Vajende Hestehalegræs – Stipa tenussima

Vi er klar til åben have i weekenden og har ‘tunet’ planterne, så godt vi kan. En af dem, der viser sig frem i disse dage, er vores hestehalegræs (Stipa tenussima), der hører til gruppen af fjergræs. Det er ellers oplagt at fokusere på de farverige blomster, for eksempel dagliljerne, der står i samme haverum, men jeg har en svaghed for ‘alt det andet’. Det solide. Det diskrete. Dét, der fremhæver solisterne.

En af de plantegrupper, der er gode til at fremhæve andre, er græsser. Disse vajende yndigheder, der reagerer på den mindste bevægelse i luften, fremhæver omgivende store blade og kulørte blomster, så de bliver endnu større og endnu mere strålende.

FAKTA OM HESTEHALEGRÆS (STIPA TENUSSIMA)

Hestehalegræs har meget fine, tynde, grønne blade, der bliver brunlige om vinteren. Aksene blomstrer i juli-august og bliver til sidst smukt bronzefarvede. På afstand er der ikke stor forskel på blade og aks, så planten står hele sæsonen som en buket af fineste filigran.
Højden i vajende form er 50-70 cm. 
Den kan lide sol og almindelig havejord. Som andre græsser bør den først klippes ned i foråret, så der ikke samler sig sne og vand i tuen, der kan rådne.
Det er en græs uden udløbere; den formerer sig ved frø og kan deles.  

Hestehalegræs er på kanten til selv at være solist. Vi har den i en krukke, hvor den er meget tydelig og fanger øjet, fordi de lange tynde aks er en smuk kontrast til krukkens firkantede facon og hårde materiale. Og de er i fin kontrast til de kæmpestore blade på figentræet bagved.

Stipa tenussima er én af de planter, jeg nødigst vil undvære.

Nogle steder kaldes den Nassella tenuissima. Hvis du er græskyndig, vil jeg gerne vide, hvad det rigtige navn er.

Lisbeth
——

Vil du have en mail, når der er et nyt indlæg? Tilmeld dig her. 

2 kommentarer til “Vajende Hestehalegræs – Stipa tenussima

 1. Hvor er de flotte, de græsser. Godt at fokusere på andet end blomstrende vækster, også. Dem vil jeg gerne se ì virkeligheden en dag…
  God havedage med åbne havelåger. Vejret bliver fint til det.
  Ses, Lis

  • Hej Lis.
   Du skal være så velkommen ;-).
   Og tak for gode ønsker. De lover simpelthen tørvejr i Ebeltoft i weekenden. Hvor heldig kan man være (vejrguderne HAR læst mine ønskemails)
   Mange hilsener
   Lisbeth

Skriv en kommentar