du kan lave blåbærlagkager til Bent ;-)))) Hvad bruger du de frosne bær til?
   De amerikanske blåbær fungerer rigtig fint, kan vi bare konstatere. Og bierne er også tilfredse med blomsterne har jeg bemærket, så de er 100% godkendt.
   Kh Lisbeth

   Svar
   • Ja se det er et godt spørgsmål, en gang til vinter prøver jeg måske at lave blåbærsyltetøj, jeg har jo også en pose aronia, jeg skal have brugt. Nu må vi se, der skal være tid til det, det får jeg vel til vinter. Jeg har lige haft en rundvisning på en time og 20 minutter.

    Svar
    • Mmmm ja. Bent vil måske have pandekager med blåbærsyltetøj.
     Du har travlt, ja, men hvor hyggeligt at have gæster i så fint et vejr.

     Svar
 3. Kjære Lisbeth
  Det må være flott å kunne høste sine egne blåbær gjennom sommeren. Ja, de smaker ikke som de nordiske blåbær, men er en god nr. 2 når en ikke har orginalen i nærheten. Så bra at dere har fått såpass med regn i august. Her har det kun kommet 44 mm i august, og det er lite til å være på mine kanter. Så nå er hagen knusk tørr, men jeg har rikelig tilgang på vann så jeg vanner mye for tiden.
  Her har vi bare fint sommervær, og i går ble det 23 grader. Deilig!
  Ha en god dag i syd!

  Svar
  • Kære Marit
   Det er en dejlig luksus her inde i byen, når man ikke har adgang til vilde blåbær. De er ikke ret almindelige i Danmark. De fleste af de bær, folk plukker og kalder blåbær, er i virkeligheden det, vi kalder Mosebølle (Vaccinium uliginosum). Bærrene smager glimrende – jeg har flere gange fået dem som dessert med fløde og sukker på.
   Normalen for regn i august plejer også at være højere her i landet, men jeg ved faktisk ikke, hvad vi plejer at få her i byen. Jeg vander efterhånden bare… ;-)))) Du er så heldig, at du kan trække vand fra elven.
   Vores vejr i dag og de sidste par dage har været vidunderligt sommervejr, men de siger, at det er slut i dag, så jeg nyder det så godt jeg kan.
   Tak i lige måde. Nyd din dejlige sensommer i haven. Jeg håber, det fortsætter hos dig.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Fresh blueberries are indeed one of life’s great treats, but if course the ones we buy in the store are not really fresh, having been picked at least a couple of days earlier and then put through the distribution chain. Years ago, in Northern Ontario, we picked wild blueberries, and had to keep a close eye for bears who also like to gorge on this seasonal bonanza.

  Svar
  • We buy a lot of (old/fresh) fruit and vegs, but knowing that the berries come straight from the plant IS a special delight.
   And I am very very very pleased that there are no bears around my blueberries. We are not at all used to dangerous animals in Denmark – with the exception of vipers and wasps! A few wolves have crossed the border from Germany recently, but in general we live peacefully. Maybe it’s because we have very little nature left.

   Svar
 5. Det ser bestemt ud til, at vi har et ekstraordinært fint blåbærår. Vi foretrækker dem begge helt friskplukkede og evt. som et drys i salatskålen. Dekorative er de jo også.

  Svar
  • Hej Marie – det var en god ide med salatskålen, det har jeg slet ikke tænkt på… Vi kommer ellers en gang i mellem på en restaurant, hvor hun ynder at drysse blåbær over mange ting, inkl. salaterne, så det var da ellers oplagt. Tak for påmindelsen.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Det er en stor fornøjelse at høste noget, der spises uden yderligere tilberedning. Og du har helt ret, Sydney, for de skulle være megasunde, de små bomber 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. uhmmm sikke en luksus morgenmad. Og tærter-kager med blåbær og bare at hapse dem fra busken, guf.
  Desværre tørrede vores blåbær ud i -18. Og jeg har ikke plantet nye. Det virkede som om her er for tørt for tit. Meen din ide med siveslanger er måske noget at tænke over. De smager jo skønt. Og er sunde, bare tænk på de “blueberry” piller der sælges som særligt gode og sunde til øjnene.
  hilsner Gunvor

  Svar
 7. … oh, ja – det er et super godt blåbærår i år.
  Imponerende at du har så godt styr på jeres planter – vi har 4 buske og har høstet over 3 kg i år og flere på vej.
  Vi spiser dem som snack og på morgenskyren og så har jeg lavet 2 glas blåbærsyltetøj. I fryseren ligger de og kan bruges til smoothies sammen med andre bær, blåbærmuffins osv.
  Hvilken rigdom 🙂
  kh Ulla

  Svar
 8. Det ser godt ud med sådan en masse blåbær 🙂
  Vi fik flyttet vores sidste efterår og håbede, at det kunne hjælpe lidt på udbyttet, som aldrig har været for godt. Desværre har vi ikke fået vandet dem nok, så det er i hvert fald ikke i år, at udbyttet er blevet større :-).
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Hej Lene
   Det var ærgerligt, at I ikke fik glæde af det gode bærår, men forhåbentlig skal de blot finde sig til rette, og så må du være efter dem med vandkanden næste år. Min erfaring er, at de gerne vil have sol, til nød lidt halvskygge, og ikke kan lide at mangle vand.
   Måske I nyder dem særligt i år, når der er færre 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. What a delight to see your blueberry plate, Lisbeth. The berries are very healthy and delicious. Since childhood, I like to eat blueberries with milk. I don’t have blueberries in my garden, but there are low bushes of wild blueberries growing in the forest near the garden. They are black and blue.
  Lovely photos and recipes.

  Svar
  • We have berries in Denmark that look a lot like blueberries, and I have had them with cream and a little sugar. Delicious.
   I wish I had those wild berries or blueberries near me.
   Thank you, Nadezda.
   Greetings Lisbeth

   Svar
 10. Den hvide bænk ser lokkende ud, som den står der i aftensolen. Det ser ud til, at der er en tæt beplantning omkring til at give læ. Som vestjyde bosat næsten lige bagved yderste klitrække, har jeg altid det med at skabe læ i baghovedet, når jeg planter i haven.
  Blåbær er lækre, og de kan sagtens spises på alle tider af dagen.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Hej Elna
   Vi har inddelt haven i rum, ikke fordi vi tænkte på blæst og læ, men i dag er vi glade for at ‘væggene’ giver god læ. Vinden er slet ikke som jeres, men vestenvinden kan nu godt få pæn fart på hen over vores vig, før den når vores have, der ligger i anden række.
   ‘Væggene’ er riohegn med cotoneaster. Det fylder ingen ting og giver god og ikke massiv læ.
   Buskene står midt i haven, så der ryger tit et par hurtige bær, når jeg passerer.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Tja… Båda är väl riktiga var och en på sitt sätt. Visst har de helt olika smak men båda är goda. Och ibland är det ju riktigt skönt att bara kunna ta skålen och gå ut och hämta det man vill ha. Däremot har jag lite svårt att tänka mig blåbärspaj gjort på de amerikanskatyperna. Det finns ingen syra i dem som bryter mot pajdegens sötma.

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Ja, amerikanerne vil nok kalde deres ‘de rigtige’.
   Jeg har desværre ikke tilstrækkeligt kendskab til de nordiske bærs smag, men det er en god pointe, at der er mindre syre i de amerikanske. Jeg kan sagtens forestille mig, at det ændrer, hvad man kan bruge dem til. Tak for tip.
   Det samme til dig. Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar