BBC-inspiration: Små haver

Udenfor i haven er der vådt og gråt.
Indenfor i stuen er der lunt og godt. Her sidder jeg og slubrer kaffe med en lille skvat mælk og gumler på ny inspiration til haven.

Jeg inspireres bl.a. af serien Gardeners’ World fra BBC, og til min store fryd har de en konkurrence i år, hvor seere kan sende billeder ind af deres små haver (maks 6 x 6 m). I sidste ende kåres en vinder med den bedst designede have med størst kreativitet. De fem bedste haver filmes og vises for os alle. Det glæder jeg mig til. Jeg har nemlig selv en lille have.

Udsigt over haven mod kirketårnet
Som ejer af en lille byhave på ca 300 m2 kender jeg til fordele og ulemper med sparsom plads og mure alle vegne. Billedet er taget i aftensol ud over haven. Til venstre er en dejlig sydgavl, der luner vores figen (tak, nabo). Det hvide havehus er vores. Haven slutter bagerst ved bagboens røde tegltag foran kirken. Til højre anes Jens’ tag. Vi har tre naboer langs skellet til højre.

Min begejstring for BBCs konkurrence skyldes ikke kun, at jeg har en lille have, men i endnu højere grad at jeg har en livslang kærlighed til små haver og dermed en særlig interessere for design af samme.

Jo mindre, jo bedre

Det er ikke kun små haver, jeg løbende forelsker mig i. Det er i det hele taget steder med ringe plads, fx små boliger, sejlbåde og campingvogne. Jo mindre plads, jo bedre.
Dét, der tænder mig ved ’sparsom plads’, er, at det er så utroligt svært at integrere en mangfoldighed af funktion, indtryk og oplevelser med et harmonisk udseende på ganske få m2, og jeg kan af en eller anden grund godt lide at kaste mig over noget, der ikke ligger lige til højrebenet, men kræver forarbejde, indsamling af viden og inspiration, masser af kreativitet og nytænkning, samt analyse og planlægning.
(Jeg har aldrig haft hverken båd eller campingvogn og skal ikke have det, og alligevel sidder jeg gerne foran ‘campingmagasinet’ i tv, hvor jeg begejstres barnligt over smukke og pladsbesparende løsninger!)

Havearbejde - computeren er et af mine vigtigste haveredskaber.
Se, dét kalder jeg havearbejde: Et fredeligt hjørne, der dufter af varm sommersol, hvor jeg kan sidde i timevis og lede efter gode, skøre og funktionelle ideer og passende planter til min lille have.

Redesign af en lille have

I det seneste afsnit af Gardeners’ World, som jeg så forleden, var der et indslag fra en lillebitte byhave, der skulle fikses op af en havedesigner. Så snart de havde annonceret det, steg mit havehumør et par ekstra streger. Mums!
Byhaven VAR lille: 3 x 6 m, omkranset af mure og nordvendt.
Havedesigner Adam Frost var ham, der transformerede den lille have fra mørk til mindre mørk og fra kedelig til glad trods de vanskelige odds. Se nu bare her:

Siddeplads før og efter
Murstensvæggen er delvist renset, og det er naturligvis en forbedring i sig selv, men patinaen er bevaret. Det, jeg især bemærker, er, at Adam Frost har brugt to forskellige materialer i belægningen, hhv. kvadratiske fliser og skærver, der giver en slags ruminddeling. Han har desuden adskilt materialerne med et lille trin, der understreger rumvirkningen. Jeg bemærker også, at der er sat en klatrehortensia op af væggen. Det er godt at udnytte alle kvadratmetre – også de lodrette. Hvis det var mig, der skulle passe haven fremover, ville jeg beskære planten så den kun dækker væggen til venstre for siddepladsen, hvilket vil fremhæve rumvirkningen. (Mine fotos fra Gardeners’ World, afsnit 1, 2018)
Her fornøjer jeg mig over bænken, som Frost har placeret modsat det lille cafesæt. Den giver mulighed for at sætte sig og se på noget andet, end man ser fra stolene. Det gør haven større (oppe i hjernen), for jo mere man ser, jo større må haven være, ikke? Et andet trick er, at han gentager den gråblå farve flere steder og især på muren ved siden af efeuen. Dén placering gør haven større, fordi vores øje helt naturligt søger gentagelser og altså dermed trækkes frem og tilbage i haven og ikke mindst HELT ud til skellet, så man får de sidste kvadratmetre med. (Mine fotos fra Gardeners’ World, afsnit 1, 2018)

Resultatet

Man kan diskutere resultatet, og jeg havde personligt truffet nogle andre valg, men haven er helt klart tilført nogle interessante elementer, synes jeg, og det er det vigtigste at tage med sig fra udsendelsen. 
Pointen er, at knebene er gode, og at man dernæst skal bruge dem, som man har lyst til.
(Hvis du har lyst til at zappe rundt på min hjemmeside, hvor jeg skriver om, hvilke design-kneb vi har anvendt i vores have, er du velkommen.)

Niveauforskel er godt i alle haver.
Vi har større niveauforskel end i den lille engelske have, men ét trin er bedre end intet. Man oplever nemlig også med fødderne.

Inspiration til min have

Jeg inspireres mange steder, og jeg kan godt lide den ide fra den lille engelske have, hvor Frost satte et gråblåt træpanel op på væggen ved siden af efeuen. Måske ideen kan vendes og drejes 180 grader og tilpasses et ganske bestemt sted i min have. Dén tygger jeg lige lidt på. Det skal i så fald ikke være et træpanel og ikke noget i en gråblå farve, meeen…øh…jooh…måske en sort farve…og æh… måske bare et par lister…!
Sådan er det med inspiration: Jeg ser én ting og laver noget andet.

En våd magnoliaknop glæder sig sammen med mig, til det bliver forår.

Det er stadig vådt og gråt derude.
Kaffen er drukket, Gardeners’ World er slut, og jeg venter tålmodigt på forår. Det kan jeg også lige så godt, for jeg har ondt i halsen og har det bedst inde.
Det varer nu ikke længe, før jeg igen skal i haven og udtænke nye løsninger på ligegyldige problemer, og på et tidspunkt skal jeg se finalisterne i BBC’s konkurrence om at designe bittesmå haver.
Der er meget at glæde sig til.

Link til Garderners’ World, afsnit 1, 2018. Indslaget om den lille have kommer ca. 17 min. inde i udsendelsen.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

22 kommentarer til “BBC-inspiration: Små haver”

 1. Hej Lisbeth
  Interessant indlæg om små haver, her kan jeg ikke rigtigt være med, men jeg kan sagtens forstå, at det er spændende, at få indrettet en lille have på den helt rigtige måde. Da jeg i sin tid malede akvarel, var det kun små akvareller, jeg lavede, jeg kunne ikke finde ud af andet. Andre damer sad med store flotte blomster, som de havde malet på store lækre stykker papir. Nu er det lige omvendt, jeg har vænnet mig til meget plads i haven, og jeg tror slet ikke jeg kunne leve med bygninger så tæt omkring mig, som du har. Nej jeg er til meget plads og åbne vidder, godt vi er forskellige, det er jo det, der gør det spændende. Så må jeg se, hvor længe, jeg kan klare den store have. Det har jo nok sine begrænsninger, så må jeg lære noget af dig.
  God bedring med halsen, godt vi har fjernsynet og bøger, når det ikke vil blive forår.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Jeg kan sagtens se fordelene ved store haver, og jeg har da også haft et par stykker, der var noget større end nu. Dog ikke så stor som din.
   Haver og haveejerens tiltagende alder er vist altid en udfordring. Fordelen ved en stor have er, at man bedre kan komme til med maskimekaniske hjælpemidler som havetraktor m.m. Og man kan måske også have et hjørne til kompost, store grene osv. uden at skulle slæwe det hele ud af haven. Vi må lære at sno os som vi nu kan.
   Tak for gode ønsker – det er godt med indendørs haveoplevelser. P.t. er jeg ved at gennemgå mine havebilleder. Tiden skal jo gå.
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Jeg var næsten klar over, at du har haft større haver, det har jeg ikke. Jeg tror den have du har nu tiltalte dig, fordi det var et spændende projekt, det kan vi jo se på din hjemmeside, at du har haft meget glæde af.
  Her hos os er ingen havetraktor, Bent går troligt rundt og slår græs flere gange om ugen, han prøvede en havetraktor en gang, det var nok for ham. Med alle de snoede stier og runde bede, var det ingen fordel med sådan en. Grenene bliver slæbt uden for haven, vi er så heldig at en nabo har lagt grund til, så der er en slags kompostplads nogenlunde tæt på os, igen Bent der slæber, han har ingen problemer med at holde vægten nede.
  Jeg var lige en tur ude over middag, det var for koldt, så jeg er igen gået i arkivet, godt vi har det og en god bog.
  Kh Lisbeth

  Svar
 3. Hej Lisbeth.
  Fantastisk som farver også har en indflydelse på helhedsoplevelsen. Det hele kan godt blive FOR algegrønt. Er vild med den almuelyseblå farve, som er anvendt i den engelske minihave.
  Lis

  Svar
  • Kære Lis
   Som kunstner ved du kun alt for godt, hvad farver kan. Jeg synes også, den blågrå farve er fin både til at lysne og til at fremhæve de grønne planter.
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Kjære Lisbeth

  Ja, på tv og internett kan en finne mye fin inspirasjon. Det ser hyggelig å sitte i hjørnet ditt, og nyte solen ute og hygge seg. Det skal ikke så mye til for oss hagefolk til å bli fornøyd, bare været vil være godt. I dag drypper det faktisk av taket ute, og det er jo et vårtegn 🙂
  God bedring med halsen din.
  Klem

  Svar
  • Kære Marit
   Tø og sol vil vi gerne have, ja. Bare du ikke får så meget tø, at smeltevandet laver problemer.
   Tak for gode ønsker. Det er dejligt at kunne få tiden til at gå rart indendørs.
   Kh Lisbeth

   Svar
 5. Beundrar er som lyckas med små trädgårdar för jag upplever att det är mycket svårare att skapa något fint på liten yta. Och i England finns ju mängder av små trädgårdar. Ganska ovanligt här i Sverige.

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Jeg er jo så heldig, at jeg godt kan lide små haver, men pladsen udenom og de mange smukke klipper og vandløb, som I har, er jeg ganske misundelig på.
   Lisbeth

   Svar
 6. Hej Lisbeth

  Gardeners world har mange rigtig gode udsendelser, hvoraf der ligger en del på youtube.

  Alletiders med inspiration når vejret er småtrist:)

  Ha en dejlig dag

  Svar
  • Efter at vi flyttede for mange år siden, har jeg ikke kunnet se programmet på tv’et, men Youtube er ganske rigtigt et skatkammer.
   Vejret er kun til indendørs sysler. Så helt utroligt kedeligt og gråt.
   God dag til dig også 🙂

   Svar
 7. Jeg kan godt forstå din fascination af det små. Og udfordringen. Og jeres have er noget af det smukkeste, og den virker slet ikke lille når du viser den på bloggen! Jeg er i øvrigt overbevist om at en lille have og en stor have, ligesom en lille bolig og en stor bolig har forskellige fordele og ulemper, og at det ene ikke er bedre end det andet. Selv har jeg det med at kaste mig ud i store ting som jeg – når det kommer til stykket – slet ikke kan overskue. Jeg øver mig i at gøre det hele lidt mindre 🙂
  Kh Nana

  Svar
  • Kære Nana
   Tak for de smukke ord.
   Det ser ud til, at lige meget hvad vi hver især gør, så rammer vi ‘muren’ for egne evner og tid. Vi må lære at finde vores begrænsninger. Jeg øver mig også 🙂
   God ‘øvning’
   Kh Lisbeth

   Svar
 8. Den udsendelse har jeg også set og blev også imponeret over forvandlingen af den lille have. Vores have er jo stor, men jeg er forberedt på, at der ikke går forfærdeligt mange år, før vi bliver nødt til at drosle ned, så jeg vil følge programmet med interesse. Det gør jeg nu under alle omstændigheder.

  Svar
  • Ja ikke? Det var en enorm forvandling, uanset om man er enig i resultatet. Men der skete virkelig noget.
   (Jeg kommer i tanker om at jeg da har glemt et link til programmet.)
   Programmet er i det hele taget godt. Der er altid et eller andet, man kan bruge.
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
 9. Jeg har det lige som dig: små haver og deres indretning, er det der interesserer mig mest. Jeg har også et par havebøger om små haver. Især har jeg været meget glad for den Alan Titchmarsch har skrevet. den har jeg brugt meget, da jeg anlagde min egen lille have.

  Svar
  • Hej Esther
   Den bog kender jeg ikke. Jeg er ellers glad for Titchmarsh – for mig er han nærmest synonym med Gardeners’ Word. Hvad er titlen?
   Min bedste bog, som jeg klart kan anbefale er The Small Garden af John Brookes.
   Der er heldigvis kommet lidt mere fokus (og dermed bøger) på små haver de senere år.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar