Verjus-sorbet – en dejlig, kold fornøjelse

Verjus-sorbet – en dejlig, kold fornøjelse

Sommeren går på hæld, og de lyse nætter er længst forbi. (Vidste du, at de lyse nætter slutter på forskellige dage hen over Danmark. Jeg gjorde ikke, før jeg så en tabel. Det er måske bare mig?)

Uagtet at mørket sniger sig ind, kan vi stadig være heldige at få en varm sensommerdag. Sådan én har vi i dag. Jeg kunne se den komme på vejrudsigten, så i går gik jeg i gang med at lave en verjus-sorbet. Det er en sorbet af saft fra umodne druer fra vores drivhus. Druerne plukkede jeg i juli, hvorefter jeg pressede dem og frøs saften ned. Det beskrev jeg i indlægget Udtynding af drueklaser – lav verjus

Jeg lovede dengang at komme med opskriften, så den får I nu:

VERJUS-SORBET

Verjus-sorbet smager syrlig-bitter og dejlig frisk. Jeg bruger verjus-sorbet som dessert eller som ‘noget eftermiddagsgodt’, når solen skinner som nu.
Farven på sorbeten er kridende hvid. Mærkelig tryllekunst, da verjus er grøn.

Jeg bruger ismaskine, men ‘gammeldags’ røring i fryser er garanteret lige så godt.
Undervejs tilsætter jeg piskede æggehvider, der gør sorbeten blød og lækker – prisen er, at sorbeten smelter lidt hurtigere end ellers.

Opskriften giver 6 portioner i disse glas, der rummer 180 ml til kanten:

Ingredienser

  • 1¾ dl Verjus, dvs. den filtrerede saft, gerne frossen
  • 175 g sukker
  • 1½ vand
  • ¾ pasturiseret æggehvide (= ½ bæger)

Fremgangsmåde

  1. Kog vand og sukker godt i to minutter. 
  2. Tilsæt verjus, og køl det ned natten over. Måske er det ikke nødvendigt at køle ned, hvis man bruger røremetoden, men jeg vil have min væske maksimalt kold, inden jeg starter ismaskinen. Hvis jeg har travlt, og vil servere sorbeten ‘nu’, kommer jeg den direkte i maskinen, som så må køre noget længere).
  3. Frys til sorbeten er let stiv. Ikke flydende, men næsten. Man skal kunne se rørefurerne. I min maskine tager det 20-30 min. med kold væske.
  4. Pisk æggehvider godt stive og tilsæt.
  5. Frys videre til ønsket konsistens. Jeg fryser, til sorbeten stadig er så blød, at jeg kan komme den i glas/siliconeforme, som jeg fryser den helt færdig i. Hos mig er det igen 20-30 min.

Servering/tilbehør

Jeg serverer ofte sorbeten, bare som den er – i glas med en ske i. 

Hvis jeg fryser i siliconeforme, vender jeg sorbeten ud og serverer med en anden sorbet til. Verjus-smagen er som sagt syrlig-bitter, og jeg er foreløbig kommet frem til at følgende passer til: Blåbærsorbet, hindbærsorbet eller solbærsorbet. Jeg hører meget gerne om andre sammensætninger. Måske en myntesorbet?
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

2 kommentarer til “Verjus-sorbet – en dejlig, kold fornøjelse

  1. Superdessert, du har talentet til skønne retter. Spændende tilberedning, det kræver tid og tålmod, også.
    Kh Lis

    • Hej Lis
      Det tager såmænd ikke så lang tid, og på sådan en dejlig sensommerdag, som vi lige har haft, var det godt 🙂
      Mange hilsener, Lisbeth

Skriv en kommentar