Bagte æbler fra haven

Vi har fem æbletræer. Det ene er espalieret; de fire andre er søjleæbler, der vokser i Teglhaven. Et af søljeæblerne hedder ‘Greencats’. Det er et grønt spiseæble. Syrligt, sprødt og saftigt. Klar til plukning sidst i oktober. Æblerne kan gemmes helt til februar, men så længe ligger de nu ikke her hos os. Vi høster så heller ikke kassevis, som andre gør, for det er både et lille træ, en lille have og en lille husholdning. Glæden ved egne æbler er imidlertid ikke tilsvarende lille, men kæmpestor.

Spiseæblet Greencats kan gemmes til februar.
Æblet Greencats har en lækker sprød, lysegrøn farve, også i moden tilstand.

De første æbler spiser vi lige fra træet. Det er en stille luksus at slå et smut omkring træet og finde det bedste æble, som man kan spise, mens man går gennem resten af haven, der på det tidspunkt er indhyllet i efterårsfarver. Der ligger følgelig mange æbleskrog i det sidste haverum. De gør det ud for kompost.
Et par uger efter, at de første æbler er spist, plukker jeg de sidste og lægger dem køligt. I år kom jeg i tanker om dem, lige inden ‘Ingolf’ i slutningen af oktober stormede hen over Danmark og vores lille byhave i Ebeltoft, så jeg var ude i mørke og pladderregn og redde de sidste æbler. Heldigvis fik haven ingen skader, og æblerne lå trygt og godt på et bord i vognporten.

FAKTA OM SØJLEÆBLET ‘GREENCATS’

Æblesorten ‘Greencats’ er skurv-, meldug- og kræftresistent. Klik her og læs mere på havens hjemmeside

Når ‘Greencats’-æblerne er plukket og gemt i frostfri indpakning, tager jeg af dem de efterfølgende måneder for blandt andet at bruge dem i salater, hvor æblets særlige sprødhed er et plus. Men jeg bruger dem også til bagte æbler med marengscrumble og vanillecreme. Det er en hjemmegjort blanding, der smager supergodt, er nemt og hurtigt at lave, og så glæder jeg mig over, at alle ingredienser er tilladt for os, der passer på kolesteroltallet. Selv Bent, der (ifølge ham selv!) ikke har en sød tand, smovser hurtigt et par æbler i sig. Så er testen bestået.

Sådan laver du bagte æbler med marengscrumble

Et halvt æble med crumble gør det ud for en lille kage, så du bestemmer selv, hvor mange personer opskriften er til.
Hos os spiser vi to halvdele hver til eftermiddagsteen, men hvis der er andre kager på bordet, eller hvis det er til en lille dessert, så vil et halv æble i fx en ovnfast portionsskål være ganske passende.

Lækre bagte æbler med få ingredienser
Nisserne flytter med.

Til fire æbleglade personer skal du bruge:

 • 6 fedtfattige digestive kiks (Fås i hvert fald hos Coop, og sikkert også andre steder. Hvis du vil have helt styr på fedtet eller ønsker at spise gluten- og/eller lactosefrit, så kan du selv bage kiksene efter den opskrift, jeg gav i indlægget Søndagskage i haven.)
 • 110 g mandler
 • 1½-2 æggehvider
 • 110 g sukker
 • ½-1 tsk vanillesukker
 • 8 halve æbler af en vis størrelse – der skal være plads til crumblen. Greencats er et spiseæble. Hvis du har adgang til madæbler, er det sikkert endnu bedre.
 • En anelse olie eller smør til smøring af form

Vanillecreme:

 • 1 del Creme fraiche – jeg bruger den på 5-6%
 • 1 del Skyr med vanille 2% (jeg bruger Thieses, da det har en god konsistens og er sødet med rigtigt sukker og ikke aspartam, der har så forfærdeligt mange bivirkninger)
 • Smag til med flormelis og vanillesukker – det skal være lidt sødt og smage af vanille.

Flødeskum kan også bruges, hvis man ikke er bange for de flerumættede fedtstoffer og kan lide den fede smag i munden. Jeg er ikke udpræget fan.

Fremgangsmåde:

 1. Skræl æbler og fjern kernehus. Sidstnævnte er særligt let på Greencats, fordi kernehuset er meget lille. 
 2. Forvarm ovnen til 180 grader varmluft – konventionel ovn kan også bruges, men så skal du skrue op til ca. 200 grader.
 3. Knus kiksene til rasp, hak mandlerne, og sæt til side. (Jeg laver en større portion af begge dele, så jeg har til næste gang. Så går det endnu hurtigere søndagen efter.)
 4. Pisk æggehviderne stive, og tilsæt dernæst sukker lidt af gangen, mens du pisker videre, til det er kridende hvidt og blankt.
 5. Vend kiks/mandel-blandingen i marengsen sammen med vanille.
 6. Smør den ønskede form, stil æblerne tæt sammen og fyld mandelblandingen i/over æblerne – fyld godt op. 
 7. Sæt fadet nederst i ovnen og bag æblerne i 20-25 minutter, eller til crumblen er gylden og æblerne møre. Hvis du bruger et tykt fad, skal de have lidt længere tid.
 8. Bland lige dele creme fraiche og vanilleskyr, smag til og server til æblerne.
Bagte æbler med marengscrumble og vanilledreme.
Bagte æbler med marengscrumble og vanillecreme.

Spis fx æblerne en adventssøndag med gløgg eller rødvinstoddy til. Ikke dårligt!
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

7 kommentarer til “Bagte æbler fra haven”

 1. Hej Lisbeth
  Tak for opskriften det ser lækkert ud. Godt mandlerne er ved at falde i pris, jeg er jo kun en fattig pensionist 🙂 Æblet kender jeg ikke, men det lyder til at være et godt æble.
  Vi er enige om det med flødeskum, jeg rører det ikke, til gengæld foretrækker Bent flødeskum frem for Creme Fraice.
  Kh Lisbeth

  Svar
 2. Hej Lisbeth

  Alletiders, jeg fik ligepludselig en stor lyst til æblekage! Men hvis jeg skal have noget på så er jeg nu også til flødeskum, og kalorierne brænder vi jo af i haven:)

  Ha en dejlig aften

  Svar
  • Hej Karsten
   Man kan jo heldigvis bruge hvad man vil 🙂 Bortset fra at jeg ikke er så vild med smagen af den fede flødeskum, så passer vi kun på kolesteroltallet. Kalorier behøver vi heldigvis ikke at tælle – og heller ikke at brænde dem af i haven. Du må snuppe et træ pr. kage 😉
   Fortsat god aften til dig også.
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth- hvor ser det lækkert ud – det skal prøves! Apropos flødeskum fik jeg af en veninde det tips at købe laktosefri flødeskum. Det har jeg så gjort de seneste måneder. Den har en meget længere holdbarhedstid – og så kan man jo blot piske lidt – og komme lidt i sovsen – eller …. Den smager i øvrigt udmærket.
  I øvrigt tak for sidst – som altid hyggeligt.
  Julemånedshilsenen fra Mols
  Birthe

  Svar
  • Kære Birthe
   Selv tak.
   Det lyder som et godt tip med piskefløden. Det er godt at prøve nyt. Det gælder også vanillecremen, der efter min mening er et absolut tilvalg til æblerne. Mange tror, at flødeskum er det eneste rigtige til alt, og at alt andet er en dårlig erstatning, man kun er nødt til af helbredsmæssige årsager. Synd for dem.
   Også julehilsen herfra, Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar