Åbne haver langs kanalerne i Amsterdam

Langs kanalerne i Amsterdam ligger høje, smalle byhuse skulder ved skulder. Bagved ligger ‘hemmelige’ haver. Haver, som ingen andre end beboerne kender. Det ændres en gang om året, hvor nogle af haverne åbnes for besøg en weekend i juni. I år var jeg i Amsterdam i den weekend.

Mange af de haver, jeg besøgte, er fælleshaver for få eller mange beboere og nogle steder for flere huse. Nogle få haver er små og tilhører en helt privat familie (det er meget dyre kvadratmetre), og en del af haverne tilhører fx et museum. Nogle af fælleshaverne og nogle af museumshaverne har en meget lang historie, da de ofte er etableret af rige velyndere, der ville gøre noget for de mindrebemidlede. Uanset baggrund var det en interessant haveoplevelse. Alt i alt var det tre dage med: Charmerende kanaler, fine haver, afvekslende havedesign, store træer, husbåde, cykler, små cafeer og planter op og ned af indgangspartierne. Så bliver det ikke bedre for en kaffeglad haveentusiast. 

Variationer og tendenser i design

Haverne var – måske ikke overraskende – meget forskellige. Ikke bare i størrelse (jeg tror, den mindste var 40 m2), men også i design, dvs. stil og valg af beplantning. De mest klassiske haver var stramt symmetriske, de romantiske haver havde løse og uformelle bede, og de mest vildsomme haver var totalt urskovsagtige med små skyggede og snoede stier. En del haver havde vand i haven i en eller anden form, men altid med en vandoverflade. Ikke bare en sten med hul i, som der løber vand ud af. Kun få af haverne havde græsplæne.

Et par designertips ført ud i livet

Mange steder så jeg klippede kugler og hække af buksbom og taks. Holland har været ramt af buksbomsygdom, så de ser sig om efter andre planter. Taks er oplagt, men kristtorn ser også ud til at blive en afløser. (Et godt designtip: Faste former i enhver have, men især i små haver er godt til at fange øjet og skabe struktur.)

Et generelt træk i mange haver var, at de har et hus eller en pergola for enden af haven. (Designtip: Sådan et hus er et rigtig godt trick, for der skal helst være noget, som – i hvert fald i glimt – kan fange øjet og gøre den besøgende nysgerrig, så man får lyst til at gå.)

Jeg besøgte i alt 30 haver. Herunder får I otte eksempler på variationen i havedesign.

Lille have – måske 5 meter bred og 25 meter lang. Symmetrisk opbygget og inddelt i tre dele. Foran huset (hvor de besøgende står) er der en lille terrasse med et cafebord. I midten et bed med klippede buksbom og en stenkugle i centrum. Bagerst en hævet terrasse med en siddeplads til fire.
Større have bag et museum. Rekonstruktion af fransk havestil og planter fra det 18. århundrede. De klippede espaliertræer rundt om er typiske for mange hollandske haver. Ikke kun i byen.
Privat og moderne have. Lang og smal med frodigt bed og sti i venstre side, mur i højre side og et firkantet vandbassin i midten, som stien (af metalriste) går henover. Som et kuriosum er der bagerst i haven en træstub, som er resterne af det kastanjetræ, som Anne Frank skriver i sin dagbog, at hun kan se ud på.
Privat have under store træer. Haven er inddelt i tre niveauer i klassisk symmetrisk stil. Det midterste niveau har vandbassin og siddepladser på begge sider (foto). Det øverste niveau med en lille bygning ses bagerst i billedet. Pladsen her er overdækket af en blåregn.
Fælleshave i et moderne, romantisk design. Haven blev etableret for enlige og barnløse kvinder af en driftig erhvervskvinde i det 18. århundrede. Oprindeligt var der køkkenhaver i bedene. 
Lillebitte privat have, som begynder uden for husets bagdør med en smal urskovssti. Plantetætheden fortsatte rundt langs skellet. Havens centrum var i klassisk havestil markeret. I dette tilfælde med en lillebitte skyggefyldt fliseplads og en krukke med hostaer. Og naturligvis en lille cafebord og et par siddepladser presset ind i et hjørne. Fantastisk planteglæde.
Fælleshave i 1700-tals havedesign. I starten var der tørreplads i midten. Hele vejen rundt står faconklippede træer, der danner en smal hæk oppe i luften (de skal nok snart klippes!).
Klassisk klippede buksbom i moderne havedesign.

Høje træer

Det mest slående indtryk fra samtlige haver er glæden ved høje træer. Også i små haver. Og vi taler kæmpestore træer. En rødbøg fx, der rakte langt op over hustagene og næsten ud til væggene.

Fordelene ved træer er større end ulemperne

De store træer tager både noget af solen og udsigten fra lejlighederne. Men fordelen er, at de også skygger for indkig i haverne. Man føler sig meget privat, når man sidder der, selv om der er mange høje huse og vinduer.
En anden fordel er, at træerne skaber livgivende frodig skygge, vidunderlig stilhed og masser af grønne farver i de små oaser. Grønt er godt for øjet. (En påstand, der er videnskabeligt belæg for.) Se bare nogle af træerne her:

Statelige gamle træer, der skjuler de omkringliggende huse og giver alle beboere noget dejligt grønt at kigge på. For enden af haven ligger et lille hus, der virker som fokuspunkt, der er med til at holde blikket inde i haven.
En kæmpestor rødbøg i en relativt stor have (nemlig borgmesterens). Haven er stort set det, I ser på billedet. Jeg står på en lille terrasse foran huset. Træet skygger helt klart, men alle har givet det lov til at blive stående. Dejligt at så mange kan se fordelene. 
Et kæmpestort træ midt i det hele. Træet er meget højere end husene og grenene rækker helt ud til husmurene.

Træer var der som sagt allevegne. Det kunne vi lære noget af i Danmark, hvor mange boligejere og haveejere synes, at det skønneste er fuld sol – og allerhelst er en fri udsigt uden forstyrrende træstammer. Det er ellers et godt designertrick at have træer, der skaber højde og træstammer, der skaber perspektiv og gør en udsigt flottere. Læs mere om træer og om perspektiv på min hjemmeside.

Ovenstående er et lille udpluk af mine (mange) billeder og mine umiddelbare indtryk af havedesign i kanalhaverne i Amsterdam. Jeg vil helt sikkert vende tilbage til både haver og design ved en senere lejlighed, når indtrykkene har lagret sig.

Vil du selv opleve det? Hold øje med næste gang, der åbnes haver i Amsterdam. Det hedder Open Garden Days / Open Tuin. Jeg kan klart anbefale det.

Lisbeth

——
Læg gerne en kommentar – det er dejligt at vide, at du er der. Første gang, du gør det, kan der gå et par timer, før den vises. Det er fordi min spamrobot tjekker, om indholdet er ‘sobert’, og om din mailadresse virker ægte.
Din mailadresse offentliggøres ikke.

6 kommentarer til “Åbne haver langs kanalerne i Amsterdam”

 1. Hej – fantastiske billeder – sikken en oplevelse det må have været.
  Og du havde Bent med kan jeg se på billederne. Hyggeligt.
  VH Birthe

  Svar
  • Hej Birthe
   Ja, det var en fantastisk tur, og en skøn måde at se kanaldelen af Amsterdam på. Haverne ligger i det verdenskendte område, der hedder de ni gader. Her oser det af charme, små sjove butikker og cafeer alle vegne. Og drejer man hovedet, bliver man mindet om, at man går langs en af kanalerne med husbåde og masser af små både – inkl. en masse turister. Det var vældig hyggeligt at gå fra have til have i hele dette sceneri. Det kan virkelig godt anbefales at kombinere. Mange af haverne solgte forresten også kaffe o.l. Et sted havde de hyldeblomstsaft. Fantastisk privillegie at sidde i en lille ‘hemmelig’ have under et stort træ i Amsterdam og drikke kaffe.
   Mange hilsener
   Lisbeth

   Svar
 2. Hej Lisbeth.
  En meget flot rejsebeskrivelse om små haver i Amsterdam. Som at være der selv! Det er spændende læsning. Jeg fulgte med på link til jeres egen have og forstår forklaringerne om forgrund, mellemgrund og perspektiv i haver. Godt gået, Lisbeth. Det fører altså noget mere med sig, det med den her blog, er jeg sikker på. 8Skal lige vise dig en bog, jeg har ligg)ende.
  Nå, men god St. Hansaften til jer, gætter på den skal foregå i lysthuset, vejret bliver vist lidt blandet?
  Kh Lis

  Svar
  • Hej Lis
   Dejligt, at du er med på bloggen og mine haveglæder. Det var meget interessant at se 30 så forskellige haver. Med hensyn til perspektivet, så kender du jo selv til – som kunstner, hvor vigtigt det er at arbejde med perspektiv.
   Og du har helt ret: Vi holder Sankt Hans i havehuset uanset vejret, der er fugtigt og overskyet. Vi skal have skyrkage med hyldeblomst og jordbær, som jeg skrev om i indlægget: Søndagskage i haven. Så bliver det ikke mere sommeragtigt i Danmark.
   Sankt Hans hilsen fra
   Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth. Jeg glæder mig over dine blogindlæg. Lige nu kigger jeg på de åbne haver i Amsterdam. Jeg har forgæves søgt efter et busselskab, der arrangerer en pakkerejse derned.
  Ved du om det er en mulighed. På forhånd tak.

  Svar
  • Kære Anna
   Hvor er jeg glad for at vide, at du læser med 🙂
   Jeg har desværre ikke hørt om et busselskab, der arrangerer rejser.
   Vi arrangerede selv, og jeg ved ikke, om du har set det indlæg, jeg lavede om turen, og hvilke hoteller vi boede på. Måske du kan samle et par stykker sammen og så selv tage derned i en bil.
   Jeg vil i hvert fald håbe for dig, at det lykkes, for det var en af mine helt store og uforglemmelige haveoplevelser, og jeg drømmer om at komme derned igen om et par år.
   Held og lykke.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar