Bizart, besynderligt eller bare skørt

Mit forrige indlæg her på bloggen handlede om store, smukke efterårsfølelser tilsat bevægende cellomusik.
Siden da har dagene været præget af lige så store følelser omend i den helt anden ende af skalaen, hvor det kalder på noget i retning af tolvtonemusik. Det vil jeg spare jer for. Det er slemt nok uden.

Vi var kun lige kommet os over halloween og havde kasseret ‘Den store græskarmand’ *), da Danmark blev ramt af en ‘corona-mink-variant-mutation-katastrofe-krise’, eller hvad man skal kalde det den.
*) Sådan et stort, orange og hult hoved, der – efter at have fornøjet nogen i et stykke tid – ender på komposten, hvor det udspyr en sidste duft af råddenskab til stor glæde for slimede snegle og bananfluer.

‘Corona-mink-variant-mutation-katastrofe-krisen’ var en fuldstændig uventet mavepuster for mig og må være ren ‘knock-out’ for de berørte, som i første omgang er avlerne, familierne og leverandørerne, men eksempelvis danske aktier faldt voldsomt i går (selv om aktier andre steder steg på grund af den lovede vaccine, må man tro) så der er ingen tvivl om, at interessenterne er mange, både nært og fjernt.
Dertil kommer, at det hele stadig udvikler sig på en ikke særligt pæn måde. Mildt sagt. Processen kan beskrives med varierende grader af ‘bizar’, ‘besynderlig’ og i allervenligste fald ‘skør’.

Haveglæde

I sådan nogle tilfælde, hvor verden er af lave, bliver jeg helt utroligt glad for min have, fordi jeg for en stund kan lade mig overvælde af problemer i størrelsesordenen:
“Skal jeg plante denne nyanskaffede staude her… eller her…?”
Eller:
“Mon ikke denne opbinding er god nok til efterårets og vinterens storme?”
Eller:
“Uha, der er mange selvsåede digitalis… gider jeg udtynde dem nu, eller venter jeg til foråret?”

I forsommeren plukkede jeg visne digitalisstande og satte i en vase i havehuset. Undervejs fra bed til vase dryssede der milliarder af frø af. Mange frø landede i bedet, hvor de kom fra – se herover. De værste frø var dem, der dryssede ned i fugerne mellem fliserne, for selv om de er nemme at udrydde, var det da lige et ekstra arbejde, skulle jeg hilse fra havemanden og sige. Det så heldigvis ret godt ud i vasen.
Den afblomstrede digitalis passer godt til den rustikke trækasse. Næste år vil jeg prøve igen med behørig frøopsamling undervejs i transporten.

Når selv små problemer om opbinding og frøspredning bliver ‘for meget’ – derude i haven, kan jeg lykkeligvis vælge at gå ind, tage et krus dejlig, varm, duftende kaffe og et stykke hjemmebagt banankage (med nødder, chokolade og tranebær), sætte mig i min spritnye lænestol og lade mig begejstre af min glade Ginko, der lige nu stråler med de skønneste gule blade lige uden for vinduet.

Et novemberkik ud i haven. Søjle-Ginkoen blev plantet sidste år, og den skal nok blive flot, når den vokser til.

Pyh, jeg er glad for haven i sådanne stunder.

Helwingia chinensis

Nu jeg er i gang med at fortælle om både ‘det sære’ og ‘min have’, så skal I se en plante, jeg fik foræret af en havegæst.
Det er en Helwingia chinensis.

Helwingia chinensis
Helwingia chinensis.

Den ser måske ikke sær ud, men vent bare, til du hører det næste…

Da jeg fik overdraget planten, lød det nemlig som om, min havegæst sagde, at blomsterne sad midt på bladene. Hmmm….!? Da gæsterne var gået, spurgte jeg evigtkloge fru Google, hvad det var med de der blomster og blade, for jeg forestillede mig, at blomsterne sad i bladhjørnerne på en eller anden sjælden måde, men sørme om ikke det var rigtigt: Helwingia chinensis er verdens eneste plante, der blomstrer PÅ bladene.
Jo, jo det er rigtigt!
Se nu bare her, for eftersom min søde havegæst ikke selv havde set det endnu på sin plante, og da jeg i sagens natur slet ikke kan fremvise et foto, så jeg har fundet et billede (som det er lovligt at dele), så I kan se, hvor helt utroligt mærkeligt det er.

Epiphyllous flowers of <i>Helwingia chinensis</i>
Helwingia chinensis. Se, hvordan blomsterne sidder midt på bladet. Foto: Daniel Mosquin

Er det ikke skørt? Jeg elsker skøre ting.

Jeg har læst mig til, at det er en 1½ meter høj, stedsegrøn busk til skygge-halvskygge på et beskyttet voksested i veldrænet jord, og at den tåler -15 grader, så det burde være muligt at få den til at overleve.
Jeg vil gøre mit allerbedste.
Foreløbig har jeg den i en potte, så jeg kan flytte den rundt, mens jeg lærer den at kende.

I weekenden plantede jeg den om i noget ekstra sandet jord, fordi jeg tror, den har haft det ‘for godt’, dvs. for fugtig jord. Den fik nemlig nogle gule blade (og den skal jo være stedsegrøn), så sand var, hvad jeg i første omgang kunne finde på. Andre bud er velkomne.

Helwingia chinensis
Gullige blade på Helwingia chinensis. For fugtig jord?

Foreløbig står den udendørs i skygge i en kasse sammen med andre småpotter, der afventer en plan.
Så må jeg se, hvordan den udvikler sig med både bladfarver og frost.

Glædelig jul og god mortensaften

Det er ikke kun Helwingia’en i min lille have bag huset, der er skør, der er også småskørt foran huset, for der blev sørme hængt juleguirlander op forleden.

Juleguirlander…

Der er nok at forundres over, så nu vil jeg nyde min jublende, glade Ginko.
I aften vil vi spise dejlig and med appelsinsauce a la Dalsgaard i Skivholme og åbne en flaske god vin.
Og i morgen vil jeg tage en runde i haven for at tjekke de sidste opbindinger.
Tre lyspunkter i en bizar, besynderlig og skør verden.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.

28 kommentarer til “Bizart, besynderligt eller bare skørt”

 1. Vi er nogle der er heldige ved at vi kan gå ud i haven og for en stund fordybe os i vores egen skønne, skøre verden med små udfordringer som digitalis imellem fliserne og spændende planter. Det er sundt for sjælen at lukke den store verden ude engang imellem og det er jo ikke ensbetydende med at man er komplet ligeglad med de mennesker der er ramt ekstra hårdt.
  Hyg dig med opbindingerne

  Svar
  • En gang imellem, når Bent bliver for rastløs af alt det rod i verden, går han ud for at finde nogle problemer, han kan tage sig af i en stund. Det er nemlig, som du skriver, ikke det samme som at man lukker verden ude i al evighed. Men det er dejligt med noget, man kan løse, fx opbindinger. Det er især mine rododendrontræer, der skal have et eftersyn. De smider jo ikke bladene, så det rusker godt i dem, hvis det stormer.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Ja, det er bizarre tider, vi lever i. Jeg har det virkelig svært med det massemord og ødelæggelse af et helt erhverv, hvor Danmark var verdens førende. Hvis jeg var minkavler, ville jeg gemme mine 10 bedste moderdyr i kælderen – civil ulydighed.
  Sikke da en spøjs plante – ud over, den er spøjs, er den jo også ganske dekorativ og en god samtalestarter på en havetur.
  Tak for link – og velbekomme i aften.
  Kh, Karen

  Svar
  • Kære Karen
   Jeg havde ikke lige tænkt på det med kælderen, men lad os håbe, at minkavlerne har haft tanken. Det vil være fuldt forståeligt. Og heldigt.
   Ja, hvis jeg kan få planten til at blomstre, vil det være en helt sikker samtalestarter, men jeg kan jo da altid blot fortælle om det. Tænk, at det er verdens eneste… 🙂
   Selv tak og i lige måde.
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth!
  Tak for et tankevækkende indlæg skrevet på din vanlige humoristiske måde!Det er en til tider “forunderlig” verden såvel inden-som udenlands.
  Det amerikanske valgDen danske MeToo hetz og Coronapandemien for blot at nævne de mest omtalte!-sidstnævnte det mest alvorlige.
  Af gode grunde,-fordi vi heldigvis ikke tidligere har været udsat for det,-bliver der taget beslutninger, som senere viser sig at være “helt ude i hampen”!
  Vi bor i Jammerbugt kommune!-og da jeg heldigvis er på efterløn, behøver jeg ikke at forlade kommunen.Jeg har masser af opgaver i haven stadigvæk og når vinteren måske sætter en stopper for disse kan jeg fortsætte inde i huset.Men jeg har også plan om “armchairgardening”,-jeg venter på en ny bog om Anne Justs have!
  Spændende planter du viser fotos af!
  De bedste hilsner fra Lise!

  Svar
  • Kære Lise
   Ja, der har været nok af mærkværdigheder i år, synes jeg. Jeg tilføjer lige Danske Bank til din liste 😉
   Uh, det må være særligt uhyggeligt, at bo midt i nedlukningen. Bare følelsen af bevægelsesfrihed, men hvis det skal til, skal det til, og vi må blot håbe, at det ikke var helt ude i hampen – men kun lidt. Selv om du er på efterløn, så må du kende nogen…
   Jeg ønsker dig og jer alt det bedste ‘deroppe’. Nyd din have og de ting, du stadig kan lave derude. Vejret er heldigvis med os her i efteråret, så vi kan være meget ude. Og ellers er det totalt hyggeligt at krybe ind med en god bog. Jeg vidste ikke, at der var en bog på vej om Anne Justs have. Det lyder spændende.
   Tak, jeg håber, jeg kan få den lille seværdighed til at trives.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Ja hvem er ikke påvirket af coronaen, det er vi vist alle, min søns arbejdsplads Enghaveskolen i Odense er lukket i denne uge på grund af corona, han er heldigvis testet negativ, men hvor længe, de skal testes rigtig meget, udsigten til at mødes bliver desværre igen mindre.
  Ja så er der jo alt det andet som aktiefald osv. nu var de ellers lige begyndt at stige. Vi må så glæde os over, at Trump i hvert fald er færdig med at være president her inden længe, det er da positivt.
  Ja og så er det også positivt at læse et humoristisk indlæg fra dig, og at gå ud i haven og glemme besværlighederne for en stund, det er også godt. Og glæde sig til andemad 🙂 i aften det kan vi også lide.
  Tillykke med din nye spændende plante, husk at fortælle hvordan det går med den.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Jeg synes simpelthen det er så mærkeligt, nærmest uhyggeligt, med den corona. Nogen demonstrerer, men den er jo kommet ‘af sig selv’ og smitter uanset, hvor højt man råber, så der er ikke rigtig nogen steder, vi kan klage. Bents søn og svigerdatter bliver også en gang i mellem sendt hjem. Det er godt nok vanskelige vilkår.
   Bent og jeg tillader os at nyde, at vi er på efterløn. Og ja, vi glæder os også til at Trump forsvinder ud af Det hvide hus. Om han skal fjernes af mænd i uniform, må tiden vise, men bare det at slippe for hans rædsomme sprog og selvglæde…
   Tak… vi er nødt til at finde glæde og humor, hvor vi kan, og her er vi haveejere særligt begunstigede. Det skal vi huske at nyde. Det bliver så let en selvfølge.
   Jeg skal nok huske at fortælle næste år, hvordan det er gået med den. Den er SÅ sjov.
   Kh og god mortensaften. Lisbeth

   Svar
 5. Kjære Lisbeth

  Jeg føler virkelig med dere i den krisen som har rammet minkindustrien, for det er jo tap av liv og tap av arbeidsplasser. Jeg er ingen tilhenger av dyr i bur, men vi har hatt det her også, mink altså.
  Denne Coronakrisen er helt fryktelig, og vi må bare være ytterst forsiktige, og håpe at det blir bedre snart.
  Så spennende din nye plante er med blomster midt på bladet! Den er bisarr, merkelig og vakker på en gang!
  Det ser så hyggelig ut i hagestuen din!
  Ha en deilig dag!

  Svar
  • Tak, Marit
   Jeg bryder mig heller ikke om dyr i så små og triste bure, men alt skal ske ordentligt og ikke mindst lovligt. Det er rystende her i landet for tiden.
   Rystende er i det hele taget coronakrisen, ja. Vi må sandelig håbe, at den nye vaccine virker på langt sigt, og at hele verden i løbet af et par år kan få vaccineret så mange, at vi kan nærme os ‘gamle’ tilstande.
   Det gælder om at nyde de små ting, fx min nye plante. Jeg håber, jeg er dygtig nok til at holde liv i den.
   Havehuset har vi aldrig brugt så meget som i år, efter at vi fik malet guldvæggen og indrettet os påny. Nu ønsker jeg mig to skind til stolene i julegave. Jeg håber, julemanden (og min mand) læser med 😉
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 6. Kære Lisbeth
  Dejligt indlæg, tak for det. Vi med have er virkelig priviligerede i denne situation.
  Jeg har altid været arg modstander af at holde vilde dyr i små bure udelukkende for deres pels, men jeg har så meget medlidenhed med minkavlerne lige nu, det er en hæslig situation og virkelig dårligt håndteret på alle planer.
  Lige nu går vi rundt om os selv og venter på at få leveret 160 hækkeplanter. De skal skabe læ til en sommerfuglehave i haven. Og inspireret af Lisbeths Høneballehave er tankerne samtidig igang med at planlægge en lille ‘Ildskov’ et andet sted i haven.
  Håber så meget at få mulighed for at besøge din have til foråret!
  Kh, Agnete

  Svar
  • Kære Agnete
   Selv tak 🙂 Jeg er også modstander af dyr i de der små bitte bure, med net i bunden og uden noget at tage sig til, men alle, inkl. regeringen må jo da minimum overholde loven. Ordet ‘hæslig’ er virkeligt beskrivende. Stakkels ofre.
   En sommerfuglehave… Det lyder simpelthen så smukt. Sikken en god ide. I må tænke på det smukke syn, mens I planter hæk, for det begynder at være lidt vel vådt og klamt derude.
   ‘Ildskov’… Altså det lyder også fantastisk. Jeg vil tænke på begge dele hen over vinteren: Kan jeg mon lave noget, der er inspireret af det?
   Jeg håber, du kommer engang næste år. Vi nærmer os forår dag for dag 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 7. Blev förvånad av nyheten att det överhuvudtaget fanns så mycket minkar i Danmark. Trodde i min naiva värld att uppfödning av djur för pälstillverkning var något vi lämnat bakom oss.

  Helwingia har jag läst om och det skulla vara kul att testa den 🙂 Lycka till!

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Hej Carina
   Det undrer også mig, at der er/var så mange mink i DK. Jeg vidste godt, de var her, men ikke at der var 1.200 farme med 1.7 mio dyr!! Der er stort set ingen, der går med pels i her i landet, men skindene er gået til eksport til lande, hvor det stadig er ok at gå med pels.
   Tak. Jeg havde aldrig hørt om Helwingiaen, men nu håber jeg, at den vil gro her, for den er virkelig interessant.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 8. Sød lille gingo. Der er vores godtnok noget større. den er så osse 35- 36 år.
  Blomster på bladene, ja det er skørt på den sjove måde. Herlig. det er om at finde de gode, dejlige. skøre ting i denne tid, og der er haverne noget af det bedste. Coronaen laver så meget rav i vores tilværelse, så hvis vi ikke havde vores haver, var det hele da for surt. Stakkels dem der ikke har have….
  Jeg tror vi er ret mange der har købt den lille compacta du skrev om forrige gang. Det bliver en hel klub.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Kære Gunvor
   Åh, hvor må den være flot, din Ginko. Men den har også været lille engang, må jeg trøste mig med 😉
   Jeg troede, jeg hørte forkert, da jeg fik at vide, at Helwingiaen blomstrede på bladene, men den er go’ nok. Spøjs fætter. Og hvor er det dejligt at have noget ufarligt at gå op i, mens verden ramler rundt om os. Det er virkelig en lykke at have en have.
   Hi-hi måske vi skulle lave en compactus-klub og mødes en gang om året. Danmark er jo et foreningsland. Meeen nååå nej… det er tiden nok ikke til. Men hvor er det sjovt, at den er blevet plantet rundt om i haverne. Det fortjener den.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Fin lille plante,du har fået. Det er en hunplante med de brede blade og de bliver lidt gullige her om efteråret. Det er hanplanten med de smalle blade og støvdragerne i blomsterne. Hunplanten får et sort bær midt på bladet,når den er bestøvet. Har dem begge to,men ingen bær endnu.

  Svar
  • Kære Anne Marie
   Tusind tak for info – hvad du dog ikke ved 😉
   Det glæder mig meget at høre, at de gule blade ikke er et sygdomstegn. Forhåbentlig kan jeg finde en hanplante, måske du har en – jeg skriver en mail til dig.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Det er en spændende og yderst speciel plante, du har fået. Jeg gætter på, den ikke er så kendt, og det er i grunden underligt, når den er hårdfør på friland. Jeg håber, du lykkes med den.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Hej Elna
   I betragtning af at samtlige andre planter på kloden blomstrer på anden vis, så er den virkelig speciel, og jeg havde aldrig hørt, at det var muligt at blomstre på bladet.
   Jeg undrede mig også over at den ikke var lidt mere kendt, da jeg læste, at den var hårdfør ned til -15. Det har vi jo nok kunnet klare her i DK i en del år med vinterdækning. Nu forsøger jeg mig. Jeg vil helst have den i en krukke, for så ved jeg, hvor jeg har den, men om den kan lide det…? Vi får se.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Ja, hvor er det godt, at vi har haven at tænke på i denne tid. Den sidste tid har været skrækkelig for de mennesker, der har mistet deres livsværk og nu går der politik i det, det gør det bestemt ikke lettere for de berørte. Vi må da håbe de alle kommer til fornuft.
  Sjov plante, det bliver spændende at høre hvordan den udvikler sig.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Hej Lene
   Haven er virkelig blevet et frirum, og hvor jeg tidligere kunne blive træt af evige overvejelser om “Hvad skal jeg dog gøre ved det bed, der bare ikke fungerer?” så er det lige netop det, jeg for tiden tyer til. Vi har efterhånden uanede ideer og projekter i fantasien.
   Jeg er også spændt på Helwingiaen. Jeg tør ikke rigtig plante den ud i jorden, så foreløbig står den i potte.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 12. Siden du skrev dit indlæg, er det kun gået fra skidt til værre i minksagen. Det er på alle måder en ulækker sag, som jeg næsten ikke kan holde ud at høre mere om. Din nye plante er virkelig speciel. Den bliver sjov at følge.

  Svar
  • Det er simpelthen en ualmindelig fæl omgang i både proces og resultat.
   Jeg har de sidste dage skruet helt ned for nyhedsinput’et, og holder det på det nødvendigste, når det gælder mink-gate. Jeg orker heller ikke at høre eller læse navnet T…. mere. Det gælder også Brexit, Danske Bank, krænkelser osv. osv. En daglig opdatering i overskrifter rækker så rigeligt for tiden.
   Til gengæld er det en sjov plante, jeg fik, og et af mine lyspunkter. Bl.a. fordi Anne Marie i en kommentar fortæller, at lidt gule blade er ok, da det er en hunplante. Det er glædelig info, og det er med at samle på den slags 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 13. Hej Lisbeth

  Ja, sikken en underlig minkhistorie, har man villet manipulere hele denne industri til livs?
  Så er det en anderledes spændende plante sag du viser – Morsomt hvis du også får en hanplante!

  Ha en dejlig onsdag

  Svar
  • Hej Karsten
   Mon vi nogensinde får et klart billede af, hvad der er foregået? Så er det bedre at holde sig til haven.
   Jeg håber, at få en hanplante. Det må I høre mere om næste år, især hvis de blomstrer. Jeg aner ikke, hvor gamle de skal være for at gøre det. Men sjovt er det.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
  • Ja, den er morsom, Martin. Jeg har lige fået en hanplante, så nu håber jeg, at de begge vil blomstre og at der kommer bær.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar