Appelsintagetes

Mine Appelsintagetes blomstrer (Tagetes tenuifolia ‘Tangerine Gem’).
Der er masser af knopper, og de første blomster har nu åbnet sig – og er smagt. De er nemlig spiselige i modsætning til de fleste andre tagetes.

Appelsintagetes i knop (Tagetes tenuifolia ‘Tangerine Gem’)

Lad mig starte med begyndelsen.

Forspiring

Det hele begyndte, da jeg såede i min spirehimstregims engang i april, mens haven var dækket at 2 mm sne i flere timer. (Heller ikke dengang blev vi begunstiget med nedbør, men det er en anden historie). Jeg ventede lææænge med at så, fordi det blev ved med at være isnende barfrost her på matriklen (svært at huske i den nuværende hede), men til sidst såede jeg.

Efter kort tid dukkede de første tagetesspirer op.

9. april. Tagetesspirer.

Udplantning og såning i krukke

Vinteren og kulden fortsatte, selv om jeg havde forspiret – grrrrr!, men endelig i maj plantede jeg nogle små forkølede planter ud. Store var de ikke. Jeg tror, jeg havde sået dem for ‘højt’. Jeg prøvede at genså dybere i et par andre paprør, og det var bedre. Så lærte jeg det.
Samtidigt med udplantningen smed jeg et par ekstra frø i krukken – der er jo en hulens masse bar jord mellem de små planter, når man planter ud.
Det skulle senere vise sig, at de forspirede og de ikke-forspirede planter blev blomsterklar på stort set samme tid.
Jeg tror, jeg plantede for tidligt ud, for det blev ved at være koldt, og jeg blev utålmodig. Jeg veeed det…, det var forkert, og jeg har sendt morfar mange tanker. Han lærte mig nemlig, at man skal vente, til der er godt med varme i luften. Morfar har ret. (Jeg vil forsvare mig med, at jeg trods alt ventede meget længe med at så, men “ok, morfar, jeg lover at være endnu mere tålmodig næste år”.)

16. maj. Små forkølede planter af Appelsintagetes. Forrest i krukken anes nogle bittesmå spirer fra frø, der er sået direkte i potten.

Vækst og varme

Pludselig var kulden væk, og varmen lagde sig som en tung dyne over hele landet og min tageteskrukke. Det passede appelsintagetes’erne godt, og de tog revanche og voksede sig store og kønne.

10. juni. Alle Appelsintagetesplanter i god gro og lige høje. Det er krukken bagerst i midten med de små blade.

Knopper og blomster

I slutningen af juni var der sat masser af knopper, og nu er der så også blomster.

Appelsintagetes i blomst (Tagetes tenuifolia ‘Tangerine Gem’)
2. juli. Blomster i min Appelsintagetes.

Velbekomme

Jeg valgte i sin tid at så Appelsintagetes, fordi blomsterne kan spises og har appelsinsmag – det lød sjovt. Man kan spise både blomster og blade.
De smager ikke af en dyt, skulle jeg hilse og sige. Det grønne under kronbladene er træet og uspiseligt. Smagte med lidt god vilje af grønt blad. Selve bladene er ikke træede og smagte med lidt mere god vilje af dild.
Men blomsterne har en fin størrelse og er flotte i farven og vil pynte på mange slags mad. Man er vel med på tidens trend…

Appelsintagetes er spiselig (Tagetes tenuifolia ‘Tangerine Gem’)
3. juli. Appelsintagetes på appelsinmarmelade. Flot ser det ud. Og marmeladen smager godt.

____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

18 kommentarer til “Appelsintagetes”

 1. Kære Lisbeth
  Sikke flotte tagetes. Og deling af din morfars gode råd. Det er nok menneskeligt at ville lave sine egne erfaringer og flot at indrømme, at man stadig kan lære. I det ligger også, at det er ok at give gode råd til andre for de ting, som vi erfarer i vores generation.
  Jeg tror jeg vil prøve dine appelsin tagetes næste år, jeg har det nemlig ret dårligt med lugten af almindelige tagetes, men syntes de er kønne.
  Tak for dit forslag om deltagelse i bustur – det blev en stor og inspirerende oplevelse. Herlige haver du havde fundet til turen. Mine indkøb af Alunrod i forskellige farver er plantet i en stor balje, så vi ser dem hver gang, vi går ud af bagdøren. Den citron-lysegrønne lyser fantastisk op (indkøb fra første havebesøg) sammen med en smuk meget grønbroget fra have nr. 3 og en rødlig fra egen krukke.
  Jeg vil glæde mig til næste års havebesøg bustur og det hyggelige selskab.
  Kh. Birthe

  Svar
  • Kære Birthe
   Ja morfar var klog og desværre ligner de næste generationer os – de vil hellere gøre sig deres egne erfaringer 😉
   Tagetes’erne er bestemt smukke, og det er da morsomt at de kan kommes i salatskålen uden at forgifte gæsterne, hvis de skulle spise en 🙂
   Jeg er glad for, at du kunne lide haveselskabets tur i lørdags – jeg synes selv, i al beskedenhed, at det var nogle gode haver, jeg havde fundet, og selskabet var udsøgt: Godt humør og overholdt tiderne, hvilket en arrangør er glad for 🙂
   Det var bestemt lækre planter, du havde købt. Der var vist en hel del af deltagerne, der gjorde gode køb. Det er en af charmerne ved sådan nogle havebesøg 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Kjære Lisbeth

  Så flotte tagetes, og så morsomt at du har sådd de selv! Fin farge på de, og spennende at de kan spises. Din morfar hadde helt rett, for tålmodige må vi være 🙂

  Svar
  • Kære Marit
   Jeg er ganske stolt af mine tagetes. De andre ting, jeg forspirede, har jeg plantet ud i bede, og de lider mere under tørken. Krukker er lettere at overskue her i varmen.
   Morfar var klog – og tålmodig 😉
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth
  Ja du må nøjes med at glæde dig over, at det lykkedes 🙂 men fine er de da, bare synd at de så ikke smagte af noget særligt. Til gengæld er du med på tidens trend, og de vil da pynte i salatskålen 🙂
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Jeps – man er vel et moderne menneske 😉 Og planten er der i hvert fald ikke noget i vejen med. Den er ganske køn med de fineste blade – sådan lidt filigranagtigt.
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Hej Lisbeth

  Morsomt at de kom samtidigt i blomst. måske det var gået anderledes ved et mere normalt år?

  Jeg spiser indimellem dagliljernes blomster og de der kommer på kålplanterne:)

  Ha en dejlig supervarm sommerdag

  Svar
  • Hej Karsten
   Der er ingen tvivl om, at vejret i år påvirker modning og blomstring – og jeg er virkelig spændt på, hvad vi skal opleve de næste måneder.
   Jeg har aldrig nænnet at spise dagliljerne, men det kunne jeg jo egentlig lige så godt – de holder jo allivevel ikke 🙂
   Kålplanter har jeg ikke – de skulle smage løgagtigt.
   Du må også have en god dag og en dejlig ‘kølig’ sommeraften 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Hej Lisbeth

  Du lokker gør du… Har frø til at ligge, men fik dem ikke sået i foråret. Måske vores sydlandske sommervejr i år gør at de kan nå at blomstre selv om jeg først sår dem nu… I gang!
  Hyggeligt med dine haveminder om morfar, det er den bedste slags :-).

  Mvh. Gitte

  Svar
  • Hej Gitte
   Jeg ville bestemt prøve at så, for frøene spirede lynhurtigt. Min ringe erfaring er, at de skal sås i 1 cm dybde.
   Hvis varmen holder, kan de måske give blomster i sensommeren 🙂 Hvis vejret fortsætte med at være sært, kan du måske drysse blomsterne på risalamanden 🙂
   Tak skal du have – morfar ville glæde sig over at være til gavn og glæde 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Altså – efter at have læst dette skønne indlæg, er jeg nødt til at have appelsintagetes næste år! Det er skrevet bag øret.

  Svar
  • Det tror jeg ikke, du vil fortryde, for det er en nem plante med søde blomster og fine filigranblade. Og som pynt er den bare nuser 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Jeg såede også appelsintagetes inde i april. De trivedes godt, og jeg fik over 200 små planter. Heldigvis kunne jeg afsætte mit overskud. Jeg har også Citrontagetes og lakridstagetes. Bladene smager dejligt. Jeg bruger dem flittigt i salater. Tagetes pynter og gør nytte langs kanterne i mine højbede. De siges at kunne aflede kålsommerfuglen i dens jagt på kålplanter. Desværre finder den alligevel mine kål.

  Svar
  • Hej Annette
   Du er jo en hel ekspert 🙂 og dine overskudsplanter har sikkert gjort lykke andre steder. Jeg kan forstå, at det er bladene, du mest bruger. Jeg er lidt bange for at tage bladene, for hvis planterne nu bliver tynde og grimme. Nå, de skyder sikkert nye blade, så jeg prøver mig frem.
   Jeg har godt hørt det med kål – måske det er de almindelige tagetes, der afskrækker. Dem har jeg også – men ingen kål, så jeg skal ikke kunne sige det.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. Hej Lisbeth
  Nej, jeg forsøger mig bare frem. Jeg har noget rutine fra tomat- og chilidyrkning. Du kan roligt tage af bladene. Min erfaring er i hvert fald, at planten forgrener og bliver mere busket, hvis man tager af bladene.
  Jeg har erfaret, at man kan være mere eller mindre heldig med frøenes spiringsevne efter hvorfra man får sine frø. Dårlig reklame vil jeg ikke give. Jeg kan sige, at frøene fra Coop spirede bedst. Selv om jeg fik ny forsyning fra et andet firma, hjalp det ikke. Derfor har jeg kun sølle 4 Citrontagetes. Jeg vælger nok Coop næste år. Det er så ærgerligt at mislykkes med frøene. Tiden går jo, så ikke alt kan indhentes. Tak fordi du skriver. Jeg nyder at læse.

  Svar
  • Hej Annette
   Jeg vil tage af bladene 🙂
   Det er rigtig godt med god reklame – jeg vidste ikke, der kunne være så stor forskel, men hvorfor ikke…?
   Selv tak fordi du læser med og kommenterer. Det glæder mig.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Hej. Tænker at der må være flere typer af appelsintagetes, – vores smager af rigtig meget! De små blade er meget aromatiske og både blade og blomster giver min hjemmelavede vanilleparfait et fantastisk Ekstra smag. Hilsen Mette

  Svar
  • Hej Mette
   Tak for din kommentar.
   Der findes forskellige sorter, ved jeg. Min hedder Tangerine Gem.
   Jeg har ikke sået den i år, men måske jeg skulle prøve en anden sort næste år og tjekke, om der er mere smag i.
   Uanset smag er de meget smukke på mad og i salatskålen. Den med is har jeg til gode at prøve. Tak for tip.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar