5+5 forårsløg i yndlingsfarven

Hvis du spørger mig, hvilken farve jeg allerbedst kan lide i foråret, kommer det an på, hvilken dag du spørger. Jeg er nemlig så farvesulten efter en lang, grå og brun vinter, at næsten alt er velkomment uden smålig skelen til elegance og anden finkultur. Gul, orange, pink, blå, lilla, rød… You name it.

Rød lungeurt (Pulmonaria rubra)
Rød lungeurt (Pulmonaria rubra).

Blåt er godt

SKAL jeg vælge én yndlingsforårsfarve, må det blive blå, for forårets blå er noget helt særligt – både sanselig og beroligende på en gang – og jeg nærmest drukner mig i forårsblå, til jeg bliver ganske ør. 

Tobladet skilla (Scilla bifolia).

Blå forårsløg

Jeg har flere slags forårsløg med blå blomster, men relativt få sorter i sammenligning med mange andre haver, for jeg finder størst ro ved gentagelser. Mange af dem står i lidt skygge, så de er lidt senere end andre steder.
Fem af mine blå forårsglæder er alle perlehyacinter – dem viser jeg til sidst. Her kommer først fem andre.

1. Botanisk krokus

Min allerførste blå løgblomst, der sprang ud, var en lyseblå botanisk krokus. Så fin og sart i en kølig isblå farve udenpå og mere lyseblå/lyslilla, når den åbner sig. Den er afblomstret nu, og billederne er fra arkivet. Jeg er ikke helt sikker på sortsnavnet, men ‘Blue Pearl’ forekommer plausibel.

Krokus
Botaniske krokus er tidligere og mindre end de mange storblomstrede sorter. Jeg holder meget at deres ydmyghed.

2. Tobladet skilla

Den næste blå blomst, der sprang ud her i haven, var ’Tobladet skilla’ (Scilla bifolia). Den har de yndigste små stjerneblomster, som den kækt vender lige op mod himlen og mig. Bedårende.

Italiensk skilla (Scilla bifolia)
Tobladet skilla (Scilla bifolia) blomstrer midt i april i år. Det har været et sent og koldt forår, og andre år er den i hvert fald to uger tidligere.

3. Snepryd

Tredje blå skønhed er Almindelig Snepryd (Chionodoxa forbesii). Helt generelt synes jeg, at enkle, stjerneformede blomster er så umiddelbare og muntre. Jeg bliver kort og godt glad i låget af dem.

Snepryd (Chionodoxa luciliae) og en Fladkravet kodriver (Primula elatior)
Forårsfest med Snepryd (Chionodoxa forbesii) og en enkelt Fladkravet kodriver (Primula elatior).

4. Stor snepryd

Min fjerde blå forårsblomst er intet mindre end gudesmuk i farven… Jeg kunne spise den.
’Stor snepryd’ er navnet (Chionodoxa Luciliae).
Der er ikke så meget andet at sige… Bare se på den…! 

Stor snepryd (Chionodoxa Luciliae)
Stor snepryd (Chionodoxa Luciliae). Man kan godt se familieskabet med den almindelige snepryd.

5. Russisk skilla

Den femte blå blomst, der fornøjer mig, er den helt almindelige Russisk skilla (Scilla sibirica), som bare er så god og traditionsbunden og solid og velkendt og helt umulig at undvære. Farven passer perfekt til Tobladet skilla, og ikke så godt til Stor snepryd, men jeg håber, at alle de blå farver med tiden blander sig smukt til et blåt hav i mange nuancer.

Russisk skilla (Scilla sibirica)
Russisk skilla (Scilla sibirica) kan man næsten glemme at nyde, da den er så nem og står i alle haver, Men skøn er den med sine fine, blå klokker.

Perlehyacinter x 5

De næste fem forårsblomster er alle perlehyacinter. De har en smuk og holdbar blomst – eller rettere blomsterstand, for hver af de små blå ‘klokker’ er én blomst. På engelsk hedder den ‘grape hyacinth’, dvs, druehyacint, og det ligner da også en klase små druer.

1) Et af forårets indkøb af perlehyacinter (der efterfølgende sættes ud i haven) har jeg desværre ikke navn på.
Det er denne ‘køkkenblå’ sag, som jeg glæder mig til at gense de kommende år. Navnet stod muligvis på potten, men potten er væk. Jeg mistænker på ingen måde Bent.

2) Den næste perlehyacint, jeg vil vise jer, er jeg særligt glad for. Det er Bredbladet Perlehyacint (Muscari Latifolium), der har en meget spektakulær blomstring. Den er dybt mørkeblå i knop, næsten sort, og blomstrer dernæst lyseblåt/koboltblå fra toppen og ned. Den blomstrer nu.

Bredbladet Perlehyacint (Muscari Latifolium)

3) Ellers består havens ‘perlehyacintgrundsubstans’ af den allestedsnærværende mellemblå sort (Muscari armeniacum), der ligesom Russisk skilla er en god, gammel, velafprøvet og driftsikker havesort. Det plejer den i hvert fald at være, men i år er den – som de to næste –  meget sent fremme og har kun lige stukket blomsterknoppen op over jordoverfladen. Det er som om de er særligt hårdt ramt af dels 2 x hård barfrost (her på matriklen) og dels et generelt sent forår. De plejer at blomstre samtidigt med de andre blå forårsløg.
Men de er på vej, har jeg set, og da de hører med til mine blå forårsblomster, får I et par bileder fra arkivet, og med det dejlige vejr, vi har i disse dage, ser de snart sådan ud.
Først er det den almindelige Muscari armeniacum:

4) Jeg har også en mellemblå perlehyacint med lidt lys top og fine hvide flæser på de enkelte blomster. Sorten er ukendt, da den er fra en blanding, jeg lagde forrige og sidste efterår, men en mulighed er ‘Alida’.

5) I blandingen var også en rent lyseblå (Muscari ‘Valerie Finnis’), som er aldeles yndig, må jeg indrømme, selv om jeg er mest til klare farver i foråret.

Muscari 'Valerie Finnis'

Visse dage nyder jeg også mine andre yndlingsforårsfarver, fx gul.

Den gule farve fra bl.a. mini-påskeliljer er supergod til at forstærke mine blå farver.
Jo mere pang, jo bedre – lidt endnu.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

29 kommentarer til “5+5 forårsløg i yndlingsfarven”

 1. Kære Lisbeth
  Hvor fornøjeligt at følge med i din forårshave. De blomster og planter, der dukker op lige nu varmer os ekstra om hjertet. Så jeg måtte lige ud og se om jeg havde nogen af dine sorter også. Det pibler op alle steder, der er rigtig mange humlebier / brumbasser lige nu. Og en plante, jeg endnu ikke havde opdaget – ved hvad er, var med hele tre på. Jeg havde desværre ikke kameraet med. Så jeg sender en mail med spørgsmål om hvad det er. Tak for dine opmuntrende indlæg. Kh Birthe

  Svar
  • Kære Birthe
   Selv mange tak.
   Det pibler ganske rigtigt op for tiden, og man kan næsten finde nye ting hver dag. Bierne er også vilde med blomsterne, der har ‘ordentlig mad’. De er godt trætte af sukkervand.
   Tak for tilliden – jeg lover ikke noget.
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. De er jo skønne alle sammen! Jeg kendte ikke stor snepryd, men den må jeg da have fat i til min nye have. Hvis jeg skal nævne en blå forårsyndling, tror jeg det bliver bluebells som vist nok hedder klokkescilla på dansk. Din idé med et blåt tæppe i mange nuancer er jeg vild med. Sådan ét vil jeg også have 🙂
  Tak for inspirerende indlæg og smukke billeder, Lisbeth!
  Kh Nana

  Svar
  • Kære Nana
   Det er da det, du skal: Lægge Stor snepryd i din nye store have. Hvor bliver det skønt at komme i gang. Nu varer det ikke længe. Og du får god plads til et blåt hav af blå forårsblomster.
   Klokkeskilla har jeg et ambivalent forhold til, da jeg synes, den er for invasiv, men har man plads nok… I England er den et problem i mange skove ligesom Ramsløg er det her: Den slår alt andet ihjel. Men du har ret. Den er meget flot.
   Tak, skal du have Nana, for de søde ord 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
  • Ja, så er den fin. Du kan evt også fjerne de visne blomsterstande – så sår den sig i det mindste ikke 🙂

   Svar
 3. Hej Lisbeth
  Sikken en samling du har, de er alle smukke, ja det er næsten alt, når man trænger til forår efter en lang grå/brun vinter. Forleden viste jeg en have, hvor græsplænen var helt blå, det er netop en blanding af stor snepryd og skilla, det ser flot ud. Nu er det skillaerne, der er ved at overtage, til at begynde med var det snepryd. De blå farver er fine sammen, ja og med gule til at supplere ser det super ud som i din have.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Det var sådan en flot plæne, du viste, så jeg er glad for at høre, at det var de to løgplanter. Der er håb 🙂 Nu skal jeg bare være tålmodig. (Haveejerenes største dyd.)
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Känner igen problemet med att det är svårt att välja en favoritfärg så här års 🙂 Väldigt fina blå du visar. Scilla innehåller många riktigt och lite annorlunda blå nyanser. S bifolia är en favorit hos mig också. Och de blå är så fina med de gula nyanserna 🙂

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Det er utroligt, så mange blå nuancer der findes, og de er alle lige kønne. Og sammen med de gule stråler de nærmest 🙂
   Håber, I også får sol og varme de næste dage.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Hej Lisbeth

  Ja det kan være svært at vælge – godt det ikke er nødvendigt:)
  Snepryd i den hvide version er jeg også helt glad for.
  Dejlige billeder du viser:)

  Ha en dejlig aften

  Svar
  • Jeg så faktisk en stor klynge hvide snepryd i et stort blå tæppe forleden. De var meget smukke og lyste godt op.
   Tak, skal du have.
   Forhåbentlig får vi flot vejr de næste par dage, så vi kan komme ud og nyde det hele.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Kære Lisbeth
  allerførst vil jeg lige undskylde min egen forårstravlhed, der desværre gør tiden mere knap til at skrive på de skønne haveblogs. …Det kender du nok selv. Foråret er haveårets travleste tid og vi har jo været holdt hen længere end vi plejer (synes jeg)… det er jo blot 2,5 uge siden sneen lå tykt mange steder.
  Men hvor er din blog altså hyggeligt og ja har det nok ligesom dig med at stort set alle farver “er godt for øjnene” på denne årstid. Elsker dog selv meget havens blå blomster (også).
  NÅ vejret derude er jo mere end fantastisk så jeg er løbet ….. iført havetøjet og en kop kaffe. Ha en dejlig forårsdag
  hilsen fra Helle Aagaard’s have på Sydfyn

  Svar
  • Kære Helle
   Det ER en meget travl og komprimeret tid, vi er i gang med i år, og så må hyggelæsning og bloggeri vente. Derfor er jeg også særligt glad for at høre, at du læser med (tak for de søde ord), og glad for, at du giver dig tid til en kommentar, inden du suser ud i haven. Med kaffen…! (Kaffe i haven er nok noget af det bedste, jeg ved.)
   Nyd dagen dernede i det sy’fynske, og nyd de mange blomster, der endelig er kommet op.
   Mange hilsner Lisbeth

   Svar
   • Tak Lisbeth og i lige måde. Ja kaffe i haven er noget af det bedste – særligt om morgenen for mit vedkommende og så samtidig i selskab med min elskede hankat

    Svar
 7. Det er en fin serie blå løgblomster, du viser. Jeg holder også så meget af de små blå forårsblomster. Jeg kan godt lide, når de gror lidt vildt og blander sig imellem hinanden, men det giver jo næsten sig selv, fordi mange af dem, sår sig flittigt.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Tak Elna
   De små blå forårsblomster er så fine, og det gode – er jeg enig med dig i – er, at de blander sig. Det betyder så også, at jeg ikke kan kende forskel på en del af sorterne, især perlehyacinter, men pyt – de er lige så smukke uden navn 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. Mye lekkert i blått :-)) Mine favoritter i hagen er i grunnen de som til en hver tid blomstrer. Altså er de alle favoritter! Ønsker deg en deilig søndag!

  Svar
  • Du har ret: Haven og blomsterne er dejligst hver dag 🙂 (Og alligevel er der noget særligt over de første efter en lang vinter.)
   Forhåbentlig får du en dejlig havedag i dag 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Kære Charlotte
   Ja, forårsløg er vidunderlige, og det helt geniale ved dem er, at de visner væk og giver plads til stauder bagefter – med nye blomsstringer 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Super dejlig gennemgang af alle dine blå forårsfavoritter. Lige nu har vi haven fyldt også, det er vist skilla lige nu.
  Jeg synes jo at den gule er uundværlig, og den fremhæver den blå på fornemmeste vis.
  Hvor findes der da mange smukke slags perlehyacinter.

  Svar
  • Hej Ulla
   Tak skal du have. Mine skilla er nu afløst af masser af perlehyacinter. Ja der er godt nok mange sorter. Jeg kan ikke hitte rede i dem efter et stykket ide. Der er heldigvis flere blomsterknopper vej op, så det kan holde et stykke tid, hvis vi ikke pludselig får sommervarme igen. De gule mini-påskeliljer er futtet af, så det er ‘kun’ de blå nuancer, der er tilbage 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar