Afklip fra haven i ny vase

Jeg har købt en vase til ‘afklip fra haven’, og jeg er SÅ glad.

Man undre sig over indkøbet, da jeg ikke har et ret udviklet buketgen, men lige netop denne vase er noget helt specielt, hvilket jeg vender tilbage til om lidt.

Afhuggede blomsterhoveder

Jeg er som sagt ikke den, der plukker buketter.
Det kan have mange årsager, men jeg læste engang om en, der ikke brød sig om ‘afhuggede blomsterhoveder’. Jeg forstår præcist, hvad hun mener.

Jeg kan sjovt nok godt lide andres buketter og kranse, og jeg kan i den grad glæde mig over en foræret buket på mit bord. Det er processen med at knække de smukke blomster af, der ikke morer mig, og så bliver det i sagens natur ikke til mange buketter.

I min gamle botanikgruppe kom alle hjem med en buket anemoner, når vi havde været på anemonetur i Boserup Skov. Undtagen mig.

Med den sære indstilling kan man undre sig over, at en vase har været på min ønskeseddel i mange år, men det har den, og til sidst måtte jeg eje den, koste hvad det ville.

Endelig oprandt dagen, hvor gaven til mig selv ankom.

Tage Andersens Foldevase
Tage Andersens Foldevase.

Foldevasen

‘Foldevasen’ er lavet af blomsterkunstner Tage Andersen, og jeg har som sagt drømt om den i mange år.
Det, der gør vasen speciel for mig, er:
Dels er den en skulptur, der ikke behøver en buket, for at være smuk. Den kan selv.
Dels er den rustik. Foldevasen består af oxideret messing, kugle i jern og fod i bly – det er lige mig!
Dels kræver vasen ikke det store buketbinderi af afhuggede blomsterhoveder, for jeg kan nøjes med at lægge en enkelt blomst eller gren i, og straks har jeg en dekoration.

Tre buketter

Foreløbig har jeg lavet tre dekorationer/buketter.

Den første var lidt snyd, for det var ikke afklip fra haven, men derimod en forkobret efeuranke, jeg havde i forvejen.

Tage Andersens Foldevase med forkobret efeu.
Foldevase med forkobret efeuranke. Enkelt og diskret. Til vinter vil jeg prøve med en ægte.

Min næste – og levende – ‘buket’ bestod af et par afklippede grene fra klatrehortensiaen (Hydrangea anomala ssp. petiolaris). Grenene var i vejen og skulle alligevel væk.

Tage Andersens Foldevase med klatrehortensia.
Et par klatrehortensiagrene i Foldevasen.

Min tredje ‘buket’, der står på bordet i dag, består af en enkelt azaleagren, der sad forkert, og som jeg derfor klippede af busken, så den kunne se ordentlig ud.
Grenen er skæv og passer godt, sådan lidt henslængt, i den ene side af vasen.

Tage Andersens Foldevase med azaleagren.
Asymmetrisk azalea’buket’. 

Jeg kan godt lide enkelheden og asymmetrien i ‘buketterne’, og jeg ser frem til, at vasen til sommer skal med op i havehuset og skabe fræk og rustik kontrast til den forgyldte væg. Måske et enkelt bregneblad eller to vil klæde vasen – hvis jeg nænner at klippe.

Logik for… øh…særlinge

Jeg har absolut ingen problemer med at beskære, hvis jeg skal forme en busk eller et træ, så de bliver fine og tager sig godt ud. Men jeg kan simpelthen ikke få mig selv til at skære en gren af blot for at sætte i en vase. Jeg ved også, at mange blomstrende planter, fx latyrus og dahlia, blomstrer mest, når man plukker, plukker, plukker. Det morer mig bare ikke at afhugge friske blomsterhoveder, så jo færre jo bedre.
Det er da godt, det er den eneste særhed, jeg har, for den er til at leve med.

PS. Jeg købte vasen (den lille model) i Tage Andersen online Boutique (og det er ikke reklame, blot info).
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt.
OBS Der kan gå lidt tid, før din kommentar vises, da mit system tjekker for spam.

34 kommentarer til “Afklip fra haven i ny vase”

 1. Hvor er det smukt at se din nye vase. Jeg har aldrig set sådan en før, men har gennem tiden elsket at se hvad Tage Andersen har fundet på. Vasen er genial i sin enkelhed, og at den kan bruges både til en enkelt gren og store buketter. 
  Det er sjovt, for jeg har samme forhold til at klippe blomster af for at lave buketter. Det gør jeg stort set aldrig. Måske len lille buket violer eller blomster fra en grøftekant. 
  Mange hilsner Gitte

  Svar
  • Kære Gitte
   Jeg er vild med Tage Andersens univers. Han er helt unik. Og mens jeg boede i København var det altid en oplevelse at gå ind i butikken. De senere år gik jeg blot forbi, fordi det kostede penge at gå ind. De blev simpelthen overrendt.
   Det er mærkeligt, at nogle kan plukke – andre kan ikke. Buketterne bagefter er jo flotte.
   Åh ja: duftende violer. I det hele taget kan jeg bedst lide buketter uden for havesæsonen, for hvis de står inde, får jeg ikke rigtig nydt dem, når vi hele tiden er i haven. (Uh, jeg får helt lyst til sådan en lille duftende violbuket. De vil desværre ikke gro her i haven.)
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Jamen, det er da beroligende at høre, at det er den eneste særhed, du har 😀
  De er så flotte, de Tage Andersen vaser. Og de kan bruges både til det enkle og til det overdådige. Aase Hviid har et par stykker i butikken, som hun ikke vil sælge – hun har købt dem til sig selv 🙂 Og de står tit med Aases overdådige buketter, men også bare med et par grene eller helt tomme og – som du selv siger – skulpturelle.
  Jeg kan godt forholde mig til det med at plukke blomster. Jeg nænner det ofte ikke i haven. De holder jo så meget længere udenfor.
  Kh, Karen

  Svar
  • Du kan tro, jeg også er glad for at være så nem, og det er jeg sikker på, at havemanden osse er ;-))))
   Jeg har set vasen fyldt med georginer – WOW. Det er genialt fundet på, at den kan rumme begge dele – eller intet.
   I dette forår holder de i særdeleshed meget længere derude 😮
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Læser din blog med interesse. Ofte humor og søde finurligheder som præger dine fortællinger. Jeg har en vild naturgrund have ned et enkelt “passet” bed og ellers højbed til krydderurter og mange krukker. Men derfor er det fint at lytte til andre måder at gribe haven an på alligevel. Din blog om Tage Andersen vasen er fin. Har kendt til hans evner siden hans første butik i Viborg. Vasen er meget smuk – så tak for link. Vh

  Svar
  • Tusind tak, Maja. Hvor er det sødt af dig, at sige 🙂
   Jeg kan sagtens følge dig: Jeg holder også meget af at følge både kolonihaver og landbohaver, selv om det er langt fra det, jeg selv har. Man lærer et og andet – eller føler sig bare underholdt.
   Du har fulgt Tage Andersen længere end jeg. Jeg boede i Kbh, da han flyttede dertil, og jeg husker tydeligt hans underlige butik. VIDdunderlige! Desværre var mange af hans overdådige kreationer uopnåelige for en fattig studerende i en lille to-værelses. Men kigge kunne jeg.
   Selv tak.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. En rigtig flot vase
  Jeg plukker heller ikke mange blomster ind til buketter. Mest fordi jeg synes, blomsterne holder meget længere i haven. Men når jeg så endelig får plukket lidt ind, er jeg alligevel glad for synet
  Mvh Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Hej Lene
   Fuldstændig enig: Jeg holder også utroligt meget af buketter, når de står på mit bord. Det er bare så synd, at plukke dem, og det ER vi jo nødt til for at få dem ind.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Det er en flot skulptur, og jeg kan lige se den foran guldvæggen 🙂 Jeg øver mig faktisk lidt i det med havebuketter, for jeg synes, det liver så dejligt op indenfor. Lige nu har jeg tre efeuranker i en glasflaske/vase, der pynter så fint. Og så har jeg små børn, og noget af det bedste er, når de plukker massevis af små buketter, så jeg kan lave en hel samling af små vaser, snapseglas og diverse fyldt med blomster
  Kh. Trine

  Svar
  • Hej Trine
   Det glæder mig, at du også kan se koblingen til guldvæggen. Det bliver sjovt.
   Jeg kan godt være misundelig på jer, der plukker buketter, for de er bestemt smukke og pynter indenfor. Især i vinterhalvåret, hvor jeg ikke er ude og nyder haven. Og så er der noget helt særligt ved ens egne børn, der plukker små buketter. Især hvis de får lidt stilk med 😉
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. Kjære Lisbeth

  Vi har visst flere likheter enn jeg visste om
  Jeg kjøper så og si aldri buketter i butikken, og ytterst sjelden plukker jeg blomster. Det gjorde jeg mye som barn, men har siden sluttet med det. Jeg synes også at det er totalt meningsløst å drive frem roser og andre blomster som kun lever i en uke. Da kjøper jeg heller en potteplante. Til påske kjøpte jeg en ildtopp/kalanchoe med doble blomster til å ha på bordet, og den blomstrer fortsatt. Selv om den også er en bruk og kast plante så holder den veldig lenge i forhold til en bukett. Jeg har det sånn med juletrær også, så derfor har jeg kunstig juletre

  Din vase er virkelig lekker! Den er jo som et kunstverk i seg selv. En sånn vase har jeg aldri sett før. Tillykke med kjøpet!

  Ha en god dag i syd! Hilsen fra nattefrostens land

  Svar
  • Hej Marit
   Ja, vi ligner sandelig hinanden, for jeg har det også svært med juletræ. Det er kommet snigende de sidste måske 10 år, og jeg bliver så trist, når det står i stuen. Min mand er der ikke helt endnu, men vi har skævet til kunstige juletræer, der faktisk er blevet pæne. Jeg tror nu hellere, jeg vil undvære. Jeg dur ikke rigtig til det med batterilys, der ligner stearinlys, eller vandløb, der bare er en pumpe.
   Er det ikke sjovt: Vi købte tre gule ildtop på tilbud lige efter påsken, og de står så flot så flot – jeg kan også bedre have smidvæk-planter end buketter.
   Vasen er virkelig lækker, tak.
   God dag til dig også. Danmark har også haft nattefrost, men vi er sluppet, fordi vi bor lige ved vandet. (Til gengæld blæser her altid.)
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Ja, jeg hadde ekte juletre når barna var små, men til slutt ble jeg lei av en million barnåler som drysset av treet når det en gang skulle ut
  Ja, de har faktisk blitt blitt pene i de siste årene. Jeg kjøpte et nytt på salg etter jul for noen år siden med snø på (hva ellers), og det er et tre som jeg orker å ha fremme litt lengre enn dryssegranen
  Jo det var morsomt å høre. Ja, de er tross alt mye bedre enn bruk og kast buketter.
  Ja, noe galt er det uansett. Helt uten vind her i dag, men -2,3 grader i natt. Jeg har en magnolia som har begynt å folde ut blomstene sine, og de må jo bli brune

  Svar
  • Ja dryssende grannåle er ikke rare. Hvor der det synd, med din magnolia – jeg husker kun alt for godt, hvordan blomsterne kan svides af frost. Vores blev ofte kun svedet på vindsiden, så hvis jeg så træet fra den anden side, så det pænt ud. Jeg håber det bedste for din.

   Svar
 8. Hvor er det en speciel og dekorativ vase!
  Den virker velegnet til en enkelt gren eller to, som jo ellers kan være svær at placere.

  Jeg kan nu godt forstå at det er svært at tage af blomsterne i haven. De er jo så smukke der.
  Anemoner kan man til gengæld godt plukke sig en buket af og tage med hjem.

  Hav en dejlig forårsdag i haven!

  Hilsen Tara

  Svar
  • Hej Tara
   Tak – det er en meget speciel vase, og netop det med, at der blot kan ligge en enkelt gren eller blomst, er en stor fordel.
   Der er al mulig grund til at plukke anemoner, for de overlever sagtens, og det er fint med et lille forårstegn i stuen. Det gør bare lidt ondt i mig, at knække stilkene over.
   Tak i lige måde. I dag bliver det vist kun til en kop kaffe i havehuset, hvor solen varmer, for det virker godt nok koldt derude. Brrr.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Hej Lisbeth.
  Sikke en smuk vase, som du selv siger er den lige så meget en skulptur. Jeg var for mange år siden inde i hans forretning i København, inden han blev rigtig kendt. Det var et meget spændende og inspirerende besøg. Jeg var lige inde på hjemmesiden nu og kunne se, at han havde skrevet bøger, det vidste jeg ikke, så straks tænkte jeg, at jeg da måtte have en. Det var inden jeg så priserne, så jeg venter lige lidt.
  Jeg bryder mig meget lidt om at gøre rent, så det har altid været en “gulerod” at jeg “måtte” plukke en buket blomster, når det var overstået. Jeg glæder mig hver gang til at lave spændende buketter, men der er også grænser for hvor meget der må plukkes, for de står jo længere i haven og pynter der. Det var så min eneste særhed.

  Mange hilsener fra Jette.

  Svar
  • Hi hi, Jette, hvor er vi heldige, at vi hører til dem, der kun har en enkelt særhed. Det er en sød rengøringspræmie, du har givet dig selv 🙂 Man bør altid have præmie for at gøre rent.
   Han er bestemt ikke billig, Tage Andersen, og jeg har også taget tilløb til vasen, men jeg vidste, den ville glæde mig, og det skulle jo helst være i dette liv, at jeg fik den, så nu skulle det være. Jeg har ikke selv bøgerne, men har læst en en skøn bog, der engang lå på et hotel i deres lounge-cafe. Det var et super sted at lægge sådan en, og jeg spiste en ekstra kage. (Måske biblioteket?)
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. The amazing vase, Lisbeth
  Glad you have what you dreamed of
  I like its shape, it’s very unusual.
  I think that if you do not like to cut flowers, you can put a live potted flower inside the vase. That would be nice.

  Svar
  • Thank you Nadezda
   It is always nice when a dream come true 🙂
   I definitely prefer plants/pots so thanks for the idea. I hope I can manage to cut a flower or two from time to time.
   Regards Lisbeth

   Svar
 11. Fin vase, jeg har det som dig, jeg plukker heller ikke meget ind, så står det jo bare og drysser herinde. Nej jeg nyder det i haven i stedet. Den vil garanteret blive flot ude ved den gule væg i havehuset.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Næh, vi er ikke så meget til den slags pynt. Det hænder, at jeg plukker lidt forårsblomster ind, men det bliver ikke til de store blomsterarrangementer. Når man har have er det også meget lettere at nyde det derude.
   Ja, tror du ikke den vil klæde guldvæggen – det er jo der vi begynder at sidde nu. Der har faktisk været dejligt i havehuset her i eftermiddag – og i haven såmænd 🙂 Du nød det sikkert også.
   Kh Lisbeth

   Svar
   • Jeg har lige plukket væltede dobbelte påskeliljer ind i pavillionen og en enkelt hyacint, så der kommer lidt mere duft, men ellers plukker jeg ikke ind.
    Ja nu begynder det at være noget ved at være ude, i nat slap vi for frost, men der er også så meget ødelagt af det, der blomstrede. Ja jeg nød turen 🙂
    Kh Lisbeth

    Svar
    • Åh, det var synd, de er væltet, men så er det også bare at plukke og nyde. I pavillonen holder de længere end inde i stuen.

     Svar
 12. ,Flot vase , den behøver ikke blomster. Den er dekorativ af sig selv.
  Hi hi, lidt sjovt med det at plukke blomster til buketter. I selve have plukker jeg næsten aldrig. Jeg laver som regel en stribe eller to med snitblomster i køkkenhaven , men alligevel laver jeg ofte buketter med få blomster, fordi så er der flere at kikke på derude. Og de er sået til at klippe af;;;; skørt.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Hej Gunvor
   Ja, den ‘kan selv’ min nye foldevase 🙂
   Det er smart med sådan et par rækker med skæreblomster, men det gør alligevel lidt ondt at knække dem af, synes jeg. Og som du siger: Det er dejligt, at der er noget at se på derude (det er vel så den eneste særhed, du har?) Det er dejligt med blomster derude, for det er jo der, vi er om sommeren. Hvis jeg boede i lejlighed, så tror jeg, at jeg ville plukke meget mere, når jeg gik tur.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 13. Skøn vase du har fået. Til lykke med den
  Jeg nænner næsten heller ikke at plukke af de blomster, hvor der kun er få af i min have. Lige nu er absolut en undtagelse. Jeg har massevis (tænker 600-700) af de skønneste gule påskeliljer mange steder i haven -og udenfor haven lige tæt op ad hækken. De kom udenfor, da der ikke var mere plads indenfor. Nu kan de forbipasserende få glæde af synet. Nogle plukker sågar nogle. Det synes jeg nu ikke så godt om. Nok se men helst ikke røre. God aften og tak for de gode historier du fortæller
  Kh. Jenny

  Svar
  • Mange tak, Jenny
   Hold da op, hvor har du mange påskeliljer. Det må være et vidunderligt syn. Næh, de burde bare nyde… og ikke tage livet af de fine blomster, du stiller til skue.
   Selv tak, fordi du læser med og tak for din kommentar.
   Kh Lisbeth

   Svar
 14. Smuk og dekorativ vase – også uden blomster 🙂
  Jeg har aldrig været den store fan af buketter, for blomsterne er altså smukkest på deres “fod”. Når jeg i en festlig anledning får buketter, nyder jeg synet og måske duften, så længe de holder. Jeg gør dog en undtagelse med geoginerne, hvor det bliver til et par buketter i sensommeren. Jeg vil faktisk hellere fotografere blomsterne. Ja, geoginerne har godt af at blive studset og derfor får gode naboer og venner lov til at gå ind og plukke, når de har lyst. Jeg fik sidste år nye naboer med en lille dreng på 3 år. Jeg sagde til faderen, at han skulle tage purken i hånden og lade ham udvælge lige præcis de blomster, han ville have og så måtte faderen klippe dem af. Drengen gik stolt ind til sin mor med favnen fuld af geoginer og sagde “Mor, jeg elsker dig” – det er da ikke til at stå for 🙂 Det blev så til flere buketter. At se og mærke hans glæde ved blomsterne, varmer et gammelt hjerte

  Svar
  • Kære Tove
   Nåååh… tak, for den søde historie. Det er virkelig ikke til at stå for. Du må have fået venner for livet.
   Buketter i en anledning er noget helt for sig. Dem nyder jeg også, men ellers har du helt ret: Det er dejligt at fotografere blomsterne derude. Det gør jeg også, hvilket mit alt for store fotoarkiv vidner om. Hver gang jeg har en ledig stund sorterer jeg billeder 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 15. I går hjalp jeg Søren med at lave en buket af vibeæg til hans demente søster, og det var en stor fornøjelse, fordi hun elsker at få en buket, men til brug herhjemme sker det godt nok yderst sjældent. Din nye vase er i mine øjne lige så dekorativ uden indhold. Det er fedt en sjælden gang at anskaffe noget til sig selv, som man virkelig nyder synet af.

  Svar
  • Hej Marie
   Det var vel nok en sød tanke. Jeg håber, det gav hende en god følelse. Hvis jeg en dag måtte skulle forlade haven, håber jeg, at nogen vil give mig buketter med have- og naturblomster. Og spille solsortesang.
   Enig. Jeg synes, jeg havde holdt stand længe, men vasen kom aldrig under juletræet, så… 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 16. Meget smuk vase. Lækkert at finde lige netop den helt rigtigt og købe den. Den er altså perfekt til det du vil bruge den til. En enkelt gren, som alligevel skal klippes. Ja jeg er enig – blomsterne i haven bliver i haven. Mine undtagelser er grene, som alligevel er beskårede, lathyrus fordi de skal bare klippes hele tiden og staudeblomster der er liiiiige ved at blive kedelig og alligevel skulle nippes.

  Svar
  • Tusind tak, Sydney. Hidtil har jeg forsøgt at sætte sådan nogle fjernede grene i diverse glas, men kønt har det ikke været – mest et udtryk for, at det var synd at smide dem på komposten. Jeg ser frem til fra nu af at at blive blomsterkunstner.
   Åh ja, jeg kender det. Man plukker blomsten seks timer før den visner ;-)))
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar