PLANTEGLÆDE

FORÅR

Vibeæg (Fritillaria meleagris)

I maj glæder jeg mig over løgplanten Vibeæg (Fritillaria meleagri), der bliver ca 30 cm høj og har de yndigste ternede blomsterklokker. Hos mig vokser den i en bund af tranebær, dvs. i et surbundsbed. Den foretrækker ofte lidt fugtig jord, men kan også sagtens klare at stå mere tørt. Det samme gælder jorden: Den må gerne være sur, men behøver det ikke.


 
FORSOMMER

I maj/juni glæder jeg mig over de purpurfarvede han’blomster’ på penselfyrren (Pinus Parviflora ‘Negishi’). De er helt bedårende sammen med de blågrå nåle. Hunblomsterne er på nuværende tidspunkt uanselige, men kommer stærkt igen senere på året med kæmpestore kogler.


Rosenskovmærke (Crusianella stylosa)

I slutningen af juni kommer en af yndlingsblomsterne, nemlig Rosenskovmærke (Crusianella Stylosa). Den har yndefulde kuglerunde blomsterhoveder med en dejlig duft. Ca 5 cm  i diameter. Jeg glæder mig både over det elegante udseende, når stauden lægger sine lange stængler ud over det hele, og når jeg har plukket en lille buket. Det egner den sig nemlig også til.


 
SOMMER

Min orange brumbasse er en daglig glæde i begyndelsen af juli, faktisk allerede fra de sidste dage i juni. Det er en daglilje (Hemerocallis) med navnet ‘Bumblebee’. Den er værdsat, fordi den er så smuk, og fordi den blomstrer 2-3 uger tidligere end mine andre dagliljer. Og lidt mere useriøst: Fordi navnet er så sødt: Brumbasse.


 
SENSOMMER

Aronia Melanocarpa Aron

Så er surbærrene (Aronia melanocarpa ‘Aron’) ved at modne og en daglig glæde for især solsorten. Vi vil ellers gerne have de dejlige og sunde bær selv, så det er et kapløb om at komme først.


Aronia Melanocarpa Aron

En absolut yndlingsblomst i sensommeren tid er høstanemonen Anemone japonica ‘Pamina’, der stråler i fræk pink.EFTERÅR

De flotte røde bær på kristtornen JC van Tol stråler i efteråret og gør mig glad, når jeg passerer dem.