Blåbær og blomster – opskrift på hapsere

Blåbær og blomster – opskrift på hapsere

Lige nu bugner haven af blåbær, og der er et væld af blomster på min appelsintagetes, som jeg skrev om for et par uger siden

Appelsintagetes - Tagetes tenuifolia
Appelsintagetes er spiselig – både blomster og blade. Almindelige tagetes er ikke.

Planterne er mest anskaffet for udseendets skyld, og for at vi kan nuppe lidt her og der, når vi går i haven, men jeg synes, det er ekstra sjovt, hvis det spiselige også bliver brugt i køkkenet. Jeg morer mig derfor jævnligt med at finde ud af at udnytte lækkerierne. Hvad skal jeg fx bruge blåbær til, ud over at spise dem direkte fra busken eller i tykke lag på morgenskyren? 
Betegnelsen, ‘at haven bugner‘ med blåbær, er sådan set korrekt, men jeg har jo ikke en kæmpehave, så saft- og marmeladeproduktion er (heldigvis) ikke aktuelt. Jeg opererer i lidt andre mængder og i meget sjovere arbejdsgange.

Blåbær
Blåbærrene er tidlige i år på grund af det varme vejr, som har hærget siden begydelsen af maj. Jeg spiste de første blåbær før Sankt Hans..!!! Mængden topper i disse dage, hvilket er tilsvarende tidligere end vanligt.

Måske du også har blåbær i haven?
I dag får du i hvert fald et forslag til nogle små nemme hapsere, hvor vi er nogle, der kan prale med at blåbærrene er hjemmedyrkede. Andre må købe. Jeg kan også prale af, at pynten med appelsintagetes er fra egen have. 
Hapserne bygges af flere lag, men de er lynhurtige at lave, og ingredienserne er ikke avancerede.
Jeg bruger hapserne som del af en forret – a la tapas – der her på matriklen går under navnet ‘småt og godt’. Sådan noget med en masse små skåle og fade, som man nipper til med et glas en flaske vin som ledsager. Sommeraftener med den slags er noget af det bedste, jeg kan bruge min have til. Nogle gange får vi så mange småtterier, at det udgør et måltid. “I loove iiit.”

Serranohapsere med ostecreme og blåbærvinaigrette

  1. Skær rugbrød i firkanter og rist dem
    Din mund afgør størrelsen, men bidderne bør ikke være for små. Din sult afgør mængden.

    Jeg rister på brødrister. Pande er sikkert også glimrende. Skal være sprøde, ikke hårde.
  2. Læg serranoskinke på
    Brug skinkestykker, der er sådan rundt regnet dobbelt så store som brødet, og arrangerer dem så fikst, som talentet rækker til…!!  Eller læg dem bare på brødet, for skinken ses næsten ikke under alt det dejlige, der kommer ovenpå.
    Anden lufttørret skinke er også duelig.
  3. Kom en god teskefuld ostecreme på
    Rør gedefriskost blød med en lille spsk. mayo, 1 tsk. flydende honning og et lille nip salt.
    Jeg bruger den ost, der hedder Rondelé (fra Kvickly). Der er 100 g i et bæger, og der skal bare så meget mayo i, at den bliver blød, cremet og får en anelse fedme fra mayoen. Må endelig ikke blive fed. 
    Kan laves i forvejen.
    Er du bange for gedeost? Så gi’ det alligevel en chance, for friskost smager mildere end de andre gedeoste, du måske har smagt. Tilbehøret gør også noget for den samlede smag – fx er honning og gedefriskost sammen ‘et must’.
  4. Læg 2-3 blade fra appelsintagetes på
    I mangel af appelsintagetes, som enhver velassorteret have naturligvis har, kan rucola bruges.
  5. Kom lidt blåbærvinaigrette på
    1 dl blåbær stavblendes med ¼-½ tsk. hvid balsamico, ½-1 tsk. sukker og et lille nip salt.
    Kan laves i forvejen.
    Det kan stivne, hvis det ikke bruges med det samme, men så blender/rører du bare igen. 
  6. Pynt med blå blåbær og orange blomster
    I fortsat mangel af appelsintagetes, som enhver velassorteret have jo ellers har, kan man sagtens undvære blomsterne – det ser smukt ud alligevel. Inden jeg selv blev velassorteret (i år), brugte jeg ikke blomster – men blæret ser det da ud, ikke?

Opskrift på Serranohapsere med ostecreme og blåbærvinaigrette____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

28 kommentarer til “Blåbær og blomster – opskrift på hapsere

  1. Hej Lisbeth
    Ja det ser lidt blæret ud, men det er ret flot. Desværre er vores blåbær skrumpet ind på grund af tørken, de fik kun del i vandingen til at begynde med, det hjalp ikke, derfor indstillede vi vandingen, det var ellers store flotte bær. Bent holder meget af dem, men den gik altså ikke.
    Kh Lisbeth

    • Hej Lisbeth
      Øv med blåbærrene – og synd for Bent. Forhåbentlig har de bare opgivet bærrene og kommer igen næste år.
      Kh Lisbeth

  2. Hej Lisbeth.
    Tak for tilsendte, det ser meget lækkert ud. Jeg tror jeg vil prøve appelsintagetes næste år. Jeg har 3 blåbærbuske i haven, men fokuserede desværre på blomsterne mht. vand og da jeg kom i tanke om det, var det for sent, men til gengæld har vi brombær i læssevis lige ude i hegnet.

    Hilsen Jette.

    • Hej Jette
      Selv tak. Jeg kan godt anbefale appelsintagetes – uanset om man spiser dem, er de i hvert fald flotte. Kæmpestore planter med masser af blomster – og selvrensende. Jeg kan kun sige godt om dem.
      Ærgerligt med blåbærrene og den irriterende tørke – mon ikke man kan lave brombærvinaigrette og få lækre hapsere alligevel?
      Mange hilsener Lisbeth

  3. Uhm det ser lækkert ud og skal prøves men uden appelsintagetes, som ikke blev sået i foråret, da de tidligere blev ædt af sneglene. Der er så ikke lige den udfordring vi står med i øjeblikket. Ja fremtiden er svær at spå om Mange hilsner Lise

    • Hej Lise
      Næh, snegle er der ikke mange, der har problemer med i år. Det er måske derfor, jeg har succes med mine appelsintagetes. Jeg har dem i en krukke.
      God fornøjelse med hapserne – de er bestemt duelige uden specialtagetes.
      Mange hilsener Lisbeth

  4. Jeg måtte lige tjekke mine blåbær… de er knap modne endnu, selv om jeg ellers har en tidlig sort. Men jeg lader dem også blive ret modne. Ser knaldgodt ud med de dersens tagetes (som jeg altså ikke har i min have – endnu)
    Hilsen Henrik

    • Hej Henrik
      Mine blåbær står op af en lun mur – det er måske derfor de er ekstra tidlige. Jeg har tre sorter, og den sene er ikke moden endnu. Blåbær er bedst modne – søde og lækre.
      Dagliljeblomster og hostablomster kan også spises, hvis du skulle have sådan nogen 🙂 Men den lille orange tagetesblomst ER sød
      Mange hilsner Lisbeth

    • Hej Marit
      Tak. Ja blomsten er virkelig pyntelig. Det er desværre ikke de almindelige tagetes, der kan spises, så man må så selv 🙂
      God lun aften til dig også.
      Mange hilsener Lisbeth

  5. Det er totalt blærede dekorationer. Jeg både elsker gedeost og blåbær, og ellers hitter al mad der ser lækkert ud stort, dine hapsere ser ualmindeligt lækre ud:-P Nåhh ja mayo er godt;-)))
    Min blåbær giver ikke noget i år, de er totalt visne…..
    God aften hilsner fra Anette:-)

    • Kære Anette
      Blå og orange er lækre farver sammen, det er bare ikke så tit, man kan lave det i mad 🙂
      Ærgerligt med dine visne blåbær – du må prøve næste år. Der er jo kun liiidt mayo i, så det er nærmest sundt 😀
      Kh Lisbeth

  6. Vi har spist vores blåbær – de var super lækre! Dine snacks ser og lyder virkelig lækre. Jeg elsker sådan nogen småretter/tapas og skal helt sikkert prøve din opskrift – i år bliver det dog uden appelsintagetes, men måske til næste år!

    • Ja, blåbær er godt, og du burde prøve hapserne en dag – de dur sammen med mange andre slags småtterier 🙂
      Mange hilsener Lisbeth

  7. Hej Lisbeth

    Alletiders med blåbær!
    Jeg spiser dem også gerne direkte fra busken, når turen går gennem skoven.
    Spændende i år hvordan tørken har påvirket!

    Ha en dejlig aften

    • Hej Karsten
      Blåbær er så lækre – du må have masser i Sverige. Mine har kun sat bær, fordi de har fået vand. Til gengæld var der en del visne smågrene efter vinterens barfrost. Vejret er bare ikke til at stole på – det er nok meget godt 🙂
      God aften til dig også.
      Mange hilsener Lisbeth

  8. Hej Lisbeth
    Det er lige så mundvandet står over højvandsmærket.
    Kan alle hostablomster spises?
    Kh. Britta

    • Hej Britta
      Bare det var grundvandet 😉
      Ja, alle hostablomster kan spises. Du trækker dem bare af det grønne. Go’ fornøjelse.
      Kh Lisbeth

    • Velbekomme, Susanne! Jeg håber, I bliver glade for dem. De er så lette og ser ud af meget mere, synes jeg 😉
      Varme sommeraftener med tapas kan vi få mange af i år:)
      Mange hilsener Lisbeth

  9. Det er da de yndigste hapsere. Du kan også prøve med blå ost smøreosten fra Rondele, tynde skiver moden pære, et dryp flydende honning og timian. Blomstrende timian er også dekorativ
    Kh, Karen

    • Uhmmm – det lyder også godt – det indlemmer jeg i samlingen af ‘Småt og godt’. Min timian er desværre klippet ned – den så underlig ud. Meldugagtig?
      Kh Lisbeth

  10. Det lät väldigt gott 🙂 Och jag ska testa blåbärsvinägretten på andra saker. Plockmat är väldigt trevligt, gillar att det tar längre tid och samspråket blir mer av.

    Ha det gott! Carina

    • Hej Carina
      Du har vel også let adgang til blåbær? Jeg forestiller mig, at de vokser overalt hos jer.
      Mad der tager lang tid ved bordet er meget hyggeligt og man snakker ganske rigtigt så godt imens.
      Mange hilsener Lisbeth

Skriv en kommentar